בית פורומים עצור כאן חושבים

"סעודת משיח" ו"הסעודה האחרונה"

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-25/4/2012 23:30 לינק ישיר 

ITIEL10 כתב:
שלום וערב טוב ר' בן-ציון!

רציתי לברר, האם אינך סבור שההשלכה המעשית של תפיסה משיחית מן הסוג שציינת, מובילה (גם אם באופן לא מודע) למה שפרופ' ליבוביץ הצהיר (במודע) כי כל משיח שבא הוא משיח שקר, שהרי המשיח ה"אמיתי" הוא דמות שלא מן עלמא הדין וכיו"ב, ומכיוון שאדם כזה (כנראה) איננו בנמצא, א"כ מצינו קואליציה אמפירית אנטי משיחית בין הרב לבין הפרופסור?

כפי שכבר כתבתי בהודעתי הקודמת, אמונתו של הרב שך במשיח ובביאתו היא למיטב ידיעתי האמונה הרווחת בעם ישראל זה רבות בשנים, אני אינני סבור שהיתה לו איזושהי גישה חדשה ומקורית לנושא. לאור זאת, שאלתך היא האם אותה אמונה רווחת היא למעשה אנטי משיחית כדברי פרופ' ליבוביץ, היות ובפועל היא תתקשה לקבל כל משיח מעלמא הדין.

שאלתך איננה מובנת לי כלל, שהרי מי שמאמין בביאת המשיח גם אם הוא משווה לו דמות מסוימת שאיננה מוכרת לנו הוא עדיין מאמין שהדבר אכן יקרה, ומי שאיננו מאמין בביאת המשיח כמובן שאיננו מאמין בשום משיח בשום דמות שתהיה. לאור זאת, ברור שמי שסבור שהמשיח איננו אמור לבוא, אזי כל מי שיבוא ויאמר שהוא המשיח הוא אכן "משיח שקר" שכן אין כלל אופציה כזו, הוא כמובן גם צודק שכל מי שמאמין במשיח בעל דמות אחרת יצטרף אליו לטענת השקריות שבאותו משיח, אבל איזו קואליציה יש כאן? הרי מי שמאמין בביאת המשיח בעל הדמות המסוימת, אכן משוכנע שאותה דמות בוא תבוא. אם אתה קובע שאותה דמות איננה קיימת, משמע שאתה אינך מאמין בביאת אותו משיח, אבל מן הסתם אינך מצפה שגם אני אסכים על כך.

יהיה המשיח שאנו מצפים לביאתו אשר יהא, ברור שאחד האתגרים הגדולים שיעמדו למולו הוא שעם ישראל יאמין בו, שכן כאמור לא די בכך שעם ישראל מאמין בקיומו של המשיח הוא צריך להאמין שאותו פלוני הוא התגשמות של אותה אמונה. אני סבור שזהו אמנם אחד הדברים העל טבעיים שהמשיח יחולל, כשם שמשה רבינו ע"ה נזקק לדרך ארוכה ל"ויאמן העם" ול"ויאמינו בה' ובמשה עבדו". חובת ההוכחה מוטלת כמובן על הטוען לכך, ולא על מי שמסרב להשתכנע. לאור זאת, הטלת האשמה על מי שאיננו משתכנע בדמותו, היא למעשה הוכחת החולשה הגדולה ביותר בעיני. עצם העובדה שחסידי ליובאוויטש לא הצליחו לשכנע את עם ישראל שאדמו"רם הוא המשיח, היא לדעתי ההוכחה הטובה ביותר שהוא אכן איננו המשיח.

תוקן על ידי בןציוןכהנא ב- 25/04/2012 23:34:23

אם אתה מאמין שיכולים לקלקל, תאמין שיכולים לתקן.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-25/4/2012 23:51 לינק ישיר 

ייתכן כתב:

אני מהמר על כך שאצל למעלה מתשעים אחוז מהציבור החרדי השורות הללו לא עוררו אסוציאציות נוצריות ואצל תופסי הספר שביניהם הן העלו אסוציאציות לדברי הרמב"ן ועוד.

בנוגע לקוראים החרדים של "שיחת השבוע" אני יכול להסכים איתך על אחוזים גבוהים יותר, אבל כפי שכבר כתב כאן אישציפור עלון "שיחת השבוע" איננו פונה רק לחרדים, אולי תאמר אתה כמה אחוז מהקוראים הם להערכתך לא-חרדים? החבר ששלח לי את הקטע הוא כפי שכתבתי בתחילת האשכול לא דתי, וגם קוראים כמותו צריכים לעמוד מול עיניו של הכותב. בכל מקרה, אינני מבין כמה ניתן להתווכח בנושא, כשברור לכל אחד שחשיבה אסוציאטיבית איננה דבר מדיד, אני חושב שיש כאן אסוציאציה בעייתית ואתם חושבים שלא ובזאת תם הויכוח. הציטוטים מהתניא ומהרמב"ן ועוד מקורות אינם רלוונטיים היות וגם לדעתי אין שם שום אסוציאציה כזו, אני עצמי לא הייתי כותב כלום אם רק היה נאמר משפט כה פשוט וטריוויאלי שהאוכל שהאדם אוכל נהפך לבשרו ודמו.

אם אתה מאמין שיכולים לקלקל, תאמין שיכולים לתקן.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-26/4/2012 11:09 לינק ישיר 

"חובת ההוכחה מוטלת כמובן על הטוען לכך, ולא על מי שמסרב להשתכנע. לאור זאת, הטלת האשמה על מי שאיננו משתכנע בדמותו, היא למעשה הוכחת החולשה הגדולה ביותר בעיני. עצם העובדה שחסידי ליובאוויטש לא הצליחו לשכנע את עם ישראל שאדמו"רם הוא המשיח, היא לדעתי ההוכחה הטובה ביותר שהוא אכן איננו המשיח"

כוחה של טענה זו יפה כלפי דת משה וישראל.

חובת ההוכחה מוטלת כמובן על הטוען לכך, ולא על מי שמסרב להשתכנע. לאור זאת, הטלת האשמה על מי שאיננו משתכנע בנכונותה, היא למעשה הוכחת החולשה הגדולה ביותר בעיני. עצם העובדה שהמחזיקים בדת משה וישראל לא הצליחו לשכנע את עם ישראל שמשה אמת ותורתו אמת, היא לדעתי ההוכחה הטובה ביותר שאכן אין זה אמת....

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/4/2012 14:30 לינק ישיר 

עודד,
אם הבנתי נכון, הגעת לתפיסה דקת הבחנה במושג "ימות המשיח" על הגבול שבין ייעוד בלתי מושג לבין ממשות אימננטית, מעין פשרה בין השנים - "ימות משיח" כמושג ערטילאי ותהליך צפיה בלתי נגמר יחד עם היות "ימות המשיח" התממשות תקופה נכספת. הווי אומר לדעתך יש להם משיח לישראל, אך גם אז בהופיע המשיח השאיפה והמאמץ ליותר אינם נרגעים, כי אם עצם ימות המשיח הינם קריאה להמשך כיסופין לשיפור בלתי נלאה (דבריך במילים שלי).

דומני כי לולא חיבוטי אמונה וקריעה פנימית בענין, וכפי שהדבר בא לביטוי ברצון ליישב בין התפיסות השונות הרווחות (לייבוביץ ושך מחד והפוסקים מאידך) -ייעוד מתמשך או יעד בר השגה - לא היית מגיע לכזו תובנה מפוצלת עד כדי סף סתירה מיניה וביה (זה מזכיר לי חילוקים בכתבי ר' חיים על הרמב"ם כשהוא מנסה ליישב סתירה מוכחת ע"י הרמת הנושא למימד חשיבתי שלישי דק מן הדק שמעבר לקטעים הסותרים. ובו, במימד ההוא ניתן לשלבם. רק שפרנקל עשה זאת בצורה פרקטית יותר, פשוט מצא גירסת רמב"ם קדומה בה אין את הסתירה מלכתחילה...).

בכל אופן לטעמי, נתקיים בסברתך המושג "אגב חורפא משבשתא", שכן סוף סוף התפיסה כי מדובר בתהליך שאינו נגמר ויגיעה מתמדת סותרת את תאורי התקופה בפשטות הפסוקים בכתבי הנביאים, שם היא מתוארת בעיקר כהגעה למנוחה ולנחלה, וסוף להתמודדויות מול הרע והמכוער. וכך גם הדבר מופיע בהסבר הנלווה לתקופה בספרות הקבלה והחסידות כמו גם בהלכות מלכים להרמב"ם. (בשונה מתיאור עולם הבא - עולם הנשמות - גן עדן, שם אכן לפי התפיסה היהודית מדובר בעליות אין סוף ותהליך שאינו נגמר בבחינת "ילכו מחיל אל חיל").

(דרך אגב, זו גם הסיבה המונעת מאלו אשר מאמינים כי רבם הוא המשיח להאמין גם כי הגענו לימות המשיח. תמיד יוסיפו החבדניקים ויטענו כי חלילה לנו להאמין כי אנו בתקופת אתחלתא דגאולה אלא שרויים אנו עדיין בחושך הגלות הנורא, רק יאמרו שהמשיח כבר כאן מוכן וממתין וכו'...ויעשו תמיד הבחנה ברורה בין השנים - זהות משיח (בפוטנציאל) וימות המשיח (בפועל) שכן גם הם יודעים שלא כך, כמציאות ימינו, מתוארים ימות המשיח בנביאים).

באשר להשוואות שהבאת בין מקורות יהודיים למקורות זרים, הדברים ידועים ויגעים ותקצר היריעה. אומר רק זאת, כי אין ספק שהחשיבה הנאו פלטונית דומה להדהים לקונצפט הקבלי ובפרט הלוריאני. וכבר אמר מי שאמר כי פיתגורס פגע במצרים בתלמידי ירמיהו הנביא וקיבל מהם... באותה מידה תמצא בבודהיזם אלמנטים מוכרים מתורת האר"י, וגם כאן כבר שמענו שבני עשרת השבטים גלו מעבר לסמבטיון והביאו עימם מניחוח פרד"ס התורה לבני המזרח. כמו גם כל אשר עיניים לו ימצא בדברי שפינוזה שפע אנלוגיות במבנה הניתוח לדברי ר"ח קרשקש שקדם לו בהרבה ואין ספק שספג מרוחו במישרין או עקיפין (להוציא כמובן המסקנות החלוקות לחלוטין כרחוק הפוליתאיזם מן המונותאיזם) וגם לחשיבה הנאו-קנטיאנית תמצא סימוכין ברס"ג, כן תמצא מקבילה יהודית להוכחות דקארט ואקווינס... וכהנה רבות.

הזכרתי זאת במכוון בצורה שהזכרתי, לא כטוען לדעת מי קיבל ממי ומי הושפע ממי, אלא כאומר ומתריס לנגדך, בכל הקשור להגות ומדעי הרוח, אין מוקדם ומאוחר ואין יוצר בלעדי. חכמת האמת הנצחית בקרן זווית היא מונחת וקדמה לכל, אינה כחפץ שאם הוא ביד פלוני אינה בו בעת ביד אלמוני. וחסר טעם ומשמעות לטעון כי אלו הושפעו מאלו או להפך, שכן למאי נפקא מינא? הן בחיק הבורא היתה מאז ומקדם.

תוקן על ידי אמרי_בינה ב- 26/04/2012 14:37:09

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/4/2012 17:50 לינק ישיר 

למען דעת כל כותבי האשכול- אין קשר בין -הסעודה האחרונה- לבין אמירתו של ישו- אכלו את הלחם....הדברים נאמרו בזמן אחר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/4/2012 16:34 לינק ישיר 

אמרי_בינה, על שאתה מתריס כנגדי, בדרך ענינית וראויה, אני מודה לך, כי כך מתברר הענין וכולנו לומדים.

אותה אידאה מוסרית מכוונת, מה שבמתאים לרעיון של ימות משיח מוסריים, אינה 'מושג ערטילאי' כלשונך, אלא מושג ברור ומובחן, שיש לו תפקיד מכוון בהתנהגותם ובמעשיהם הרגילים, היום יומיים של בני האדם.  אתה יכול לחשוב גם על אידאה של אחדות, המכוונת אותנו להחשיב את כל אוסף הפרטים שלפנינו כשיכים למכלול אחד, או אידאה של תכלית, המכוונת אותנו לחשוב שכל התהליכים מכוונים לאיזו מטרה.

לנושא שלנו על ענין המשיח אין הוכחה כמו בגאומטריה. מה שאפשר וצריך לבדוק, הוא התאמתו של רעיון מסוים למסגרת השיטתית שבה הוא נמצא. האם הרעיון נזה נובע מתוך השיטה או מתוך גורמים אחרים המשפיעים עליה [כמו צרכי המאמינים או השפעה של שיטות זרות אחרות].

הערה בשולי הנושא.

המחשבה כאילו כל הרעיונות מונחים באיזה מחסן ולא נותר אלא לגשת ולבחור איזה מהם ולחשוף אותו לאור השמש, טענה זו אין לה על מה לסמוך. [בעיה מהמין הזה קימת גם בפילוסופיה של המתמטיקה. האם כל משפטי המתמטיקה קימים, והמתמטיקאים חושפים אותם כחשיפת ריצפת פסיפס, או שמא המשפטים הם מעשה יצירה של אומן].

