|
|
| נשלח ב-16/12/2013 13:28 |
|
| |
| ייתכן כתב: |  | סתם בשביל הסקרנות. כל החיות ניסו לקיים יחסים, כולם עם כולם? מיני חיות שונות מבינות את זולתן, טוב יותר ממה שהאדם מבין את החיות? |
|
במקום לדון על חיות אחרות, הרי האדם אף אחרי גיבוש זהותו עדיין מדי פעם מזדווג עם בעלי חיים, גם בזמננו, וגם בימי קדם, לא לחינם עסקו החוקים של האומות הקדומות והתורה בנושאים אלו. קל וחומר שקודם שהיה לו ברור מה הוא.
וכן, החיות מבינות זו את זו יותר ממה שהאדם מבין אותן. כשם שבעלי החיים מאותו מין מבינים זה את זה כמובן הרבה יותר מאיתנו, כי הם כאלו, כך גם המינים שבאים אתם במגע ושחיים אתם, הם במדה מסויימת כאלו. ואגב, גם עמים ושבטים פרימיטיביים מיטיבים להבין את חיות הבר יותר מהאדם המודרני.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/12/2013 13:28 |
|
| |
התייאשתי.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-16/12/2013 13:34 |
|
| |
בעל, היכן שיש אנשים יש מי שאומר שטויות. השאלה, אם אנו מקדשים את השטויות. ארתח, אין ספק שזכותו של כל אחד לעסוק במה שהוא רוצה. כשעוסקים בפילוסופיה, התכלית היא להבין את החיים. בהיסטוריה, שילוב של סקרנות ולמידה. במשפטים, לדעת ולהבין את החוק. נראה לי שההלכה (בשונה מהאגדה, כפי שציינתי) היא המקבילה של חוק ומשפט. אם מישהו רוצה לבחור בהלכה כפלטפורמה לחידודים, זה חוקי לחלוטין. תלמוד תורה? מסופקני. הוא יכול באותה מידה לחדד את חידודיו על כל מה שבא לו. עציוני, הבחנתך בהחלט אובחנה. עיין לעיל.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/12/2013 15:13 |
|
| |
בעל בעמיו,רצוי שתתן הדגמה אחת או שתיים על נושאים חסרי משמעות במדעי הרוח שנתקלת בהם אישית כדי שכולנו נבין על מה אתה מדבר.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/12/2013 15:39 |
|
| |
כשקוראים מדרש בקריאה פשטית, מגיעים למקומות הזויים כמו ניסיונות ההסבר על זיווג האדם ובעלי החיים. אבל מדרש אינו פשט, וכותביו לא התכוונו שהוא יהיה פשט, ולכן צריך לקרוא אותו קריאה מדרשית. לדוגמא, המדרש הזה שמספר על משכב האדם הראשון עם כל בעלי החיים, בקריאה מדרשית מינימלית (בלי להכניס הרבה מושגים נוספים). ביאה = זיווג = חיבור = קשר. כלומר, האדם התבונן סביבו וראה שאין אף בעל חי שהוא יכול ליצור עמו קשר שימלא את צרכיו הנפשיים, רק יצור דומה לו שזו האישה. באותה מידה היה יכול להיות כתוב גם שהאדם הראשון בא על כל הצמחים או על כל הסלעים, והכוונה הייתה זהה. אלא שהדימוי הזה היה נראה לכותב המדרש מופרך, משא"כ הדימוי של משכב עם בע"ח.
כשקוראים מדרשים בקריאה מדרשית, רוב הבעיות לא קיימות.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/12/2013 15:48 |
|
| |
אפרים נתקלתי בלא מעט דקדוקי עניות והרצאות על כלום. בלנ"ד אתן דוגמאות.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/12/2013 20:07 |
|
| |
| ייתכן כתב: |  | ארתח, אין ספק שזכותו של כל אחד לעסוק במה שהוא רוצה. כשעוסקים בפילוסופיה, התכלית היא להבין את החיים.
דבר בשם עצמך, איך אתה יודע שכל מה שייאמר על פילוסופיה לנצח הוא מסייע להבין את החיים? כשלומדים פילוסופיה עושים מה שרוצים, כל סטודנט עושה מה שבא לו כותב מה שבא לו ואם הוא מקבל משרה הוא יכול להמשיך לכתוב כל מה שעולה על דעתו ואין שום קריטריון של 'הבנת חיים' שמישהו מחוייב לו. כל קשקוש והגיג ולו השטותי ביותר, כל עוד הוא נכתב / נאמר / מוגש על ידי מישהו שמוגדר כ'אקדמאי' הוא באופן רשמי 'מדעי הרוח', בלי שום תנאי נוסף. הקריטריונים האקדמיים עוסקים רק בצורה ובמתודה ולא בתוכן. כל עוד מה שאני כותב / אומר עונה להגדרות של הצורה המחקרית, אני יכול לחקור את השאלה מפני מה חיפושית מסוג TXY7 אוהבת לאכול עלים ירוקים יותר מאשר צהובים. וזה "מחקר", מבלי שום תלות האם יש אופן ללמוד מזה משהו מעשי, האם זה מסקרן, וכו'.
בהיסטוריה, שילוב של סקרנות ולמידה.
אשמח ל שמוע מה זה 'למידה', האם חידוד המח? האם יש קריטריון בהיסטוריה שחומר צריך ל ענות על סקרנות, או שבאופן אוטומטי כל מה שאירע אי פעם בעולם הוא מסקרן. באופן רשמי כל טקסט שעוסק באירוע כל שהוא שקרה הוא 'היסטוריה' ללא שום מאפיין נוסף נדרש. אם מישהו רוצה לבחור בהלכה כפלטפורמה לחידודים, זה חוקי לחלוטין. תלמוד תורה? מסופקני. הוא יכול באותה מידה לחדד את חידודיו על כל מה שבא לו.
עד עכשיו חשבתי שאתה דן במישור העניני, כאילו מה יוצא לכם מזה. מכאן משתמע שאתה טוען טענה הלכתית, שזו לא מצוה. אני מקוה שאני טועה, אבל אם לא, זה מגוחך. ההלכה היא שקובעת מה מצוה ומה לא. |
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/12/2013 20:10 |
|
| |
| חזקואמץ כתב: |  | כשקוראים מדרש בקריאה פשטית, מגיעים למקומות הזויים כמו ניסיונות ההסבר על זיווג האדם ובעלי החיים.
אבל מדרש אינו פשט, וכותביו לא התכוונו שהוא יהיה פשט, ולכן צריך לקרוא אותו קריאה מדרשית.
לדוגמא, המדרש הזה שמספר על משכב האדם הראשון עם כל בעלי החיים, בקריאה מדרשית מינימלית (בלי להכניס הרבה מושגים נוספים).
ביאה = זיווג = חיבור = קשר.
כלומר, האדם התבונן סביבו וראה שאין אף בעל חי שהוא יכול ליצור עמו קשר שימלא את צרכיו הנפשיים, רק יצור דומה לו שזו האישה.
אני כמובן מסכים שהכוונה כדבריך, אבל אי אפשר להתעלם מהמליצה. מה שלא מתאים להיאמר ואבסורדי לא מתאים גם כמליצה. והרי ברור שאדם שחושב שיהיה לו קשר נפשי עם הג'ירפה הוא לא האדם שאנו מכירים. ולכן ברמת העיקרון הוא גם היה יכול לבעול כל יצור ויצור בעולם, אם רק היה לו מספיק זמן וכח... אין ספק שגם חז"ל לא חשבו שבפועל הוא עשה זאת, אלא שהיה במצב נחות שלא הבין את עליונותו על בעלי החיים
באותה מידה היה יכול להיות כתוב גם שהאדם הראשון בא על כל הצמחים או על כל הסלעים, והכוונה הייתה זהה. אלא שהדימוי הזה היה נראה לכותב המדרש מופרך, משא"כ הדימוי של משכב עם בע"ח.
כשקוראים מדרשים בקריאה מדרשית, רוב הבעיות לא קיימות.
קשה מאד להבדיל בין קריאה 'מדרשית' ובין אפולוגטיקה, כשקוראים איך שרוצים רוב הטקסטים לא קיימים, אפשר להכתיב במקום לקרוא [היום קוראים לזה 'קריאה מחודשת']
|
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/12/2013 21:40 |
|
| |
ארתח, קודם כל, אפולוגטיקה אינה מילה גסה בעיני. אם יש לך סיבה מספיק טובה להגן באופן שיטתי על משהו, למה שלא תעשה את זה? שנית, גם אם יש לך בעיה עם אפולוגטיקה, זה לא אומר שצריך לקרוא את המדרשים בקריאה פשטית שהיא ודאי קריאה שהדרשן לא התכוון אליה (אם חשוב לך לדעת את כוונתו, יש גם קריאות שלא מתעניינות בזה).
|
|
|
|
| נשלח ב-16/12/2013 23:14 |
|
| |
ארתח, קרא נא את הודעת הפתיחה של האשכול וכל תגובותיי ואם משהו בדברי לא ברור מספיק אשתדל להבהיר ואם שגיתי אחזור בי. בעניין הפילוסופיה. ברור שכמו בכל תחום, גם בתחום זה נאמרים הרבה שטויות, או סתם דברים שאינם משרתים את העניין. אך לפילוסופיה יש מטרה מוצהרת, מטבע הדברים, עם שוליים רחבים, ואף אחד לא יבא ויאמר כי כל דבר הבל יכול להסתופף תחת ההגדרה. דיון "מפני מה חיפושית מסוג TXY7 אוהבת לאכול עלים ירוקים יותר מאשר צהובים" או קרוב לזה אינו מתקיים כלל במסגרת פילוסופית כלשהי, אם בכלל. אא"כ יש תופעה כזאת והעוסקים בתחום (לא פילוסופים) יכולים ללמוד מכך משהו בעל ערך. אם יש לך דוגמה לדיון אווילי מעין זה, אפילו קרוב לזה, אולי תשכילנו בה. בדברי על היסטוריה כתבתי מה מצאו בני אדם עניין לענות בה. לא מה "כלליה וגדריה". כמובן, שיש מי שפרנסתו מכך שמוצא עניינים שוליים ואיזוטריים לענות בהם. אף אחד לא יאמר כי יש בזה חשיבות כלשהי. פיקנטריה היסטורית, היא חלק מהסקרנות. בעניין קריאת המדרשים, ברור שאין טעם להתעלם מהאלמנט האלוגורי שלהם, המשתקפים באופן כמעט מוצהר. שלא לדבר על כך כי הקריאה ה"פשוטה" תוביל למסקנה כי בשופטני עסקינן. אני יותר סקרן לשמוע את דעתך על המקרא ועל החלק הלא מדרשי שבחז"ל. אני מרשה לעצמי לנחש כי שם אתה מראה את זרוע אפולוגטיקותך הנטויה להפליא. שם אתה בוודאי הרבה פחות מוטרד מכך "שקוראים איך שרוצים רוב הטקסטים לא קיימים", או בלשון רבינו ברוך זללה"ה "שהרי אילו ניתן לפרש את המקרא בכל מקום לפי דרכם, לא היה נמצא אף משפט אחד, שלא היה בידינו לפקפק במובנו האמיתי". עולם הפוך. תקן אותי אם אני טועה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/12/2013 01:08 |
|
| |
אין לי כח בשעה כזו לפענח רמיזות, אשמח להתייחס לשאלה ספציפית בנושאים שאתה רומז להם
|
|
|
|
| נשלח ב-17/12/2013 01:10 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/12/2013 09:37 |
|
| |
לא קראתי את כל דבריך הארוכים שם. אחזור ואומר בפעם העשירית. היכן שיש אנשים, יש שוטים. ובכל תחום יש מקרה קצה.
השאלה היא איך אנו מתייחסים. האם אנו מקדשים את זה.
ואם הבנתי נכון, עיקר טענתך על ה"מחקר" היתה שהוא מילתא דפשיטא, לא שהוא דן על מה שאינו קיים במציאות.
אתה מתעמת שם ובעוד מקומות עם עמדה שאינה קיימת. כביכול, כל מה שקורה באקדמיה ובאמנות, הוא דברי אלוהים חיים. כל ביקורתך בנדון פורסמה הרבה פעמים, בבמות השייכות לאותה תרבות. זכורני שהארץ הקדיש פעם (לפני שנים) מוסף שלם על תופעת האמנות המודרנית שאין בה ממש. ביום שאיזה במה חרדית מסודרת, תפרסם ביקורת מעין דמעין זה, על אחת מאמונות ההבל הרבות בהן החברה משופעת, אזמינך למוזיאון על חשבוני.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/12/2013 13:40 |
|
| |
אכן כך כל מקום שיש אנשים יש שוטים ויש מקרי קצה והשאלה אם מקדשים זאת. בין בלימוד תורה בין באמנות ובמדעי הרוח. האם הלימוד שאין לו השלכה מעשית למאמינים, [מעשית = בעלת חשיבות כל שהיא, במקביל לפילוסופיה וכדו'] הוא לא מקרה קצה? המסגרת מקדשת את כל מה שבתוכה, וכן, מקדשים אמנות מודרנית במדה מסויימת. אם לקשקוש יש שווי שוק של מליונים, זה אומר שמקדשים במדה מסויימת.
|
|
|
|
|