| נשלח ב-17/12/2012 21:02 |
|
| |
סטיה במקצת על הוריקן וביטול תורה
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 17/12/2012 21:02:13
|
|
|
|
| נשלח ב-17/12/2012 21:25 |
|
| |
| יהיאור כתב: |  |
- השאלה האם התפלה מועילה, שנעשו עליה מחקרים רבים, [ועי' אשכולו של מיכי "ניסוי התפלה הגדול", ובספרו], היא שאלה נפרדת לחלוטין משאלת השכר ועונש בעולם הזה ושאלת צדיק ורע לו וכו'. שעליה הרבה יותר קשה לעשות מחקר.
הנקודה האחרונה בדיון לא עסקה בהאם תפילה מועילה, אלא האם לאנשים שמתפליים ופוקדים את ביהכנ"ס יש יתרון, הנקודה היא דתיותם ולא התפילה
צריך להבחין בין שני השאלות: א', האם "מותר", למי שאינו חושב שיש להשליך את העינים והשכל, להאמין שה' לפעמים מתערב במציאות לפי עקרונות של שכר ועונש. והאם מותר לו לפרש לפעמים איזה מקרים לפי הכלל הזה.
ב'- האם יש סיבה מספקת למי שהולך אחרי עיניו ואחרי שכו לקבוע שיש בעולם באופן כללי איזשהו קשר בין מעשי האדם לבין מה שקורה לו.
מה שקורה כאן, הוא שפרוגרמי בא מן השאלה הראשונה, ולומדת מגיעה מן השאלה השנייה. ובגלל זה נוצר כאן, כמו בדיונים רבים בנושא, תקלה תקשורתית.
הבעיה היא שלומדת מתיימרת לעסוק בראשונה, דהיינו לטעון שמופרך והזוי ובלתי אפשרי להאמין בהתערבות, בכך שהוריקן בא על ביטול תורה או סרטן על איפון ר"ל
אחרי שמבינים שאין דרך להראות את התערבות האל במציאות, הרי שגם כל פרשנות ספציפית למציאות לפי עקרונות כאלה אינה אלא פטומי מילי בעלמא, המבוססת על אמונות קודמות של אותו מדבר, ואינם קשורים בכי הוא זה למציאות.
כלומר, המשפט: "ההוריקן קרה בגלל ביטול תורה", בעצם אומר [אליבא דכו"ע], רק את המשפטים הבאים: "אני מאמין שביטול תורה זה דבר רע. ואני מאמין שביטול תורה יכולה להביא לפעמים אסונות". אמונות שאולי לא מופרכות, אבל כל דרשת ההתעוררות אזלה לה
איני מסכים אתך, דרשת התעוררות לא באה להוכיח את קיום ה' או את ההשגחה (אולי דרשות של אמנון יצחק, לא על זה אני מדבר), אלא רק לעורר את המאמינים, כשהרב שטינמן מסביר מדוע בא הוריקן, הוא לא בא להוכיח, הוא מאמין המדבר אל מאמינים, והם מפרשים את העולם לפי הנחות היסוד שלהם. בדיוק כמו שאיש מדע מדבר על המאמינים למשנתו ומפרש את העולם לפי הנחות היסוד שלו. לכן ההתעוררות חיה וקיימת, והיא מיועדת במקרה זה למאמינים, שרוצים להתעורר.
. |
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/12/2012 22:43 |
|
| |
נניח לחיה הרצברג ולנחש, הם היו בשולי טיעוני ולא במרכזם, ויש בהם טעם, במיוחד בחיה. פרוגרמי, קרא מחקרים על שיעור מחלת הסרטן בהודו. הקרנות רק היו תזכורת לחולים הרבים מספור שומרי המצוות. ולנדכאים שומרי המצוות. ולילדי הדאון בבתים שומרי מצוות. וכו. אכן, המציאות לא מראה שיש שכר ועונש על מצוות ועבירות בעולם הזה. לטעמי אם לא עוורים - א"א להתכחש לזה, וגדולי האומה שאלו על כך. האמירה שסנדי באה על אייפון וכו' בעיני אווילית, חסרת כל בסיס מציאותי, וחסרת כל יכולת התבוננות בשומרי מצוות ובקורותיהם לעומת האחרים. אני מאמינה מאד-מאד בהשם, בהשגחתו הפרטית ובטובו. זה ציר חיי. הוא בוודאי מתערב, הכל נעשה רק לרצונו, כל המאורעות בעולם הם מהתערבותו, מטעמים הגלויים לפניו, לתכליות הנראות בעיניו, והם לטובתנו. הנהגתו אינה בכללי שכר ועונש פשוטים. לפעמים מיטב גם לטובים, בוודאי, ולפעמים לרעים. לפעמים מרע גם לרעים, בוודאי, ולפעמים לטובים, וזה לטובתם. מסכימה עם מה שכתב חזק ואמץ, שתמיד אפשר וכדאי לחיות בטוב, וכמה שאדם יותר עם שאר רוח ועם משמעות, כך יכול לחיות יותר בטוב, למרות צרותיו. איני יכולה להאמין במה שלא נמצא במציאות. ואחרי שהובהרו העמדות, אבחר לסיים. אינני מחבבת את השלב שמתווכחים בנצחנות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/12/2012 22:49 |
|
| |
במחילת כבוד תורתך, אינך מתייחסת כלל לטיעונים אין בסיס לנצחנות אם את מתעלמת מדברי הצד השני חוזרת על הראשונות, ומוסיפה חדשות נראה שעם הזמן מה שכינית הוכחה ועובדות הופך ל'תזכורת' 'המציאות מראה שלא' הופך ל'המציאות לא מראה' ולסיכום, נעים לקרוא שאת מאמינה מאד - מאד בהשם
|
|
|
|
| נשלח ב-17/12/2012 22:50 |
|
| |
פרוגרמי, זה לא "בדיוק כמו שאיש המדע מפרש את העולם לפי הנחתו". כי בשונה מהסברים מדעיים, שמסבירים לנו משהו שלא הבנו מקודם. הרי שה"הסברים" האמוניים, אינם מוסיפים, אפילו לפי הנחות המאמינים, שום ידע על העולם או על ההשגחה. מאחר ואתה מודה שלא ניתן להוכיח- כלומר להראות במציאות, את ההשגחה בציורים כאלה, הרי שמכל דרשת ההתעוררות נשאר רק שני המשפטים שכתבתי. וההוריקן הספציפי אינו נשאר אלא הדגמה למה שיכול לקרות לפי אמונתי כאשר חוטאים, אבל גם לפי הנחות היסוד שלי אין לי כל דרך להראות שההוריקן אכן באה מחמת זה והרי אני מודה שקיים מציאות של הראות בעולם משפט מעוקל לפעמים, ולכן אם אני ישר ועקבי אני לא יכול לשאת דרשת התעוררות שכזאת מאחר והמסר העיקרי שלה, כלומר היראות ההשגחה ע"פ פרשנותי במציאות, הוא שקרית או עכ"פ לא מוכחת גם אליבא דהנחות היסוד שלי. ואין לי כלל ממה להתעורר אלא אם אני רוצה להבין את זה כהדגמה לעונשים שיכולים להיות לפי אמונתי אם חוטאים.
[בעל, חשבתי על אותו אשכול כאשר כתבתי את הודעתי]
|
|
|
|
| נשלח ב-17/12/2012 23:10 |
|
| |
שמחה שהנעמתי. התייחסתי לטיעונים, במידה שהיו כאלו. הקרנות לא היו הוכחות כי אם תזכורות, המציאות היא ההוכחה. או שהיא אי ההוכחה לשכר ועונש על מצוות. לפעמים המשפט מעוקל, כדברי הרמב"ן, ולפעמים המשפט הכתוב מעוקל. והתורה היא חלקך וחלקכם, כידוע. לא זכיתי ללומדה.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2013 09:44 |
|
| |
מתוך עיתון "המודיע" מאתמול. בסופה של כתבה על קרב בורדינו (שהכריע את מלחמת נפוליון – רוסיה, לטובת הרוסים) מופיעה מסגרת בולטת בה נאמר: בכתבה זו, הובאו העובדות ההיסטוריות לבדן. למעשה, ה'קרב' (המרכאות במקור) האמתי התנהל במקום אחר לחלוטין. צדיקי אותו דור זי"ע נחלקו בדעתם נצחונו של מי ייטיב ליהודים – ועל כך במאמרו המורחב של ש. הלוי שיתפרסם אי"ה בעש"ק ב'תוספת' התורנית".
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2013 10:14 |
|
| |
וכמובן אלו ואלו דברי אלוקים חיים, ולכן ברור שלא היה קרב ולא היה מנצח. ואת"ל שהיה קרב, גם נפוליון ניצח וגם הרוסים (אלא שבסוף ניצוח הרוסים מפני שנוחי נפש היו והקדימו דברי נפוליון לדבריהם). ועל כך נאמר: אבי יסר אתכם בשוטים ואני אייסר אתכם בעקרבים. אשרי העם שככה לו...
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2013 11:07 |
|
| |
אז באיזה מישור מתנהלת מערכת הבחירות?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2013 11:14 |
|
| |
"האמיתית" אתה מתכוין (כלומר הבחירות, לא ה'בחירות')? אה, זה ברור: היא מתנהלת בין נפוליאון לצאר ניקולאי בבי"ד של מעלה.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2013 11:39 |
|
| |
מיכי לאו דווקא
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2013 11:44 |
|
| |
מיכי ובע"ב בושני מדבריכם הרי העובדה שגם נפוליאון וגם הרוסים ניצחו היא ההוכחה לתיאוריית היקומים המרובים, והדבר נזכר על ספרי הפיזיקע לחכמי אומה"ע/ כמובן שזו גם הוכחה כי אין חדש תחת השמש וחז"ל הקדושים הקדימו את חכמי אוה"ע, כדרכם ושמעתי מיישבין עוד (בדוחק) כי בעוה"ב הלכה כנפוליאון, אגו"י והגר"ש אויערבך, ואכן מקובלנו כי בעוה"ב לא יפלו טילים בב"ב ואו"א דא"ח ללא שום ליצנותא בכלל
|
|
|
|
|