בית פורומים עצור כאן חושבים

מוסר ואבולוציה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-18/8/2014 17:24 לינק ישיר 

זב חוטם,

א"א לאחוז בחבל משני הקצוות. א"א להגיד שחלק מהמבנה של הרגש המוסרי זה לתעב את מי שאינו מוסרי, ובאותה נשימה לומר שאין שום דבר אובייקטיבי במוסר. אדם שבאמת חושב ככה אמור לתפוס בשלב כלשהו שהרגש שלו דמיוני ולזנוח אותו. זה שונה מתחושת גועל רגילה, שם האדם לא מתנהל כל הזמן בסתירה פנימית, משום שהוא מודע לכך שגועל זה לא דבר אוניברסלי.

כמוך, גם אני שותף לנסיון להבין כיוון אחר, אך דבריך נראים לי כמו נסיון לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה. מבחינתי, או שמוסר זה משהו מעין מטאפיזי או שזה סתם דמיונות. אני לא רואה דרך ביניים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2014 17:25 לינק ישיר 

אפרים,

פעילויות במוח בהחלט יכולות להיתפס בחושים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2014 17:36 לינק ישיר 

פלמוני

אני מבין כרגע שעיקר הכוונה שלך במילים דמיונות ז"א שטויות וטפשות בהבנה רציונלית.

ברור שכך.

וכמובן כל זה אם רציונליות פירושה צידוק וטעם לפעולה בשביל השגת מטרה שאינה בגוף הפעולה אלא בתוצאותיה

גם גועל הוא שטויות, אבל באמת הוא לא שטויות אנחנו אנשים בני אנוש וכך אלוקים ברא אותנו עם מגבלה

השאלה היחידה היא למה על תחושת גועל אני מסתכל כהגבלה ואילו מהמוסר שלי אני נהנה ומרגיש נעלה [אפילו שלפעמים אני מתוסכל, כאאני מאד תאב לעבירה]?

אני מכיר עוד תחושה דומה, אהבה....

אתה כבר נתת דעתך עליה

גם היא לפעמים מתסכלת בגלל המגבלות שלה, גם עליה אפשר להסתכל כדפקט אנושי.....

אבל אנחנו נהנים ממנה ומרגישים מאושרים.

אף אדם לא יאמר לך שאהבה היא שטות, אם יאמר כן הרי בזה בגד באהבתו....

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2014 18:38 לינק ישיר 

זב,

כאמור, קיים הבדל יסודי בין תחושת גועל לבין רגש מוסרי, שבגינו הראשונה אינה שטויות אך השני כן (לשיטתך). כשאני מרגיש נגעל אני יודע שמדובר בתחושה אישית בלבד, ושאם המגעיל אינו חש בה אין בו שום פגם, מלבד העובדה שאני אעדיף שאת הפעולה המגעילה הוא יעשה שלא בנוכחותי. לא כן היא תחושת המוסר, שכפי שאתה בעצמך אמרת היא גורמת גם *לתעב* את האדם העושה אותה. זה מה שאמור להפוך אותה (לשיטתך) לשטות ודמיון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2014 18:59 לינק ישיר 

פלמוני,אילו כדבריך פעילויות במוח יכלות להתפס בחושים הרי כל הסודות הכמוסים ביותר שלך היו נגלים בעין רגילה על ידי כל העוברים והשבים ברחוב . ואם כוונתך לחוקרי מוח שמציבים חיישנים ספציפיים לקליטת תגובות מוחיות -זו פעילות ספציפית לחדרי מעבדה אבל העולם כולו אינו מעבדה לחקר המוח כידוע לך. 
ובכלל  המושגים אהבה או מוסר הם מושגים מופשטים בכל מקרה גם אם המוחות שלנו יהיו בעתיד שקופים לגמרי לכל בני האדם.כמו שהמושג אדם הוא מושג מופשט וכמו שהמושג ירקות הוא מושג מופשט. ולא אאריך בזה כאן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2014 21:56 לינק ישיר 

פלמוני24 כתב:
זב,

כאמור, קיים הבדל יסודי בין תחושת גועל לבין רגש מוסרי, שבגינו הראשונה אינה שטויות אך השני כן (לשיטתך). כשאני מרגיש נגעל אני יודע שמדובר בתחושה אישית בלבד, ושאם המגעיל אינו חש בה אין בו שום פגם, מלבד העובדה שאני אעדיף שאת הפעולה המגעילה הוא יעשה שלא בנוכחותי. לא כן היא תחושת המוסר, שכפי שאתה בעצמך אמרת היא גורמת גם *לתעב* את האדם העושה אותה. זה מה שאמור להפוך אותה (לשיטתך) לשטות ודמיון.

לא ירדתי לסוף דעתך, מדוע הבדל זה גורם לכך שאי אפשר להבין את המוסר כתחושה סובייקטיבית,
בגלל שהאדם מחיל את התפיסה המוסרית שלו גם כלפי אנשים אחרים? מה בכך?

אולי דוגמא [קצת בעייתית], הומופוביה,
אני מכיר אנשים ששונאים את ההומוסקסואל [שנאה שהם מאמינים שהיא ערכית], גם כל עוד לא עשה שום פעולה אסורה, ז"א את עצם המצב הטבעי שלו.

ברור שההחלה של טוב ורע על מעשי החבר אינה מעידה על שום דבר קיים חיצוני. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2014 00:23 לינק ישיר 

זב,

אנסה להסביר שוב.

אני נגעל מסלק סגול. כשמישהו אוכל לידי את זה אני לא שונא אותו ובכלל אין לי שום טענה כלפיו. לעומת זאת כשאני רואה רוצח בהחלט יש לי טענה כלפיו. אני חושב שהוא פושע נתעב ואני שונא אותו.

אם אני מודע לכך שמוסר זה דבר סובייקטיבי (=רגש ותו לא), יש כאן סתירה פנימית בתחושות שלי. מצד אחד אני בא בטענות כלפי הפושע וחושב שהוא היה צריך להתנהג אחרת, אך מצד שני אני אומר שהמוסר שלי לא מחייב אותו שכן הוא לא אוניברסלי.

אם אני יודע שטוב ורע זה לא דבר חיצוני מוחלט, הרי שאותו "פושע" כלל לא חרג מסטנדרט ההתנהגות הראוי, שכן כלל אין סטנדרט כזה. כלומר, עם כל הכבוד לרגשות המוסר שלי, במצב כזה אני אמור להתגבר עליהם ולהבין שמה שטוב בעיני אינו חייב להיות טוב בעיני אחרים.

הדוגמא שהבאת מהומופוביה לא נראית לי נכונה. מי שאכן שונא את עצם הנטיה למרות שהוא סבור שאין בכך שום איסור (אלא רק בפעולה), אם הוא חושב בהגיון, אמור להודות שמדובר בתחושת גועל סובייקטיבית בלבד ולא בשנאה "ערכית" כדבריך.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מוסר ואבולוציה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. בקטגוריית דת ואמונה אתם מוזמים להיכנס ולדון על כל נושא שעולה לכם בקשר לדת היהודית. שו''ת בנושאי הלכה, פרשנות לתורה ולמקרא, גאולה, אחרית הימים ועוד.