בית פורומים עצור כאן חושבים

לומדתלומדות: התורה כסולם: לאן מוליכות המצוות, רמב"ן ועוד

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-18/2/2012 23:19 לינק ישיר 

תורה ודעת.
אכן יש קצת רפיון בדיון, בכלל אין לי את הכח כמוך לכתוב מגילות שלימות, ובעיקר, כי נושאים אלו תלויים אצלי כחוט השערה ובאבנתא דליבא, המסקנות שמגיעים אליהן קשה להגדירם בבירור בצורה שכל התכלית הוא להתווכח ולשכנע.
חלילה, שהתכלית להתווכח ולשכנע, לפחות לא שלי. התכלית היא להבין ולבנות את עולם הידיעות וההבנות שלנו, וגם את דרך חיינו. והנושא הזה של בחירה מאין כמוהו. כי וודאי שגם אם נחליט שאין בחירה, אין המשמעיות שנשב על כסא בחוסר מעש ורפיון, והדברים ייעשו לבד, אולי אם נעשה כך זה יראה שמבחינתינו ככה הובנה(בלא שנבחר) אצלינו המשמעות ההרסנית הזאת. אבל אני שואל אותך, להעניש פושע בעולם שאין בחירה, לא נראה לך עוול,?, לא כלפי החברה שאולי העונש לטובתם, אבל לגביו ומשפחתו. והאם יש לך איזה הסבר לאחיזה בדת כל שהיא אחרי כזאת החלטה? ועוד שאלות קשות

אבל רק נקודה אחת, כן אני יודע טוב את המשמעות של דברי. והרבה יותר ממה שרשמתי יש להגיד בזה, אלא שקשה לדייק
אבל אם תשים לב לסוד שרמזתי בתשובה לבעיית הרב מיכי אפשר לבנות מזה הפתרון של הכל.

לא הבנתי, מה קשור לכאן הבורא, הרי כפי שכבר הבאיתי באשכול על הנפש והבחירה, בבעיות של הבחירה אם האמונה,שאחדות הבורא, רק מסבכת את הבחירה, מיכוון זה, שאם הבחירה היא בריאת ההכרעה, בצורה נפשיית, זה אומר שאדם הוא לא מציאות ניסמכת, כי מציאות ניסמכת לא ייתכן שהיא תברא מציאויות חדשות, וא"כ שוב הוכחה שאין בחירה.

ואגב גם לבעיה של קדמות המושכלות [שבכללם טוב ורע]. כי זה שהאדם מזהה את הטוב כטוב וראוי, זה כי הוא בעצמו הטוב, וזה בעצמו המוחלט שהוא מחויב המציאות, המציאות עצמו, שהוא ה'.   נמצא מי הוא הבוחר, ה', לא האדם, וזה בעצמו סיבת הבחירה כי ה' זה עצמו הטוב ובאמת אינו בחירה אלא מוכרח. וקשה לבאר בזה עד הסוף וצריך לחשוב ע"ז לבד,

אני חשבתי על זה לבד הרבה מאוד, וגם רשמתי כל הפרטים, וההגדר שבכל צד וכל שלב, וכל ההקשר ביניהם, ויצא לי שיש כאן בעיות חמורות ביותר, עד כדי חוסר היתכנות הבחירה, מכל צד שיהיה.
וגם מה שהכנסת כאן, ה'טוב' כערך טוב לעצמו, הוא לא מסתדר לי בשום אופן, גם אם נאמר שיש מושג 'טוב' לעצמו(בלי שנוכל להגדיר כלל מה זה) יש בעיה איך הקשר בין המושג כפי שהוא מיתקבל בנפשינו לבין המושגים לעצמם. בשלמא במושגים כמו מתמטיקס ולגי, הרי שהציור שלהם(היינו צורת הפעולת חשבון או צורת ההקשר המיתמטיי בין המרכיבים שלו, או צורת הענין הלוגי למרכיביו) כשהוא ניתפס אצלינו, אנחנו אומרים שיש העתקת הציור(שהוא ענין לעצמו) בתפיסתינו, אבל מה תאמר ב'טוב' איזה ציור תיתן לו, מה אתה מבין בו, חוץ משנעים וטוב לך. ואיך תצייר המושג שמישהו 'טוב', חוץ מזה שתאמר שיש לו נטיות נפשיות לכך, וא"כ צריך לחקור מנין הנטיה, ושוב חזרנו לעניין הבחירה, מה יש בסיסטעם הבוחר שכלל יכול להכריע, ומה הם ביכלל הצדדים(איך הוא מגדירם), וזה אם ניתעלם מבעיית הבחירה הכלליית שאיתה היתחלנו איך תיתכן הכרעה בשקול. 

