|
|
| נשלח ב-31/8/2012 15:29 |
|
| |
עודד,
על תולדות אפשר ללמוד מתחומים שונים. העיקר הינו איכות מה שנאמר.
לאום הוא תולדה של מוצא, ארץ, לשון, היסטוריה ותרבות. האם דנטה, שכינה את עצמו אזרח העולם, לא דיבר על איטלקים בספרו "על רהיטות השפה העממית" שנכתב לפני 700 שנה? האם הנאום האנגלי הפטריוטי של שקספיר ב-"הנרי החמישי" לא נכתב לפני כ-400 שנה?האם האיכרים הרוסים היו נלחמים עם אלכסנדר נייבסקי בפולשים הגרמנים והשבדים לפני 750 שנה אילמלא היה להם רגש לאומי? האם מאדאם דה סטאל היה יכולה לכתוב לפני כ-200 שנה את ספרה "על השפעת התשוקות על אושרם של פרטים ולאומים" אילמלא כבר היתה רגישות להבדלים התרבותיים בין הלאומים? כשיש שלטון מרכזי יציב, אם מלוכה ואם דמוקרטיה, המחובר למקורות הלאום, ממילא הרגש הלאומי מתחזק.
תוקן על ידי מ80 ב- 31/08/2012 15:31:22
|
|
|
|
| נשלח ב-2/3/2014 00:23 |
|
| |
בבא היתר התורה להמלכת מלך, אחרי קדושת המצות במתן תורה, האריכה בהצעת הדברים: (דברים יז) "וְאָמַרְתָּ אָשִׂימָה עָלַי מֶלֶךְ כְּכָל הַגּוֹיִם אֲשֶׁר סְבִיבֹתָי:". יש כאן גערת-חכם נסתרת והערה גבולית. כלומר, כל זמן שמוסריותך הפנימית קצה לא בשלטון מלך בשר ודם. בבא התור של מצב המוסרי האנושי לשקץ שלטון מלך, מפני הגעל המוסרי שיש בו, הלא אז לא תאמר כלל לשים עליך מלך, שהרי "דברי תורה נדרשים מכלל לאו הן ומכלל הן לאו" (ספרי ורש"י דברים יא). ורבש"ע כבר העיד על בקשתם: "כִּי לֹא אֹתְךָ מָאָסוּ כִּי אֹתִי מָאֲסוּ מִמְּלֹךְ עֲלֵיהֶם".
דברים אלו הם פרפראזה שלי על קטע מפורסם שאני מניח שהחכמים כאן מכירים. האם המסקנה נכונה?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/3/2014 01:02 |
|
| |
אם אתה משווה את הדמוקרטיה לצמחונות, אזי באמת עם הארץ אסור לאכול בשר.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-2/3/2014 01:19 |
|
| |
אני משווה מלוכה לאכילת בשר. מכאן ואילך תמשיך לבד.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/3/2014 01:38 |
|
| |
אם אתה מתכוון למלוכה במובן של דיקטטורה, אזי דיקטטורה דומה לאכילת בשר, אולם
גם דמוקרטיה הינה סוג של מלכות בשר ודם, רק יותר מעודנת.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/3/2014 07:48 |
|
| |
מ אני צועד בעקבות צ'רצ'יל.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/3/2014 15:01 |
|
| |
בעלבעמיו,
אם רוב המנהיגים הדמוקרטים היו הגונים כמו צ'רצ'יל או כמו בלפור, הדמוקרטיה היתה מתוקנת יותר.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/3/2014 15:18 |
|
| |
מ דימוקרטיה אינה תלויה בהגינות אלא ביכולת ההחלפה. עיין מוהר"ר קרל פופר זצ"ל.
כח עלול להשחית גם את ההגון ביותר.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/3/2014 15:36 |
|
| |
בעל לפני זה עם ישראל היה עסוק במלחמות בהתנחלות ובבניה. לא היה הזמן מתאים להקים מלוכה.
איני בא לזלזל בצרציל או בבלפור, אבל בזמנם לא היתה עיתונות לוחמת ונשכנית לא היתה טלויזיה, שצילמה והביאה את הנבחרים הביתה לסלון ולמטבח. הם נהנו מערפל ומאפלולית מבורכת. אם היית אנגלי קורא עיתונים של תקופתם, איני בטוח שזו היתה מסקנתך.
ראה לדוגמה את משה רבנו- ומה המדרש מספר שדברו היהודים עליו.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/3/2014 18:55 |
|
| |
בעלבעמיו,
הצלחת כל מערכת שלטון תלויה ביושר של מנהיגיה ובשאיפתם לצדק וחסד. כשם שדמוקרטיה מסוגלת להיות מגן מוצלח יותר של החברה מפני מנהיגים רעים, כן היא יכולה להיות כלי נוח להשחתה מוסרית של החברה.
|
|
|
|
|