| נשלח ב-4/11/2013 17:23 |
|
| |
הבחירות בבית שמש- כמשל
במערכת הבחירות הנוכחית בבית שמש עמד הציבור הדת"ל בפני החלטה קשה – במי צריך לבחור לראשות העירייה ? האם לבחור בנציג הציבור החרדי שהוא אומנם שייך [- כמוהם] לציבור שומרי תומ"צ, ואף שתרם לקידומם של הרבה מוסדות תורה בעיר, הרי מאידך, הוא נתפס כמי שרק טובת הציבור החרדי לנגד עיניו, שכן לא רק נראה שהוא פועל לקידום האחיזה החרדית בעיר וכיבושה, אלא שהוא מתייחס בזלזול לכל דרישה של נציגי הציבור הדת"ל, שלא לדבר על הכרה בהם או ברבנים מטעמם וכו'. ומנגד, עמד מתמודד אחר, שכבר הוכיח יכולות ניהול בתחומים כמקצועי ביותר, בעל יכולת ניהול ואחריות ציבורית, ועל פניו נשמע כמי שניתן להגיע עמו להבנות ולהסכמים שהם לטובת הציבור הדת"ל. אך דא עקא, אדם זה, לא רק שהוא חילוני[- שאם לשפוט עפ"י הבטחותיו לצעירי הצאן החילוניים בעניין פעילות בשבת, ייתכן שהוא בעצמו מחלל שבת וכיו"ב ], אלא שהוא חבר למפלגה שחרתה על דגלה מלחמה בכל סממן יהודי במדינת ישראל, שמן הסתם תקדם פעילויות שיש בהן חילול שבת וכד'. בקיצור – האם תומכים בחרדי עויין, או בחילוני טוב ? וכל בחירה עם ההשלכות שלה ועם כל המשתמע מכך [- כגון- אם נבחר בנציג החרדי הוא יצר את צעדנו ולא יבוא לקראת וכו', ואם נבחר בנציג החילוני, כל חילול שבת וכד' ייזקף אולי לחובתינו ] מכל מקום, את כל הספקות בעניין זה, התירו רבני הקהילות השונות של הציבור הדת"ל, ובמסמך שהופץ לפני יום הבחירות הם קראו לציבור לבחור ולתמוך במועמד החילוני. כרבני בית כנסת או רבני קהילה, ועם כל האחריות הרובצת על כתפי כל מי שמכהן בתפקיד שיש בו כדי להשפיע על עיצוב ההשקפה התורנית והבניין הרוחני של ציבור שומעי לקחו, אין ספק שחתימת כל אחד מהם עליו, משקפת החלטה [- כואבת ??] שבאה רק לאחר התלבטות והתחבטות רבה, תוך בחינת כל הנתונים עד היכן שהיד מגעת, ושקלול כל השיקולים עם ההשלכות הנובעות מהן. והשאלה היא - א- ראשית, האם לפנינו עניין הלכתי או בעייה השקפתית ? [- בעניין הלכתי צריך פסיקת הלכה, ואילו בעניין השקפתי אין אומרים הלכה כפלוני ] . ב- לאור הנ"ל, האם נהגו נכון רבני הקהילות ?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2013 19:38 |
|
| |
יושל
אני מאד חושש מפוליטיזציה בפורום.
השאלה שהעלית נוגעת, אף חודרת, לנושאים פוליטיים.
עם זאת, זו שאלה חשובה מכמה בחינות.
א. איך עונים על שאלה מהסוג הזה, שבה כל האפשרויות רעות - או טובות.
ב. האם זו בכלל שאלה הלכתית? האם יש באמת טעם להעמיד שאלה על הצבעה בבחירות למשפטו של השולחן ערוך?
אני מתעלם לחלוטין מהשאלה המתבקשת האם התיאור שלך של מצב הענינים בבית שמש הוא מדוייק. יתכן שכן. מסתבר שיהיו כאלו שיציעו תיאור אחר לגמרי של העובדות. כך היא דרכו של עולם. אז במקום לדבר על בית שמש, הבה נדבר מעתה על העיר "נווה ירח".
בנווה ירח יש, כמו בדוגמא שלך, ציבור שומר מצות וציבור שעדיין אינו שומר מצוות ואף מוטרד מתקנות שמסייעות לציבור הדתי והחרדי, מפריעות לו באורח חייו, או גורמות לכך שיותר שומרי מצוות יהגרו לנווה ירח.
המצביעים של נווה ירח צריכים לבחור בין:
1. מועמד שומר מצוות שידאג רק לקהילה הפרטית שלו. ואולי אף יזיק לאינטרסים של קהילות אחרות של שומרי מצוות.
2. מועמד חילוני שיסייע לחילולי שבת, אבל יהיה מנהל טוב לעיר וידאג שהשירותים יתנהלו כשורה, ואולי אף יסייע לקהילות השומרות מצוות באינטרסים שלהן, כמו הקצאת שטחי ציבור. (לעומתו, המועמד שומר המצוות יקצה שטחים רק למי שהוא חפץ ביקרו. אני משער שכך נוהגים כל ראשי העיריות, כל עוד זה ניתן להם. מדוע שיהיה אחרת, אבל אולי אני חשדן מדי. בכל אופן נלך עם הדוגמא המקבילה לשלך).
יש לנו אם כן שתי שאלות.
א. למי להצביע? מה דעת התורה?
ב. האם זו שאלה שהתורה מספקת לה תשובה, או תשובה הלכתית.
יש כאן שאלה נוספת: האם ניתן לענות על שאלה א' אם זו אכן שאלה הלכתית?
אתחיל משאלה ב. לדעתי זו לא שאלה הלכתית, שהרי מה הקשר להלכה? אם יש כאן איזה שהוא פן הלכתי, הרי זה שהמועמד החילוני יקדם חילולי שבת, ולכן המצביע עבורו מסייע בעקיפין לחילול שבת. יתכן גם שיטענו שיש כאן חילול השם, כאשר מצביעים המחוייבים למצוות תומכים באדם שאינו כזה או אף מתנגד.
אמנם, האחריות של שומר מצוות שלא לסייע למי שאינו כזה היא מוגבלת מאד, ובמיוחד כאשר האדם שאינו נאמן לשמירת מצוות הוא תינוק שנשבה. ובמיוחד בתקופתנו, שבה יד שומרי המצוות על התחתונה.
ובכל זאת, יש כאן מקום עיון. נניח שהצבעתם של כך וכך מצביעים שומרי מצוות שיחליטו למי להצביע לפי התשובה שלי כאן, יכולה גם להטות את הכף. כלומר, בעצם מה שאכתוב כאן (או מה שיכתוב כאן עונה אחר) תקבע סופית אם הנבחר יהיה מחוייב לשמירת מצוות או לא (וכן, אם ידאג לכלל העיר או לציבור פרטי אחד).
מה אז?
אני חושב בקול רם, כלומר בכתיבה.
שתי נקודות.
ראשית, עד כמה הסיוע למועמד החילוני ייחשב כפגיעה בעיקרון של איסור "סיוע לעוברי עבירה".
שנית, יש צד שני! וכי גזל של קרקעות ציבור ויחס לא שויוני לקהילות אינו עבירה על ההלכה? האם בחירה של אדם עבריין מבחינה זו אינה סיוע לעוברי עבירה?
עד כאן מהצד ההלכתי. ואפשר היה לומר שאני תומך, בנסיבות שתוארו כאן, בתמיכה באדם שנחשב ישר והגון ולאו דווקא מחוייב למצוות. (ואולי אני נוגע בדבר בשל היותי תושב בני ברק ומנוע מבחירת ראש עיר לפי שיקולים של טובת העיר? הנה, גם אני נכשל בפוליטיזציה).
ולשאלה השניה. אני סבור שזו לא שאלה הלכתית. השולחן ערוך קובע דברים רבים, והתורה מציבה לנו גם מטרות. אבל הנהלה עירונית נועדה, כמו ועד בית, לדאוג לאינטרסים הכלליים של העיר. ולכן הדבר החכם, הרציונלי, ולא ההלכתי (כי אין זו שאלה הלכתית) הוא לבחור את המועמד הטוב והיעיל ביותר שידוע למצביעים.
כיון שאני רק חושב בקול רם, אני חותם כמו ר' חיים זוננפלד, אין כאן אלא דעת נוטה.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2013 19:39 |
|
| |
תוספת ששכחתי. ציינתי שאם שאלה א', למי להצביע, זו שאלה הלכתית, יתכן שיהיה אסור לענות עליה. זאת מפני שלומר בפה מלא: צאו והצביעו בעד המועמד שאינו שומר מצוות, או מתנגד לשמירת מצוות, זו אמירה שאסור לומר בקול רם.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/10/2022 16:42 |
|
| |
אורח חייו של המועמד פחות מעניין כשבאים להצביע, לכן מועמד שאינו שומר שבת ומתחייב וידוע שידאג לשמירת שבת בעיר, עדיף מההפך
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
| מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
|