ומסתמא ידוע לך שהבעש"ט ותלמידיו, וביותר בחדר איזביצא וכו', כבר הגיעו מזמן למסקנא זו שאין בחירה [ואולי באמת לאור מה שהבהרת יותר מדוייק להגיד שהסיקו שאין משמעות לבחירת האדם]  ולא האדם הוא הבוחר אלא ה'.

קראתי כמה קטעים פעם, נידמה לי במי שילוח, או במשהו יעקב, ראיתי שם רדיפה אחר עצמו במעגל, בלי יכולת להפסיק.

[וראה כאן http://www.hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=41579&st=%D7%90%D7%A9%D7%A8+%D7%96%D7%A2
%D7%9C%D7%99%D7%92&pgnum=68&hilite=
מכתב מה"מלאך" שדברנו עליו בנושא זה. [נכתב לר' אשר זעליג מרגליות]

ראית את הרצאה מאלן דה בוטון (אתאיזם 2.0) בקטע של 'אמן אמן אמן'. גם אני אומר אמן אמן אמן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/2/2012 00:50 לינק ישיר 

תורה ודעת

תכלית להתווכח התכוונתי שצריך לסדר את המחשבות בצורה של ויכוח ושכנוע, ולא כמו שאני חושב לעצמי שלא כל דבר אני חייב לפרוט בדרך זה, וכן קשה להכניס בדיוק ווכוח נקודות עמוקות שצריך לחשוב על זה לבד. [בכלל יש נקודות עמוקות שאף פעם לא תבין מה הדובר מתכוון אלא אם יהיה לך מוכנות להקשיב ולהאמין שהוא אומק נקודה נכונה ועמוקה, זה לא אומר שאין מקום לבקורת, אבל יש בקורות שאינם אלא שלא מקשיבים בכלל למה שנאמר, מתוך זלזול בדבריו או זלזול באפשרות לקבל משהו בכלל, שים לב.]

כמובן שהתכלית האמיתית הוא ללמוד וללמד, לא סתם להתווכח.

אחדות האלקים עוזרת להבין כשאתה תופס את האחדות בצורה מרחיבה ולא מצמצמת.

אכן האדם אינו מציאות נסמכת בבחירתו, כלומר האלקים שבאדם. ודי בזה. לדרך אחרת, אכן האדם מוכרח בבחירתו, מכיוון שהאלקים שבו הוא שמכריח בחירתו ולא האדם שבו.

למה תאמר שאין משמעות לציור טוב מופשט אצל האדם? "טוב" זהו הציור, לא הנאה ונעימות. אין לך ציור כזה? [שאל את אפלטון, אולי יוכל להסביר לך.]

לא ברור מה מעגלי במי השילוח, אכן הם נוטים לערפל קצת בכתיבה, אבל קח את היסודות ונסה להכניס שלהם בתוך החשיבה שלך ותראה נפלאות. [אכן צריך קצת אימון בזה שהם אומרים משהו, וכנ"ל]

בכלל, זה לא מיוחד למי השילוח אלא הבעש"ט וכלל דרכו סוברים כך, כמו שהבאתי לך מהלינק.