יש רעיונות גולמיים שמסתובבים בחלל חברתי מסוים, ויש רעיונות פרי יצירת אדם מסוים, שגם הוא אינו פועל בחלל הריק. אבל יש מי שלוקחים רעיון ובונים ממנו שיטה מקיפה, מאורגנת, במטרה להשיב על איזו בעיה, להשיג הבנה טובה ומלאה יותר, כשהם ערים לקשיים שלה ולמחיר שהיא דורשת. נוהג העולם הוא שאנשים נשענים על תורות של אחרים, משנים אותן, מפתחים אותן, במודע או בחוסר מודעות, בטעם או שלא בטעם, בשיטה בנויה היטב או באופן לוקה בחסר.

כשלא מבינים את הענין הזה מתקבלת עיסה מטושטשת וחסרת הבחנות ברורות, שאינה מאפשרת לימוד עיון וברור של טעם ואינה נותנת הבנה נכונה.

המצרים הקדמונים ידעו לנצל 'שלשות פיתגוראיות' ליצירת זויות ישרות. הם לא בנו על כך את משפט פיתגורס, לא יצרו מתודה גאומטרית של בניות והוכחות ולא יצרו מדע שנקרא גאומטריה. איש לא תפס שאפשר לבטא את הטבע במספרים. את זה עשו מתמטיקאים יווניים. לא חסרו אנשים בעלי שכל ישר, ואמהות פולניות בבבל שאמרו לילדים שלהם 'אם תהיה ילד טוב אז תקבל מקופלת', אבל אריסטו יצר את הלוגיקה. בכל המקומות הרבה אנשים היו בעלי טעם במה שנוגע ליפה ולמכוער, אבל אפלטון יצר מדע שנקרא אסתטיקה. בכל העולם אנשים שרו ונגנו, פיתגורס יצר מזה מדע הקשור למתמטיקה שלו. בעקבות המתמטיקה שלהם יצרו הפיתגוראים ואפלטון תפיסה מהפכנית של ישויות ראליות, הקימות ממש, אבל אינן חומריות. רק בודדים הלכו אחריהם. היום כל אחד בטוח שהנפש שלו איננה חומרית.  

החשיבה הנאופלטונית אינה דומה להפליא ליסודות הקבלה, כפי שטענת, אלא היא הבסיס של יסודות אלו. אין בכך כל פסול, בעלי הקבלה בנו עליה את המבנה שלהם. בעל הזהר מתאר נקודת אור הבונה היכל. זה תאור פיתגוראי מפורש. ב'אמונות ודעות' סעדיה גאון מביא אותה ופוסל אותה. אין רע בהשענות על אחרים כדי לבנות עליהם את הבנין המקורי שלך. נפסד הוא הרעיון להכחיש, להסתיר ולהתעלם, כי הוא מונע הבנה ואין בו אמת.
עודד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/4/2012 04:40 לינק ישיר 

עודד

שומע אני וחולק אבל שומע

בקצירת האומר אפרט

1. הקורא בכתבי הנביאים (ישעיהו, יחזקאל, זכריה, צפניה וכו'), בפרק חלק ממסכת סנהדרין בתלמוד הבבלי, ברמב"ם הדן בנושא הגאולה העתידה בהלכות תשובה והלכות מלכים ואגרותיו, בספרו של ברבנאל "ישועות מלכו", במהר"ל בעיקר בספרו "נצח ישראל", לא יבין מדוע עבורך המושג "משיח" בכתבי היהדות הינו אידאה מוסרית גרידא ולא ממשות היסטורית מעשית. ומדוע תחשוד כי גישה היסטורית ממשית לנושא  נובעת מ"צרכי המאמינים והשפעת שיטות זרות", פשוט לא מובן איך הגעת למסקנה זו. בו בעת שאף אחד מהנ"ל לא טרח לציין דבר פשוט זה.

חוששני כי כרציונאליסט, התופס את מציאות העתיד על סמך נסיון העבר, הנך פשוט מתקשה להכנס לראיה היהודית של הנושא, ולכן יוצר לעצמך "משיח" כאידאה בלבד. זכותך לכך, אך מדוע תלביש ראיה זו שלך על התפיסה היהודית המסורתית.

2. מעולם לא התכוונתי לטעון כי בחיק אותיות הא"ב  טמונים כל הפרד"ס והשירה, הספרות והפיוט וכל רעיון וחכמה שאי פעם יבוטא. התכוונתי רק לרמוז כי נמהר יהיה לקבוע כי ידוע לנו מי שאב ממי (לא רק מרכיבי רעיונות אלא את הרעיונות עצמן והלך חשיבה) שכן אין מימצאים ברורים בנידון ורבים החורים על הלולאות ברשת סיפור ימי קדם הפרושה לפנינו.

