|
|
| נשלח ב-15/4/2012 17:19 |
|
| |
תלמיד טועה, איני יודע אם רשב"ם אמר זאת או לא. הוא סך הכל תמהה כי כיצד יתכן שיעקב יתנבא על שמשון שנפל בעניין רע. מה העניין הרע? יתכן שזהו ההפסד של שמשון והמפלה שלו ביד הפלשתים בצורה מבזה. ורשב"ם אומר כי לא שמשון דן את ישראל שהרי נפל ביד פלשתים.
אחרת אשמח אם תסביר לי מדוע רשב"ם תמהה כל כך שהפסוק הזה מתפרש על שמשון... ומה הוא העניין הרע ששמשון נפל בו.
אמנם אהבתי את ההערה...
|
|
|
|
| נשלח ב-15/4/2012 18:24 |
|
| |
| Kaddish כתב: |  | ...
מואדיב אכן דבריך נכונים ופעמים שחז"ל דיברו בגוזמאות או לשון ציורית. אמנם כאשר חז"ל אומרים דבר שלא משתמע לשני פנים כגון ששמשון חטא במקום מסויים ומידה כנגד מידה לקה באותו מקום, אין כאן מקום לפירושים נוספים מלבד לפרש באילו דקיות היה החטא שלו. זה הכל. אין בשום אחת מהשאלות שלי שהבאתי מדברי חז"ל שום דבר שניתן לפרש כגוזמא וכדומה. ולכן דבריך לא שייכים כאן כלל וכלל. והדברים פשוטים...
רק אמרתי שבדברים אלו אני יוצא מנקודת הנחה ששמשון היה שופט הגון וראוי שדן עפ"י משפטי התורה
|
|
חוששני שלא הצלחתי להבהיר את דברי, ולכן מה שבעיניך פשוט - כלל וכלל אינו כן.
כוונתי היתה, כאשר הפניתי אותך ללשונות הגוזמא, להסב את תשומת לבך לכך שפעמים שאין דבר שאמרו חז"ל, צריך להיות מובן כפשוטו.
לשונות גוזמא היו לגבי שמשון למכביר; הזכרת את מסכת סוטה - הרי שם אמר רבי שמעון כי מוטת הכתפים של שמשון היתה של שישים אמה! וכי עלה בדעתך שאין זו לשון גוזמא? וכשאמר רבי אסי כי צרעה ואשתאול שני הרים היו, ועקרם שמשון וטחנם זה בזה, לא גוזמא היא? וכי לא עלתה בדעתך ההשוואה לדברי השבח לרבי עקיבא?
אם כן, יש גם לשון גוזמא כמות שהיא, אולם לא אליה התכוונתי.
לשונות של מידה כנגד מידה, לשונות דתיים נפוצים במקורותינו, על כן אין תימה אם אמר החכם כי נוקרו עיניו של שמשון מאחר וחטא בלא תתורו. אך מה בכך? משה רבינו נענש על חטאו, וכל הפרשנים נאבקים להבין מה היה חטא זה, אז על שמשון, שהיה נשוי לשלוש נשים פלשתיות זו אחר זו תשאל?
כי אדם אין צדיק בארץ אשר יעשה טוב ולא יחטא.
אם כן, אם שאלך היא היאך חטא שמשון - התשובה היא כי חטא, ולא היה שמשון צדיק יותר מאבות האומה, ואילולי דמסתפינא להזכיר תורפתם, הייתי מפרט.
---
כתבת כי שמשון היה שופט הגון, וכי דן לפי משפטי התורה. חוששני כי כאן אתה טועה פעמיים. אחת - בהבנת המושג שופט, ושניה בהבנת תפקידו של שמשון.
וכי כל השופטים היו דיינים, או שמא חלקם היו מנהיגים צבאיים, וכינויים היה "שופט"?
אבל יתר על כן, את מי או מתי שפט שמשון?
הפסוק אומר כי הוא שפט את ישראל עשרים שנה, אך אם נחשב את שנות פעילותו, לא נמצא דבר כזה, ואולי לכן אמר רבי אחא כי "מלמד שהיו פלשתים יראים ממנו עשרים שנה לאחר מותו" - כביכול לאחר מותו שפט את ישראל = היגן עליהם מן הפלשתים.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/4/2012 20:50 |
|
| |
מואדיב, אחזור ואומר כי מודע אני לכך שחז"ל מדברים לעיתים בגוזמאות. ואם תסתכל בהודעותיי הקודמות הגמרות שהבאת על שמשון הן אותן גמרות בדיוק שהשתמשתי בהן להראות שדברי חז"ל אינם כפשוטם אמנם ודאי שהתכוונו לומר שכוחו היה רב. כך שיש אמת רק שצריך להבין באיזו צורה אמרו אותה. והדבר שונה מאשר לומר שמה שאמרו זה שטויות בעלמא.
מידה כנגד מידה אכן מצויה בחז"ל והאמת גם במקרא. חז"ל מסבירים מה היה המידה כנגד מידה ואני לא רואה בכך פסול או גוזמא וכדומה. שמשון חטא? יכול להיות. אמנם אני שואל כיצד שופט חטא בחטאים כה חמורים. אדם שאמור להיות מרומם מכל העם. והכתוב לכאורה מדבר עליו חיובית... ששפט את ישראל וכו' וכו'.
אז אתה מתעקש ואומר ששמשון חטא בפשטות... אוקיי. בהחלט יכול להיות ואני מקבל זאת בתור תשובה אפשרית שצריך לתת עליה את הדעת.