[אם אתה מכיר קצת את התורות של ר' אשר פריינד וחבריו, אתה יודע שגם הוא הגיע למסקנא הזאת] 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/2/2012 02:23 לינק ישיר 

סתם נפל לי, 

המילה god שווה למילה good רק בחסרון o.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2012 07:45 לינק ישיר 

לא מבין.אחדות עם מי עם הניבראים? אתה מאמין שאתה יש מאין או איזה גליד שגלד מהבורא?

אכן האדם אינו מציאות נסמכת בבחירתו, כלומר האלקים שבאדם. ודי בזה.

בדי בזה, לא נגיע לשום מקום. יש לך הסבר תביאהו,  ולא חבל על המילים. זכור מה הבאת מויטנגשטיין -'על מה שאי אפשר לדבר עליו צריך לשתוק',

לדרך אחרת, אכן האדם מוכרח בבחירתו, מכיוון שהאלקים שבו הוא שמכריח בחירתו ולא האדם שבו.

או קיי. אז אנחנו הזרוע הארוכה של אלוקים בעצמותו, ומנין לנו המודעות האישיית?

למה תאמר שאין משמעות לציור טוב מופשט אצל האדם? "טוב" זהו הציור, לא הנאה ונעימות. אין לך ציור כזה? [שאל את אפלטון, אולי יוכל להסביר לך.]

כי תנסה לתת ציור לטוב. מה הוא חוץ מהרגשת האי ורצון שתמיד נהיה בו. כתבתי כאן בקיצור, אבל חשבתי בזה הרבה, אין ציור לטוב, חוץ מהרצון לטוב.

עדיף שיהיה לטוב ולשאר המושגים אשכול לעצמם, כי מיתערבבים כאן כבר כל הענינים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2012 07:57 לינק ישיר 

תורה_ודעת כתב:

לא מבין.אחדות עם מי עם הניבראים? אתה מאמין שאתה יש מאין [לא, וכדעת המקובלים] או איזה גליד שגלד מהבורא? [לא בדיוק, כי מדובר כאן ב"לומדות" ולא במציאות.]

בדי בזה, לא נגיע לשום מקום. יש לך הסבר תביאהו,  ולא חבל על המילים. זכור מה הבאת מויטנגשטיין -'על מה שאי אפשר לדבר עליו צריך לשתוק',

[אני לא סובר כמו ויטגנשטיין ור' חיים שחסרון בהסברה הוא חסרון בהבנה, אלא שיש דברים שקשה להסביר עד הסוף, בפרט שאיני רוצה להסביר כאן עד הסוף. אם תרצה להבין תבין ואם לא תוכל לחלוק, אין מה לעשות. ואיני אומר קבלו דעתי, רק מצבי על כיוון מסויים שאפשר ללכת בו.]

לדרך אחרת, אכן האדם מוכרח בבחירתו, מכיוון שהאלקים שבו הוא שמכריח בחירתו ולא האדם שבו.

[המודעות העצמית עצמה הוא מושג אלקי ולא אנושי, זה שאנחנו מורגשים כנפרדים הוא כל הבעייה של עץ הדעת טוב ורע. יש דרך לחיות בעץ החיים, שם המודעות העצמית לא מפריע לאדם להיות הזרוע הארוכה של אלקים] 

כי תנסה לתת ציור לטוב. מה הוא חוץ מהרגשת האי ורצון שתמיד נהיה בו. כתבתי כאן בקיצור, אבל חשבתי בזה הרבה, אין ציור לטוב, חוץ מהרצון לטוב.

[מסכים, אז תפתח אשכול, תקרא לו מושג הטוב, ואני אמלא אותו. אני לא יכול כבר לפתוח אשכול השבוע
בקיצור, איני יודע למה לדעתך אין ציור לטוב. הטוב קיים כמושג בפני עצמו, הוא לא נסמך על מושג אחר, אבל הוא קיים.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2012 21:30 לינק ישיר 

לא מבין.אחדות עם מי עם הניבראים? אתה מאמין שאתה יש מאין [לא, וכדעת המקובלים] או איזה גליד שגלד מהבורא? [לא בדיוק, כי מדובר כאן ב"לומדות" ולא במציאות.]

טוב, אז אנחנו לא באותו ראש ביכלל. צריך להתחיל את הוויכוח קודם על היסוד הזה. וצריך גם על זה אשכול ניפרד(אין מה לעשות כל רעיון או פרור מחשבה הוא עולם מלא), אם אנחנו גלדנו ממנו, מה היא העצמאות שלנו? אנחנו רק הוא בצורה אחרת, כולנו אלוהים שעבר מוטציא, ועשיתו ממש חלקים חלקים, אז אולי פשוט נוותר על המקור, ונחליט שאנחנו המקור(מה ההבדל בין מקור הנהיה פצצת מיצרר, למלא חלקים מפוזרים מקוריים).

מה מועיל לנו לחשוב שחוץ מאנחנו שזה למעשה האלוהים שעבר מוטציא נישאר עוד איזה חלק שלא עבר מוטציא וחלקי האלוהים(אנחנו) פונים לחלק המקורי(הוא). תישמע להפריח רעיונות מה הוא אלוהים אפשר בלי סוף, אני לא מקבל שום אלוהים אחר מלבד מציאות בלתי מישתנה ובלתי ניתפסת, על כול אלוהים אחר אני מוותר מלכתחילה, כי הוא לא מסביר כלום.

אם אתה רוצה שאני ידון על האלוהים שלך, אתה צריך לנסות לשכנע אותי שיש כזאת חיה. אם לא אין באפשרותי להתווכח על זה כלל, תביא ראיה ביכלל שיש אלוהים, ואז תביא ראיה מנין לך מה אנחנו ביחס אליו.אם אתה לא מקבל אפשריות של היבראות יש מאין(ואני מסכים איתך בחוסר ההבנה המוחלט בזה) אז תחליט שאין אלוהים ומה שאנחנו עכשיו תמיד היינו, בגילגולים של צורות מציאות מהעבר,שאין אנחנו מכירים כלל,

ועוד, שהרי הבחירה עצמה היא גם יש מאין,אם היא חופשיית לגמרי. ולמה את היש מאין הזה אתה כן מקבל?

'ודי בזה' - ואין להרהר בזה יותר שמא יגיע ח"ו לידי כפירה בעיקר, או לעוון החמור יותר והוא 'קיצוץ בנטיעות' כידוע ליודעי ח"ן, בסוד 'שכל נטיעות שיצאו מימך יהיו כמותך'.

ועכשיו ברצינות. אם אתה מניח שאנחנו עלולים מהבורא,וגם שלבורא יש אפשרות בחירה מוחלטת. ורק אין לו אפשרות להוציא יש מאין. איך תסביר את מה שקורא איתנו. ולמה מגיע עונש או שכר למי שעושה טוב או רע? האם הבורא משחק עם עצמו? קצתו החליט שקצתו השיני יענש אם יעשה רע? ואולי ביכלל המקור הוא עושה רע בזה שברא אותנו. ודל מהכא שכר ועונש, האם מיסתבר לך שמיקצתו בחר לשלשל מיקצתו האחר? גם סתם כך שאלה איליך, האם הבורא יכול לבחור ברע, אם בחירתו חופשיית? ואם לא, כלומר הוא טוב בעצם, איך הוא הצליח להוציא מעצמו כ"כ הרבה רוע בעולם? בקיצור. החידה האלוהית לא בכיוון של הסבר בתפיסה שלך.

[אני לא סובר כמו ויטגנשטיין ור' חיים שחסרון בהסברה הוא חסרון בהבנה, אלא שיש דברים שקשה להסביר עד הסוף, בפרט שאיני רוצה להסביר כאן עד הסוף. אם תרצה להבין תבין ואם לא תוכל לחלוק, אין מה לעשות. ואיני אומר קבלו דעתי, רק מצבי על כיוון מסויים שאפשר ללכת בו.]

