|
|
| נשלח ב-23/4/2012 18:03 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/5/2012 17:22 |
|
| |
לאחרונה נתפרסם בתקשורת ציטוט שהובא בעתון "יתד נאמן" בשם הרב שטיינמן מבני ברק. לפי המדווח, בכינוס בבית שמש בו נשא הרב דרשה לקראת חג השבועות הוא אמר
"יש שמונה מיליארדים אנשים בעולם. ומה הם כולם, רוצחים, גנבים אנשים בלי שכל. זה הכל נמצא, אבל מי התכלית של העולם, וכי הקדוש-ברוך-הוא ברא את העולם בשביל הרוצחים האלה? בשביל הרשעים האלה?"
מכיוון שמדובר בעובדות הניתנות לבדיקה, ומכיוון שיתד נאמן ו/או הרב שטיינמן עצמו עדיין לא הגישו תביעה במיליונים, אני נוטה להאמין כי העובדות נכונות והציטוט מדויק.
כשראיתי את הידיעה נזכרתי באשכול הזה, מפני שלדעתי היא מדגימה, במידה מסוימת, את הנושא הנדון: הבעיתיות שיש בחברה סגורה.
אני רואה את דברי הרב שטינמן כבעייתיים מאד מכמה פנים:
1. הם פשוט לא נכונים. אני אישית מכיר כמה גויים שאינם "רוצחים, גנבים, אנשים בלי שכל", ואני גם יודע שסטטיסטיקות הרצח, הגניבות או הרמה האינטלקטואלית במדינות מערביות לא שונה בהרבה מאלו שבישראל, אפילו אם נגביל את מרחב המדגם רק לאזורים בהם מתגוררים שומרי מצוות. להגיד ש"כולם" רוצחים וגנבים הוא לכאורה דבר הבל קולוסאלי שמגלה על האומר יותר ממה שהוא מגלה על מי שנאמר עליו.
2. אפילו אילו היה הרב צודק, כל שכן שהיה לו להמנע מלומר דברים כאלו. זה מה שהוא מוצא לנכון לעשות, להתגרות ב"רוצחים וגנבים" העולים עלינו במספרם ובעצמתם? היהודי נהיה מין ימני קיצוני כזה החושב שצריך דווקא להתגרות בגויים והקדוש ברוך הוא יעזור לנו לנצח את כולם? זו האידאולוגיה הליטאית החדשה? קשה להאמין.
מאידך, למרות שלא יצא לי להגות בתורתו של הרב, אני משוכנע שיכולותיו האינטלקטואליות הן ברמה גבוהה, שהרי הדרך לעמדת השפעה בציבור הישיבתי הלא-חסידי עוברת דרך הפגנת חריפות ובקיאות באופן היותר מרשים. קשה לי מאד להאמין כי מדובר בטיפש במובן של חוסר כישורים אינטלקטואליים.
אם כך, איך קורה כדבר הזה? כיצד יכול אדם לומר דברים כל כך מופרכים?
לדעתי, התשובה קשורה לבעית ההסתגרות.
יכול להיות שהוא באמת חושב שמה שהוא אומר זה נכון. אם כך, זה אומר שהוא חי בחוסר ידיעה מוחלט בנוגע למה שקורה בכל העולם - חוסר ידיעה שהוא פרי הסתגרות קיצונית.
אפשרות נוספת היא שיש לו "יד קלה" כשמדובר בדרושים. הוא לא באמת מתייחס לדרשות שמיועדות לעודד אנשים ללמוד תורה בתור משהו שצריך לבטא איזושהי אמת, אלא סתם כמין בלה בלה שאמור לייצר הרגשה טובה אצל האברך. רוצים להדגיש שלימוד התורה מועיל ברוחניות, אז יאללה נגיד שכל היתר רוצחים וגנבים, למי אכפת. אם כך הם הדברים, האיש לא מעריך את עצמת ההשפעה שלו, את ההד הציבורי שהוא יוצר, ואת הסיכוי שדבריו יהפכו בעוד חצי דור להלכה למשה מסיני.
איך שלא יהיה, הרב כנראה גם אינו מודע לכך שכל דבר שהוא אומר ייצא בסיכוי מסוים לתקשורת ויעורר הד בציבור הכללי. גם זו בעיה קשה מאד.