3. כבר אמרו חז"ל, חכמה יש בגויים תאמין. ומצינו בש"ס הלשון "הודו חכמי ישראל לחכמי אומות העולם", או "ניצחו חכמי יוון לחכמי שראל בדבר זה" וכדו'. כך שברור כי אין לי בעי'ה בענין, רק זאת אמרתי שאין אנו יודעים מי שאב ממי ומי ינק מה ממי, ומדוע נדחק לקבוע בכך מסמרות. אין כאן מכחיש\מסתיר\מתעלם\ מונע הבנה\חוטא לאמת, להפך יש כאן מסתפק אשר לו אין הכל כה חד משמעי וברור כמו לך באשר למקור דברי קדמונים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/5/2012 13:22 לינק ישיר 

תשובה ל אמרי_בינה הכותב: מדוע עבורך המושג "משיח" בכתבי היהדות הינו אידאה מוסרית גרידא ולא ממשות היסטורית מעשית. ומדוע תחשוד כי גישה היסטורית ממשית לנושא  נובעת מ"צרכי המאמינים והשפעת שיטות זרות", פשוט לא מובן איך הגעת למסקנה זו. בו בעת שאף אחד מהנ"ל לא טרח לציין דבר פשוט זה.  

התשובה לשאלתך מסתברת מנקודות מוצא שונות אשר מהן מגיעים לדיון בנושא הזה. בכל תרבות קימים רעיונות, מחשבות סיפורי מיתולוגיות, שיטות מחשבה וגם אמונות תפלות. גם נושאי התרבות הזו הם אנשים המצויים בכל מיני רמות, מתעסקים בכל מיני דברים ושואפים לתכליות שונות.

לא די לומר כי במקום מסוים נכתב איזה דבר. צריך להכיר מי הכותב, מה ארון הספרים שלו, מה תפיסתו, אל מי הוא פונה ולאיזה צורך. אין ספק בליבי כי רבים החזיקו ברעיון המשיחיות כרעיון ממשי ביותר לעתיד לבא. יש גם מי שהביאו את העתיד אל ההווה.

נקודת המוצא שלי היא תאולוגית. תאולוגיה היא מתן דין וחשבון מנומק על עניני האל. ממילא, כל דעה הנובעת ממוצא אחר, זרה לענינים האלהיים. אני יודע כי הנושא הזה הוא זר להרבה מאד מאמינים. מקורו ביוון והוא חלק מן העיסוק הפילוסופי. המישור התאולוגי והמישור האמוני היהודי, הם, באמת, זרים זה לזה, נובעים ממקורות שונים. [ראה הדיון 'מונותאיזם ישראלי ומונותאיזם יווני', העומד על כך]. הוגים יהודים הוצרכו לעסוק בו כאשר באו במגע עם המחשבה הכללית ולא יכלו להמנע מכך.  

בעניין הסעיף השלישי של דבריך, אשיב כי אין לי אלא הערכה רבה לדבריך, שמתוכם מתבררים דברים. 

לענין מקורותיהם והשתלשלותם של כתבים ורעיונות, יש אנשים בעלי מקצוע, החוקרים בדברים האלה. אני, כחובב, קורא דבריהם ומשתדל לבדוק אותם. דברים אחדים אנחנו יכולים לבדוק בעצמנו. הנה בתחילת הכוזרי פונה המלך אל הפילוסוף. סתם פילוסוף הוא אריסטו, אבל ריה'ל, משורר במקצועו, אינו מבחין היטב, והפילוסוף שלו מבטא דעות נאופלטוניות בדבר אל חסר ידיעה וחסר רצון המאציל שפע אין סופי משלו. תורת ההאצלה היא תורה שיטתית נאופלטונית.
עודד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/8/2012 11:32 לינק ישיר 

מצאתי ב"דוסים מצייצים", ולא יכולתי למנוע מכם את התענוג.
שבת שלום

אוי לשכן
ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-19/11/2013 17:37 לינק ישיר 
איןחקר העלה תמונה בבח"ח

אוי לשכן
ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-20/11/2013 02:37 לינק ישיר 

רק הרב שך חסר... וליבוביץ. כנראה שהם עומדים בחוץ וזועקים חמס.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > "סעודת משיח" ו"הסעודה האחרונה"
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 6 7 8 סך הכל 8 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. בקטגוריית דת ואמונה אתם מוזמים להיכנס ולדון על כל נושא שעולה לכם בקשר לדת היהודית. שו''ת בנושאי הלכה, פרשנות לתורה ולמקרא, גאולה, אחרית הימים ועוד.