בית פורומים עצור כאן חושבים

אביבזגלמן: מצוות באחריות שמחייבות תוצאה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-16/3/2012 13:11 לינק ישיר 

רבנו ירוחם שליט"א. זו לא דמגוגיה אלא ביקורת (קצת על דרך האירוניה, כי הנחתי שגם אתה תסכים שהאב לא צריך לערוך את החופה. שמא טעיתי?! ראה להלן). נדמה לי שעדיין לא ענית לי, ולכן אחדד שוב את דבריי.

א. אני כתבתי שלפי תורי"ד ומהר"ח או"ז החובה על האב אינה למול את בנו (בעצמו או על ידי שליח), אלא לדאוג שיהיה מהול. אם הוא לא מקיים את חובתו זו, הוא ביטל עשה.
ב. אתה טענת שעמדה כזו סותרת את דברי הגמרא שאומרת שיש חובה למולו, ומשמע למולו ולא לדאוג שיהיה מהול. כלומר שצריך לפחות שליחות אם לא ממש הוא עצמו.
ג. על כך השבתי שהגמרא גם כותבת שיש חובה להשיאו אישה, ולשיטתך יוצא שחובה על האב לערוך את החופה, בעצמו או על ידי שליח, ולא רק לדאוג שיישא אישה.
ד. בהודעתך האחרונה משתמע ממה שכתבת - שלדעתך אכן זה צריך להיות על ידי שליח. לשאת אישה כמו מילה (אם לא כן אין בדבריך שם תשובה לדבריי). האם אני צודק? או שכן או שלא. נבחן כעת את שתי האפשרויות, ואת העולה מכל אחת מהן:
1. אם לא צריך שליחות בעריכת חופה - אז עדיין לא ענית לי: מה ההבדל בין לשאת אישה לבין למולו? מדוע בנשיאת אישה לא נדרשת שליחות ובמילה בהכרח כן? נראה שאינך עקבי.
2. אם כן נדרשת שליחות בעריכת החופה - כי אז אתה אכן עקבי, אבל טועה. אין שום חובה שהרב שמשיא את הזוג יהיה שלוחם של ההורים. לא מצאתי זאת בתורה, לא בנביאים ולא בכתובים, וגם לא בתלמוד ובפוסקים. זהו חידוש דין מרתק, אבל נראה לי בעייתי להקשות על שיטתם של שני ראשונים חשובים מכוח חידוש דין שלך בלבד ללא מקור ונימוק, וללא היגיון בסברא.  

עד כאן דבריי, והם פשוטים בעיניי כביעתא בכותחא. אודה לך אם תצביע על הסעיף והנקודה בה אתה חולק על דבריי כאן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/3/2012 13:30 לינק ישיר 

עדיין יש הבדל בין המשמעות של המילה- למולו- כי הפעולה היא -למול, ולכן משתמע כי למול ממש - על ידי שליח-כוונת הגמרא והפוסקים,
והמענין כי הפוסקים באמת לא מציינים את הקידושין כחובת האב- את המילה- כן.

מה שאין כן בלהשיאו אשה- להשיא-אינם קידושין- הקידושין הן פועל יוצא של פעולת האב להשיאו,
לפי הבנתך אין לאב חיוב גם לפדותו- החיוב שיהיה מהול?

יכולתי להביא שות"ים רבים המאששים ותומכים בדעתי, אבל איני רוצה להפוך את האשכול לתחרות של בקיאות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/3/2012 14:14 לינק ישיר 

רבנו, אני נכנע מראש בתחרות הבקיאות. אנחנו עוסקים כאן בעיון לא בבקיאות. לשון אחר: אין צורך להביא שו"תים, ולו רק מפני שלא תמצא כאלה. לא בגלל שאני כ"כ בקיא בספרות השו"ת אלא בגלל ש"אין תוס' כזה" (כסיפור הידוע על ר' חיים).
הדיון שלנו אינו האם להלכה בעינן שליחות של האב במילה או לא, אלא האם הבנת ה"אחריות" היא פירוש אפשרי לגמרא. אתה טענת שזה לא פירוש אפשרי (כלומר שתורי"ד ומהר"ח או"ז נסתרים מהגמרא). וכאן טענתי שכפי שאתה מפרש "להשיאו" כהשתדלות ואחריות שיהיה נשוי, איני רואה מניעה לפרש "למולו" כהשתדלות ואחריות שיהיה מהול. איזה שו"תים יכולים לסתור את את הטענה הפשוטה והטריביאלית הזאת? בוא נגיד שלפחות שו"ת אחד (שו"ת מהר"ח או"ז) וראשון אחד (תורי"ד) מוכיחים את דבריי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/3/2012 15:00 לינק ישיר 

די לי במה ששהרמב"ם פסק. על חובת האב  וכן הש"ע.