כל זה מצביע שוב על בעית המנהיגות בחברה סגורה. הבאתי כאן בזמנו את הדוגמה של שבתאי צבי וההערצה הגורפת אליו כדוגמה למצב בו נוכל או שרלטן מגיע לשליטה בחברה שאין לה מנגנוני ביקורת ראויים. כאן רואים פן אחר של הבעיה: גם אדם שכוונותיו בעקרון טובות יכול להגיע, עקב ההסתגרות, לתפיסות עולם שגויות ומעוותות באופן קיצוני, כך שבסופו של יום הוא אומר דברים שבעיני כל אדם סביר נראים כדבריו של קוקו מוחלט.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-23/5/2012 17:40 |
|
| |
מאידך, למרות שלא יצא לי להגות בתורתו של הרב, אני משוכנע שיכולותיו האינטלקטואליות הן ברמה גבוהה, שהרי הדרך לעמדת השפעה בציבור הישיבתי הלא-חסידי עוברת דרך הפגנת חריפות ובקיאות באופן היותר מרשים
תתפלא נדב, אבל הדרך כבר לא הולך ככה. ככל הידוע לי, דרך הרב שטיינמן לגדלות עוברת בעיקר דרך הצידקות שלו ולא דרך התורה שלו. אתה מוזמן לפתוח אילת השחר על הש"ס [על התורה כבר לא נדבר] ולמצוא לי איזה שטיקל תורה שמגיע אפילו לקרסולי שטיקל באבי עזרי. הציבור הליטאי הפנים את השיח החסידי לגבי עליונות צדיקות על שכל. [יד החסידים על העליונה...]
|
|
|
|
| נשלח ב-23/5/2012 18:25 |
|
| |
גם אדם שכוונותיו בעקרון טובות יכול להגיע, עקב ההסתגרות, לתפיסות עולם שגויות ומעוותות באופן קיצוני, כך שבסופו של יום הוא אומר דברים שבעיני כל אדם סביר נראים כדבריו של קוקו מוחלט."
לשנרב
על זה נאמר :בוקר טוב אליהו.
מדוע אתה חושב שכוונותיו טובות וכל מה שאמר זה בגלל ההסתגרות?
הרי הרב ביטא בקול רם מה שהחרדים חושבים כבר עשרות שנים בעומק לבם:
כל העולם מסביבם הם רוצחים וגנבים בפוטנציה כי אין להם את תורת החרדים ובנוסף לכך לאף אחד אין שכל חוץ מאשר לחרדים .
החרדים מאמינים שלגויים (ולחילוניים)הרוצחים והגנבים ה' נתן חכמה על מנת שישרתו את החרדים .
ה' נתן להם חכמה להמציא המצאות נפלאות כגון נייר להדפיס עליו דברי תורה,מכוניות מפוארות להסעת אדמור"ים במהירות,אוטובוסים ומטוסים לקיום מצוות ביקור חולים הלווית המת ולהבדיל ברית מילה ונישואים ועוד ועוד.
כי חכמה בגויים תאמין אבל שכל ה' נתן רק לחרדים.
רק עכשו נודע לך מה שכל אדם סביר יודע כבר מזמן שרק קוקו מוחלט יכול לחשוב ולהתנהג כך?
|
|
|
|
| נשלח ב-23/5/2012 19:10 |
|
| |
| שנרב_נ כתב: |  | "יש שמונה מיליארדים אנשים בעולם. ומה הם כולם, רוצחים, גנבים אנשים בלי שכל. זה הכל נמצא, אבל מי התכלית של העולם, וכי הקדוש-ברוך-הוא ברא את העולם בשביל הרוצחים האלה? בשביל הרשעים האלה?"
|
|
פשוט מאוד,
או שהם רוצחים או גנבים או אנשים בלי שכל, זה הכל מה שנמצא, ולא יכול להיות שבשבילם נברא העולם,
מה לא נכון כאן ? האם זה סותר שיש גם גוים טובים ?
הוא שואל מה התכלית של האלוקים אם רוב רובם של האנושות הם בלי שכל או רוצחים או גנבים,
זה שהיתד מפרסם זאת זה פשוט כי הם מתנגדיו המושבעים ורוצים ציבורית לקדם את ר' שמואל,
תוקן על ידי maxmen ב- 23/05/2012 19:11:25
|
|
|
|
| נשלח ב-23/5/2012 19:49 |
|
| |
הדיון כאן עבר מענין לענין, אבל אני אחזור להודעה הפותחת: מה לי להרחיק עד לגו'הן סטיוארט מיל, כאשר כבר אפלטון עמד על האבסורד במתן השלטון לטפשים. גדולתה של הדמוקרטיה הליברלית היא דווקא בחוסר היומרה שלה לשלוט, אלא לארגן סדרי חברה סבירים ומקובלים על דעת רוב האזרחים, ולהגן על זכויות הפרט של המיעוט. אבל החברה החרדית עדיין שבויה בקונצפט השלטוני, כביכול נמסרו מפתחות היחיד לקולקטיב.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/5/2012 20:00 |
|
| |
| אבן_סינא כתב: |  | | הדיון כאן עבר מענין לענין, אבל אני אחזור להודעה הפותחת: מה לי להרחיק עד לגו'הן סטיוארט מיל, כאשר כבר אפלטון עמד על האבסורד במתן השלטון לטפשים. גדולתה של הדמוקרטיה הליברלית היא דווקא בחוסר היומרה שלה לשלוט, אלא לארגן סדרי חברה סבירים ומקובלים על דעת רוב האזרחים, ולהגן על זכויות הפרט של המיעוט. אבל החברה החרדית עדיין שבויה בקונצפט השלטוני, כביכול נמסרו מפתחות היחיד לקולקטיב. |
|
איזה שילטון היית לחרדים באלפיים שנים האחרונות ?
איך שאני מכיר את החרדים הם לא סובלים שום שילטון, ואם כבר סמכות רק לשבעים זקנים נבחרים מהציבור = סנהדרין,
אגב: אפלטון כיוון בידיוק לדמוקרטיה של היום,
אני רק לא מבין אייך הבין לפני 2400 את מה שאנו רואים היום,
|
|
|
|
| נשלח ב-23/5/2012 21:44 |
|
| |
| maxmen כתב: |  | אגב: אפלטון כיוון בידיוק לדמוקרטיה של היום,
אני רק לא מבין אייך הבין לפני 2400 את מה שאנו רואים היום,
|
|
הנה פנינים לדוגמא:
הסבלנות [של המדינה הדמוקרטית],,,, הבוז העמוק שלה למה שקידשנו, כאשר הקמנו את המדינה....[באיזה אופן מרשים היא] רומסת את כל אלה, כאשר אינה מקדישה שום מחשבה לעיסוקיו הקודמים של האיש הנכנס לחיים הפוליטיים, אלא מכבדת אותו אם רק יאמר שאהדתו נתונה לעם,
התאוות משולחות הרסן בחברה מעין זו יובילו ללא ספק לעבדות קיצונית, לא לחירות קיצונית,
הוא מציב את הנאותיו על בסיס שוויוני, וחי לו את חייו, כשתמיד הוא מרפה מן השליטה בעצמו לטובת הנאה מזדמנת, כאילו היא גזירת גורל, עד שבאה על סיפוקה, ואז הוא נכנע להנאה אחרת, ואינו מזלזל באף אחת, אלא מטפח אותן באופן שווה... והוא איננו מקבל דברי אמת ואינו מאפשר להם כניסה למבצרו, כי אם מישהו אומר לו שחלק מן ההנאות נובעות מתאוות יפות וטובות, וחלק מרעןת, ושעלינו לכבד את הראשונות ולעסוק בהן, ואת האחרונות עלינו לרסן ולשעבד, הוא שולל בהינד ראש לצדדים את כל דבריו, וטוען שכל ההנאות דומות וראויות להערכה שווה,
אדם דמוקרטי, כמו הדמוקרטיה עצמה, מייחס "שוויון מסוים לשווים כמו גם לבלתי שווים". כל הדברים ייראו בעיניו ראויים במידה שווה, וכך, מטבע הדברים, תהפוך הפתיחות לטיפשות. מסוחרר לנוכח אלילי החירות והשיוויון, ייתקף הדמוקרט בבלבול עולץ ונהלב לנוכח כל גמחה חולפת,
חי יום אחר יום לטובת הנאה מזדמנת זו או אחרת, לפעמים שותה לו יין לצלילי האולוס [מין כלי נשיפה מעץ, שצלילו הזכיר את צליל האבוב], ויש ששותה מים ומרזה: לפעמים מתעמל, לפעמים מתבטל ולא איכפת לו מדבר: ולפעמים דומה שמבלה את זמנו בפילוסופיה, ואם אנשים כספים, לכיוונם. שום סדר והכרח לא נוכחים בחייו, והוא קורא להם חיים נעימים, חופשיים ומאושרים, ומנצל אותם עד תומם.
כך הופך הדמקרט להיות עבד לתשוקותיו. הסוף עשוי להיות קרוב מן המשוער, כיוון שאהבת החופש תהפוך לכדור שלג. אם כל חופש הוא טוב, כל כפייה היא רעה: נשמתם של האזרחים תהפוך להיות "כה רגישה, עד שאם מישהו נוטל על עצמו אפילו שמץ של עבדות, הם מתרעמים ואינם מוכנים לסבול זאת"
האב מתרגל להיות דומה לילד והוא חושש מבניו,,,, המורה,,,, חושש מתלמידיו ומחניף להם, והתלמידים מזלזלים במורים, וכן בחונכיהם,,, ואילו הזקנים מסגלים את עצמם לצעירים, מתמלאים בהלצות ובנחמדות, ומחקים את הצעירים, כדי שלא ייראו בלתי נעימים ואדנותיים.סוקרטס מתבדח ואומר שרוח השלטון העצמי והשחרור תשתלט גם על בעלי החיים. אפילו "סוסים וחמורים," הוא חוזה, "רגילים ללכת בדרכים בחופשיות ובראש מורם, הולמים בפרסותיהם בכל מי שלא סר מדרכם."
גלאוקון קוטע את דבריו של סוקרטס ואומר כי כך בדיוק קורה לו בעצמו כאשר הוא יוצא לאזורי הכפר.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/5/2012 00:00 |
|
| |
הרב שטיינמן הוא לא ראש ישיבה מבריק (פסגת ה"קריירה" שלו הייתה בישיבה לצעירים) וגם לא מספרים עליו מופתים או מהללים את צדיקותו (למרות שאין ספק שהוא אדם שהקדיש את חייו ללימוד תורה והוא כמובן מקפיד על קלה כבחמורה וחי בצניעות) - מה שכן הוא היה אדם פיקח שידע במה להתערב ובמה לא ולנפנף שואלים טורדניים. אני הכרתיו מעט לפני יותר מ15 שנים יתכן שמאז הוא הזקין ויכולותיו דהו.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/5/2012 10:36 |
|
| |
מטפחת היו לו כמה יציאות באחרונה-שלא מעידות על פיקחות יתירה.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/5/2012 11:02 |
|
| |
| מטפחתספרים כתב: |  | הרב שטיינמן ... אני הכרתיו מעט לפני יותר מ15 שנים יתכן שמאז הוא הזקין ויכולותיו דהו. |
|
אפשר להיות רגוע. ביקרתיו בתיאום עם ב"ב לכרבע שעה לפני כשלושה חדשים. חד. מהיר תפיסה לפרטי פרטים. ענייני. מלא הומור.
את אמירתו הגורפת גם לא זכיתי להבין, אבל כמדומני שמרבותיו בבריסק היו נשמעים דברים דומים.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/5/2012 11:12 |
|
| |
"את אמירתו הגורפת גם לא זכיתי להבין, אבל כמדומני שמרבותיו בבריסק היו נשמעים דברים דומים."
לספרן
אם זוהי תורת רבותיו אז מדוע אתה כותב שלא זכית להבין את אמירתו הגורפת?
|
|
|
|
| נשלח ב-24/5/2012 11:16 |
|
| |
צענע,
אכן גם את דעת רבותיו בנושא זה לא זכיתי להבין.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/5/2012 11:24 |
|
| |
ספרן יש הבדל אם אתה משגיח, ראש ישיבה וכדו' לבין אם אתה בעל מעמד צבורי, בין מרצונך ובין בעל כרחך.
|
|
|
|
|