| נשלח ב-19/5/2012 21:41 |
|
| |
האם לאלוקים מותר להתערב במשחק הלוטו ???
לפני הכל צריך להסביר מהי המשחק,
ובכן המשחק היא משחק דיי פשוט, והיות שאין דרך מהירה להשיג כסף, החליטו קבוצת אנשים שכל אחד מהם שם כל שבוע סכום קטן של כסף, ואז עושים ההגרלה על כל הסכום שאותו אנשים שמו בקופה, ואחד מהם זוכה במקרה את הסכום,
כל תוקף המשחק היא דווקא בגלל שהמשחק היא במקרה,
לו ידעו או חשדנו שבעל מפעל הלוטו מתערב לטובת מישהו אז אף אחד לא היה משתתף במשחק,
יותר מיזה. היינו מכניסים אותו לכלא משום גזל הציבור שמשתתף במשחק,
ולמה בעצם ? הרי לאלוקים אנו נותנים להתערב אז למה כלפי בעל מפעל של הלוטו אנו כל כך מקפידים ?
התשובה לזה יאמרו לנו, שבעל המפעל מתערב ליקר לו,
נוווו ואלוקים לא מתערב ליקר לו כרגע ??
לו התפללנו עליו וביקשנו והתחננו עליו, ובגלל זה התערב לטובתינו, אז שוב הוא בעצם מתערב ליקר לו כרגע,
אל כורחינו שכל המשתתפים לא רוצים התערבות כלל, הם רוצים גורל אמיתי,
מכאן שכל מי שמתערב בגורל פשוט גוזל את האנשים המשתתפים במשחק,
ואת זה אי אפשר לומר על האלוקים,
הצדק האלוקית אומרת לנו שאי אפשר שהוא יתערב במשחק עם חוקים אנושייים,
כלומר אם קבענו משחק וחוקי משחק. אנו בהחלט לא רוצים בשום אופן התערבות אנושית ואלוקית,
כל המתערב בעצם גזלן,
יוצא שבעצם כל המתפלל לזכות בלוטו הוא מתפלל לשווא, "תפילת שווא" כי האלוקים לעולם לא יכול להתערב לטובתו,
מה דעתכם חברי וחכמי הפורום ?
(ראיתי שהאבן עזרא טוען שאין חל על האלוקים צדק אנושית, כלומר לא ימות אבות על בנים או בנים על אבות אין האלוקים מחוייב בזה,
האם אפשר לטעון שאין לאולקים גם כאן מחוייבות כל שהוא לחוקי המשחק ??
כלומר אתם יכולים לחוקק חוקי משחק אבל תקחו בחשבון מראש שאני יכול להתערב לטובת מישהו,
אבל אז אף אחד באמת לא יעשה משחק לוטו, אם באמת ניקח בחשבון שהאלוקים כן מותר לו להתערב כפי דעת האבן עזרא,
אז לא נעשה מתחילה את המשחק,
וכאן יש בעיה רצינית לאלוקים, אנו לא לוקחים אותו בחשבון ורק כך אנו עושים את המשחק, במילא הוא לכאורה כן מחוייב לחוקים שלנו מבחינת הצדק הטהור,)
אני אומר מראש שהדיון כאן היא דיון עמוק והמשחק לוטו היא רק לדוגמא גרידה,
בהצלחה לכולנו
ושבוע טוב לכולם
max
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/5/2012 22:33 |
|
| |
| maxmen כתב: |  |
לפני הכל צריך להסביר מהי המשחק,
ובכן המשחק היא משחק דיי פשוט, והיות שאין דרך מהירה להשיג כסף, החליטו קבוצת אנשים שכל אחד מהם שם כל שבוע סכום קטן של כסף, ואז עושים ההגרלה על כל הסכום שאותו אנשים שמו בקופה, ואחד מהם זוכה במקרה את הסכום,
כל תוקף המשחק היא דווקא בגלל שהמשחק היא במקרה,
לו ידעו או חשדנו שבעל מפעל הלוטו מתערב לטובת מישהו אז אף אחד לא היה משתתף במשחק,
יותר מיזה. היינו מכניסים אותו לכלא משום גזל הציבור שמשתתף במשחק,
ולמה בעצם ? הרי לאלוקים אנו נותנים להתערב אז למה כלפי בעל מפעל של הלוטו אנו כל כך מקפידים ?
התשובה לזה יאמרו לנו, שבעל המפעל מתערב ליקר לו,
נוווו ואלוקים לא מתערב ליקר לו כרגע ??
לו התפללנו עליו וביקשנו והתחננו עליו, ובגלל זה התערב לטובתינו, אז שוב הוא בעצם מתערב ליקר לו כרגע,
אל כורחינו שכל המשתתפים לא רוצים התערבות כלל, הם רוצים גורל אמיתי,
...
|
|
על כרחך, לא האנשים הם המאפשרים לה' להתערב. זה לא כמו התשובה החסידית המוכרת שה' נמצא איפה שמניחים לו להכנס.
שאל עצמך ראשית לפניכן, האם בכלל יש אקראיות בעולם?
הנחת הבסיס של הדיון שלך היא כי יש דבר כזה "אקראיות", ורק התערבות חיצונית לה, של אדם או של ה', משנה אותה מאקראיות לסיבתיות.
אולם אם אין דבר קורה בלי שתוכנן מראש, אין "אקראיות" במובן בו אתה תופס אותו. מבחינת האדם - דבר יכול להיות אקראי, להקבע בגורל. מבחינה דתית - הכל נקבע מלמעלה.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/5/2012 22:36 |
|
| |
אני מתחיל לחשוב על עצמי כנביא, (טוב ניתנה לשוטים) משום מה ידעתי שתגיב ראשון,
עוד לא הספקתי לעיין מה כתבת,
|
|
|
|
| נשלח ב-19/5/2012 22:49 |
|
| |
| מואדיב כתב: |  | על כרחך, לא האנשים הם המאפשרים לה' להתערב. זה לא כמו התשובה החסידית המוכרת שה' נמצא איפה שמניחים לו להכנס.
ברור שכוונתי לעמיק בדיון מהו ואייך הוא האלוקים שאנו מדברים בשמו בלי שום בעיה,
וכאן באמת נעבור לשאלתך הבא,
ובכן חייב להיות שיש אקראיות ביקום אחרת אין בחירה, ואל תבוא עכשיו עם הרמב"ם כי הרמב"ם טעה בעניין,
ברור לנו היום מדעית שיש אקראיות ביקום, פלא שהפילוסופים לא הבינו את הדבר הפשוט הזה, שיש אקראיות ביקום,
ורק בגלל זה הסתבכו כל כך,
אייך הם לא ראו שיש אקראיות ביקום ? זה מטריף את דעתי כל זמן שאני מעיין בכתביהם,
שאין אקראיות אין פרצופים שונים ואין דעות שונות, ואין טביעות אצבע שונות, וחץ הזמן, וכל זה בפיזי ממש,
מי כבר מדבר על בחירה, עצם הבחירה מוכיח את האקראיות ביקום,
הנחת הבסיס של הדיון שלך היא כי יש דבר כזה "אקראיות", ורק התערבות חיצונית לה, של אדם או של ה', משנה אותה מאקראיות לסיבתיות.
נכון מאוד ראה לעיל
אולם אם אין דבר קורה בלי שתוכנן מראש, אין "אקראיות" במובן בו אתה תופס אותו. מבחינת האדם - דבר יכול להיות אקראי, להקבע בגורל. מבחינה דתית - הכל נקבע מלמעלה.
