בית פורומים עצור כאן חושבים

ברכת האמהות

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-1/1/2014 07:22 לינק ישיר 
ברכת האמהות

תוך כדי עיוני במנהגי "ברכת האבות", נתקלתי בתשובתו של הרב אליהו כ"ץ (רב העיר באר שבע) ב"האשל" (בטאון המועצה הדתית באר שבע) מס' 86 (חנוכה תשסב) עמ' 29:

"הנה באת בשאלה מדוע יש עדות רבות בישראל שבהן רק האב מברך את בניו ואת בנותיו בליל שבת קדש והאם לא מברכת והרי האם חלקה רב בחינוך הבנים כנאמר "אל תטוש תורת אמך" ובמקומות רבים בתנ"ך חלק לה כבוד כמו לאב ומדוע יגרע חלקה בברכה?

בתשובתו הוא כתב:  

... ובכלל לא נזכר בתנ"ך שאשה ברכה את בניה או בנותיה חוץ מאשה אחת והיא אשתו של בתואל אם רבקה שיחד עם בנה ברכו את רבקה לפני הליכתה עם אליעזר וחוץ ממה שאין מביאין ראיה מהרשעים ג"כ שם היתה במקום בתואל שמת יום קודם וכמו יתומה קטנה שנשאת ע"פ אחיה ואמה ובנוסף לכך יש גם טעם מיוחד בנשים לפי שלפעמים אי(נ)ן טהורות ואינן נקיות ויש מקפידות שלא להרבות בדברי קדושה כשהגוף לא נקי וגם משום טומאה ואח"כ תהיה בושה שיכירו מתי היא טהורה ומתי לא ע"כ נהגו באותן עדות שאשה לא תברך את בניה ובנותיה בליל שבת כמו שנהוג שהאב מברך".

המעיין בתשובתו יבין, שהתשובה אינה ממין השאלה:

וכי מהו הקשר בין ברכת אמה, לדינה של  יתומה קטנה שנשאת ע"פ אחיה ואמה?

לדבריו: "וחוץ ממה שאין מביאין ראיה מהרשעים", אם כוונתו לנאמר בפרש"י (בראשית פרק כה פסוק כ):

"בת בתואל מפדן ארם אחות לבן - וכי עדיין לא נכתב שהיא בת בתואל ואחות לבן ומפדן ארם, אלא להגיד שבחה שהיתה בת רשע ואחות רשע ומקומה אנשי רשע, ולא למדה ממעשיהם".

היכן נאמר שם שאשת בתואל היתה רשעה?

וכי מהו הקשר בין "מפני שלפעמים אי(נ)ן טהורות ואינן נקיות, וישנן המקפידות שלא להרבות בדברי קדושה כשהגוף לא נקי וגם משום טומאה ואח"כ תהיה בושה שיכירו מתי היא טהורה", ולברכת האם? האם מותר לה לברך את בנותיה? האם ברכת הילדים היא דבר שבקדושה? האם עליה לברכם בנוסח ברכת הכהנים?

צחוק בצד.

מצאתי מי שכתבה (הרבה דליה מרקס): "באופן מסורתי האב מקרב אליו את כל אחד מהילדים ומברך אותו בברכה המסורתית. כיום נוהגות אמהות רבות לברך את הילדים, לעתים ההורים מברכים ביחד, או בזה אחר זה ולעתים אחד ההורים מברך ומשנהו עונה על ברכותיו".

האם ידוע לכם על מנהגים  בקרב הציבור החרדי, או על מקורות למנהג שהאם מברכת את ילדיה בליל שבת (כשאין או ישנו אב)?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/1/2014 08:32 לינק ישיר 

בבאר היטב סי' רס"ב ס"ק כ': "בבואו מביהכנ"ס ינשק ידי אמו בליל שבת כשהיא מברכת אותו וסודו מבואר בדברי האריז"ל",  וניתן להבין מדבריו שגם האם מברכת את ילדיה בערב שבת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/1/2014 08:50 לינק ישיר 

תעבירו את הפסק הזה לארגון קולך

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/1/2014 09:10 לינק ישיר 

לא אעביר את הפסק הזה לא לארגון קולך בל' צרויה, ולא לארגון קולך בכ' קמוצה. שאלתי שאלה ולא ביקשתי עצות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/1/2014 09:51 לינק ישיר 

זה מזכיר לי שבספר עריסת הבמבוק (סי' תקי"ט סק"ג) מסופר שהגרש"ז היה מברך את כלותיו עם ידיו על ראשן. סתם אסוציאציה (אני לא מתעניין במנהגים).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/1/2014 10:46 לינק ישיר 

מנהג חב"ד הוא שמברכים את הילדים רק בערב יו"כ, ולא בע"ש. 

"בערב יוהכ"פ היה מוהרש"ב מברך את נכדותיו כשידיו למעלה מראשה של כל אחת ואחת",
("אוצר מנהגי חב"ד", תשרי-אלול אות פו, על פי "אשכבתא דרבי" עמ' 93).

תוקן על ידי נישטאיך ב- 01/01/2014 10:47:23

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/1/2014 21:04 לינק ישיר 

אצל היקים גם האב וגם האם מברכים את הילדים בליל שבת.
ויש גם במוצ"ש, או בראשון בצאתם לעבודה או ללימודים.

אוי לשכן
ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-1/1/2014 22:34 לינק ישיר 

אני לא ייקה ולכן-אני מברך כל יום וכל שעה את הילדים והנכדים שלי. בלי טקס מיוחד.
בערבי יום הכיפורים  אני עושה טקס. כי כך כתוב במחזור. עדיין לא גיליתי מתי הברכה מועילה יותר,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/1/2014 04:18 לינק ישיר 

השכן

<אצל היקים גם האב וגם האם מברכים את הילדים בליל שבת.ויש גם במוצ"ש, או בראשון בצאתם לעבודה או ללימודים
.>

"מלבד מנהג האבות לברך אח בניהם אחר התפילות בליל שבת שחרית שבת ומוצ"ש בירכו באשכנז גם הרבנים בליל שבת, עי' לקמן סי' רכ"ד, מהרי"ל סוף ה' שמחות, ספר החיים לר"ח מפרידבורג סי' פרנסה וכלכלה, פרק ו' ר"י עמדין סדור עמודי שמים אלטונא תק"ז דף שדם א ודף תא א, סדר עבודת ישראל עמ' 195". (מנהגי דק"ק וורמיישא חלק א עמ' לה הערה 11).

תוקן על ידי נישטאיך ב- 02/01/2014 04:52:00

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > ברכת האמהות
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext