בית פורומים עצור כאן חושבים

רב בנעלי בית ופיז'מה: סיפורו של אח רחוק

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-5/8/2013 13:48 לינק ישיר 
רב בנעלי בית ופיז'מה: סיפורו של אח רחוק

בדיחה ביקורתית מספרת על שיחת טלפון שהתקבלה בביתו של ראש ישיבה/משגיח בשעה מאוחרת בערב. מאוחרת מאד.

הרבנית ענתה. המתקשר הזדהה כאחד התלמידים שיש לו "שאלה".

הרבנית קוראת לבעלה ואומרת למתקשר: עוד רגע, הוא רק לובש את הפראק ובא.

מסתבר שהבדיחה במקורה נועדה למתוח ביקורת על אלו שאצלם הלבוש החיצוני חשוב יותר ממה שהוא אמור להיות. אבל אפשר להציע מבט חדש על הביקורת.

להיות רב זה גם לייצג ולכן להציג משהו גם דרך הלבוש.

ולמעשה, לא רק דרך הלבוש.

האם יש לכם חבר רופא? (או עורך דין, או פסיכולוג?) האם יצא לכם לשמוע אותו מדבר באופן מקצועי לידכם? זה יכול לקרות, בעידן הסלולריים.

האם אין זה נכון שרופא נשמע אחרת?

למעשה, רופא אמור לקבל חולים בחלוק לבן. לא רק בגלל הנקיון, אלא בגלל שזה חלק מהטיפול. עליו להראות רופא ולא רק להיות רופא.

אותו דבר נכון לגבי רב, מורה הוראה או ראש ישיבה או, סליחה על הביטוי שקנה לו משמעות של גנאי בחוגים מסויימים, משגיח. (שהרי יש משגיחים גדולי מעלה).

יש כללים שחלים על הרב, ואת חלקם אפשר למצוא ברמב"ם ורובם ככולם שייכים למה שהחזו"א כינה "השולחן ערוך החמישי". למשל, אסור לרב לצחוק ליד תלמידיו ובוודאי שלא לחלוק איתם חויות שאינן לפי מעמדו. זאת גם אם הוא מאד רוצה בכך.

האם יש מקום ליוצאי דופן? איני יודע. אז אעתיק את הודעתו של אחרחוק

רבנים רבים שהכרתי לא זכורים לי כחייכנים, חביבים, נעימי שיחה וכו', וכשבדקתי לא תמיד ראיתי שגדלותם התורנית שווה את זה, לאומת רבנים אחרים שתמיד הרגשתי שלמרות גילי הצעיר, ידיעותיי המועטות והתרדותיי הסדרתיות היו תמיד נעימים וחביבים, גם במקרים שרק שוטה (כמוני) לא היה מבחין בקושי הפיזי הכרוך בזה. אחד מהם (ז"ל) זכור לי במיוחד [כיום אני חש מוקיר טובה שיש לי קשר חזק עם נינו הבכור שיש לו איזה תהיות], ושנים תהיתי מאיזה בית מדרש הגיע האיש שכה הורגל לשבירת המידות וחיוך בכל מחיר. [כך היתה גם דרכו הרבנית-פוליטית, הוא היה מוכן לאבד את כל כבודו תמורת כבוד יהודי אחד, ואף עשה זאת..]. – אגב, אני חייב לספר שפעם נכנסתי אליו בשעה שהיו נכדיו בביתו, לרוב היתה רעייתו מקבלת את פניי ומכניסה אותי לחדרו בלי כל מחשבה באיזה מצב הוא [ישן, לבוש בפיג'מה וכדו']. נכדיו ביקשו ממני להמתין בחוץ, הם פשוט הלבישו אותו בלבושו הרבני, סחבו אותו לסלון ופתחו לפניו גמרא עבה.. האמת שזה היה המפגש האחרון שלי איתו, והוא זכור לי מאותו מפגש קצת פחות שמח..

הדברים הופיעו בתוך דיון על שיטת נובהרדוק, אבל הם ראויים לעיון בפני עצמם. תגובות על שיטת נובהרדוק מקומם באשכול ההוא. מה ששייך לכאן שייך לכאן.

סיפורים וזכרונות יתקבלו בברכה.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2013 17:19 לינק ישיר 

חסידים  אומרים אי אפשר להגיד הסנדלר ישן או החייט ישן- כי באותו רגע שהסנדלר לא מתקן נעליים הוא לא סנדלר.
אבל אפשר להגיד הרבי ישן- כי אפילו כשהוא ישן ,הוא רבי, ומשמש חומר למחשבה לכולם.

רבי אחד ראה ש לפעמים הוא  מתרגז וכועס, דן עם עצמו ואמר. לתפילה אני לובש חלוק מיוחד, ללימוד אני לובש חלוק אחר, לסעודת שבת אני לובש חלוק מיוחד, לסעודה רגילה אני לובש חלוק אחר. לטיש שאני עושה אני לובש חלוק מאד מיוחד
 גם    כשאני כועס  צריך חלוק מיוחד לכעס. הזמין חלוק ארוך ממשי, שהיו צריכים לרכוס עם הרבה מאד כפתורים
וכך כשהרבי הרגיש שהוא עומד לכעוס, עצר את עצמו עד שילבש וירכוס את החלוק, עד שגמר לרכוס את החלוק, הכעס עבר לו.
איפה יש עוד היום רבי כזה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2013 17:58 לינק ישיר 

ירוחם.
מה פשר האפליה בין סנלדרים חייטים לבין רבנים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2013 20:46 לינק ישיר 

אני מקווה שלא שאלת ברצינות.
אנחנו מצפים מרבנים  שאפילו לאחר שסיימו את עבודתם, יתנהגו כמו רבנים- משמשים בקודש- ולא משתמשים עם הקודש.

החייט לעמת זאת לאחר גמר עבודתו בחייטות. הוא יכול להיות נגן צלו בתזמורת הפילהרמונית. או צייר.(ראינו זאת לפני כעשרים שנה בעליה הגדולה מרוסיה.)

גדולי ישראל רבנים ראשי ישיבה ואדמורים נופשים  בחודשי הקיץ החמים בעירות בשוויץ באוסטריה וכו.
 רב וראש ישיבה בילו את הקיץ יחד בטיולים ביערות,  אמר הראש ישיבה לרב, שמעתי כי בעיר הסמוכה  שיש תאטרון מענין, בא נסע לשם מחר .
אמר לו הרב- אבל איך נוכל להכנס עם הבגדים שלנו? לא בעיה השיב הראש ישיבה, יש לי חליפות אירופאיות מתאימות. נחליף  בגדים ואף אחד לא יכיר אותנו.
תבין, השיב הרב- זה לא יעזור, בגדי הרב זה לא עלי, זה חלק ממני. אני לא יכול לפשוט אותם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2013 12:14 לינק ישיר 

את תגובתי הקשורה לשם, שמבחינתי יש הבדל בין הסיפור לדון [בעיקר בגלל גופא דעובדא], כתבתי שם.
מהבחינה המעשית ידוע לי על כמה רבנים שיש אפשרות להכנס אליהם גם כשהם ישנים [רוצים לנסות אצל ר' קנייבסקי? פעם מישהו סיפר לי שאשתו ע"ה הכניסה אותו אליו במצב כזה..].
בעיקרון יש לזה הבטים שונים, אני הקטן חושב שכבוד מוגזם/ניתוק מסויים שלהם מחיי המעשה הבסיסיים מזיק רבות לרבנים ולציבור. כמובן שישנה זכות אלמנטרית של רב לומר 'עד כאן תחום שבת', אבל גם זה צריך להיות בזהירות ולא בשום צורה שמפריעה לציבור להנות ממנו, בפרט בעידן זה שהרבנים מתפרנסים מהיותם רבנים.. [וידוע שר' קוק ז"ל היה חותם 'עבד לעם קדוש']
אמנה מספר דוגמאות לנזקים שגורם הריחוק:
א. לרוב ע"י ריחוק מהרב בזמנים מסויימים נוצר מצב של סלקציה בין המקורבים השותפים אליו בזמנים מסויימים, והנזק מי ישורנו..
ב. חובת הרב להתלוות לציבור בכל זמן ובכל עניין לפי הצורך. אם הציבור עושה משהו מסויים אין סיבה [אם אין סיבה..] שהרב לא ישתתף בו.
ג. במודרנה האחרונה רבנים הפכו לאיזה מלאכים ונוצר מצב לא ברור, שכמה שהרב יותר נצלן, בטלן ועייף הוא צדיק יותר. רב לא יכול לפתוח לעצמו את דלת הרכב? רב לא יכול לאכול בציבור? מה הוא לא בן אדם???
ד. סיבה ג' גורמת לקנה מידה הזוי של מבחן הגדלות התורנית.
ה. רב שלא יכול לעשות כלום לבד, כל הזמן תלוי באחרים/בכבוד שהם נותנים לו, וקרוב מאוד לסיפור ר' בן ארצי או לפחות לאיומי כבוד בסיסי.
ו. מותר לילדינו לדעת שרבנים לא נהיו ע"י דברים שהם לא עשו [לא אכלו, לא ישנו, לא הלכו לשמחות, לא ידעו להבריג בורג וכו' וכו'], אלא פשוט ממה שהם כן עשו: למדו תורה, קיימו מצוות, השתדלו לעבוד את בוראם באמת ובתמים וכו'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2013 12:51 לינק ישיר 

אח רחוק

רק להעיר.

לדעתי לא ברור כלל שלרב מותר לאכול בכל מקום ובכל חברה.

מצאתי את המקור לזה רק כדלקמן למרות שבוודאי ראיתי את זה מוזכר במקום אחר.

מסכתות קטנות מסכת אבות דרבי נתן נוסחא ב פרק לא

חבר בפני עם הארץ ככלי זהב. השיח עמו ככלי זכוכית. אכל ושתה [עמו] ככלי חרס.

המשמעות הפשוטה בעיני היא שקרבה מולידה גסות רוח. במובן שאנו חשים מרחק טבעי ממי שאמור להיות מעלינו: רב, תלמיד חכם, ולמעשה כל מי שמוחזק לאדם גדול ומיוחד וקדוש. אבל כאשר מתרגלים אליו, תחושת המרחק מתקהה. לכן לרב אסור להיות קרוב מדי לציבור פן יתרגלו לראותו כמזולזל.

יש כמובן לברר את הפרטים. האם הכוונה שלרב אסור לאכול בבית עם הארץ (מה שממילא יצר אז בעיות של טהרה והיום אולי בעיות של הקפדה על כשרויות והכשרים, שהם שני ענינים שונים כמובן), או שאסור לו לאכול בפרהסיה.

וכן באמת אמרו שאדם שנתמנה על הציבור אסור לו לעשות מלאכה בפני שלושה.

אין לראות בדברי אלו קריאה לבידול מלאכותי והתנשאות, אלא רק הכרה בכך שכפי שרופא אמור לקבל חולים בחלוק לבן, כך גם הרב אמור להיות רב. אלא שכמו בבדיחה החכמה של ירוחם, רב נמצא בתפקיד הרבה יותר מאשר רופא.

ולמעשה התובנה הזו נמצאת שם בהמשך:

כל הכלים עוברים בשוק ואין בני אדם [יודעין מה בתוכן. עבר כלי זכוכית בני אדם יודעין מה בתוכן. כך כל בני אדם עוברין בשוק ואין בני אדם] משיחין בהן. עבר תלמוד חכם משיחין [בו]

יש לשים לב שהמשל לא מדוייק כל כך. תלמיד חכם הוא כלי זכוכית לא בגלל שרואים מה שיש בו, אלא בגלל שלא רואים אבל מדברים.

ולגבי הזהירות שתלמיד חכם מחוייב בה, כדי למנוע חילול השם, כבר היה על זה אשכול, והדברים מופיעים בגמרא בהרחבה, כגון שלא לקנות באשראי או בחוב במקום שיחשדו שהוא פטור מלשלם עקב משרתו, ועוד.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2013 14:50 לינק ישיר 

מיימוני,
לענ"ד הנושא של עם הארץ ק"ק היום, בפרט שאני חושב שהנושא משמועתי היום בעיקר לחינוך ילדים [בדור הספרים ולהבדיל הפשקווילים, המונח ת"ח הוא תלוי בין האנשים בשלש אפשרויות לענ"ד: אני מקבל ממנו תורה/הרב של המחנה המתאים לי/ת"ח כמות שהוא - האופציה השלישית היא בד"כ אצל רוב הד"לים והעצכ"חים, אבל הציבור בוחר באחרות, ולהם בכל מקרה אין פתרון ראוי במצב הנתון], הילד יכול לצאת רב גדול וכופר גדול באותה מידה, והדיוק במעלת ת"ח חשוב לענ"ד. {הברייתא הזו נמצאת בסוף אלו עוברים בפסחים כמדומני. וודאי יש שם כמה מימרות בנושא}
ודאי שיש קיצוניות בכל מקום, יש חסידים שמחזיקים בכריסו של האדמור בטענה שהוא ככהן גדול [שאצלו היו מחזיקים את החושן, אבל מה זה משנה] ויש מקומות שאפשר לצחוק עם רב בצורה מבזה ולא ראויה. אני מסכים שגם אחרי כל דבריי צריך איזשהו כבוד ויש להגדיר אותו.
דומני שלא נכנסנו כאן לנושא של זהירות של הת"ח עצמו מפני דברים שיש בהם סרך עברה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2013 22:27 לינק ישיר 

תוקן על ידי אחרחוק ב- 06/08/2013 22:39:04

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > רב בנעלי בית ופיז'מה: סיפורו של אח רחוק
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext