סלח לי החופש_לדעת לא הסברתי טוב את העניין:
התמונה שהצטיירה לי, שהדיון הוא כדוגמת תשובה "ככה" לשאלה. מדוע שאהיה יהודי? ככה! כי אתה יהודי!
ובאמת זאת לא תשובה, מה שמצטייר הוא שהיהדות היא עניין כוחני; היא זו שמחליטה מה יהיה האדם ודרכו. ובצדק, כל אדם חילוני או אתאיסט בן העם היהודי יתקומם מול התפיסה הזאת. הרי אין שום מניע (מלבד הקב"ה...) למנוע את האדם לחיות לפי דרכו.
אם זה ככה אז באמת הדיון חסר טעם, הוא מדגים את ניסיון האדם החופשי לחיות לפי דרכו ואת העומדים כנגדו (הדתיים...) למנוע זאת. דבר, שאני כדתי לא כל כך מרוצה ממנו, אין רצוני להיות "אויב העם".
----------------------------
נראה לי בשלב ראשון בלנסות להתמודד עם השאלה שהוצגה בראשית הדיון, היא קודם כל לראות מה זאת היהדות, או מה זה בעצם יהודי. זה אומר להכיר את הדברים: את התורה ואת ההשקפות השונות בנוגע עליה וכיוצא בזה. פשוט לדעת יותר על מה אנו מדברים ואז בשאיפה מתוך כך לשפוט נכונה.
אני באופן אישי רואה את היהדות כך (על קצה המזלג):
היהדות, התורה או עבודת ה' הם בעלי מגמה של עילוי האדם האומה והעולם. הבאתם למימדים גבוהים יותר ונעלים יותר, מעלייה לעלייה מדרגה לדרגה. להביא את הכול למעבר למצבו הנוכחי ולקרב אותם למקור כול ולנשגב מכול- אלוקים. היהדות בעצם נותנת הפרחה לצדדים הנעלים במציאות שגידולם מעלה אותה. כשאני מדבר על המציאות, אני מדבר על הכול.
היהדות מכירה במציאות, מכירה שיש בערך עצמותי קונקרטי ואין לה שאיפה לבטלה או לאיין אותה. הכול בבסיסו טוב ויכול להיות יותר טוב. זאת תעודת שליחותו של העם היהודי בעולם, למען עצמו ולמען העולם. להיות יחידה מאורגנת הקיימת על אדמתו שאופני התנהלותו דוגמא ומופת לעמים וליחידים.
ביהדות קיימת ההנחה שהמציאות כולה שואפת אלוקים. מקורה מאלוקים ובגלל מקור זה שאיפתה אלוקים. כאשר אני אומר משפט כזה ייתכן ואני אומר שבליבות כולם קיימת שאיפה לאלוקים, שאיפה לנעלה יותר, או לכל הפחות שאיפה לדבר גדול ונשגב יותר.
יוצאים מכך כמה דברים:
בגלל שהיהדות כוללת את הכול, לכאורה היהדות היא דבר טוטאלי, בגלל החשיבות שהכול נמצא בעיניה. כי היהדות מתייחסת לעולם בכלל.
אם קיימת ההנחה שבלב האדם קיימת השאיפה לנשגב, השאלה במקרה זה לא צריכה להיות "מדוע שאהיה יהודי", אלא אולי צריכה להיות "איך אוכל שלא להיות יהודי?!"
היות ואמרתי שהיהדות היא טוטאלית הדבר משליך ומחייב כלפי התורה- שהיא ההוראה- דבר ה', ליצור את האופנים בהם יהיה עילוי הכול. הדבר מחייב כי לא מעט בתורה מצריך בירור מהו הדבר שתורם לעילוי וחלילה לא להרס. אחרי הכול האדם - העם היהודי מעורב באופן בו עוזרים למציאות ומתקנים אותה, בבירור ההוראה ובבירור המעשה; אומנם התורה היא אלוקית, אך מימושה הוא אנושי.
יש מה להאריך אך זה עיקר שיש בידי כרגע.
 |
|
|