אם הכל קבוע מראש אז אין טעם לדרוש מצוות ואין טעם לדרוש שאנו נעשה צדק,
יש טעם לכל התורה אך ורק שאנו קובעים ויש לנו בחירה,
וכאן אנו נכנסים לעניין היסודי באמת, מה תפקידו של האלוקים ? |
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/5/2012 23:20 |
|
| |
תוקן על ידי רציוסקפטי ב- 19/05/2012 23:20:54
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2012 01:11 |
|
| |
מואדיב היקר,
בתכלס נשאר השאלה בלי תשובה, האם האלוקים מותר לו להתערב ?
יותר נכון האם נראה לך שהוא מתערב ?
אם תאמר שאין גורל אז בתכלס האנשים טיפשים,
אמרתי פעם לטיפש שמגרד חיש גד,
תגיד. אם הזכיה הגדולה בחיש גד לא נמצא בביתן הזה אז מה אתה מגרד חיש גד כאן ?
ברור הרי שאין כאן גורל כלל, השאלה היא האם הכרטיס החיש גד הגיע לביתן הזה, ואם לא מה יעזור לך ? ואם כן אז כדאי לך לקנות את כל הכרטיסים,
וזה ההבדל הגדול בין משחק הלוטו לבין כרטיס החיש גד,
אבל אם אתה טוען שגם בלוטו כבר הכל קבוע מראש, אז מה לך לשחק במשחק הלוטו ?
אל כורחינו שהבנה של האנשים במשחק היא שכן יש אקראיות אחרת אין טעם לשחק,
ואם כך האם מותר לאלוקים להתערב בה ??
שאלתי היא שאלה של צדק אלוקית האם היא קיימת או לא ח"ו
לכאורה אסור לו להתערב בה,
אני מאוד מעוניין שנעמיק בשאלה הזאת ואז נוכל להתקדם בנושאים אחרים,
אני מאוד מעוניין שנבין את דרכיו של האלוקים ביקום ואז נוכל באמת ובתמים להיות יראי שמים אמתיים,
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2012 05:02 |
|
| |
טוב נמשיך
ובכן ברור לי שאין דרך שהאלוקים מתערב בעניין,
במילא כל תפילה לזכות בלוטו היא בעצם תפילת שווא שאסור על פי ההלכה, כי בסוף מגיע לעיון תפילה שאסורה, כי בסוף מגיע לכעוס על האלוקים,
מה שאנו לא מבינים שהוא פשוט לא יכול להתערב זה פשוט גזל מי המשתתפים במשחק, וזה בוודאי אי אפשר לומר שהאלוקים יעשה ח"ו,
נעבור לנושא הבא,
בימי קדם האנושות האדם ומשפחתו מאוד היו תלויים בטבע ממש, = גשם אדמה וכדומה,
אז רלוונטי היה שנתפלל לאלוקים שיכול להתערב באקראיות שבטבע, (מה שאין כן לא מתערב בדטרמינסטיות שבטבע, הרי כל מה שדטרמיניסטי זה בעצם חוקיו מתחילה, ואין דרך שהאלוקים יסתור את חוקיו הוא, אחרת למה עשה מראש את החוקים הדרמיניסטים ? ולכן באמת חשב שלמה המלך שאין חדש מתחת השמש, ולכן באמת אמרו חז"ל לגבי ניסי התורה הם נבראו כבר בבין השמשות, כלומר האלוקים חייב היה לקחת בחשבון שיצטרך לעשות ניסים במילא קבע כך מראש,)
כלומר והיות שיש אקראיות בטבע, ומכאן אפשרות הבחירה שלנו לבחור, בוודאי שגם האלוקים יכול להתערב בהם,
כלומר בדיוק כמו אנו מתערבים איפה שיש אקראיות,
כך האלוקים מתערב באקראיות, (לא מחוייב המציאות שהוא מתערב בהם, בכל אופן זה מאוד אפשרי) ולכן יש טעם להתפלל אליו ולהתחנן שיתערב,
מה קורה היום ?
האם האנושות נותן לאלוקים מקום להתערב ?
ואני הסביר,
מים מביאים לך בברז,
אדמה\בית אתה חייב לקנות,
אוכל קונים במוכן,
כלומר, הפכנו הכל לדטרמינסטי,
ואם הפכנו הכל לדטרמיניסטי זה אומר שאין מקום לאלוקים להתערב,
ולמה ?
כי אייך הפכנו הכל לדטרמיניסטי, פשוט המצאנו את ה"כסף"
בטבע אין דבר שיש לו קיום, מים מסריח, אוכל מסריח,
כל שבטבע נשחק,
ולכן בכל יום או בכל עונה היינו צריכים לעמול מחדש ולתת לאקראיות או לאלוקים להתערב בעדינו,
אם זה בגשם שנתן או אם שנתן שהאדמה נתן יבול טוב,
ואם זה שבעלי החיים נתנו לנו פרי טוב = חלב או צמר או בשר,
כלומר היית מקום לאלוקים להתערב,
ומרוב חכמה ומדע היינו יכולים להגיע למצב שנהיה כאלוקים, נלמד את הטבע ונשיג את הטוב ביותר, ואז גם לא תתאפשר אקראיות לרעתינו,
לא היא ברגע שהמצאנו את ה"כסף"
הכסף היא חליפין לא צודקת, הכסף היא הסכמה אנושית ונצחית, ולכן אין היא יכולה להיות חליפין צודקת,
שאני משלם חלב על צמר או על חיטה, שניהם נשחקים תוך כמה זמן,
לא היא אם אני מחליף לכסף, הכסף נשמר לנצח,
לא רוצה להיכנס לטעות הגדולה שהאנושות עשתה עם המצאת הכסף, (כפי שאנו נוהגים כהיום עם הכסף, כלומר לפי התורה היית לזה פיתרון שהיא השמיטה = אינפלציה מכוונת = ביטול הכסף כל שבע שנים)
בכל אופן כאן אני רוצה לכוון לכשל חדש שעלה במחשבתי,
אם הכסף היא משחק אנושי כמו הלוטו לעיל אז אין לאלוקים מקום להתערב,
בכדי להסביר זאת אני אתן דוגמא ממלחמת עולם השניה,
כידוע היטלר זרק מיליארדי שטרות של כסף על אנגליה,
למוחרת אף אנגלי לא לקח מהכסף, כי ידע שברגע שיקח כסף אז הוא בעצם יורה לעצמו כדור, כלומר עושה אינפלציה ושובר את הכלכלה ואז הכסף עצמו לא שווה את הניר,
וכך בעצם היטלר לא הצליח לשבור את הכלכל של אנגליה,
מה יקרה אם אנו כולנו קמים בבוקר והאלוקים שם לכל אחד ליד מטתו מיליארד דולר,
האם מחר יהיה חלב במכולת ? האם בעל המכולת יבוא לפתוח את המכולת ? האם יהיה לחם ? האם יהיה מים בברז ?
