בית פורומים עצור כאן חושבים

חוויה דתית אמיתית: רי"י ויינברג על רבי יצחק בלאזר

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-25/9/2011 01:37 לינק ישיר 
חוויה דתית אמיתית: רי"י ויינברג על רבי יצחק בלאזר

מתוך שו"ת שרידי אש (כרך ד' עמ' שז במהדורה שבהוצאת מוסד הרב קוק):

דרשה אחת של רי"ב חרותה בזכרוני. זה היה ביו"כ האחרון קודם עלותו לא"י. רי"ב ישב ישיבת ארעי בווילנה לשם הכנת עליתו ובא לסלבודקא כדי לשאת דרשותיו בישיבת כנסת ישראל בימים הנוראים. עטוף בטליתו ובאדרתו הלבנה (קיטל) עמד על הבימה כשכל גופו רועד מפחד ורעדה. חיור, רזה, גבוה, דק כשלהבה, פתח במתק קול ממעמקים. פתח בפסוק 'אל תשליכנו לעת זקנה ככלות כוחנו אל תעזבנו', המשיל משל, לחיילים שברחו מעבודת הצבא לחו"ל מאימת העונש החמור שהוטל על המשתמטים מעבודת הצבא (דיזירטורים). כעבור עשרות בשנים קם מלך חדש והוציא כרוז-חנינה לבורחים, בתנאי שישובו וימלאו את חובת עבודתם בצבא. והנה, בא חייל זקן ותש-כוח וביקש ליהנות מחנינת מלך זו והביע נכונותו לעבוד בצבא. אבל הפקידים הממונים שהסתכלו בגוף השחוח מזקנה לעגו לו ואמרו: כלך לך, הנך גבר לא יצלח לכל מלאכה... בהוציאו מלים אלה התעלף רי"ב וכמעט נפל ארצה מרוב בכי ונהי. בשוב רוחו אליו פנה לתלמידי הישיבה בקול תחנונים: אחים יקרים (בלשונו: טייערע ברידערלאך) הנכם אנשים מאושרים, צעירי האונים ומלאי כוח ויש בידכם לעלות למדרגה גבוהה, רק צריכים אתם לחוס על הזמן היקר מכל יקר ולהשתמש בו לצרכי עליה והשתלמות. קולו נפסק ונחנק מדמעותיו, ושוב פנה אלינו במתק קולו: אחים יקרים, חוסו נא על אדם זקן שהעביר זמנו לבטלה והגיע לגיל "שכמותו לא יצלח לכל מלאכה". הצטרפו נא עמי בתחינה לאבי הרחמים, ושוב חזר בקולו הנעים ובניגון עצוב חוצב כליות ולב על הפסוק: 'אל תשליכנו לעת זקנה'.

את הרושם אין לתאר בדברים. הרגשנו כאלו זרם חשמלי עבר בתוכנו ולא קמה בנו רוח חיים. ידענו מי המתחנן אלינו, גאון קדמון, שכולו אומר קדושה וטהרה, איש שלא הפסיק ממשנתו אף רגע אחד ושלא שח מימיו שיחה בטלה - והוא מתמוגג בדמעות שלא יצא ידי חובתו כלפי אביו שבשמים.

כמדומני, שמי שלא זכה לשמוע דרשה מעין זו של רי"ב אינו יודע טעמה של חוויה דתית אמיתית. ולפעמים אני מהרהר בלבי, כי אין צורך בהוכחות לאמיתת הדת, חוויה דתית המחוללת סערה בלב ונפש היא ההוכחה היותר ברורה והיותר משכנעת.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2011 01:58 לינק ישיר 

נו, ו...??

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2011 08:14 לינק ישיר 

מצד שני,
אותו מי שהתלהבות אחת הוכיחה בעיניו שיש אלוקים, 
למחרת ילך לשמוע את טרוצקי ויעשה קומוניסט.

מקובל שה"סבא" היה שולח לראות מי בוכה בדרשות של ר"י בלאזר,
באומרו מי שמסוגל להוריד דמעות מדרשה, הרי הוא כחבית חומר נפץ בלי אחראי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2011 09:30 לינק ישיר 

וביתר בוטות
מי שהיה נוכח בטכס מולך, שאדם מקריב את בנו (!) לאליל, כלום לא היה יוצא מכליו מעומק האמונה המוכיחה את נכונותה?

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 25/09/2011 09:31:39

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2011 10:13 לינק ישיר 

פחד, הרב ווינברג פספס את כל העניין, ר' איצלה לא היה מעוניין להוכיח אמונה, אלא לחיות אמונה, ובזה זה עצום, למרות שיש לדון על הסוג קשר המפחיד הזה לה'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2011 10:29 לינק ישיר 

"כמדומני, שמי שלא זכה לשמוע דרשה מעין זו של רי"ב אינו יודע טעמה של חוויה דתית אמיתית. ולפעמים אני מהרהר בלבי, כי אין צורך בהוכחות לאמיתת הדת, חוויה דתית המחוללת סערה בלב ונפש היא ההוכחה היותר ברורה והיותר משכנעת. "

לאחר קריאת משפט מופרך זה האם צריך הוכחה נוספת לאמיתות הסקרים שהאתאיסטים הם יותר אינטלגנטים מהמאמינים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2011 10:43 לינק ישיר 

מקסוול

לאחר התמיהה המתבקשת כפי שכתבו כאן אפשר לחשוד שגם אתה הבאת זאת משום שאתה מבקש לחלוק על מסקנתו של ה"שרידי אש".

