בית פורומים עצור כאן חושבים

האם אפשר לתבוע מכל אדם להאמין בתורה?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-10/11/2010 13:39 לינק ישיר 

מבקשטוב כתב:

בעקבות הבעיות שהזכרתי, כיצד אני יכול להאמין בתורה?

קרא מכאן והלאה:

http://akadamya.fav.co.il/index.php?dir=app_sites&page=article&op=item&id=36382

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/11/2010 14:49 לינק ישיר 

רדף השיג

הבן אדם שואל אותך שאלה פשוטה מעולם הדת והאמונה, כלל לא פילוסופית. ואתה מנסה להכניס אותו לסוגיות מעולם האפיסטמולוגיה והוודאות.
הוא רוצה לדעת איך הוא ידע שפרטי הדת בה הוא מאמין וצועד, אמיתית יותר משאר דתות ואמונות. גם אם הוא די וודאי בידע שלו כלפי שאר מושגי העולם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/11/2010 15:13 לינק ישיר 

מכאן ואילך - במקום לשאול אותנו איך אנו יכולים לדרוש ממך להאמין שכך וכך או לדרוש מאיתנו: הבו לי הוכחה שכך וכך - עליך לשאול את עצמך: במה אני מאמין? על סמך מה אני מאמין שכך וכך? וכן הלאה.

ושלב לפני זה,

תשאל את עצמך מה פירוש "להאמין". האם אמונה היא ידיעה, או שהיא מגיעה למלאות חלל של אי-ידיעה.

והאם הסיבות לה הם אינואיטיביות או אפיסטמולוגיות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/11/2010 02:32 לינק ישיר 

הרי לפניכם כמה סיבות לא להאמין שהתורה שבכתב ניתנה מהאלוקים:

1. מאז ומעולם בני האדם חיפשו להאמין בדת כלשהיא. כבר לפניי מתן תורה עבדו לפסלים וכד'.כלומר בטבע האדם לחפש תוכן רוחני לחייו ואף לשקר את עצמו לשם כך. (השוחד יעוור עיני חכמים.) וזו יכולה להיות הסיבה שבני ישראל בחרו להאמין בתורה.
  2. זו הייתה תקופת השיא של המכשפים. אולי משה רבינו היה בסה"כ מכשף על, יותר טוב מכל המכשפים האחרים.
  3. איך בכלל אפשר לדעת שהתורה של אלוקים? רק באמצעות נבואה. וכל הנבואה זו חוויה רוחנית (הארה, בלשון המזרח הרחוק) מוטלת בספק - האם זה דמיון או משהו אמיתי.

רדף

יש להבדיל בין דברים המושגים על ידי חמשת החושים לבין דברים רוחניים כמו התגלות האלוקים במתן תורה.
לדוגמא: כשההיסטוריה מספרת לי שהיה מתן תורה, אני יכול לקבל את זה כי את מתן תורה אפשר להשיג בחמשת החושים. ואם אני הייתי שם גם הייתי רואה את מתן תורה מול עיני.
אבל שבאים אנשים וטוענים שהתורה מאלוקים, אני מתקשה להאמין ואני שואל: מהיכן אתם יודעים שהתורה אלוקית הרי אי אפשר להשיג את אלוקים בחמשת החושים? איך אתם יודעים שהוא נתן אותה?
גם אם אני הייתי שם לא הייתי יודע שהתורה מאלוקים. אלא אם כן היה נוסף לי חוש חדש שיכול להשיג את אלוקים.

תוקן על ידי מבקשטוב ב- 11/11/2010 02:37:17

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/11/2010 09:07 לינק ישיר 

קודם כל צריך לדעת שאם אין דרך תיאורטית לאדם להגיע להרגשה ודאית של קיום הבורא, הרי זו בודאי ראיה שאיננו קיים.
חלק מהאמונה היא שיש מצווה להאמין. אם יש מצווה וחיוב פירושו שיש כלים בידי האדם לבצע אותה. אם אין כלים לא שייך לצוות וממילא נפלה האמונה.

נשארה השאלה "הקטנה" איפה הכלי הזה. ידוע מאמרו של אלחנן וסרמן הי"ד אודות העניין. הוא מגדיל את הקושיה- החיוב הזה מתחיל מבני 12-13 א"כ משמע שכלי האמונה הוא פשוט וזמין לגמרי.

התשובה היא בפסוק האלקים עשה את האדם והם ביקשו חישבונות רבים. אנחנו מסבכים את עצמנו. השכל הנפלא שלנו הוא כלי נהדר כשהולכים איתו ביושר והוא כלי נוראי כשהולכים איתו במעגלים. כל מה שנדרש מהאדם זה לצאת קצת לחופש. להשתחרר רגע או שניים מהמולת הקשקושים המעגלית השוטפת, ולתפוס קשר פנימי עם בוראו. אם זה שם זה גם יצא החוצה (ואפילו אם יהיה בפרץ דמעות).

חייבים לנסות ולחפש את זה מבפנים. אחר כך הכל כבר ייראה אחרת. האמונה הפשוטה של בן 13 הסתבכה לנו עם החשבונות של בן 30, וצריך לחזור ויצור איתה קשר. אחרי הקשר יבוא השכל וכבר יבצע את ההתאמות הנדרשות.
זו כוונת חז"ל בעמדו רגליו בהר סיני.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/11/2010 13:56 לינק ישיר 

מבקשטוב כתב:

1. מאז ומעולם בני האדם חיפשו להאמין בדת כלשהיא. כבר לפניי מתן תורה עבדו לפסלים וכד'.כלומר בטבע האדם לחפש תוכן רוחני לחייו ואף לשקר את עצמו לשם כך. (השוחד יעוור עיני חכמים.) וזו יכולה להיות הסיבה שבני ישראל בחרו להאמין בתורה.

אולי זו אכן הייתה המוטיבאציה שבגינה הם בחרו להאמין בתורה - אבל האם לעובדה זו השלכה לאמיתותה או או-אמיתותה של התורה?

אביא משל שאני אוהב להביא בהקשרים דומים:

תאר לך למשל סיטואציה של משפט שעורכים לחשוד ברצח. 

והנה, עורך דינו מציג נימוקים מנימוקים שונים לכך שהראיות נגד מרשו אינן מחזיקות מיים - ואף מביא ראיות לכך שמרשו איננו רוצח.

ואז קם התובע ואומר: "רבותיי המושבעים! [נניח שזה קורה בארה"ב, לצורך הסיפור], שמעתם את דבריו המשכנעים של עורך הדין, שלכאורה מראים שאין להרשיע את הנאשם. אבל קחו בחשבון עובדה פשוטה: עורך הדין מקבל מהנאשם סכום כסף נכבד עבור עבודתו! מכאן, שלא הצדק ברום מעייניו של עורך הדין - אלא כיסו הפרטי!

אם תשתכנעו מנימוקיו ותזכו את הנאשם, הרי שכספו של הנאשם, למעשה, קנה את פסק דינכם בעקיפין.

אל תתנו איפוא לכסף לעוות את הדין והרשיעו את הנאשם!"

רדף

יש להבדיל בין דברים המושגים על ידי חמשת החושים לבין דברים רוחניים כמו התגלות האלוקים במתן תורה.
לדוגמא: כשההיסטוריה מספרת לי שהיה מתן תורה, אני יכול לקבל את זה כי את מתן תורה אפשר להשיג בחמשת החושים. ואם אני הייתי שם גם הייתי רואה את מתן תורה מול עיני.
אבל שבאים אנשים וטוענים שהתורה מאלוקים, אני מתקשה להאמין ואני שואל: מהיכן אתם יודעים שהתורה אלוקית הרי אי אפשר להשיג את אלוקים בחמשת החושים? איך אתם יודעים שהוא נתן אותה?
גם אם אני הייתי שם לא הייתי יודע שהתורה מאלוקים. אלא אם כן היה נוסף לי חוש חדש שיכול להשיג את אלוקים.

זו אכן שאלה חשובה - אבל מדוע הפנית אותה דווקא אלי? איך היא מתייחסת לדברי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/11/2010 14:20 לינק ישיר 

לרדף

"אביא משל שאני אוהב להביא בהקשרים דומים "

אולי בהקשרים אחרים המשל מתאים אבל כאן הוא לא מתאים.

במשל שלך ברור לכל שהכסף שמקבל עורך הדין אינו רלוונטי כי הוא אינו חלק מהטיעון.

כאן טוען מבקש טוב טענה שבה  התקופה שבה ארע הדבר היא חלק מהטיעון.

(דומה הדבר למי שצועק"אד הומינם" באופן שגוי כאשר ההומינם רלוונטי והוא חלק אינטגרלי מהטיעון)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/11/2010 14:47 לינק ישיר 

מבקשטוב כתב:

מאז ומעולם בני האדם חיפשו להאמין בדת כלשהיא.

מי חיפש דת ? חדש לי התזה הזה מי חיפש ?

כבר לפניי מתן תורה עבדו לפסלים וכד'.

וזה מה שהתורה ומשה רבינו ניסו לעשות להכחיש את כל זה,

כלומר בטבע האדם לחפש תוכן רוחני לחייו ואף לשקר את עצמו לשם כך. (השוחד יעוור עיני חכמים.) וזו יכולה להיות הסיבה שבני ישראל בחרו להאמין בתורה.

הרי ההפך נכון האדם עצלן ולא רוצה שום משמעות לחיים רוצה הוא לעשות חיים 

זו הייתה תקופת השיא של המכשפים. אולי משה רבינו היה בסה"כ מכשף על, יותר טוב מכל המכשפים האחרים.

הרי בא הוא להוכיח שאין כישוף ולהכחיש אותו, כמו שכותב האבן עזרא שאם הכישוף אמת למה התורה אסר אותו הרי כמו רפואה מותר וחייבים להשתמש לעזרתינו אז למה לא להשתמש בכישוף לעזור לנו, וכן היום אם המדע יאמר שאין אלוקים הכל הישר בעיני אני יעשה, וטענתם תהיה הצלחתם ?! אני יבוא כמו משה רבינו יחלק בין הצלחתם האמיתית ולמסקנתם השקרית,
כך בדיוק עשה משה רבינו, קיבל את סדר החברתית מיתרו חתנו ושלל את השקר של עובדי האלילים,
במובן מסקנותיהם של המדע אני יחלוק כל עוד נשמתי בי, ואת האמיתיות והעובדות שלהם הקבל, 

איך בכלל אפשר לדעת שהתורה של אלוקים? רק באמצעות נבואה. וכל הנבואה זו חוויה רוחנית (הארה, בלשון המזרח הרחוק) מוטלת בספק - האם זה דמיון או משהו אמיתי.

האם התבונה לא אמיתית ? האם 1+1=2 לא אמיתי ? לא תרצח לא אמיתי ? לא תגנוב לא אמיתי ?האם יש אדם אחד בעולם שיכול להכחיש את תוכן דברי התורה ?? אין נבואה שסותרת את התבונה האנושית ולכן אמיתותה,
אמיתות התורה עומדת לעצמה בלי שאלוקים ילחש לך באוזן, וזה עומק דבריהם של חז"ל
"הלואי אותי עזבו ותורתי שמרו"

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם אפשר לתבוע מכל אדם להאמין בתורה?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 סך הכל 3 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. בקטגוריית דת ואמונה אתם מוזמים להיכנס ולדון על כל נושא שעולה לכם בקשר לדת היהודית. שו''ת בנושאי הלכה, פרשנות לתורה ולמקרא, גאולה, אחרית הימים ועוד.