בית פורומים עצור כאן חושבים

קשר לה' ללא מצוות- אפשרי?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-18/7/2012 13:29 לינק ישיר 

מטפחתספרים כתב:
מה זה קשר לה'?

תחושה סובייקטיבית של קשר לה'.
אם קשר רגשי. אם קשר של מצוה ומצווה. אם קשר של מלך ועבד. לא משנה איזה סוג קשר. כמעט כל סוג של קשר שאנו מכירים בעולם שייך להיות כלפי ה'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/7/2012 13:44 לינק ישיר 

יהי

כתבת "אענה לך בינתיים על נקודה אחת, האחרונה: מה פירוש המילים "אני מאמין בתורה". או שאתה חושב שנכון וראוי לקיים אותה ולהאמין בה או שלא. בשני המקרים אתה מסתמך על הנראה לך ראוי. יש לך דרך שלישית?"

אני מאמין שהיא ניתנה משמים וממילא היא צו אלוקי ואיני משליך את שיפוטי על פרטיה מעבר למסגרתה. נכון שכל מעשי אדם נובעים מרצונו/מחשבתו (ההבדל אינו משמעותי לענייננו), אבל מכאן ועד לדיעה שעבודת ה' או אתאיזם אועבודת המולך שווים כולם  כי נובעות מרצוני/מחשבתי ארוכה הדרך.

כתבת "עוד נקודה, אני מסכים שלא שייך אהבה כפויה. וזה לא סותר לזה שאהבה כפשוטה יכולה להיות מצווה, שמי שאוהב מקיים מצווה, לא שיש חיוב לאהוב."

אז זו מצווה קיומית בלבד ובמקום ואהבת צ"ל וכאשר תאהב"?

הר"מ פירש האהבה כרצון לדעת (ומקיים מצווה כי זו האמת. לפרשנותי משעבד עצמו כי זו האמת). איני רואה את הדתל"ש שלך מתקרב לרמב"ם.

מבקש

אני לא הגעתי לדרגה בה רואים אמונה נדבקים באהבה לה' מכל אהבת בחורה.

ספרן

אז יש זיק שיורי, האם על זה נסוב הויכוח?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/7/2012 14:04 לינק ישיר 

תלמיד

כמו לכולנו, יש לך לאן לשאוף ולהתקדם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/7/2012 14:43 לינק ישיר 

תלמיד
מה פירשו אני מאמין שהיא ניתנה משמים. [אגב, וכי לא קראת בקורת המקרא? , או שיש לך תשובה חד משמעית לטענותיהם, באותה החלטיות שאתה דורש מכל מי שמציג תיאוריה על משמעות התורה והמצוות?]
הגעת להחלטה, מהשכל שלך, שהיא ניתנה משמים.

עוד החלטת מהשכל שלך, שדבר שמגיע משמים, ראוי לקבלו בלי לשאול שאלות, ולהבין את מטרת השמים שנקבל את זה כחוק בלי טעם. [גם על סברא זו ניתן להתווכח הרבה, וזה מה שאני עושה כאן.]

סך הכל ההבדל בינתך לאתאיסט הוא שלך יש מסגרת שלימה שאתה מקבל גם ללא להבין את פרטיה, מתוך שהחלטת משכלך שמסגרת כזאת ראוי לקיימה. [אע"פ שלבקורת ההלכה אתה כן מודה] אני איני רואה בזה הבדל כ"כ גדול.

לגבי השאלה ממצות האהבה, אדרבה, אני מסיק מתוך המצוות האלה שכל התורה ניתנה להתקיים מרצון חפשי מתוך הבנה שכך צריך להיות ולא כציווי הטרונומי חיצוני. ואכמ"ל כרגע בזה. [התשובה שזה קיומית היא רק דחייה]

אבל טענתי עליך, שאתה מניח את המבוקש. מתוך שאתה מניח שכל התורה צריכה להתפרש במובן של ציווים חיוביים, אתה מסיק שבהכרח הכל זה רק ציווים מעשיים חיוביים. [שכן אתה לא מאמין למטאפיזיקה שהתורה כן מאמינה בה כנראה]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/7/2012 14:45 לינק ישיר 

אני חושב שמימרת חז"ל "הלוואי אותי עזבו ותורתי שמורו" היא התשובה לשאלת האשכול

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/7/2012 15:07 לינק ישיר 

לגבי ההגעה משכלי – תשובתי אמורה כבר קודם,

בקורת המקרא, מן הסתם אתה מסכים שהיא הינה נושא לאשכול נפרד,

לגבי ההנחה שהכתוב בתורה כצווי אמור להתפרש כצווי – מודה באשמה.  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/7/2012 17:07 לינק ישיר 

תלמיד
אני לא ראיתי תשובה, [רק הצהרה שעד אתאיזם ארוכה הדרך. לא הבנתי למה. ופירטתי בהודעתי הקודמת את כל ההנחות שאתה חייב להחליט משכלך ולא תוכל להיעזר בשום מסורת או התגלות], אולי תוכל לחזור ולבאר לפי קט שכלי.

לגבי ציווי, הרי אתה מודה שיש דברים רבים בתורה שלא ניתנים להתפרש כציווי, אז יש שני אופציות, או להסביר שהם אכן לא נועדו להיות ציווי, וקושיא מעיקרא ליתא. [=דעתי. למעשה ההגדרה קצת יותר מסובכת מזה, ואכמ"ל] או שהם כן נועדו כציוי, וממילא צריך לפרשן אותם באופן המוציא אותם מידי פשוטם ומעקר את משמעותם כמעט לגמרי [=דעתך]. והבוחר יבחר.

לא שאלתי אותך על דעתך לגבי בקורת המקרא, שהוא וכבר היה נושא לאשכולות רבים. אלא על חוסר השוויון שבו אתה דורש הוכחה וודאית לכל הסבר בתורה  בעוד שיסוד החובה שלך [שאני משניח שבשמה אתה מוכן גם להרוג] מוטל גם הוא באותו רמה של ספק ואולי יותר.

תוקן על ידי יהיאור ב- 18/07/2012 17:08:39

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/7/2012 07:15 לינק ישיר 

ראשית - איך שאני מבין אותך טענתך היא שאתה הולך לפי שכלך. הוא אינו מתיר לך לחשוב שה' רוצה מאיתנו לנפנף בענפים בסוכות (דוגמה סתמית, אם השלית עצמך שזה ממש חשוב קח משהו אחר) ומה הבדל בינך לבין אדם המאמין ב"תורה כפשוטה (הלא כל כך כפשוטו...)", שניכם רוצים לקיים רצון ה' אלא שיש ביניכם הבדל בהערכה מהו רצון שמים. אז ראשית  לא תמיד אנשים רוצים לקיים רצון ה', לפעמים (או בדר"כ) רצון עצמם הוא מנוף גדול [או אפילו העיקר ו"רצון ה'" הוא המנוף], לשני הצדדים (הן במומר לתיאבון הזועק שאוכל פירות ים למען שמו יתברך והן בשורף חנות חבירו ללבני נשים, וראה באשכול סמוך ששנרב האשים בזאת רבים, וגם מועטים וטובים), אבל בוא ונביט באופן עקרוני, לקחת הכל לכוון שגם סופר צו"לניק וגם סופר נהנתן [מפני שחושב שאין סיבה שלא וממילא זה רצון האלוקים שבראו על מנת ליהנות] אין ביניהם הבדל חוטא לאמת בסיסית. ראשית משום שאיני מאמין שלנהנתן אין סיבות נהנתניות (ואל תאמר שהצולניק מתוסבך נפשית, בכל זאת הנטיה הנורמלית היא שחזקה שהנהנתן פועל למען עצמו  והצולניק לא) ושנית, גם אם ההבדל היחיד ביניהם הוא בשיקול הדעת עדין כל עצם מעצמי תאמר שגם אם אם יוכח שהיטלר היה פטריוט גרמני טוב אלא שהגזים בגלל  טעות בשיקול הדעת, אידיאולוגיה מוטעית, עדין הוא סמל הרוע. הוא הדין בכופר לשם שמים (זה נאמר בהודעתי אתמול ב 13.44).

שנית – הכמות נהיית לפעמים לאיכות, גם אם יש בתורה כמה דברים שאינם צווי אלא ציון מטרה, להסביר את כל ערימת ההנחיות כך זה עובר את גבול יכולת העיכול שלי, זה לא נראה סביר.

ואגב – איני דורש הוכחה ודאית לכל הסבר בתורה, איני חושב שזה תחום הנתון לוודאויות, אבל אני מאמין בתורה וחושב שהנימוק של הכוזרי עם כל היותו בלתי אופנתי בפורום זה יש לו משקל משמעותי (לא מוחלט).

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > קשר לה' ללא מצוות- אפשרי?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 סך הכל 2 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. בקטגוריית דת ואמונה אתם מוזמים להיכנס ולדון על כל נושא שעולה לכם בקשר לדת היהודית. שו''ת בנושאי הלכה, פרשנות לתורה ולמקרא, גאולה, אחרית הימים ועוד.