ועדיין לא הבנתי מדבריך מה דין האב בלפדותו?
בענין התוספות של ר' חיים- נכון שאני  מאד מעריך את כשרון התפלספות (המיותרת לפעמים), שלך,- האמת שיש לי אליך כבוד גדול
 אולי אתה רוצה להדמות לר"ח בהתפלסות המיותרת והעקרה, אבל אני כן ממליץ לך להקיש בחיפש בפרויקט השו"ת ע_ל המילה למול, ותגלה שלא כר' חיים בקיאותך בתוספות.

אגב הסיפור הזה על ר' חיים- אינו רבותא כל כך גדולה- בימי חורפי היו לי חברים שהיו בקיאים באותה צורה בש"ס בשניהם רש"י תוספות ורמב"ם, וידעו להגיד אם הדבר נכתב או לא .מבלי לעיין

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/3/2012 15:10 לינק ישיר 

רבנו ירוחם, אתה כנראה איבדת את החוט המקשר בדיון. הזכרתי לך אותו שוב בהודעתי הקודמת, אבל זה כנראה לא עזר. אתה טענת טענה על הגמרא, ולא על הרמב"ם והשו"ע. הרי לא גברא אגברא קא רמית?! אתה טענת שדברי מהרח או"ז ותורי"ד נסתרים מהגמרא. אז מה עניינם של השו"ע והרמב"ם להכא? איזו הקשה בפרוייקט השו"ת תועיל כאן? את הגמרא אני יודע למצוא גם בלי זה.

לגבי הפדיון, ככל הזכור לי אין בדברי תורי"ד ומהר"ח התייחסות למצוות הפדיון, ולכן שם איני יודע האם לדעתם האב צריך לפדות את בנו או רק להשתדל. מסברא הייתי אומר שזה לפדות ממש, שהרי מדובר במתנת כהונה שהיא חובה על האב עצמו לתת מכספו. אמנם נלענ"ד שלכו"ע גם אדם אחר יוכל לתת מדין עבד כנעני (ראה קידושין ז).

לגבי הבקיאות, כבר הסברתי שאין שו"ת אחד בעולם שיוכיח את דבריך. אשמח אם תעלה לכאן דוגמא אחת, לא יותר. אם תעשה כן, אני אוכל את כובעי בסעודת שבת. ובזה גם דרשתי גם את כבודו הפגוע של הגר"ח זצ"ל. זה מה שתמיד למדתי מתלמידי תלמידיו של הגר"ח: שבלי עיון לא שווה כל הבקיאות (ולכן חבריך אינם דומים לגר"ח. טענתו היתה שאין לו בקיאות כזאת בש"ס, אלא שהוא ידע שאין תוס' כזה גם בלי להיות בקיא, סתם כי לא ייתכן שיש תוס' כזה. בה במידה אני אומר שאין שו"ת כזה).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/3/2012 16:08 לינק ישיר 

יש כנראה חוסר הבנה ביננו- לי אין כל ויכוח אם אף אחד בנושא הזה חוץ מאשר איתך- המלבה"ד כאן לפורום,
אותך שאלתי- איך אתה, כותב ועמד אחרי דברים  שהם נגד גמרא מפורשת רמב"ם מפורש ושו"ע?
ראה בהודעתי הראשונה שהזכרתי גם את הגמרא הרמב"ם והשו"ע,
 הפניתי אותך בשביל השו"ת ולא בשביל הגמרא, אגב אין כאן שום דבר מדברי- רק מדברי הגמרא והרמב"ם שהזכרתי.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אביבזגלמן: מצוות באחריות שמחייבות תוצאה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 סך הכל 2 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. בקטגוריית דת ואמונה אתם מוזמים להיכנס ולדון על כל נושא שעולה לכם בקשר לדת היהודית. שו''ת בנושאי הלכה, פרשנות לתורה ולמקרא, גאולה, אחרית הימים ועוד.