או קיי, כולי עלמא מודו שעל דבר שלא נאמר אי אפשר להיתווכח, אז אנחנו לא יכולים להתווכח על דבריך, רק שתידע שדבר שלא בהגדרה, הוא פשוט איננו(מיבחינתך, אולי הוא קיים כמו עוד אלף דברים שאפילו לא יודעים עליהם כלום, הוא בגדר דמיון ורצון בעלמא.ולא הבנתי כלל מה הוא הכיוון,

[המודעות העצמית עצמה הוא מושג אלקי ולא אנושי, זה שאנחנו מורגשים כנפרדים הוא כל הבעייה של עץ הדעת טוב ורע. יש דרך לחיות בעץ החיים, שם המודעות העצמית לא מפריע לאדם להיות הזרוע הארוכה של אלקים]

עיין לעיל על מילים שהם לא במושגיי ההיגיון שלי אני כלל לא נכנס, לא יודע מה הם ומי הם, אני יכול ללכת בהגדרים פשוטים להגיון האנושיי. על כל מה שחורג מהם, איני יכול לדבר מאומה, אולי בכלל כל המציאות היא באמת אחרת וכשתדע מה היא, תצחק מעצמך שחיפשת אלוהים. את הבעיות של עץ הדעת ועץ החיים אני יכול להסביר באלף דרכים משונים, רק כמו שנאמר כאן א"א להפריך שום אחד מהם, כי כל הפרכה אני יטען שהיא מחלק ה'רע', ורק ההגיון הוא הקובע, לפחות מיבחינתיינו.

[מסכים, אז תפתח אשכול, תקרא לו מושג הטוב, ואני אמלא אותו. אני לא יכול כבר לפתוח אשכול השבוע
בקיצור, איני יודע למה לדעתך אין ציור לטוב. הטוב קיים כמושג בפני עצמו, הוא לא נסמך על מושג אחר, אבל הוא קיים.]
כוונתי שכול דבר אני יכול לתת בו איזה ציור, למשל במתמטיקס, אז ציור הנוסחא היא הציור שלה, מה חוץ מזה -לא ניתן לדבר. הלוגיי כנ"ל. הממשיי -הציור של  דרך הפעולה או ציור הרגשת החושיים הם מיבחינתיינו הגדרת הדבר הממשיי -חוץ מזה לא ניתן לדבר(אני מזכיר את הכלל מויטנגשטיין, כי וודאי גם זה כלול במשפט הנפלא הזה, א"א להמציא הבנות על מה שא"א לצייר)

כשאני מגדיר אמת, אני אומר 'אמת' הוא ציור שמיסתתדר בהגיוני, 2+2+=5, הוא 'שקר' כי אינו מיסתדר. שעכשיו יורד שלג, הוא שקר כי אינו יורד (בתפיסתי), שעכשיו אני מול קומפיוטער הוא אמת(כי כך בתפיסתי). וכן הלאה, אמת הוא מחמרא שתוכנה נכון בכל מיני סוגיי השגות שלנו, ושקר הוא דבר הסותר לסוג ההגיון שלנו.

כשאני בא לצייר ה'טוב', תאמר לי מה הציור שאתן לו,
שהוא נעים, ? בסדר, זה לא הגדרת הטוב, זה הגדרת החושיות הנעימה שלי. אין לה ולמושג הטוב לעצמו כלום.
שאני 'רוצה' שיהיה טוב בעולם?, זה משום מניעים פסיכולוגיים טהורים. מזעזע אותי לראות אנשים מיתייסרים, ומיטיב עימי לשמוח ולאהוב אחרים, הכול כאן פסיכולוגיי למהדרין, ואם תאמר שיש דבר נוסף והוא הגיון שיש לעשות 'טוב' בעולם. לא מיבעי בבורא שקודם שנברא העולם לא שייך מושג כזה, אלא אפילו בנו ג"כ אינו מובן, כי למה מה אמירה יש לנו בזה? סתם כי כך אנחנו מרגישים בליבינו שצריך להיות טוב?! מה הציור שיש לתת לזה? קשה לי לשייכו לאיזה הגדר כל שהוא.

