| נשלח ב-18/10/2011 20:26 |
|
| |
קריאת התורה בחוה״מ - פשט הכתוב
בשבת זו שבת חוה״מ, משכה את תשומת לבי תוך כדי הקריאה בביה״כ, חלק מהקריאה.
יש לי מנהג מוזר, לנסות להבין את הפסוקים כפשוטם.
ככל שניסיתי להתעמק בפסוקים שמתחילת הקריאה ועד פסוק כ״ג, ולהבינם כפשוטם העליתי חרס בידי.
והרי דיברה תורה כלשון בני אדם?!
כאן לא הצלחתי להבין את לשון הכתובים כלשון בני אדם.
(לא ידעתי איך להעתיק קטע זה לכאן, מאחר ואני כותב ממכשיר אייפון)
מישהו מחכמי הפורום יודע להסביר קטע זה בסגנון הפשט?
|
|
|
|
| נשלח ב-18/10/2011 20:38 |
|
| |
שמניך ואולי איפכא? פען התורה נותנת לנו מקום שאי אפשר להבינו כפשוטו כדי שנסיק ממנו על שאר התרה.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/10/2011 20:54 |
|
| |
שמניך טובים? הראה לי. מה השאלה
שמות פרק לג
(יב) וַיֹּאמֶר מֹשֶׁה אֶל יְקֹוָק רְאֵה אַתָּה אֹמֵר אֵלַי הַעַל אֶת הָעָם הַזֶּה וְאַתָּה לֹא הוֹדַעְתַּנִי אֵת אֲשֶׁר תִּשְׁלַח עִמִּי וְאַתָּה אָמַרְתָּ יְדַעְתִּיךָ בְשֵׁם וְגַם מָצָאתָ חֵן בְּעֵינָי: (יג) וְעַתָּה אִם נָא מָצָאתִי חֵן בְּעֵינֶיךָ הוֹדִעֵנִי נָא אֶת דְּרָכֶךָ וְאֵדָעֲךָ לְמַעַן אֶמְצָא חֵן בְּעֵינֶיךָ וּרְאֵה כִּי עַמְּךָ הַגּוֹי הַזֶּה: (יד) וַיֹּאמַר פָּנַי יֵלֵכוּ וַהֲנִחֹתִי לָךְ: (טו) וַיֹּאמֶר אֵלָיו אִם אֵין פָּנֶיךָ הֹלְכִים אַל תַּעֲלֵנוּ מִזֶּה: (טז) וּבַמֶּה יִוָּדַע אֵפוֹא כִּי מָצָאתִי חֵן בְּעֵינֶיךָ אֲנִי וְעַמֶּךָ הֲלוֹא בְּלֶכְתְּךָ עִמָּנוּ וְנִפְלִינוּ אֲנִי וְעַמְּךָ מִכָּל הָעָם אֲשֶׁר עַל פְּנֵי הָאֲדָמָה: פ (יז) וַיֹּאמֶר יְקֹוָק אֶל מֹשֶׁה גַּם אֶת הַדָּבָר הַזֶּה אֲשֶׁר דִּבַּרְתָּ אֶעֱשֶׂה כִּי מָצָאתָ חֵן בְּעֵינַי וָאֵדָעֲךָ בְּשֵׁם: (יח) וַיֹּאמַר הַרְאֵנִי נָא אֶת כְּבֹדֶךָ: (יט) וַיֹּאמֶר אֲנִי אַעֲבִיר כָּל טוּבִי עַל פָּנֶיךָ וְקָרָאתִי בְשֵׁם יְקֹוָק לְפָנֶיךָ וְחַנֹּתִי אֶת אֲשֶׁר אָחֹן וְרִחַמְתִּי אֶת אֲשֶׁר אֲרַחֵם: (כ) וַיֹּאמֶר לֹא תוּכַל לִרְאֹת אֶת פָּנָי כִּי לֹא יִרְאַנִי הָאָדָם וָחָי: (כא) וַיֹּאמֶר יְקֹוָק הִנֵּה מָקוֹם אִתִּי וְנִצַּבְתָּ עַל הַצּוּר: (כב) וְהָיָה בַּעֲבֹר כְּבֹדִי וְשַׂמְתִּיךָ בְּנִקְרַת הַצּוּר וְשַׂכֹּתִי כַפִּי עָלֶיךָ עַד עָבְרִי: (כג) וַהֲסִרֹתִי אֶת כַּפִּי וְרָאִיתָ אֶת אֲחֹרָי וּפָנַי לֹא יֵרָאוּ: ס
אולי מכאן למד הרמב"ם את מצוות העשה ח
מנין המצוות לרמב"ם
ח להדמות בדרכיו הטובים והישרים שנ' והלכת בדרכיו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/10/2011 21:25 |
|
| |
ירוחם
תנסה להסביר לי את הדו שיח הזה בין ה׳ למשה כדו שיח ״בין איש לרעהו״, אני בכל אופן לא הצלחתי.
