בית פורומים עצור כאן חושבים

גל עיני: אבלות בספירת העומר והופעת הילולת הל"ג

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-28/12/2014 19:47 לינק ישיר 

צריך להרשם (חינם) כדי לקרוא את הכל

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2015 12:31 לינק ישיר 

מדי שנה בשנה, עם פרוס חג החנוכה, מעלה ירוחם את הנושא האהוב עליו - ההיסטוריות של נס פך השמן.
בשנה שעברה התפתח על זה כאן דיון רציני ומקיף ונראה לי שבמקום להתחיל את הדיון מהתחלה, נכון יותר להקפיץ את הדיון הזה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2015 12:33 לינק ישיר 

הדיון על חנוכה מתחיל בעמ' 3. ואם יוכל מישהו להפריד את הדיון הזה מהאשכול שעליו הוא נח בטעות, כדי להקל את מלאכת המחפשים בשנים הבאות, תבוא עליו הברכה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2015 13:12 לינק ישיר 

אריאל
 תיקון טעות -זה לא אהוב עלי, אבל מדי שנה ושנה אני   מודע יותר ויותר. על נס פך השמן שלא היה ולא נברא.
 הסיפור על מותם של  12אלף זוגין של תלמידי רבי עקיבא. שלא היה.
ל"ג בעומר שהומצא בהמשך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2015 22:25 לינק ישיר 

אז הגיגי החדשים, אחרי שגדלתי בשנה, הם כאלו: עלינו לדון האם משנה לנו אם היה נס פך השמן או לא, והתשובה היא שאין שום הבדל.
חנוכה נחוג באופן זהה ע"י בני א"י, שהתחנכו על המסורות הארצישראליות, וע"י בני בבל, שהתחנכו על המסורת הבבלית. וגם המסורת שלנו אינה מוחקת את נצחון החשמונאים כסיבה לחגוג, וכמו שסיכם אותה הרמב"ם.
גם לפי המסורת הא"י, נצחון החשמונאים היה 'נס', לא מופת שמוכיח את קיום ה' בעולם, אבל המאמינים בהשגחת ה' יראו כאן את אהבתו האינסופית של ה' לעמו, שלא סרה גם עם תום עידן הנבואה, ואת השכר שניתן למוסרים נפשם על אמונתם.
(לכאורה תאמרו לי "אם החשמונאים היו נכשלים, האם היית רואה בכך הוכחה לאי אהבת ה'?" התשובה שלילית. אבל אעפ"כ, אין לחשוש מפני חוסר עמידת טענתי במבחן ההפרכה של פופר, כי אינני בא להוכיח טיעון חדש כי אם לציין שתפיסת עולמי קובעת שכאשר אנו מצליחים זה בשל אהבת ה' וכשאנו נכשלים זה בשל חטאינו (וכו'). אם כן, מאחר והצלחנו באופן מופלא, עלינו לראות בכך את אהבת ה'.)
אם היה הנס, תהיה זו הוכחה לאמונתנו, אבל אינני מצפה לגלות הוכחות שחורגות מההוכחות לקיום כל אחד מאלפי הנסים המתוארים במסורות היהדות (וגם במסורות אחרות) שלעולם אינן מספיקות לשכנע אותנו בנכונות האמונה, כי אינן חזקות דיין לעבור את המכשול הפילוסופי שקובע שאין להאמין בנסים אם אין סיבה להניח שהם יכולים להתרחש. אלא שאם נאמין ביהדות נוכל להאמין גם בניסיה, שהרי אז תתבטל הבעיה הפילוסופית הנ"ל. (וע"ע בשלל כשליו השונים והמשונים של דייוויד יום)
אפילו השאלה אם חז"ל יכלו לטעות אינה רלוונטית, כי כאן יש מחלוקת (אמנם הארץישראלים מביעים דעתם רק בשתיקה) ומשום מה מותר לחז"ליסט אחד לטעות אם חז"ליסט אחר ציין זאת.
הטענה לפיה 'לא יתכן שכלל ישראל יטעו' (שנראית לי בולשיט) היא היחידה שעומדת כאן למבחן.
פרט לזאת, השאלה היחידה העומדת בפנינו היא היסטורית גרידא.
נקודה נוספת היא שאם היה נס האש, כמתואר ביוסיפון ורמוז לטענתי במקבים ב, והוא השתבש לנס פך השמן, אז הטעות אינה קריטית כלל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/12/2015 03:26 לינק ישיר 

אריאל73 כתב:
ומשום מה מותר לחז"ליסט אחד לטעות אם חז"ליסט אחר ציין זאת.

זה לא הולך ככה.
אין שום תפישה שאומרת שחזליס"ט לא יכול לטעות, אלא היא אומרת שלנו אין כלל כלים לחשוב שאנחנו יודעים לומר איפה האחוז הקטן של הטעויות שלו. אבל אם חזליס"ט אחר חולק עליו, הסיכוי הפך להיות 50/50 כי אחד מהם בוודאי טועה (כאשר אי אפשר לומר או"א דא"ח).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/12/2015 10:55 לינק ישיר 

אריאל.

זה נכון שאין כל הבדל. אני ממשיך להדליק נר חנוכה למהדרין מן המהדרין  ואין כל הבדל.

אתה ודאי מכיר את הסיפור על המלך שאכל  עם המשנה מהחיטה - שכל האוכל ממנה משתגע. ועשה סימן על מצחו שידע שהוא בעצם משוגע.
העלת הנושא מדי שנה זה הסימן ששמתי על מצחי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/12/2015 20:19 לינק ישיר 

ירוחםשמ כתב:
אתה ודאי מכיר את הסיפור על המלך שאכל  עם המשנה מהחיטה - שכל האוכל ממנה משתגע. ועשה סימן על מצחו שידע שהוא בעצם משוגע.
העלת הנושא מדי שנה זה הסימן ששמתי על מצחי.

מה זה שייך?

התקנה בכל מקרה הייתה 8 ימים לכל הדעות. ההידור של הוספת נר כל יום ככל הנראה לא נולד דווקא בהקשר של נס פך השמן אלא בתור מוסיף והולך גרידא.

לכל הדעות עיקר ההודאה היא על נס הניצחון כפי שאומרים ב'על הניסים' וכפי שנראה בספרות הקדומה.

מה נשאר?
למה החליטו דווקא על 8 ימים, האם בגלל שהיה נס של פך השמן או שזה סיפור אגדתי והייתה סיבה אחרת,
נו נו... 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/12/2015 11:40 לינק ישיר 

כמדומני
אין לי בעיה עם 8  ימים, למרות שאני חושב שבית שמאי צודקים בויכוח,
אכן היו ניסים. במלחמה.
 אבל  נס פך השמן לא היה ולא נברא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/12/2015 15:14 לינק ישיר 
מגילת אנטיוכוס

המקור הקדום היחיד, פרט לסכוליון והבבלי, שמזכיר את נס פך השמן. היתה מוכרת לגאוני בבל במאה ה9. רס"ג ייחס את חיבורה לבית חשמונאי ור"ש קיירא לזקני בית הלל ובית שמאי. בקהילות בתימן ואיטליה (שמשמרות השפעה ארץישראלית) נהגו לקרוא בה בבתי הכנסת.
המגילה היא מסמך פרושי/חז"לי מובהק. היא מכירה את מניין השנים של סדר עולם. לא יתכן שהתחברה לפני החורבן כי היא מסיימת באזכור 'חורבן בית אלוקים' ו'בני ישראל בכל מקומות גלותם'. גרסת המאורעות שלה שונה לחלוטין מהמקובל בספרי מקבים - הכה"ג בזמן הגזירות הוא יוחנן בן מתתיהו (ולא חוניו). סיפור קרבן החזיר שהתחיל את המרד מאוחד עם יום ניקנור ומיוחס ליוחנן שהרג את ניקנור. (אין אזכור של יום ניקנור בגרסה המופיעה בבבלי, הירושלמי והסכוליון)
המגילה כתובה בארמית ארץישראלית (ע"פ זכרוני - אין לפני כרגע טקסט ארמי של המגילה).
אם כן, לכאורה יש לתארך את המגילה לארץ ישראל ולתקופה בה עדיין לא נעשו התלמודים קנוניים, אחר החורבן. המחבר לא שאב גם מהסכוליון שלפנינו וא"כ הוא מקור עצמאי המתאר את הנס.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/12/2015 15:26 לינק ישיר 

קצת על מגילת אנטיוכוס קישור
והנה המגילה עצמה בתרגום עברי קישור

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/12/2015 01:42 לינק ישיר 

קישור

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > גל עיני: אבלות בספירת העומר והופעת הילולת הל"ג
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 12 13 14 סך הכל 14 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. בקטגוריית דת ואמונה אתם מוזמים להיכנס ולדון על כל נושא שעולה לכם בקשר לדת היהודית. שו''ת בנושאי הלכה, פרשנות לתורה ולמקרא, גאולה, אחרית הימים ועוד.