א"כ יוצא לי, שאין ציור ל'טוב' אלא או שהוא שם כולל לכול הדברים המענגים את נפשיינו (בין בהנאות בין בקיום העולם בסדר המרגיע אותנו), או שהוא הגדרה על הרצון האנושיי לטוב, שאין לו הסבר יותר מהסבר פסיכולוגיי.
אני יודע שתאמר, למה לא? תסביר שבהגיון אתה רוצה שיהיה 'טוב'. איני מוצא ציור לסברא הזאת! למה אני רוצה שיהיה טוב? כי מה? אם תוכל לתת הגדר לזה, אשקול אותו. אבל לומר כך אני מרגיש אינו מספיק. (ולא חלילה שמשום זה איני עושה טוב, גם בי יש התחושיות הפנימית 'אז מ'דארף זיין א'גוטער', רק שאיני יודע אם שייך לתת לשכל איזה הגדר שיהיה קשר ביניהם. כלומר שהשכל 'יסבור' שיש 'צורך' ל'היות טוב'. ואף שנראה לי שאם ניהיה בלא הרגישות של הנאת עצמינו אז גם ניבחור בפעולת ועשיית הטוב(יותר מאי עשייה כלל), מ"מ קשה לי לעשות סימולציא כזאת, ואיך שיהיה אפילו אם זה נכון(שניבחר בעשיית טוב, לולי רגשיות) זה באמת מעניין 'למה?'. אני לא רוצה להצטייר כאן כאיזה 'נאצי' ששואל למה צריך להיות טוב. אבל באמת מטריד אותי הדבר הזה. באם חסר אפשרות העמדת ה'טוב' על משהו לוגיי. א"כ לכאורא המניע הוא ריגשיי, כי איך יכול להיות משהו שיכלי שא"א לתת בו ציור והגדר. או שאנחנו מגיאים כאן לדבר שלישי(בנוסף להגיוני ולריגשי) ואז שוב חסר בו ההגדר,

לסיכום, חסר לי מאוד הציור ב'טוב'. והחוסר הזה טורדייני מאוד. אשמח לכול נסיון, אולי כדאי שנתחיל לגשש, ולבסוף נגיע לאיזה דרך,

תסביר מה הוא שכתבת -
הטוב קיים כמושג בפני עצמו, הוא לא נסמך על מושג אחר, אבל הוא קיים. מה המילים האלו, מי אמר לך? אולי הוא קיים כריגשי בעלמא(וההגיון הוא מדומה שבא אחר הרגש,) ואיך תוכל לשכנעיני שיכליית שצריך להיות טוב ולא רע. במה הוא מושג בפני עצמו? (שיכליי? איזה, מה אתה מגדיר שיכליי? קיום העולם? כנראה שלא, אתה אומר משהו יותר עמוק, אז מהו?)

כבר היתפתחו כאן שתי נושאים שונים לגמרי מהנושא המקורי של האשכול, אולי כדאי שנעביר את זה לאשכולות ישנים יותר שהיו דנים באותו ענין, וגם אולי נחכים מחכמים שהיו מיכבר.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > לומדתלומדות: התורה כסולם: לאן מוליכות המצוות, רמב"ן ועוד
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 סך הכל 2 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. בקטגוריית דת ואמונה אתם מוזמים להיכנס ולדון על כל נושא שעולה לכם בקשר לדת היהודית. שו''ת בנושאי הלכה, פרשנות לתורה ולמקרא, גאולה, אחרית הימים ועוד.