בית פורומים עצור כאן חושבים

פטור עוסקים בתורה משירות בצבא - לפי ההלכה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-17/7/2013 15:43 לינק ישיר 

אייזין, במידה וכתבת לי את הדברים לא הבנתי את כוונתך [כתבתי לך לאחרונה שיישבת את הקשר בין שמיטה להר סיני ולא הבנת..].
מבחינתי ת"ח הם כמו כל עתודאי, והם תורמים לתרבות ולתורה. מכאן ועד לומר שהישיבות לא צריכות חשבון נפש על מי שלא לומד או לדרוש מהמדינה להכיר בערך - ארוכה הדרך!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/7/2013 15:50 לינק ישיר 

לסיכום מהצד שלי - 

להתרשמותי אין ממש קייס הלכתי לחייב עוסקים בתורה בשירות צבאי.

מההלכה הקלאסית נראה שהם פטורים.  

תקנת קהילה אחת אינה יכולה לחייב קהילה אחרת, מן הסתם. אפשר להעמיד את עניין השירות הצבאי למשאל עם, אני כלל לא בטוח שהקטע של שירות 3 שנים (במקום בניית צבא מקצועי) הוא ממניעים ענייניים, ולא, למשל, כי השירות הצבאי שהתחיל כאידיליה בעת קום המדינה אך איבד מערכו, הפך לטרדישן, ולכר נרחב לג'ובים למקורבים, והזליגה בין צבא לפוליטיקה. רבים המתנגדים לשירות זה מטעמים שונים. אני למשל, כשעזבתי את הישיבה והתחלתי בתהליכי גיוס כאזרח שומר חוק, הייתי מעדיף לשלם מס שיחזיק עובד זר שיעשה את מה שהייתי יכול לעשות בצבא (עבודה ג'ובניקית מליגה ז' שאינה מכבדת את הכישורים שלי) במקום לבזבז שלוש שנים ומילואים, אך אף אחד לא שאל אותי באיזו דרך לעבוד; בשם אידיאלים שאבד עליהם הכלח (כור ההיתוך או האידיאל הציוני סטייל הפורטיז שחוץ מבגבעת שמואל וגרורותיה, שאימצו אותו כשעוד היה מאגניב, עשו ממנו הלכה אליה הם נצמדים בקנאות בפטיסטית, ושכחו לזרוק אותו כשהפסיק להיות כזה, אף אחד לא מאמין בהם) אנשים צריכים לבזבז המון זמן ומשאבים באופן לא הכי יעיל בעולם. ישתבח שמה, בסוף קיבלתי פטור כולל (ולא שניסיתי to hack the system, פשוט הם החליטו שאני לא מתאים), ובאה לציון ברוך גואלת.

אם מכניסים שיקולים מטא הלכתיים, אלו קיימים גם בצד השני (מהשיקול המטא הלכתי שיש להצמד להלכה וכלה בשיקולים כמו סיכון רוחני) ואין שום קריטריון להכרעה, זו יריית חץ וסימון המטרה סביב לו לאחר מכן - בוחרים את ההלכה מראש ואז בוחרים ציטטות תומכות שאותן מעמיסים במאמר 'מלומד' (וכידוע ציטטות בתלמוד ובתנ"ך אפשר למצוא לכל דבר, זו הסיבה שגם נוער הגבעות וגם נטורי קרתא וסאטמר הם אורתודוקסים - מה שמשותף להם זה שהם לא חותכים נייר טואלט בשבת, כלומר מה שנאמר בהלכה בפירוש. במקום שאין הלכה מפורשת, או שמישהו מתעלם ממנה משיקולים מטא הלכתיים, לא נשאר קריטריון להכרעה ואפשר להגיע לכל דעה שהיא. טכנית, אפשר לכתוב קוד שבהנתן הלכה - כל הלכה שהיא - יכתוב מאמר שיסכם ציטטות תומכות לה בתלמוד).

תוקן על ידי רציוסקפטי ב- 17/07/2013 16:04:59

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/7/2013 15:52 לינק ישיר 

רציוסקפטי כתב:
אני מבין. רב יהודה חשב שתלמידי חכמים אינם צריכים שמירה במובן הפשטני ביותר של המשפט, והתברר שהוא טעה לכן ההלכה בטלה (נשאר רק לפלפל איך עושים את זה בלי הסכמה כללית, אלו דינים משתנים עם ביטול הטעם ללא הנד עפעף ואלו ממשיכים כטראדישן). מתברר שהבחור פשוט חי בסרט וחשב שגופם של תלמידי חכמים חסין כסלמנדרה - שזה אפילו רבני אשדוד החרדים ל"ע יודעים שאינו נכון. 

חשבתי שכאנשים האמונים על האפולוגוטיקה תטענו שגם רב יהודה ידע שתלמידי חכמים נוטים להפגע מחיצים כמו כל אדם אחר, אלא שהפורענות באה לעולם שלא בעטיים ולכן שהאחרים יגידו תודה שתלמידי החכמים מסתפקים שהם ישאו בנטלם ולא דורשים מהם פיצוי, יחד עם הכרעה ערכית שערך שיוויון בנטל נדחה מפני ערך לימוד תורה (הרי יש להם הטבות מס ושם לא שייך הטעם של 'רבנן לא בעו נטירותא'). אולי טעיתי. 

אבל, בעצם, כל הדיון הרי מיותר - שכן הפטור החלקי שמקבלים תלמידי ישיבות ההסדר מנומק בטעמים אלו בדיוק, כולל ציטוטים מההלכה, מהאגדה, מההגות. פשוט מישהו החליט שהטעמים האלו מספיקים רק לחצי פטור ולא לפטור שלם. למה? ככה.

חבל שלאחר שחרגת מהרגלך והצלחת לנהל דיון פחות או יותר תרבותי חזרת לדרכך הישנה.
צר לי בשבילך שלא עמדתי בציפיותיך.
לגופם של דברים, ודאי שגם אמוראים יכולים לטעות ואפילו בטעויות מהסוג שציינת.
עכ"פ אני לא יודע מה התכוון ר' יהודה, אני יודע מה ההלכה שכתב ומה הנימוק שניתן לה.
לגבי אלו הלכות נשארות לאחר שהמציאות השתנתה או שהתברר שהנחות היסוד שלהן לא נכונות, זה נושא מורכב ולפעמים מתוך הנימוק המטא-הלכתי להגן על המסורת ממשיכים הלכות להיות בתוקף לאחר שבטל טעמן, ברור שכאשר יש שנפגעים מהלכות אלו יש יותר סיבה לשנות אותן.
לגבי ישיבות הסדר, זה נושא בפני עצמו ושאלותיך נכונות רק לא בטוח שהן עומדות במגבלות שרשמת בתחילת האשכול.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/7/2013 00:08 לינק ישיר 

ברור שמי שלא לומד מבזה את התורה ולומדיה ומוציא שם רע על הכלל כולו . שמעתי בשם אחד הגדולים שיש לו דין רודף כביכול . שעל ידו רודפים את כל הלומדים . כי רואים מישהו שנקרא תורתו אמונתו שמסתובב בחוץ ומתלוצץ ובכך גורם לחילול השם על כולם .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/7/2013 07:49 לינק ישיר 

רציוסקפטי,
נהנתי מאוד כשפתחת את השירשור, כי לצערי לא נתקלתי במספיק דיונים הלכתים/למדנים יבשים ומנותקים מהמאורעות הפולטים, שאני חושב שצריכים להתקיים, ואני גם מאוד אוהב אותם. אולם אני חושש שהשירשור גלש לדיונים פוליטים שכבודם במקומם מונח, אלא שהבנתי שמטרת השירשור הזה היא אחרת.

אז הרשה לי לעשות מעשה מיימוני ולסקור כעת את הנושאים בהם צריך לדון בשאלת פטור תלמידי חכמים מגיוס לצבא (את הסדר ניתן לבנות גם בדרכים אחרות), בהודעה אחרת אנסה לסקור את המקורות בהם יש לדון:

1. האם בזמן מלחמת מצווה יש מצווה על היחיד להלחם? או שזו מצווה על המלך/בית הדין/שלטון לדאוג למלחמה והוא יכול לקחת את מי שהוא רוצה?
2. האם יש חובה על אדם להכשיר עצמו למצווה זו? בין אם זו מצווה על היחיד, בין אם זו מצווה על בית הדין.
3. האם יתכן ולמרות שזו מצווה על היחיד תלמידי חכמים יהיו פטורים ממנה?
4. איך מגדירים תלמיד חכם לענין פטור מגיוס?
אלו שאלות ברמת העיקרון אליהן צריכות להיות נלוות השאלות הבאות:
5. האם היום יש מצב של מלחמת מצווה?
6. האם כמות השירות היום היא זו שנצרכת לצורך קיום המצווה? ובאם לא מה השלכות של זה
7. האם היום ישנם תלמידי חכמים ברמה המצדיקה פטור?

רציון, אודה לך אם תעבור על הרשימה ותוסיף נקודות נוספות לדיון שאתה חושב שהשמטתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/7/2013 08:06 לינק ישיר 

רציוסקפטי,

הרשה לי כמה דברים קצרים לפני שגמרנו לסקור את המקורות.

לגבי הנושא של פטור תלמידי חכמים מתשלום לחומת העיר (שזה מתקשר לנושא מספר 3 ברשימה שכתבתי קודם), כיון שהתורה מגינה עליהם. החזו"א שואל מה יהיה הדין בעיר שכולה תלמידי חכמים, הם יוכלו לכוף זה את זה לשלם לחומה? הוא אומר שברור שכן, שהרי אין סומכים על הנס, וכל מה שהם פטורים כאשר יש גם לא תלמידי חכמים בעיר, זה חלק מדיני כבוד תלמיד חכם שהטילו על שאינם תלמידי חכמים לשלם את "מס החומה". והסיבה שהטילו את זה, היא בגלל שבפנימיות, אכן התורה מגינה.
לאור זאת ממש לא ברור שאפשר יהיה להטיל על שאינם תלמידי חכמים מס שאיננו כספי שבגינו יפטרו תלמידי החכמים מגיוס לצבא, שהרי היכן מצאנו מס בגופו?

לגבי מה שאתה אומר שבעם ישראל תמיד היה צבא מקצועי, לא ברור לי מה בדיוק הראיה שלך לזה.

כמו כן אנו רואים בתנ"ך שדווקא גדולי הדור ראשי הסנהדריות, ומעתיקי השמועה, היו מפקדי צבא בכירים (לדוגמא בניהו בן יהוידע, דוד עצמו, יהושע, משה ועוד), לפי דבריך הם היו אמורים להיות הראשונים שמקבלים פטור? לכאורה דווקא מפה ראיה שת"ח לא פטורים מגיוס.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/7/2013 08:37 לינק ישיר 

בזמן שהצבא מתנהל על פי התורה ומי שממנה את המפקדים את מנהיגי הדור בוודאי שזו חובה ללכת ולהתגייס . כתוב מפורש בתורה מבן עשרים שנה ומעלה כל יוצא צבא . אך לא ייתכן שכשהצבא מופקר ומתנהל שלא בדרך ישראל סבא שיוכלו לחייב את החרדים לדבר השם לשרת שם . פנחס היה מהמפקדים בצבא אך הוא מונה בידי משה ועל פי התורה .

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > פטור עוסקים בתורה משירות בצבא - לפי ההלכה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 סך הכל 5 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. בקטגוריית דת ואמונה אתם מוזמים להיכנס ולדון על כל נושא שעולה לכם בקשר לדת היהודית. שו''ת בנושאי הלכה, פרשנות לתורה ולמקרא, גאולה, אחרית הימים ועוד.