בוודאי שלא,
יותר נכון לומר שכל הכסף שהאלוקים הדפיס ושלח לנו לא שווה אפי פרוטה,
אז ברור לנו שהאלוקים לא יעשה צחוק מעצמו ח"ו,
אין טעם לעשות זאת,
עכשיו נשאל, האם האלוקים יכול להדפיס כסף רק לאדם אחד ?? למשל. מחר יתן לי מיליארד דולר רק לי אישית,
מה קורה עכשיו ? לכאורה זה נשמע טוב,
אבל כאן יש לאלוקים בעיה רצינית,
ברגע שהדפיס לי את הכסף, הוא בעצם גונב מכל החברה, הרי מיד ערך הכסף של כולנו יורד במשהו,
יוצא שהאלוקים לא יכול להתערב הוא לא יכול לתת לי כסף שאין במציאות, הוא לא יכול להדפיס כסף כמו שהמדינה לא יכולה להדפיס כסף (המדינה יכולה לגנוב כמובן ולהדפיס כסף, אבל האלוקים לא יכול לגנוב)
יוצא שכל כסף שמגיע לידי היא רק על ידי עמל (שעות עבודה) והצלחה תלויה בהסכמה חברתית,
כלומר, כמה שאני הרוויח בשעת עבודה תלויה מאוד בחברה ולא באלוקים,
החברה רוצה הייטק ישלמו לי הרבה, החברה לא צריכיה ולא תשלם למה שלא חשוב לה,
יוצא שאני רוצה אוכל מים וביגוד ובית, אני צריך להשיג כסף (המצאה אנושית) בעמל רב,
ואלוקים לא יכול לעזור לי,
כל כסף שיגיע לידי. או שעמלתי עליה או גנבתי אותה,
אין אפשרות אחרת, בוודאי שאין אפשרות לומר שהאלוקים נתן לי, כי הוא לא יכול לתת\להתערב כי זה לא צודק כנ"ל,
אז מה הטעם להתפלל ?
נוכל לומר. אוקיי אני אתפלל לקבל ג'וב טוב, כישרון טוב וכדומה, ואז החברה תשלם לי,
אבל כאן זה גם בלתי אפשרי,
כי אני חייב לעמול לג'וב אני חייב לעמול לכישרון\מקצועניות,
האלוקים לא יכול לתת לי את כל זה בלי שאני בעצמי עמל לכך,
ושעמלתי אני אקבל, לא עמלתי לא אקבל, על דרך "יגעת ומצאת תאמין"
בכל אופן "כסף" הוא לעולם לא יכול לתת, אז אייך אפשר להתפלל בזמן שאסור לו להתערב,
האדם המודרני לא יכול היום להשיג אדמה, לא יכול להשיג מים, ולכן אין לו מה לבקש מהאלוקים,
האדם תלוי אך ורק ב"כסף" שהאנושות המציאה,
וכסף אי אפשר להדפיס, אפשר רק בעמל לחברה, שיעמול לחברה יקבל "כסף"
שיהיה לו כסף, אז יהיה לו מים אוכל ובית,
ואם לא ירצה להיות עבד לחברה אז לא יהיה לו מים ואוכל ובית,
יוצא שהוא חייב להיות עבד לחברה,
וכידוע לעבד האלוקים לא יכול לעזור, הרי עבד פטור מכל המצוות,
הטעם של כל התורה והמצוות היא רק כלפי בן חורין,
לא כן כלפי עבד,
עבד: כל זמן שהוא לא משתחרר מעבדות לעולם האלוקים לא יכול לעזור לו,
ולכן לחינם זעקתו אל האלוקים,
יש זעקה רלוונטי אחת,
שיזעוק לאלוקים שישחרר אותו מעבדות,
והאלוקים לא יכול לשחרר אותנו מעבדות בלי הסכמת החברה, כמו שהאלוקים לא יכול היה לשחרר אותנו מפרעה בלי הסכמתו של פרעה, הרי נמכרנו ביודעין לעבדים לפרעה ולכן האלוקים היה חייב לקבל ממנו הסכמה, וזה המושג היכבדתי את לב פרעה, פרעה הבין שהאלוקים הוא צדיק ואין לאלוקים שום דרך לקחת ממנו את העבדים שקנה בכסף מלא,
האלוקים חיכה שפרעה ירצה בעצמו להיפטר מהם, וכך היה באמת,
לסיכום:
בקריאת התורה השבת שמענו כולנו את הקללות,
ואסור לנו לשכוח, שכל הקללות של הפרשה הולך על צדק חברתית = שמיטה = שמיטת כספים כל שבע שנים = אינפלציה = ביטול הכסף,
אם לא נשכיל לתקן את העוול של המצאת הכסף הנצחית, ולהשמיט כל שבע שנים את הכסף ?! אז יבוא ח"ו כל קללות התורה !!
זה הצדק האמיתי, כמו כל דבר בטבע לא מחזיק יותר משבע שנים כך הכסף חייב להיבטל כל שבע שנים,
ואז החליפין תהיה נכונה וצודקת,
אנחנו לא רק שלא מבטלים את הכסף, גם מוסיפים על הכסף השקרי "ריבית"
הכסף והריבית עושים אותנו לעבדים,
וכעבדים אין לנו את האלוקים, הוא פשוט קשור עם ברזלים ולא יכול לעזור לנו, כנ"ל,
מי יתן שהאלוקים יתן לנו חכמה בינה ודעת אמן ואמן במהרה בימינו,,,,,,,,,
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2012 05:19 |
|
| |
בכדי שנבין מה אנו מפסידים שאין האלוקים יכול לעזור לנו,
אני רוצה לתת לכם חשיבה חדשה בעניין תשובה,
ובכן כידוע האלוקים נתן אפשרות לחזור בתשובה,
כלומר האדם חטא נכשל למוחרת חוזר בתשובה ואלוקים פשוט מקבל אותו ויכול להצליח,
לא כן שהפכנו לעבדים לחברה, החברה לא נותן לאדם לחזור בתשובה,
לדוגמא:
עברת בצעירותך עבירה פלילית כלשהו, אתה נרשם לתמיד כלא ראוי לתפקידים מסויימים בחברה,
ואז אתה עבד יותר גרוע לכל חייך,
היום זה כבר יותר גרוע,
היום אם אדם כשל בציעורתו וחשבון הבנק שלו נהיה מוגבל לשנה (אפי' שהיה אונס גמור)
אז לעולם לא תוכל לקנות בשקים, כי בכל חנות יש את המכשיר הזו שנותן עליך מידע, (סתם מעניין איך הבג"ץ נותן לדבר כזה לקרות)
עמדתי בחנות וראיתי במו עיני, אדם רוצה לקנות בשקים והמוכר אומר לו שאי אפשר כי פעם היה מוגבל,
אני מיד שילמתי לו עם הכרטיס שלי ולקחתי ממנו את השקים וב"ה היה כיסוי לשקים,
תחשבו על זה איזה גהינם האדם עבר באותו רגעים,
קודם אייך נותנים לדבר כזה לקרות ? באיזה רשות הבנק (שעושה עלינו מיליונים) נותן מידע ?
ואיך רבונו של עולם הבג"ץ נותן לזה לקרות ?
בכל אופן, האלוקים מוחל החברה לעולם לא מוחל,
לאור כל זה לא פלא שאין האלוקים עימנו,
הוא פשוט לא יכול לעזור לנו כנ"ל לעיל,
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2012 08:36 |
|
| |
| maxmen כתב: |  | |
...
ובכן חייב להיות שיש אקראיות ביקום אחרת אין בחירה, ואל תבוא עכשיו עם הרמב"ם כי הרמב"ם טעה בעניין,
ברור לנו היום מדעית שיש אקראיות ביקום, פלא שהפילוסופים לא הבינו את הדבר הפשוט הזה, שיש אקראיות ביקום,
ורק בגלל זה הסתבכו כל כך,
אייך הם לא ראו שיש אקראיות ביקום ? זה מטריף את דעתי כל זמן שאני מעיין בכתביהם,
שאין אקראיות אין פרצופים שונים ואין דעות שונות, ואין טביעות אצבע שונות, וחץ הזמן, וכל זה בפיזי ממש,
מי כבר מדבר על בחירה, עצם הבחירה מוכיח את האקראיות ביקום,
נכון מאוד ראה לעיל
אם הכל קבוע מראש אז אין טעם לדרוש מצוות ואין טעם לדרוש שאנו נעשה צדק,
יש טעם לכל התורה אך ורק שאנו קובעים ויש לנו בחירה,
וכאן אנו נכנסים לעניין היסודי באמת, מה תפקידו של האלוקים ?
|
|
אני חושש שאתה מתבלבל בסוגיה יסודית:
העובדה שאין אקראיות בעולם, אינה קובעתכי אין בחירה.
דמיין לעצמך משחק קוביה, בו הבעלים של הקאזינו זייף את הקוביות. יש קביעה של סדרה מתמטית-סטטיסטית הקובעת איזו תוצאה תצא מתי.
האם זה מונע את הבחירה מהמהמרים לבחוק במספר כלשהו? הם בוחרים, הם חושבים - בטעות - כי הקוביה הוגנת, ואינם יודעים כי לא כך הוא!
לא נשללה מהם הזכות האם להמר אם לא, האם להמר על מספר מסויים דוקא, וכו'.
הכל צפוי - והרשות נתונה.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2012 10:36 |
|
| |
| maxmen כתב: |  |
...
1.
בתכלס נשאר השאלה בלי תשובה, האם האלוקים מותר לו להתערב ?
יותר נכון האם נראה לך שהוא מתערב ?
אם תאמר שאין גורל אז בתכלס האנשים טיפשים,
אמרתי פעם לטיפש שמגרד חיש גד,
...
אבל אם אתה טוען שגם בלוטו כבר הכל קבוע מראש, אז מה לך לשחק במשחק הלוטו ?
2.
אל כורחינו שהבנה של האנשים במשחק היא שכן יש אקראיות אחרת אין טעם לשחק,
ואם כך האם מותר לאלוקים להתערב בה ??
שאלתי היא שאלה של צדק אלוקית האם היא קיימת או לא ח"ו ...
...
ובכן ברור לי שאין דרך שהאלוקים מתערב בעניין,
במילא כל תפילה לזכות בלוטו היא בעצם תפילת שווא שאסור על פי ההלכה, כי בסוף מגיע לעיון תפילה שאסורה, כי בסוף מגיע לכעוס על האלוקים,
מה שאנו לא מבינים שהוא פשוט לא יכול להתערב זה פשוט גזל מי המשתתפים במשחק, וזה בוודאי אי אפשר לומר שהאלוקים יעשה ח"ו,
3.
...בימי קדם האנושות האדם ומשפחתו מאוד היו תלויים בטבע ממש, = גשם אדמה וכדומה,
אז רלוונטי היה שנתפלל לאלוקים שיכול להתערב באקראיות שבטבע, (מה שאין כן לא מתערב בדטרמינסטיות שבטבע, הרי כל מה שדטרמיניסטי זה בעצם חוקיו מתחילה, ואין דרך שהאלוקים יסתור את חוקיו הוא, אחרת למה עשה מראש את החוקים הדרמיניסטים ? ולכן באמת חשב שלמה המלך שאין חדש מתחת השמש, ולכן באמת אמרו חז"ל לגבי ניסי התורה הם נבראו כבר בבין השמשות, כלומר האלוקים חייב היה לקחת בחשבון שיצטרך לעשות ניסים במילא קבע כך מראש,)
כלומר והיות שיש אקראיות בטבע, ומכאן אפשרות הבחירה שלנו לבחור, בוודאי שגם האלוקים יכול להתערב בהם,
כלומר בדיוק כמו אנו מתערבים איפה שיש אקראיות,
...
4.
...לא היא ברגע שהמצאנו את ה"כסף"
הכסף היא חליפין לא צודקת, הכסף היא הסכמה אנושית ונצחית, ולכן אין היא יכולה להיות חליפין צודקת,
שאני משלם חלב על צמר או על חיטה, שניהם נשחקים תוך כמה זמן,
לא היא אם אני מחליף לכסף, הכסף נשמר לנצח,
לא רוצה להיכנס לטעות הגדולה שהאנושות עשתה עם המצאת הכסף, (כפי שאנו נוהגים כהיום עם הכסף, כלומר לפי התורה היית לזה פיתרון שהיא השמיטה = אינפלציה מכוונת = ביטול הכסף כל שבע שנים)
...
|
|
מאקס היקר,
1.
כפי שטרחתי להדגיש למעלה, אקראיות קיימת מבחינת בני האדם. מבחינת הבורא יתברך, אין אקראיות. אין "גורל" "אמיתי" מהבחינה שאתה מתכוון אליו. הכל נעשה ע"י השגחה - אלא אם תרצה לטעון שהקב"ה מצמצם עצמו ואינו משגיח בבחינות מסויימות.
גם אם תטען שצמצם עצמו בורא הכל - הרי אין זה ש"אין לו רשות להתערב", אלא שצמצם הוא עצמו, ואכמ"ל.
ולגבי מה שכתבת שאנשים המשתתפים בהגרלות של הלוטו הם טפשים, אין לי אלא להסכים עמך תוך הנהון נמרץ של ראשי. ללא ספק, מי שמשליך את כספו וקונה כרטיס לוטו אינו עושה בחכמה.
2.
האם הבנת אנשים היא שיש אקראיות בבחירה - כנראה שכן, וזו גם הבטחת הרשויות המפקחות על ההגרלה. האם מכאן נגזר שהתפילה היא תפילת שוא? אינני יודע, כי גם אם הכל צפוי - הרי הרשות נתונה, ובודאי שהקב"ה יכול לשנות את המציאות, והמתפלל לשינוי המציאות תפילתו תפילה.
האם מי שמתפלל שיזכה הוא זוכר שבכך הוא מתפלל שלא יזכו אחרים? אינני יודע. אני גם לא חש צורך לעסוק בבחינה תיאולוגית של כל תפילת שטות, מתפילה לזכיה בלוטו ועד תפילה שקבוצת הבייסבול שאתה אוהד תגיע לסופרבול.
האט ער געזאגט.
3.
הטיעון כאן מעט מבולבל, ומעט סותר את דבריך על האקראיות בה אין הקב"ה יכול להתערב. מז האויר הוא סוג של אקראיות מותרת בהתערבות, להבדיל מסיבוב גלגל הרולטה? לא אבין את החילוק שלך.
שוב אזכיר את שכתבתי למעלה - אין כל קשר בין אקראיות לבין היכולת לבחור. אדם עומד לפוצץ סלע ברחוב, בוודאות מלאה. כל העובר תחת הסלע בזמן הפיצוץ - יפגע בודאות. עדיין, למרות שהפיצוץ ודאי, אני יכול לבחור אם לחלוף תחת הסלע הזה, או לעבור ברחוב המקביל.
4.
חוששני ששוב אתה חוזר על טעויותיך הישנות בהבנת מושג הכסף.
