| נשלח ב-13/5/2018 11:53 |
|
| |
רוח הקודש שלי מוגבלת, כי ידעתי רק שהרצית ואיפה (אפילו כתובת אני יכול להגיד לך) אבל לא את התוכן (פעם התכתבנו במייל. אם תמצא את זה, תדע במה כוחי). בכל אופן, אתה רוצה להגיד לי שאמרת שם שסיפור מלחמת המלכים נכתב בימי דוד? חשבתי אם להזהיר מפניך שאתה כופר, אבל היה נשמע שבשיעורים שלך אצל צוריאל אתה מסתיר את זה יפה.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/5/2018 12:20 |
|
| |
אברם_העברי
| יש3 כתב: |  | רוח הקודש שלי מוגבלת, כי ידעתי רק שהרצית ואיפה (אפילו כתובת אני יכול להגיד לך) אבל לא את התוכן (פעם התכתבנו במייל. אם תמצא את זה, תדע במה כוחי). בכל אופן, אתה רוצה להגיד לי שאמרת שם שסיפור מלחמת המלכים נכתב בימי דוד? חשבתי אם להזהיר מפניך שאתה כופר, אבל היה נשמע שבשיעורים שלך אצל צוריאל אתה מסתיר את זה יפה. |
|
אההה!... אז זו לא רוח הקודש, אלא יותר האב, האם והבן!... אוקיי, נעצור כאן את האאוטינג שלא נוגע לשאר העצכ"חים:) ולעצם העניין הקדמתי ואמרתי משהו כמו: "אני מניח ששמעתם דברים יותר גרועים, אז אל תתפלאו אם אגלה לכם שיש מחוקרי המקרא בני גרמניה של ראשית המאה ה-20 שטענו כך וכך, ויש להם על מה שיסמוכו, שהרי המספר "הסגיר" את עצמו בעיקר בהערה ש"עמק שוה הוא עמק המלך". לא נרשמו זעקות שבר בקהל (מזרוחניקים, מה אפשר כבר לצפות...:)
|
|
|
|
| נשלח ב-13/5/2018 14:27 |
|
| |
במחילה מכובדו- ארץ העברים נאמר על ידי יוסף במצרים- המצרים הכירו את האזור שממנה בא יוסף -כעבר הנהר- נהר מצרים. כשהיגיע אברהם אבינו כעולה חדש לכנען. כולם קראו לו -אברהם העברי- שבא מעבר לנהר. כמו היו מכנים את האנשים לפי מקום מוצאם רוסים תימנים רומנים והונגרים.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/5/2018 17:01 |
|
| |
אברם_העברי
| ירוחםשמ כתב: |  | | במחילה מכובדו- ארץ העברים נאמר על ידי יוסף במצרים- המצרים הכירו את האזור שממנה בא יוסף -כעבר הנהר- נהר מצרים. כשהיגיע אברהם אבינו כעולה חדש לכנען. כולם קראו לו -אברהם העברי- שבא מעבר לנהר. כמו היו מכנים את האנשים לפי מקום מוצאם רוסים תימנים רומנים והונגרים. |
|
"העברים" משמעו בני עֵבֶר, הא ותו לא. הקשר לעבר הנהר הוא רעיון חז"לי שאין לו בסיס לשוני ו\או הגיוני (ראה בראב"ע לשמות כא, ב). אברם במקור, אגב, הגיע בכלל מאור כשדים, הרחק במפרץ הפרסי, ככתוב בבר' יא וכמו שאנחנו אומרים\ממלמלים בתפילה מדי יום "והוצאתו מאור כשדים" (אמנם יהושע אומר "בעבר הנהר ישבו אבותיכם מעולם", אבל הדברים נאמרו מתוך מגמה לזהות את הישראלים עם הארמים, בני נחור ואכמ"ל). בכל מקרה, "ארץ העברים" היא איזור שכם, שם נמכר יוסף, כמפורש בתורה - והראיה שאיזור זה הוא היחיד שלא נכבש ע"י יהושע, בדגש על העיר שכם, שהיתה העיר המרכזית בספר יהושע - ולמרבה התדהמה אף כנעני לא נלחם איתם! וההסבר הפשוט הוא שבאיזור הזה לא ישבו כנענים, אלא עברים = קרובי משפחה רחוקים של עם ישראל, ולכן לא היה צורך במלחמה.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/5/2018 17:44 |
|
| |
אברם הטענה שאור כשדים היא אור הידועה בבבל לדעתי ממש לא משכנעת. מצד השם אור, הרי ששם הלוואי מראה שזה לא ברור מאליו. מצד הכשדים, הרי הוא מבוסס על זיהוי בין הכשדים למי שידוע בתור הכלדים. אז אמנם הכשדים המוזכרים בספר מלכים ובספרי הנביאים הם בוודאי הכלדים, אך סביר יותר בעיניי שזה זיהוי מאוחר של בני התקופה היהודים שהכירו את השם העתיק כשדים ונתנו אותו לעם החדש שנקרא כלדים. מעולם לא הצלחתי להבין את הטענה בדבר חילוף ש' שמאלית ול' ועל מה היא מבוססת. לעומת זאת בספר בראשית כשד הוא בנו של נחור כלומר ארמי, וכך יש להניח שאותם כשדים היו מאיזור ארם.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/5/2018 18:38 |
|
| |
אברם_העברי
טוב, קשה לדעת כמובן. אבל סמכתי יתדותיי בשלוש ראיות: א) הרי כתוב "...וַיֵּצְאוּ אִתָּם מֵאוּר כַּשְׂדִּים לָלֶכֶת אַרְצָה כְּנַעַן וַיָּבֹאוּ עַד חָרָן וַיֵּשְׁבוּ שָׁם" – ואם אור היא באיזור חרן (י"א שזו מארי - ראה במפה), יוצא שהם בקושי זזו ממקומם וכבר נעצרו! ב) התורה מספרת לנו היכן התיישבו בני עבר (בר' י): וּלְעֵבֶר יֻלַּד שְׁנֵי בָנִים... וַיְהִי מוֹשָׁבָם מִמֵּשָׁא בֹּאֲכָה סְפָרָה הַר הַקֶּדֶם". ומייד אח"כ נכתב (בר' יא): " וַיְהִי בְּנָסְעָם מִקֶּדֶם וַיִּמְצְאוּ בִקְעָה בְּאֶרֶץ שִׁנְעָר וַיֵּשְׁבוּ שָׁם" – ארץ שנער היא שומר \ בבל, והיא ללא ספק באיזור אור כשדים המקובלת (ראה במפה). ג) ראיה נסיבתית אבל בכ"ז – לגבי שלושה מבין ארבעת המלכים המתוארים בבר' יד, ידוע שהם בדיוק מאיזור אור כשדים המקובלת: כדרלעומר מלך עילם, אמרפל מלך שנער, אריוך מלך אלסר. (ראה במפה). לפי השערתי מרחיקת הלכת אך הנכונה בבירור, חמשת מלכי הכיכר היו עברים כמו אברם העברי וכמו מלכיצדק, ולכן היו משועבדים ל-4 המלכים, כשעוד ישבו באור כשדים!
 ודו"ק ואכמ"ל והנלענ"ד כתבתי, נאם אברם העברי, החותם בדמע לכבוד העברים וצאצאיהם
|
|
|
|
| נשלח ב-13/5/2018 19:11 |
|
| |
בראשית פרק י
וּלְעֵבֶר יֻלַּד שְׁנֵי בָנִים שֵׁם הָאֶחָד פֶּלֶג כִּי בְיָמָיו נִפְלְגָה הָאָרֶץ וְשֵׁם אָחִיו יָקְטָן:
(כו) וְיָקְטָן יָלַד אֶת אַלְמוֹדָד וְאֶת שָׁלֶף וְאֶת חֲצַרְמָוֶת וְאֶת יָרַח:
(כז) וְאֶת הֲדוֹרָם וְאֶת אוּזָל וְאֶת דִּקְלָה:
(כח) וְאֶת עוֹבָל וְאֶת אֲבִימָאֵל וְאֶת שְׁבָא:
(כט) וְאֶת אוֹפִר וְאֶת חֲוִילָה וְאֶת יוֹבָב כָּל אֵלֶּה בְּנֵי יָקְטָן:
(ל) וַיְהִי מוֹשָׁבָם מִמֵּשָׁא בֹּאֲכָה סְפָרָה הַר הַקֶּדֶם:
האתיופים יכולים להיות רגועים הם עבריים. בני עבר
|
|
|
|
| נשלח ב-13/5/2018 23:31 |
|
| |
א. נכון. תרח הרי היה תרח. למה בעצם לחשוב שהם הלכו הרבה? הרי כלל לא ברור למה נעצרו. ב. לא הבנתי את ההוכחה. אתה אומר שבני נוח אחר המבול נסעו ממקום הקרוי 'קדם' (אגב, מהו "ויטע אלקים גן בעדן מקדם"?) הוא הר הקדם והגיעו לשנער היא בבל, ושאחר שהפיצם ה' על פני כל ארץ ישבו בני עבר בהר הקדם. מה בדיוק זה מוכיח? ג. איני כופר בזה שארבעת המלכים הגיעו מאיזור מסופוטמיה (עילם היא לא במסופוטמיה אבל באיזור), ואפילו סביר שמהחלק הדרומי (האם אתה מזהה את אלסר עם לרסה? לא נראה לי שאפשר לראות זאת כזיהוי וודאי), אבל אפילו נקבל את שתי ההשערות המופרכות והמטורפות שלך - שחמשת המלכים היו עברים ושהם היו משועבדים לארבעת המלכים וברחו מהם (הם הגיעו כמלכים לערי הכיכר ואנשים הערים קיבלו אותם עליהם? איזה היגיון יש בזה? או שאולי אתה חשוב שזו הייתה בריחה עם אוכלוסיה של חמש ערים?), הרי שזה לא מוכיח שום דבר על מיקומה של אור כשדים. אמנם אתה יכול לומר שזה מוכיח על מקורם של העברים, ומכאן על מקורו של אברם וממילא על מיקום אור כשדים, אבל שים לב שבזה הפכת את כיוון ההוכחה שלך. אם ניסית להביא את אור כשדים כראיה לכך שהעברים הגיעו מבבל, הרי שנפלה לה ראיית בבור (או שמא בבאר חמר, יהיה פירושה אשר יהא).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-14/5/2018 10:03 |
|
| |
ושכחתי כמובן שאף שלא נאמר שנחור יצא עם תרח, באופן פלאי גם הוא נמצא באיזור. וגם תל שרוג שנמצא באיזור מעיד שזה מקור המשפחה.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/5/2018 20:21 |
|
| |
לא אאריך לגבי אור כשדים וכו', כיוון שממילא זה כמו הסוגיות האחרונות בדף היומי, מקרא מועט והנפצות מרובות. רק משהו קטן לגבי נחור - אכן כמעט מודגש בכתוב שתרח לא לקח אותו: וַיִּקַּח תֶּרַח אֶת אַבְרָם בְּנוֹ וְאֶת לוֹט בֶּן הָרָן בֶּן בְּנוֹ וְאֵת שָׂרַי כַּלָּתוֹ אֵשֶׁת אַבְרָם בְּנוֹ וַיֵּצְאוּ אִתָּם מֵאוּר כַּשְׂדִּים והנה בפרק כד אנחנו מופתעים לגלות שעבד אברהם מגיע "אֶל אֲרַם נַהֲרַיִם אֶל עִיר נָחוֹר" היא העיר חרן, כמו שמתברר בפרק כט... מכאן שנחור יצא (כנראה) ככוח חלוץ של המשפחה לכיוון כנען, ונעצר בחרן - מה שגרם בהמשך גם לתרח להיתקע שם, ומכאן ברבות הימים נוצרה האיבה בין ישראל לארמים בני נחור, כפי שמשתקף בדו-שיח העוקצני בין יעקב לבין רועי חרן, ואכמ"ל.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/5/2018 10:23 |
|
| |
לא הבנתי- לפי הידוע אור כשדים בדרומה של עירק של היום. ארם נהרים זה כורדיסטן של היום. מדוע האריכו את הדרך לכנען. ולא יכלו לקצרו בהרבה?
|
|
|
|
|