| נשלח ב-17/6/2012 22:54 |
|
| |
זאת בדיוק טענתי ,להשתמש בספק ספיקא כפטור הוא רק בהנחה שיש תורה ,ואחרי הנחה זו שוב אין כבר ספק ספיקא,
תוקן על ידי ביליצר ב- 17/06/2012 22:56:26
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2012 23:20 |
|
| |
ייתכן לטענתך התייחסתי כבר בכמה הודעות, וטרחתי וביארתי איך אני חושב שהדיון הזה כן יש בו מהות. או שלא עיינת, ואם עיינת נא טען את טענותיך נגד מה שכתבתי שם, כי לגבי השאלה בכללות השבתי מכמה צדדים.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2012 23:20 |
|
| |
ביליצר, השימוש בספק ספיקא הוא מסברא (שאף התורה מסכימה לה) וגורם לנו להחליט שפטורים אנו מן התורה. ועל הצד שאין תורה איננו נזקקים לספק ספיקא. יהי, עברתי על כל האשכול ולא ראיתי התייחסות לטענתי. אולי מקוצר המשיג. אם תוכל נמק בקצרה.
תוקן על ידי ייתכן ב- 17/06/2012 23:24:08
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2012 23:36 |
|
| |
| ייתכן כתב: |  | | לא זכיתי להבין את מהות הדיון. אם תורה מן השמים, הרי אין כאן ספק.... אם אין תורה מן השמיים, מה טעם לתת משקל לקביעות ההלכה אודות ספקות
|
|
ציטטתי את דבריך ,,
אותה גברת בשינוי אדרת
דין רוב הוא דין תורה ואין יכולת לקבלו מסברא ,
כל אלו ועוד מיוחסים בכונה לכשל הלוגי ה ק ט נ ט ן שהודגש בכונה תחילה,,
תוקן על ידי ביליצר ב- 17/06/2012 23:47:25
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2012 23:37 |
|
| |
א- בכל אופן יש כאן צורה מעניינת לבדוק את גבולות ההלכה והאמונה, כפי שלדעתי נעשה באשכול זה. [לא יודע למה לא הולך לי לצרף את זה להודעתי הקודמת.]
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2012 23:47 |
|
| |
ייתכן איני יודע אם אני זה שיש לו טעות בסיסית או מישהו אחר, כי נראה שבנקודה זו אני מחולק עם כמעט כולם כאן באשכול, ועדיין איני מבין היכן טעותי. אולי תעזרו לי להבין את זה. אתה כותב "אם תורה מן השמים, הרי אין כאן ספק.... אם אין תורה מן השמיים, מה טעם לתת משקל לקביעות ההלכה אודות ספקות. ואני איני מבין, הלא זה גופא הוא הספק [או הספק ספיקא], האם התורה משמיים וכדו'. למה בגלל זה שלפי אחד מצדדי הספק אין אנו צריכים או יכולים להיזקק לתורה לפתור את הספק הזה בגלל זה לא נכון מה שטענתי, הלא אדרבה, אני טוען שגם על הצד שיש תורה אתה עדיין פטור שהרי התורה היא שאמרה שספק פטור, וא"כ ממה נפשך יש לך פטור. משא"כ לפי הטענה שלך, אין לך דרך פטור לפי הצד שזה כן אמת. ואתה נשאר שוב במצב הספק הפשוט, ללא שום הכרעה. [אולי לפי שאצלך אם יש ספק אז מובן מאליו שאין שום צד לחייב, אבל אז אתה אומר שבעצם כבר הוכרע אצלך הספק, ואין לך ספק שקול או אפילו לא שקול כלל אלא קרוב לוודאי, אני מדבר כאשר יש ספק אמיתי] הטענה היחידה שאני מבין הוא מה שסיכמתי בהודעתי הארוכה האחרונה, שבכדי לפתור ספק אנחנו זקוקים למערכת כוללת שני צדדי הספק שבתוכה הם מתקיימים, וזה אפשר לטעון שחסר כאן, ועל זה השבתי שם. ואת"ל שאין ההלכה מכירה במי שמסתפק בה, על זה כבר השבתי [לשיטתי] שזה אי אפשר, שמאיזה טעם יקיים מישהו את ההלכה אלא אם כן הוא חושב שהיא נכונה, אם כן היא בנויה על האוטונומיה של האדם. עי' בתשובתי הראשונה למיימוני.
תוקן על ידי יהיאור ב- 18/06/2012 00:09:05
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/6/2012 10:54 |
|
| |
יהיאור, לדעתי יש כאן שני עניינים שלאו דוקא חופפים. שאלות הלכתיות ככלל הן שאלות "משפטיות" האם פלוני מוסמך פסק שבהמה זו נשחטה כהלכה ובשרה כשר אינה קשורה לשאלה "עובדתית" האם יש לה חור בריאה או לא. ייתכן טכנית שהבשר טרף פיזית אך חלק לפי פסיקה. מכאן שיש שני סוגי ספק בכאן: א) האם העובדות היו זמינות הכרתית לפוסק וב) האם הפוסק ידע לפרשן אל נכון. בזה לא שונה ההלכה מכל מערכת משפטית (ומדעית) אחרת, כלומר כל ההחלטות מתקבלות על רצף של עוצמות של אמונה לפי כללי משחק רלוונטיים.
אבל אמונה (דתית) שונה בזה שמבחינה עובדתית גרידא כל העדויות הקיימות לנו מתיישבות גם עם חיוב האמונה וגם עם שלילתה. מכאן שמושגי האמונה, הלוגיקה, הספק והוודאות הקיימים בתחום זה הם שיתוף המילה בלבד, כלומר אם לצטט איזה אמרה של איינשטיין: " לא ניתן לפתור בעיות על ידי אותו אופן חשיבה שיצר אותן לכתחילה". אל לנו לתת לשיתוף המילה לגרום לנו לצפות לדיון בחוויה הדתית על שלוחותיה בכלים משפטיים. לדעתי באלה שייך יותר כלי דמיון ורגש. יטען הטוען לנחיתות של דמיון ורגש על היגיון משפטי – לא ברורה לי הנקודה הארכימדית ממנה ניתן לטעון טענה זו.
אם כי גם אם נקבל טיעון זה, עדיין יתכן ספק עצמי כמו למשל האם אני אוהב מישהו או משהו? כאן הדברים פשוטים יותר ותלויים בעוצמת הרגשות או בחופשיות הדמיון ולא בטיעונים בעלי אופי משפטי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/6/2012 11:56 |
|
| |
ירובעל האשכול דן על האמונה כטענה שכלית /עובדתית. אם האמונה היא רגש אכן אין טעם לעשות דיני ספקות "האם אני אוהב". ואכמ"ל למה אני חושב שהאמונה היא טענה שכלית. כמו"כ איני מסכים כ"כ לחלוקה שעשית בין המציאות לבין הפסיקה, וגם בזה אכמ"ל.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/6/2012 23:12 |
|
| |
חיים וחינוך בעולם של ספק הרהורים בעקבות ספר שב שמעתתא
|
|
|
|