הכסף הוא אכן הסכמה אנושית, אך לא הסכמה נצחית. ערך הדולר משתנה כמה פעמים ביום, ומחירי הסחורות בבורסה לחוזים עתידיים בשיקאגו משתנים תוך שניות.
גם בסחר חליפין הערך משתנה - וכך היה תמיד. היום כבשה שווה שק חיטה, ומחר כבשה שווה שלושים שקי חיטה, כי יש יבול רב בעיר, אך מעט כבשים.
השמיטה גם אינה אינפלציה, ודומני כי בעבר כבר הכברתי מלים על כך, בנסיון להסביר את ההבדל ביניהם. לנוחותך, אני מצרף לך קישור להסבר ממצה מהי אינפלאציה, במאמע-לשון, כדי להקל עליך.
http://www.investopedia.com/terms/i/inflation.asp#axzz1vORGNVKq
תוקן על ידי מנהלי_משנה ב- 20/05/2012 13:16:40
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2012 11:51 |
|
| |
| מואדיב כתב: |  | | אני חושש שאתה מתבלבל בסוגיה יסודית:
העובדה שאין אקראיות בעולם, אינה קובעת כי אין בחירה.
בוודאי שזה קובע, תחשוב ותראה, אם אין אקראיות והכל דטרמיניסטי מוכרח אז אין בחירה, אתה רק יכול לדמיין שיש לך בחירה, בחירה אפשרי רק שיש איזה שהוא חופש, כמו אם הטבע מביא אותך לאין הכרעה (כמו בחמורו של בורידן) לאכול או לשתות מים, כלומר מצב שקול, ואז יש בידך לבחור, אין חולק בכך אריסטו ושפינוזה כולם הבינו את זה,
אם תאמר אוקיי אין מצב שהטבע תביא אותנו למצב שכזה, כלומר בכל אופן אין ביקום מצב של מצב שקול אחרת באמת נמות מרעב או צמה ולא נבחר,
אפשרי היה לטעון כך עד שהמדע הוכיח שהטבע כן מביא אותך למצב שקול (= שבירת סימטריה ספונטנית)
אני טוען שלפני המדע ראינו שאין דטרמיניזם מוחלט, הרי אייך יש טביעות אצבע שונות ? אייך יש פרצופים שונים ? איך אי אפשר ללכת אחורה בזמן ? בכללל האינטואיציה שיש לנו בחירה ואנו בוחרים באמת ולא בדמיון, כל אלה מחייב שתהיה אקראיות\חופש בטבע\ביקום, דמיין לעצמך משחק קוביה, בו הבעלים של הקאזינו זייף את הקוביות. יש קביעה של סדרה מתמטית-סטטיסטית הקובעת איזו תוצאה תצא מתי. האם זה מונע את הבחירה מהמהמרים לבחוק במספר כלשהו? הם בוחרים, הם חושבים - בטעות - כי הקוביה הוגנת, ואינם יודעים כי לא כך הוא!
בדיוק זה השאלה, מילא הבעלים יכולים להיות גנבים, ובתכלס המשחקים\השחקנים חושבים שהוא הגון,
אבל הוא גנב, וביום שנדע שהוא מתערב נפסיק לשחק,
אז אייך יכול האלוקים להיות ח"ו גנב ???
אוטודוס (את זה) אני שואל !!!
הכל צפוי - והרשות נתונה.
צפוי יכול להיות, האלוקים צופה כמו נביא שצופה, הם צופים שתבחר במים או באוכל (במשל של חמורו של בודירן) ואין דרך שלישי, כלומר האלוקים צופה שיש לי בחירה או לכאן או לכאן,
האם האלוקים יודע מה אני אבחר בסוף ?! זה או זה ? בוודאי שלא אחרת הכל קבוע מראש והיקום דטרמינסטי מוחלט ואין באמת בחירה, עצם שאני נותן לו את הכבוד שהכל צפוי אומרת לנו שקיים בחירה, והצפוי היא לא מדויקת אחרת למה שניתן לו את הכבוד,
ולכן חייבים אנו לומר שהצפוי אצלו היא עד הבחירה שלנו, הוא יודע שתבחר אחד משנים, ויודע מה תהיה התוצאה אם תבחר כך ומה תהיה התוצאה אם תבחר כך, ואומר לך מראש תבחר בחיים,
|
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2012 12:42 |
|
| |
| maxmen כתב: |  | | אני חושש שאתה מתבלבל בסוגיה יסודית:
העובדה שאין אקראיות בעולם, אינה קובעת כי אין בחירה.
בוודאי שזה קובע, תחשוב ותראה, אם אין אקראיות והכל דטרמיניסטי מוכרח אז אין בחירה, אתה רק יכול לדמיין שיש לך בחירה, בחירה אפשרי רק שיש איזה שהוא חופש, כמו אם הטבע מביא אותך לאין הכרעה (כמו בחמורו של בורידן) לאכול או לשתות מים, כלומר מצב שקול, ואז יש בידך לבחור, אין חולק בכך אריסטו ושפינוזה כולם הבינו את זה,
אם תאמר אוקיי אין מצב שהטבע תביא אותנו למצב שכזה, כלומר בכל אופן אין ביקום מצב של מצב שקול אחרת באמת נמות מרעב או צמה ולא נבחר,
אפשרי היה לטעון כך עד שהמדע הוכיח שהטבע כן מביא אותך למצב שקול (= שבירת סימטריה ספונטנית)
אני טוען שלפני המדע ראינו שאין דטרמיניזם מוחלט, הרי אייך יש טביעות אצבע שונות ? אייך יש פרצופים שונים ? איך אי אפשר ללכת אחורה בזמן ? בכללל האינטואיציה שיש לנו בחירה ואנו בוחרים באמת ולא בדמיון, כל אלה מחייב שתהיה אקראיות\חופש בטבע\ביקום, דמיין לעצמך משחק קוביה, בו הבעלים של הקאזינו זייף את הקוביות. יש קביעה של סדרה מתמטית-סטטיסטית הקובעת איזו תוצאה תצא מתי. האם זה מונע את הבחירה מהמהמרים לבחוק במספר כלשהו? הם בוחרים, הם חושבים - בטעות - כי הקוביה הוגנת, ואינם יודעים כי לא כך הוא!
בדיוק זה השאלה, מילא הבעלים יכולים להיות גנבים, ובתכלס המשחקים\השחקנים חושבים שהוא הגון,
אבל הוא גנב, וביום שנדע שהוא מתערב נפסיק לשחק,
אז אייך יכול האלוקים להיות ח"ו גנב ???
אוטודוס (את זה) אני שואל !!!
הכל צפוי - והרשות נתונה.
צפוי יכול להיות, האלוקים צופה כמו נביא שצופה, הם צופים שתבחר במים או באוכל (במשל של חמורו של בודירן) ואין דרך שלישי, כלומר האלוקים צופה שיש לי בחירה או לכאן או לכאן,
האם האלוקים יודע מה אני אבחר בסוף ?! זה או זה ? בוודאי שלא אחרת הכל קבוע מראש והיקום דטרמינסטי מוחלט ואין באמת בחירה, עצם שאני נותן לו את הכבוד שהכל צפוי אומרת לנו שקיים בחירה, והצפוי היא לא מדויקת אחרת למה שניתן לו את הכבוד,
ולכן חייבים אנו לומר שהצפוי אצלו היא עד הבחירה שלנו, הוא יודע שתבחר אחד משנים, ויודע מה תהיה התוצאה אם תבחר כך ומה תהיה התוצאה אם תבחר כך, ואומר לך מראש תבחר בחיים,
|
|
מאקס היקר,
זה הזמן לחזור לבסיס, ולהבין לעומק את משמעות דברי רבי עקיבא כי הכל צפוי - והרשות נתונה.
אתה קובע למעלה כי "אם אין אקראיות והכל דטרמיניסטי מוכרח אז אין בחירה".
האמנם כך הוא?
מהו דטרמיניזם?
אני מעתיק לכאן את הגדרת מילון סטאנפורד הפילוסופי:
Causal determinism is, roughly speaking, the idea that every event is necessitated by antecedent events and conditions together with the laws of nature. The idea is ancient, ...
ובתרגום חופשי לעברית:
דטרמיניזם סיבתי, באופן כללי, הוא הרעיון שכל ארוע הוא תוצאה הכרחית של תנאים וארועים קודמים לו, יחד עם חוקי הטבע. הרעיון עתיק יומין, ... (1).
כעת אני רוצה לחדד את טעותך הבסיסית:
העדר אקראיות אינו קובע שאין חופש בחירה והכל דטרמיניסטי. אם אני מחליט שהבוקר אשרוך את נעל שמאל לפני נעל ימין, פעולת נעילת הנעליים שלי לא היתה אקראית אלא מחושבת. זה לא היה דטרמיניסטי - אני בחרתי שלא לעבור על ההלכה כאן. בדיוק באותה המידה, אם בחרתי לנעול את נעל שמאל לפני נעל ימין - זו היתה בחירה שלי מה לעשות.
סדר נעילת הנעלים שלי אינו אקראי, ובכל זאת - אין כאן דטרמיניזם אלא בחירה. הקישור ההכרחי שאתה עושה בין העדר אקראיות לבין דטרמיניזם אינו מוכרח, והדוגמאות, כאן ולמעלה, מראות זאת.
אני לא רוצה כלל להכנס לדיון העתיק אם יש בחירה חופשית או הכל דטרמיניסטי, אינני חושב שיש לי מה לחדש לויכוח בין המעתזלה ובני הפלוגתא שלהם, כפי שכבר תיאר הרמב"ם במורה הנבוכים. כל שבאתי להצביע עליו הוא כי אתה מזווג שני פסולי חיתון בטקס קתולי - ואין בכך צורך.
לכן המשפט המצוטט לעיל באדום, נובע מטעות הצמדה שלך. אתה מניח, כמובן מאליו, כי אם אין אקראיות הכל דטרמיניסטי - ולא כך הוא.
לגבי הקוביה - האל קובע את התוצאות - וכל אדם מאמין יודע שכך הוא. מבחינת האל אין אקראיות, מבחינת הקוביוסטוס - יש. שוב, אתה מבלבל בין המישור של בני האדם למישור של הבורא - וזה אינו כפוף לחוקי הכאוס או האקראיות שאתה כה מקדש כאן.
====
כתבת לעיל בהאי לישנא:
האם האלוקים יודע מה אני אבחר בסוף ?! זה או זה ? בוודאי שלא אחרת הכל קבוע מראש והיקום דטרמינסטי מוחלט ואין באמת בחירה,
הרי זו ליבת דברי לשונו הזהב של רבי עקיבא - הידיעה מראש של ה', אינה שוללת את הבחירה החופשית שלי, כאדם. למרות שהכל צפוי - הרשות נתונה בידי, ולכן השכר או העונש - מוצדקים.
(1) המקור המלא נמצא כאן:
http://plato.stanford.edu/entries/determinism-causal/
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2012 12:54 |
|
| |
| מואדיב כתב: |  | מאקס היקר,
כדרכך, עשית סלט מעורבב, בו מין בשאינו מינו מנסים להיאבק על תשומת לבו של הקורא. ( זה לא פעם ראשונה שאתה מאשים אותי בעניין, וזה לא פר , קח בחשבון את האמירה של האבן עזרא שטוען שאין אדם יודע מחשבות זולתו במילא למה לך לגלות את מחשבותיך ואת הרגשותיך האישית, הרי בעצם שאתה מעלה אפשרות כזו עלי אתה בעצם מסגיר את הרגשתך ורצונך ומעלה את זה כאילו אני רוצה בכך, max) הבעיה היא, שבתוך הסלט הזה שזרת באמנות כמה טעויות גסות, וצר לי על כך. (את זה אני מוכן לקבל ואין לך להצטער, להפך יש לך מצווה לתקן אותי ולהחכים אותי max)
1.
כפי שטרחתי להדגיש למעלה, אקראיות קיימת מבחינת בני האדם. מבחינת הבורא יתברך, אין אקראיות. אין "גורל" "אמיתי" מהבחינה שאתה מתכוון אליו. הכל נעשה ע"י השגחה - אלא אם תרצה לטעון שהקב"ה מצמצם עצמו ואינו משגיח בבחינות מסויימות.
ראה לעיל,
בעניין הצמצום:
הסתבכו הקבלסטים בעניין אחרי שהפילוסופים הוציאו את האלוקים מחוץ לנו, ברגע שהפילוסופים גרשו את האלוקים מאיתנו וכביכול הוא מחוץ לנו, ואז להסביר את האלוקים שבחוץ והאלוקים השוכן בתוכינו, אז הגיע התיאוריה של הצמצום,
גם אם תטען שצמצם עצמו בורא הכל - הרי אין זה ש"אין לו רשות להתערב", אלא שצמצם הוא עצמו, ואכמ"ל.
אוקיי אייך שנחשוב אפי' בדרך הקבלסטים של צמצום, בכל זאת נשאר השאלה האם נכון\צודק שהוא יתערב, וזה השאלה בעצם,
אני לא דן האם יכול או לא ח"ו, אני דן האם יכול על פי הצדק לעשות זאת ? כלומר האם האלוקים מחוייב לצדק ולמוסר,
לכאורה רוב במחשבת היהדות חושבים שכן האלוקים הוא הצדק המוחלט, וכאן התשובה לשאלתי תהיה שהוא לא מתערב,
ולכן אין טעם להתפלל,
ולגבי מה שכתבת שאנשים המשתתפים בהגרלות של הלוטו הם טפשים, אין לי אלא להסכים עמך תוך הנהון נמרץ של ראשי. ללא ספק, מי שמשליך את כספו וקונה כרטיס לוטו אינו עושה בחכמה.
לגבי חיש גד אני איתך,
לגבי לוטו,
כל עשירי העולם משחקים באותו משחק ובגלל זה הם עשירים,
המניות הם בעצם אותו משחק, גיוס כסף קטן מהרבה אנשים, למשל לחברת ביטוח שמהבטחת אוניות נפט, או כל חברה בע"מ, הם כולם לוטו שאין האלוקים יכול להתערב, כי אין צדק שיתערב,
אמרתי מראש שהלוטו היא רק דוגמא, אם תדע אייך הכלכלה עובדת היום תבין שאין אפשרות התערבות האלוקים בעניין,
כל חברה בע"מ היא בעצם לוטו, שאסור לאלוקים להתערב בה,
2.
האם הבנת אנשים היא שיש אקראיות בבחירה - כנראה שכן, וזו גם הבטחת הרשויות המפקחות על ההגרלה. האם מכאן נגזר שהתפילה היא תפילת שוא? אינני יודע, כי גם אם הכל צפוי - הרי הרשות נתונה, ובודאי שהקב"ה יכול לשנות את המציאות, והמתפלל לשינוי המציאות תפילתו תפילה.
האם מי שמתפלל שיזכה הוא זוכר שבכך הוא מתפלל שלא יזכו אחרים? אינני יודע. אני גם לא חש צורך לעסוק בבחינה תיאולוגית של כל תפילת שטות, מתפילה לזכיה בלוטו ועד תפילה שקבוצת הבייסבול שאתה אוהד תגיע לסופרבול.
אז אתה בעצם מסכים איתי שזה תפילת שווא, הרי אתה מבין שמבחינת הצדק אי אפשר שיתערב,
האט ער געזאגט.
3.
הטיעון כאן מעט מבולבל, ומעט סותר את דבריך על האקראיות בה אין הקב"ה יכול להתערב. מז האויר הוא סוג של אקראיות מותרת בהתערבות, להבדיל מסיבוב גלגל הרולטה? לא אבין את החילוק שלך.
כי בגלגל הרולטה הצדק דורש אי התערבות, מה לי נוכל מתערב או האלוקים מתערב ??
מה שאין כן במזג אוויר מתחילה יש אקראיות במילא למה שהאלוקים לא יתערב לטובתי ? את מי הוא גונב ?
תרצה לטעון שהוא גונב למי שיכול היה להגיע אליו הגשם ? אוקיי יכול היה ואלוקים לא רוצה זה זכותו המלא לתת לי במקום לו,
לא כן שמחק והמצאה אנושית (באקראיות) ששם הצדק חייב להיות צדק מוחלט,
שוב אזכיר את שכתבתי למעלה - אין כל קשר בין אקראיות לבין היכולת לבחור. אדם עומד לפוצץ סלע ברחוב, בוודאות מלאה. כל העובר תחת הסלע בזמן הפיצוץ - יפגע בודאות. עדיין, למרות שהפיצוץ ודאי, אני יכול לבחור אם לחלוף תחת הסלע הזה, או לעבור ברחוב המקביל.
לא הבנתי מה אתה רוצה לומר כאן, אתה כנראה לא יורד לסוף דעתי,
אני הסביר,
עצם שיש אקראיות\חופש ביקום, שם יש למודע לעצמו (האדם או בעלי חיים גם כן) יכולת לבחור, אם הטבע מביא אותך למצב שקול ואי הכרעה (כמו בחמורו של בורידן, שאני צמה ורעב באותו משקל) מה אני אבחר ? התשובה היא שהמודעות שאני הולך למות אם לא אבחר. גורמת לי לבחור באקראי את המים או האוכל,
וזה יכולת הבחירה של האדם, אין לו בחירה בדטרמיניזם, יש לו בחירה איפה שיש אקראיות וחופש,
עכשיו, אם קבוצת אנשים ממציאים אקראיות, האלוקים לא יכול להתערב בה מבחינת הצדק הטהור,
4.
חוששני ששוב אתה חוזר על טעויותיך הישנות בהבנת מושג הכסף.
הכסף הוא אכן הסכמה אנושית, אך לא הסכמה נצחית. ערך הדולר משתנה כמה פעמים ביום, ומחירי הסחורות בבורסה לחוזים עתידיים בשיקאגו משתנים תוך שניות.
גם בסחר חליפין הערך משתנה - וכך היה תמיד. היום כבשה שווה שק חיטה, ומחר כבשה שווה שלושים שקי חיטה, כי יש יבול רב בעיר, אך מעט כבשים .
וכאן מגיע הריבית לשמור על הערך, השילטון האוצר תשמור בכל תוקף על ערך הכסף וכאן הנצח שאני מדבר עליו,
לא היא במצב הטבעי בטבע,
השמיטה גם אינה אינפלציה, ודומני כי בעבר כבר הכברתי מלים על כך, בנסיון להסביר את ההבדל ביניהם. לנוחותך, אני מצרף לך קישור להסבר ממצה מהי אינפלאציה, במאמע-לשון, כדי להקל עליך.
http://www.investopedia.com/terms/i/inflation.asp#axzz1vORGNVKq
אני מוכן כל הזמן ללמוד ואני עיין שם בעזרת השם,
|
|
תוקן על ידי maxmen ב- 20/05/2012 13:03:47
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2012 13:13 |
|
| |
.
מאקס,
אני מתנצל על המשפט המיותר למעלה - סליחה.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2012 13:31 |
|
| |
| מואדיב כתב: |  | מאקס היקר,
זה הזמן לחזור לבסיס, ולהבין לעומק את משמעות דברי רבי עקיבא כי הכל צפוי - והרשות נתונה.
אתה קובע למעלה כי "אם אין אקראיות והכל דטרמיניסטי מוכרח אז אין בחירה".
האמנם כך הוא?
מהו דטרמיניזם?
אני מעתיק לכאן את הגדרת מילון סטאנפורד הפילוסופי:
Causal determinism is, roughly speaking, the idea that every event is necessitated by antecedent events and conditions together with the laws of nature. The idea is ancient, ...
ובתרגום חופשי לעברית:
דטרמיניזם סיבתי, באופן כללי, הוא הרעיון שכל ארוע הוא תוצאה הכרחית של תנאים וארועים קודמים לו, יחד עם חוקי הטבע. הרעיון עתיק יומין, ... (1).
השאלה היא האם יש מצב שקול, אם יש מצב שקול פירושו שאין דטרמיניזם מוחלט, הדומם ימות כי לא יבחר במצב שקול, מה שאין כן המודע לעצמו יבחר ולא ימות,
הסיבתיות יכול להביא אותך למצב שקול ? לכאורה חשבו הפילוסופים שלא, הדומם לא יכול להתקיים\ולהתקדם אם ניתן לו מצב שקול,
אני הסביר לך שוב,
שיש לדומם מצב שקול הוא ישאר על מקומו, ואז אין יקום, מתי אנו אומרים שהדומם עשה משהו סיבתי (מסיבה קודמת) ?
שהסיבה גרם לו, אבל אם אין סיבה (במצב שקול) הוא לא יתקדם לשום מקום ולכן הוא מת ולא קיים,
כאן נכנס האקראי להציל את המצב שלו, הוא פשוט בוחר באקראי במצב שקול, (= שבירת סמטריה ספונטנית)
וזה נותן לנו את היקום, בלי זה אין יקום,
כל בעל חיי שמודע לעצמו, יכול לשלוט באקראיות, כלומר במצב שקול. במקום לבחור באקראי הוא בוחר בתבונה,
ולכן האנושות מנצחת את הברירה הטבעית, והבן זאת לעומק,
כעת אני רוצה לחדד את טעותך הבסיסית:
העדר אקראיות אינו קובע שאין חופש בחירה והכל דטרמיניסטי. אם אני מחליט שהבוקר אשרוך את נעל שמאל לפני נעל ימין, פעולת נעילת הנעליים שלי לא היתה אקראית אלא מחושבת. זה לא היה דטרמיניסטי -
מחושבת = ביטול אקראיות מעצם הבחירה התבונית שלי, חוקים דטרמיניזם שאני קבעתי לעצמי בכדי לא ללכת\להתנהג באקראיות,
וזה יסוד כל תורת האדם,
אני בחרתי שלא לעבור על ההלכה כאן. בדיוק באותה המידה, אם בחרתי לנעול את נעל שמאל לפני נעל ימין - זו היתה בחירה שלי מה לעשות.
נכון מאוד, וזה הסימן שאין סיבתיות אני עשיתי את הסיבה מתוך תבונתי, ואיפה מתאפשר לי לעשות סיבתיות עצמאית ? אך ורק איפה שהיקום נותן לי חופש לחוקק לעצמי חוקים תבוניים מכאן חוקי החברה התבונים או לא התבונים,
סדר נעילת הנעלים שלי אינו אקראי,
היא יכולה להיות אקראית, אחרת לא היתאפשר לך לבחור, והבן זאת,
ובכל זאת - אין כאן דטרמיניזם אלא בחירה. הקישור ההכרחי שאתה עושה בין העדר אקראיות לבין דטרמיניזם אינו מוכרח, והדוגמאות, כאן ולמעלה, מראות זאת.
אני לא רוצה כלל להכנס לדיון העתיק אם יש בחירה חופשית או הכל דטרמיניסטי, אינני חושב שיש לי מה לחדש לויכוח בין המעתזלה ובני הפלוגתא שלהם, כפי שכבר תיאר הרמב"ם במורה הנבוכים. כל שבאתי להצביע עליו הוא כי אתה מזווג שני פסולי חיתון בטקס קתולי - ואין בכך צורך.
לכן המשפט המצוטט לעיל באדום, נובע מטעות הצמדה שלך. אתה מניח, כמובן מאליו, כי אם אין אקראיות הכל דטרמיניסטי - ולא כך הוא.
לגבי הקוביה - האל קובע את התוצאות - וכל אדם מאמין יודע שכך הוא. מבחינת האל אין אקראיות, מבחינת הקוביוסטוס - יש. שוב, אתה מבלבל בין המישור של בני האדם למישור של הבורא - וזה אינו כפוף לחוקי הכאוס או האקראיות שאתה כה מקדש כאן.
====
כתבת לעיל בהאי לישנא:
האם האלוקים יודע מה אני אבחר בסוף ?! זה או זה ? בוודאי שלא אחרת הכל קבוע מראש והיקום דטרמינסטי מוחלט ואין באמת בחירה,
הרי זו ליבת דברי לשונו הזהב של רבי עקיבא - הידיעה מראש של ה', אינה שוללת את הבחירה החופשית שלי, כאדם. למרות שהכל צפוי - הרשות נתונה בידי, ולכן השכר או העונש - מוצדקים.
מה הטעם לתת לאלוקים את הכבוד שהכל צפוי אצלו ? תעמיק ותבין שחכמינו רצו לומר שהאלוקים כמו כן הנביא יודעים לומר לך מראש שאם תבחר בחיים תחיי ואם תבחר במות תמות, וזה אמת ולכן תקבל את דבריו כדאי לך לקבל את דבריו,
אבל שהצפוי היא לומר שהוא באמת יודע מה אני אבחר, אז מה הוא בכלל מדבר איתי ?? מה הוא מציע לי מה לעשות ??
ריבונו של עולם ,,,,,,,,,,,,,,,,,,
הצפוי של האלוקים והנביא היא בדיוק כמו שאני מסביר לך, שהוא יודע מה תהיה אם תבחר בדרך X תמות בסוף ח"ו או אם תבחר בדרך Y תחייה לנצח,
(1) המקור המלא נמצא כאן:
http://plato.stanford.edu/entries/determinism-causal/
|
|
תוקן על ידי maxmen ב- 20/05/2012 13:37:17
|
|
|
|
|
| נשלח ב-21/5/2012 02:02 |
|
| |
מואדיב היקר,
עיינתי שם,
לגבי חשיבת המדע (דטרמיניזם) לא התחדש לי, ידוע לי הפולמוסים בעניין, בכל אופן תודה על הלינק,
לגבי ה"כסף" גם לא השכלתי הרבה שם, בכל אופן תודה על הלינק,
בסופו של יום האדם ימיר את כספו כל הזמן, אם השקל יקרוס ח"ו ירוץ לדולר, ואם הדולר יקרוס ירוץ לזהב,
בזמן שעמלו כבר מזמן אמור היה להיבטל,
יכול היה לרץ לאדמה\קרקע שזה עומד לנצח, אבל כאן התורה לא נותן לסחור באדמה (רק ליובל) כי אדמה שייך לכל נולד מעצם קיומו,
תעמיק לחשוב אייך הכלכלה אמור להיות לפי התורה בפרשת השבוע (בהר - בחקתי ) ואחריו הקללות ותראה שאני צודק לגמרי,
תראה אתה חייב לעמיק באופן רציונאלי, כלומר בשום פנים לא להאמין שהברכות והקללות הם מיסטי שמימי,
ואז תרד לסוף דעתו של התורה,
בכל אופן. עיקר נושא האשכול ברצוני לטעון שאין האלוקים יכול להתערב בהסכמה חברתית שנהוג היום ובכל זמן,
כי הוא מקור הצדק הטהור,
אבל התורה אומרת לנו מראש אל תעשו דברים שאני לא יכול לעזור לכם,
להפך זה יביא לכם את כל הקללות,
שוב נראה מכאן מהו ואייך הוא אלוקי ישראל,
הוא לא מחוץ לנו שמנעיש ונותן שכר, הוא לא מקלל ואחר כך באים הצרות, ידוע האימרה שמי שנובח לא מזיק,
מי שמזיק לא נובח\מקלל,
התבונה\התורה אומרת לנו שהברכות יבוא אם נעשה צדק חברתי, הקללות יבוא אם לא נעשה צדק חברתי,
זה פשוט חוקי טבע\תבונה אלוקית,
מסביר האבן עזרא שהברכות והקללות הם תוספת טוב או רע,
כי חשב על אלוקים דטרמיניסטי ולכן לא יכול היה לחשוב על ברכות וקללות שמשנים ממש את הטוב והרע שהיא חוקתי דטרמינסטי,
אני חושב שטעה, הברכה היא תוצאה טבעית מי התרבות, וכן הקללה,
תרבות שמגדלת את צאצאיה ביבשת אפריקה תהיה תרבות מקוללת ח"ו, (לא לגמרי נכון אבל חלקית במקומות מסויימים)
אברהם אבינו חיפש ארץ שהיא מבורכת כלומר אין בה אסונות טבע כמעט, (המבול ודור הפלגה הספיק לו)
היום ב"ה אפשר עם המדע (ובמשך הזמן נדע יותר ויותר אם נשכיל ללמוד ולחקור) לחיות טוב בכל ארץ ולדעת מראש להינצל מכל פגע ואסון,
התורה במפורש עוברת בסיפורה שלב שלב, קודם אדם נברא יחיד (לומר שאין ביקום חוץ ממנו, אין טובת החברה אין טובת האנושות כולה, יש אחד ובשבילו נבראה כל היקום, הכל בכל מכל כל הם אמצעי בשבילו, התבונה השפה החברה והמדינה,)
אחריו אסונות (המבול ודור הפלגה) וצריך ארץ מבורכת,
ארץ עם מלחמת אחים תביא לגלות מצריים,
גלות מביא לעבדות, במיוחד שלימדת אותם טריקים כלכליים (= יוסף)
חזרה לארץ מחייב חוקה שלא נחזור לגלות, וכאן חייבת צדק חברתי נצחי,
הסדר הנפלא של התורה נותן לנו את הנצח,
מאז שלא שמשו כל צורכם השתבש לנו התורה, ומאז אנו רק יורדים לשאול בכל דור ודור,
 |
|
|
|
|
|