גם תוכן הדברים לא מובן וגם אם ננסה טיפה להעמיק אל איזה רובד ״מרומז״ (אבל שאינו סותר פשט) או נסתר גם אז לא הצלחתי להגיע להבנת הדברים.
ואני מבקש עיון אישי, גם אם הוא מסתייע במה שאמרו מפרשים וחכמים, ובלבד שיהא נאמן לפשט הפסוקים.
וכדי לסבר את האוזן, עיין בפסוקים שלאחר מכן החל מפסוק כ״ד ותראה ששם אין כל בעיה בהבנה הפשוטה של הנאמר.
אם אתה הבנת מעצמך אשמח אם תסביר לי.
בעל
בהחלט ייתכן, אך האם זה פשט כוונת הכתובים?
תוקן על ידי שמניךטובים ב- 18/10/2011 21:28:28
|
|
|
|
| נשלח ב-18/10/2011 22:05 |
|
| |
מצטרף לשאלה גם אני לא הבנתי את הקטע הזה. גם נראה שפסוק כ' הוא תשובה לפסוק י"ח ופסוק י"ט לא קשור לכלום.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/10/2011 22:43 |
|
| |
אני לא מבין מה קשה כאן, יש כאן דין ודברים האם האלוקים בעצמו או שליח\מלאך, ברגע שאומר לו שהוא בעצמו ילך עמם אז הוא רצה לראות אותו ממש, ואז אמר לו שאי אפשר רק את אחורי,
תוקן על ידי maxmen ב- 18/10/2011 23:18:27
|
|
|
|
| נשלח ב-18/10/2011 23:05 |
|
| |
משה שואל שאלות של ילד בן 4 אני רוצה לראות את אלוקים. הוא לא ידע שזה בלתי אפשרי? וגם אם כן מה יעזור לו לראות אותו. ומה זה אחוריי ומה זה פני?
|
|
|
|
| נשלח ב-18/10/2011 23:13 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/10/2011 23:17 |
|
| |
| דייר כתב: |  | משה שואל שאלות של ילד בן 4 אני רוצה לראות את אלוקים.
הוא לא ידע שזה בלתי אפשרי?
וגם אם כן מה יעזור לו לראות אותו.
ומה זה אחוריי ומה זה פני? |
|
משה לא שואל ח"ו כמו ילד, אבל כתב את התורה לילדים, דיברה תורה כלשון בני אדם,
איך משה יידע האם מלאך\מקרה הולך איתם או האלוקים, ולכן משה דורש לראות אותו כלומר שידע מי זה האלוקים ומי זה מלאך\מקרה,
אז אלוקים אומר אי אפשר לדעת רק אחרי מעשה, תבדוק האם זה יכול להיות מקרה או זה חייב להיות השגחה פרטית ממני,
|
|
|
|
| נשלח ב-18/10/2011 23:40 |
|
| |
שמניך יהודי שמתפלל כל יום ומדבר אל אלוקים בלשון נוכח אתה בגוף ראשון- בדיוק בצורה שאתה פונה לחברך בלשון יחיד אתה. למה אתה תמה שמשה מדבר עם אלוקים בלשון נוכח. הרי היחסים ביניהם היו יחסים קרובים. כפי שהפסוק מעיד עליהם - פה על פה אדבר איתו ולא בחידות- משה לא ביקש לראות את את אלוקים- הוא ביקש לראות את כבודו. את פניו- לפניו יש הרבה מובנים חוץ מהמובן המקובל, פנים לפעמים= מול. צד. משה לא הבין את מעשה ה' הוא לא רצה הפתעות נוספות. הוא רצה לדעת למה לצפות מה' התנהגותו של אלוקים במקרה העגל ולפניו היתה תמוהה מאד בעיני משה. ה' מבקש ממנו לעלות לרקיע- בזמן הכי פחות מתאים ,לא לו ובעיקר לא לעם ישראל, עם ישראל יצאה ממצרים מבית עבדים קשה ביותר, רק לפני 50 יום, עובר מעבר קריטי -מעבד -לבן חורין - העם נחשף לניסים ומאורעות נפלאים וגדולים. עד לשיא הרוחני הגדול של מעמד הר סיני. הוא עולה לדרגה גבוה מאד של רוחניות , שלא יכל לעמוד בה. ואז לאחר השיא- ואקום- המנהיג נעלם. איננו. אין להם מנהיג- עם -שכל חייו היה רגיל למעביד קשוח שאמר לו מה לעשות, פתאום ברגע הכי קשה שלו. הוא נשאר לבד. היום היינו קוראים לכך פאשלה מנהיגותית, לא של משה. אלא של ה' שקרא לו להעלם מהעם. זה לא מובן היום לנו וזה לא היה מובן למשה אז. ועל כך הוא פונה אל ה' אני רוצה לדעת יותר על הצדדים שלך על התנהלותך. עד עכשיו לא הבנתי, תן לי להבין! עונה לו ה' -את פני לא תראה, כלומר מה שיהיה , אדם חיי לא יכול לראות, את העתיד, רק את אחורי- תלמד רק ממה שהיה. אחורי כאמור זה העבר. המשמעות הזו מופיע בתנ"ך.
ניסיתי אם לא הצלחתי. תנסה שוב
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/10/2011 23:50 |
|
| |
ובשביל מה צריך את ענין המערה וסכיית הכף?
ומה פירוש המאמר
"אלמלי נשתייר במערה שעמד בה משה ואליהו כמלא נקב מחט סדקית לא היו יכולין לעמוד מפני האורה שנאמר ( שמות לג, כ) כי לא יראני האדם וחי" (מגילה י"ט:) ומדגיש לנו רש"י: מערה שעמד בה משה - כשעבר הקב"ה לפניו שנאמר ושמתיך בנקרת הצור (שמות לג) ואליהו אף הוא עמד באותה מערה ועבר הקב"ה לפניו שנאמר ויבא שם אל המערה וגו' ויאמר צא ועמדת בהר וגו' והנה ה' עובר וגו' (מלכים א יט): מחט סידקית - שלנו שהיא דקה ותופרין בה סדקי בגדים ויש מחט אחרת גסה שנקראת מחט של שקאין: אלמלי נשתייר בה נקב - כפי מחט כשעבר עליהן הקב"ה כמו שנאמר ושכותי כפי עליך עד עברי (שמות לג):
|
|
|
|
| נשלח ב-18/10/2011 23:56 |
|
| |
למשל: לו ידע משה כמה מטומטמים אנו נהיה עד שנות האלפיים ??!!! לא היה יכול לעמוד בזה,
אור = ידיעת העתיד, החז"ל הזה האמין ביקום דטרמיניזטי, כי רק בדטרמיניזם אפשר לדעת את העתיד אם יודעים את כל הסיבות לתוצאות = חוקי הטבע,
ולכן אפי לראות רק את העתיד האישי . האדם לא יכול לעמוד בזה, מכאן הסדקית
תוקן על ידי maxmen ב- 19/10/2011 00:04:31
|
|
|
|
| נשלח ב-19/10/2011 10:53 |
|
| |
נוכח
ושכותי- אפשר לפרש ה' הבטיח לו את הסיעתא דשמייה כל ימיו. -כעין יד ה היתה - אליגוריה של רוח ה' נקרת הצור- המילה צור היא אחד מהכינויים של ה'- הצור תמים פועלו- אולי הכונה שבנקרה הוא קיבל את כוחו בנבואה
אם ההסבר הזה נכו?ן- או שכן- או שלא. מה שבטוח שזה אולי. וגם זה בספק גדול.
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
| מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
|