בית פורומים עצור כאן חושבים

חמורו של בורידאן: מטא הלכה במשנת הרב גדליה נדל ע"ה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-21/9/2015 23:14 לינק ישיר 

סיפור מרתק, מאיר ומתוק.

מיהו ומהו סם גרין ח"ב הנז'?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/10/2015 07:21 לינק ישיר 

כמדומני כתב:
מיהו ומהו סם גרין ח"ב הנז'?

ספרן, אולי תספר לי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/10/2015 08:41 לינק ישיר 

ספרן כתב:

כה היו דברי מו''ר, דברי חכמים כדרבונות.

אני לא רואה כאן עמקות יתר רק דווקא שטחיות משווע.
הרי המושג תשובה בלתי אפשרי על פי החכמה ועל פי הנבואה על דרך הירושלמי הידוע: 
(תלמוד ירושלמי (וילנא) מסכת מכות פרק ב אמר רבי פינחס,,,, שאלו לחכמה חוטא מהו עונשו אמרו להם [משלי יג כא] חטאים תרדף רעה שאלו לנבואה חוטא מהו עונשו אמרה להן [יחזקאל יח ד] הנפש החוטאת היא תמות שאלו לקודשא בריך הוא חוטא מהו עונשו אמר להן יעשו תשובה ויתכפר לו.) 

ולכן אם קודשא בריך הוא קבע שתעשה V ותתכפר לך ?! אז מי אתה שתקבע אייך מתכפר לי החטאים ?

ביתר הרחבה:

אם כל חטא הוא משהו בטבע כמו להכניס את ידי לאש היד תישרף = חכמה, אז מה יעזור תשובה ? אתה פשוט לא מכניס את ידך לאש ואם כן תכניס, אז ידך תישרף.

אם כל חטא הוא חטא תבוני\נבואי למשל עישון סיגרים לא הורג אותך מידית רק לאורך זמן או אי שמירת שבת וכיפור וברית מילה לא הורג אותך מידית רק אתה נכרת מעמך ומעולמך בעתיד = נבואה. אז מה תעזור התשובה ?

על כן בא האלוהים ואומר כן, תשובה עוזרת לעומק, כי נכון היד שלך נשרף מהאש, אבל עוד נשאר לך יד, אז אם מהיום לא תכניס את ידך לאש, אז הנה הכפרה שלך ליד השניה מה עוד שכל סביבתך למדו ממך שאש שורפת ככה שכיפרת על כולם.
אותו דבר לגבי חטאים שהנבואה קבע שהם חטאים כמו אי שמירת שבת כיפור וברית מילה שעונשם הטבעית הם כרת = מת בלי להשאיר זרע לנצח. ולכן אומר האלוהים, תחזור בתשובה כלומר מהיום שמור שבת כיפור וברית מילה ויש לך סיכוי שזרעך יחיו לנצח.

לעומק העמקים:

אין בכלל חטאים, הרי כל חטא נקבע כחטא על ידי חכם או נביא על פי המטרה\תכלית של החכם והנביא, כלומר החכם לא רוצה שתישרף לך היד, אבל אם יש לי מטרה שכן צריך בשביל המטרה שישרף לי היד ? כלומר יש לי מטרה יותר נעלה מסתם לשמור על היד (יש כזה סרט על מטייל בקניון שידו נתקע באיזה סלע ולא יכול היה לזוז משם, והלך למות מרעב, ולכן חתך את ידו והציל את עצמו).

ולכן אין בידינו להחליט על משהו כחטא, לכן אומר האלוהים: אני נותן לך (לנביא או לחכם) את האפשרות לקבוע על משהו כחטא אך ורק אם אתה נותן לו אפשרות של תשובה כלומר לפתוח דף חדש. 
אבל בלי האפשרות של תשובה\לפתוח דף חדש ?! אין לך זכות לקבוע משהוא כחטא.
מכאן שהתשובה היא דבר שרירותית כלומר אתה יכול לעשות אפי' V וזהו.

עכשיו נבין לעומק את החז"ל שאומרים: מה הבדל בין מלך בשר ודם שקובע מהי חטא והורג על כך לבין מלך מלכי המלכים שאצלו אין לקבוע על משהו כחטא בלי לתת קודם את האפשרות של תשובה.
ותשימו לב באמת שאצל המדינות אין כפרה על חטאים, הם קובעים מהו חטא והחטא נשארת לך עד מותך, תנסו להוציא תעודת יושר ותראו שיש שם את כל החטאים שלכם אפי' את אלה שהספקתם לשכוח כי זה היה לפני מיליון שנה אפי' חטא קטן כמו דוח על אי עצירה מוחלטת בצומת.

לסיכום: ר' גדליה חשב שיש חטאים במציאות ולכן חשב שצריך אולי לבכות וכדומה, אבל כנ"ל לעיל אין דבר כזה חטאים כי הכל יחסית למטרה ולתכלית האישית שלך ולכן אם אתה מהיום רוצה את המטרה ההיא או התכלית ההיא, אז בהכרח שX הוא חטא = נוגד את המטרה והתכלית שאימצת לך. ולכן לא תעזור על פי החכמה והנבואה שום תשובה, אבל תעזור על פי קודשא בריך הוא, כלומר המטרה והתכלית שקבעת לעצמך, אתה יכול להשיג מהיום, והתשובה יכול ליהות אפי' שתעשה V 
כי התשובה בעצמה היא כלום, היא בא רק לתת לחכמים ולנביאים זכות לקבוע על משהו כחטא, ולכן התשובה לעומק מיותרת לגמרי. אז מספיק שתעשה V 

תוקן על ידי maxmen ב- 01/10/2015 08:54:23

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/10/2015 09:58 לינק ישיר 

כמדומני, אני לא מכיר אותו אבל פ"ב היינו פייסבוק ומדובר באדם שיש לו דף פייסבוק תחת השם sam green.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/10/2015 10:17 לינק ישיר 

תודה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/10/2015 15:52 לינק ישיר 

מיימוני,
נראה לי שאפשר לתרגם את 'מטא הלכה' ל'הנחות יסוד של ההלכה'
המקצוע אינו עוסק בתחומים השונים של ההלכה אלא ביסודות עליהן היא עומדת. למשל דרכי דרישת התורה, המידות שהתורה נדרשת בהן, סמכות ההלכה.
עוד נראה לי ששאלת התרגום ראויה לעמוד בפני עצמה ולא להפריע לנושא.
עודד

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > חמורו של בורידאן: מטא הלכה במשנת הרב גדליה נדל ע"ה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 סך הכל 5 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. בקטגוריית דת ואמונה אתם מוזמים להיכנס ולדון על כל נושא שעולה לכם בקשר לדת היהודית. שו''ת בנושאי הלכה, פרשנות לתורה ולמקרא, גאולה, אחרית הימים ועוד.