לגבי שופט - שמשון היה שופט את עם ישראל בצורה הפשוטה של המילה. כך נראה. הוא לא היה מנהיג צבאי והוא לא הנהיג צבאות וכדומה. הכתוב אומר שהוא שפט את עם ישראל ואני לא יודע כיצד עשית חישוב שזה לא מסתבר, 20 שנה הוא בהחלט יתכן ושפט את ישראל וב20 השנה האלה קראו המאורעות המסופרים בספר שופטים. שאר המאורעות כמובן לא מובאים כיוון שאינם נחוצים לדעת המחבר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/4/2012 21:41 |
|
| |
לכאורה כוונת רשב"ם, כי חלילה שיעקב הזכיר בברכתו לדן, מה שנגמר בעניין רע (עקירת העיניים והמוות) ללא התייחסות לאישיותו של שמשון. היחס לשמשון, גם בחז"ל, הוא דואלי. באוצר הספרים שלי יש ספר קטן ונחמד "דבש אריות" והוא סיפור שמשון, שנכתב על ידי דויד גרוסמן, "החושף סיפור סמוי ומפתיע, המסתתר בטקסט עצמו...".
|
|
|
|
| נשלח ב-15/4/2012 21:42 |
|
| |
.
כעת אתה מבטל את דברי חז"ל???
והלוא ציטטתי לך לעיל את דברי רבי אחא!
|
|
|
|
| נשלח ב-15/4/2012 22:06 |
|
| |
*** נמחק בהתאם לאזהרה *** מ. משנה
תוקן על ידי מנהלי_משנה ב- 16/04/2012 10:30:44
|
|
|
|
| נשלח ב-15/4/2012 22:40 |
|
| |
ייתכן, אני חושב שפירושך בדברי הרשב"ם אמת הוא.
מואדיב, אנא, לפני שאתה חורץ את דיני נסה להבין את האמור בתלמוד. דברי רב אחא ניסובים על השאלה המתבקשת: מדוע מוזכר פעמיים כי שמשון שופט את עם ישראל 20 שנה. ועל כך רב אחא אומר את דבריו. הוי אומר שפעם אחת נאמר על השפיטה הרסמית של שמעון ופעם שניה על מה שלכאורה שפט - שהיו יראים ממנו כאילו שפט. כך נראה לעניות דעתי... אם אני טועה תקן אותי. כדי שלא אביא אותך לידי טעות עיינתי מעט ברפשי האינטרנט ומצאתי את המאמר הנ"ל: עיין בשורה התחתונה ביותר שם נראה שהוא הבין את דברי התלמוד כמוני... *** נמחק בהתאם לאזהרה *** מ. משנה
תוקן על ידי Kaddish ב- 15/04/2012 22:40:48
תוקן על ידי מנהלי_משנה ב- 16/04/2012 10:31:21
|
|
|
|
| נשלח ב-15/4/2012 23:00 |
|
| |
*** נמחק בהתאם לאזהרה *** מ. משנה
תוקן על ידי מנהלי_משנה ב- 16/04/2012 10:31:32
|
|
|
|
|
| נשלח ב-16/4/2012 08:30 |
|
| |
קדיש ויתכן – הלשון "אדם שנפל ... ומת ... בענין רע" נראית לכם לשון מעריצה ומכבדת או פוטרת אותו באגביות?
|
|
|
|
| נשלח ב-16/4/2012 08:43 |
|
| |
תלמיד טועה, לדעתי יתכן פירש היטב את דברי רשב"ם. הרי מדובר בברכת יעקב לדן. ולא נצפה שבברכה שכזאת יעקב יברך את דן על אירועי שמשון הגיבור - אדם שנפל ומת בעניין רע. ולכאורה הרע הוא הסוף הטראגי של שמשון - זו כמובן לא ברכה. כך נראים מבוארים היטב דברי רשב"ם.
אחרת אשמח אם תסביר לי מדוע רשב"ם תמהה כל כך שהפסוק הזה מתפרש על שמשון... ומה הוא העניין הרע ששמשון נפל בו... מה אתה אומר?
|
|
|
|
| נשלח ב-16/4/2012 09:07 |
|
| |
| תלמידטועה כתב: |  | | קדיש ויתכן – הלשון "אדם שנפל ... ומת ... בענין רע" נראית לכם לשון מעריצה ומכבדת או פוטרת אותו באגביות? |
|
לא זו ולא זו.
הרשב"ם בסך הכל משתמש במטבע לשון הלקוחה מספר קהלת ("ונתתי את לבי לדרוש ולתור בחכמה...הוא עניין רע נתן..."), ומצוי בשימוש רב במקומות שונים.
אם יש משהו שאינו מכבד או מעריץ אצל הרשב"ם, הוא בכך שאינו נוקב בשמו של שמשון, אלא מכנה אותו "אדם אחד". יחס מעריץ ודאי אין כאן.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/4/2012 10:25 |
|
| |
מואדיב
זו אף זו.
הצירוף של הבטוי המאוד לא מצחיא של "אדם אחד" עם שיוך מותו ל"עניין רע" ולא לקידוש ה' במחלמה נגד צוררי ישראל וכדו' מורה על הסתכלות כעל עוד אפיזודה היסטורית ותו לא
|
|
|
|
| נשלח ב-16/4/2012 10:43 |
|
| |
לאוהבי ספר- ממליץ על ספרו של ז. ז'בוטינסקי- שמשון-
|
|
|
|