מלבד זאת, הציטוט יפה גם אם ארוך (לא נורא זה חיוני) אבל מה המתווה?

אני מרשה לעצמי להעלות את השאלות המתבקשות:

א. מה טיב החויה הדתית שעבר השרידי אש (שאלה על דבר שאינו ניתן לידיעה כמובן, אבל קוים עקרוניים אפשר להעלות כהשערה).

זה מחייב לדון בסוגים של חויות דתיות.

ב. מה ההוכחה שמצא כאן השרידי אש לנכונות הדת?

שתי נקודות שכדאי להביא בחשבון.

יש לשאול מה טיבן של חויות כאלו שהוא מתאר. אני הייתי מתחיל לחפש את התשובה כשאני מעמיד עצמי בנסיבות כאלו או בדומות להן שאני מכיר מנסיוני. כלומר, משותף לכולם, לדובר ולשומעים: אמונה בה', בגמול, ביום הדין, בחובה של חשבון נפש. גם העובדה שאדם מסתכל אחורה וגם אם הקדיש עצמו למצוות הוא רואה את הכשלונות יותר מאשר את ההצלחות, גם זה מוכר וידוע.

הפחד מן האחריות שבה נכשלנו, הפחד אולי מן המוות והצורך בזכויות כדי לקבל חיים לעוד שנה, זה נראה מניע לדברי ר' יצחק. לפיכך, יתכן שביקש לעורר אחרים לנצל את הזמן שלהם, ויתכן שביקש לעצמו זכות (וזה לא מונע ששתי המניעים נכונים).

אם זה ברור לי, האם זה לא היה ברור לשרידי אש? יתכן כמובן שבהכירו את ר'  יצחק או מתוך האמונה התמימה יותר שלו בניגוד לשלי ייחס לר' יצחק רק רצון לעבודת ה' ולא פחד לעצמו (וכמובן פחד לעצמו יכול להיות בכל מיני רמות ואינו בהכרח חסרון) וגם לא יכול היה להאמין שיהיו לו כשלונות (אם כי לפי רמתו ודאי היו והאם לא ידע זאת).

זה נראה יותר כמו נסיון של בעל השרידי אש להעביר חויה מרגשת לדור הבא ולחזק באמונה ובהתחזקות לקראת ראש השנה.

ואיך יש מכאן הוכחה לדת היהודית? זה איני יודע. התכנים? המסירות? הפחד מהגמול? ההנחה שהדובר היה חכם מופלג ולכן מה שאמר הוא בהכרח נכון? איני יודע לענות על כך. וההשערות שיכולות להיות לי אינן נראות לי מספיק אמינות כדי להציען כאן, בינתים.

וצ"ע רב.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2011 11:32 לינק ישיר 

קראתי בזכרונות ר"י מזא"ה על יל"ג שלא כל כך התרגש מהאקדמות של ר"י בלאזר...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2011 12:00 לינק ישיר 

מסיפורים של דוגמת שרידי אש- אנשים - בונים תרבות.
 עצכ"ח  מנסה לבנות תרבות אחרת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/10/2011 23:54 לינק ישיר 

נראה לי שההתייחסות כאן לסיפור של השרידי אש לוקה בחסר גדול. השרידי אש כתב שבהזכרו בשיחה של רי'ב עולים בו הרהורים וכו'. הוא לא כתב שזוהי המסקנה וכך היא הדרך הנכונה לחיות הוא רק כתב שעולים הרהורים כאלה. גם אדם שיכלי מודע לצד החוייתי שבו ומודע לזה שהצד החווייתי שבו משפיע על השכל ומי שאינו מודע לכך אינו אדם רציונאלי היות והאדם חווה באופן מוחשי מאוד את עולם החומר חשוב שיהיו לו חוויות רוחנית בעוצמה כזאת שיגרמו לו להרהורים שהם אמת. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/10/2011 19:09 לינק ישיר 

מיימוני וכולם, (חוץ מצענע שכתבה משהו שיכול להיפלט מתוכנת מחשב)

התרשמותי מהסיפור היא באופן כללי בקוים של צבימספרכלשהו ומתענייןמספראחרכלשהו. האמונה היא משהו שאדם נאבק איתו ונגדו ולמענו, לגמרי לבד ללא עזרה, ורק לעתים רחוקות ביותר יש הזדמנות להציץ לעולמו הפנימי של אדם אחר ולראות דתיות עוצמתית.

אולי הסיפור רק מתאר שאיבת השראה מאדם שהגיע למדרגה גבוהה. אולי מפני שכולנו מכירים רק את האמונה של עצמנו, הבינוניות שלנו מגבילה אותנו. ואולי יש כאן החצנה של דתיות שבאופן נדיר משמרת את האותנטיות שלה ואינה קוברת אותה תחת ערימת צביעות וזיוף (על דרך דברי הרמב"ם במו"נ על הפסוק "אמרו בלבבכם על משכבכם ודומו סלה"), וזה באמת דבר יקר בימים אלה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/10/2011 19:38 לינק ישיר 

המספרים הם 11 ו 12, בהתאמה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > חוויה דתית אמיתית: רי"י ויינברג על רבי יצחק בלאזר
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext