בית פורומים עצור כאן חושבים

עבודת ה' לשמה מה היא

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-18/8/2014 14:57 לינק ישיר 

אכילת עץ הדעת. תפיסתך את עצמך ביחס לאלוהים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2014 15:27 לינק ישיר 

פתיאמי כתב:
אכילת עץ הדעת. תפיסתך את עצמך ביחס לאלוהים.

אפשר לומר שהפילוסופיה האקזיסטנציאליסטית שלך די מעניינת, אבל כמדומני שהחמצת את העיקר.

אני מבין שתפיסתי את עצמי מול האלוקים היא מכוננת את החיוב שלי, אבל מה מהותה, זה שאני בריה קלה ועירומה והוא מחויב המציאות האמת המצוי היחיד או זה שהוא הזן אותי ומפרנסני ואני מחויב לו גמול וטובה  על זה.

במילים אחרות איזה חלק בתיפסתינו באלקים מכונן בנו את החיוב לשמור את מצוותיו? 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2014 15:43 לינק ישיר 

אם אתה מרגיש חייב לשמור את מצוותיו של אותו אלוהים העומד מעליך - אתה חווה זאת בכל העוצמה!

זו החוויה עצמה.

ומאד קשה לפרוט זאת לגורמים.

איזה חלק בתפיסתינו בתפוח מכונן בנו את העונג מנגיסת התפוח: החמצוציות, העסיסיות, הפריכות, או שמא כולם יחד מביאים לנו את ההרמוניה של חויית העונג.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2014 15:53 לינק ישיר 

פתיאמי כתב:
אם אתה מרגיש חייב לשמור את מצוותיו של אותו אלוהים העומד מעליך - אתה חווה זאת בכל העוצמה!

זו החוויה עצמה.

ומאד קשה לפרוט זאת לגורמים.

איזה חלק בתפיסתינו בתפוח מכונן בנו את העונג מנגיסת התפוח: החמצוציות, העסיסיות, הפריכות, או שמא כולם יחד מביאים לנו את ההרמוניה של חויית העונג.

אני מקבל את הגישה שלך כלגיטימית, [אני לכשעצמי סבור שכיון שעבודת ה' היא ערך בודאי אפשר לנתח אותה ולראות מה עיקר ומה טפל].

אבל גם לדבריך קמה התמיהה וגם ניצבה מה ראו רבים מגדולי הדורות ביהדות להעמיד את חובת עבו"ה על הערך הבינוני של הכרת הטוב, זה ממש תמוה ואפילו מקומם, האם רגש קדושה יכול לבוא מהכרת הטוב, האם זו היתה החווייה הדתית של הסמ"ג לדוגמא?!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2014 16:00 לינק ישיר 

אכן תמיהה רבתי.

כנראה שזה מה יש. (כלומר זאת היתה השפה היחידה הרלוונטית לימיהם. וצ"ע)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2014 16:33 לינק ישיר 

זבחוטם
כן - תבדוק איך הסמ"ג הביא את המצוות הראשונות ותשווה אותם לרמב"ם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/8/2014 08:41 לינק ישיר 

כמה מחשבות על לשמה/שלא לשמה

1.      בתורה אין הרבה תיאולוגיה. עיקרה הוא מצוות – מעשים ולא כוונות.  גם בחלק הסיפורי אין הרבה ומה שיש ניתן לפרשנויות רבות.

2.      אמנם קו בולט, בפרט בספר דברים, הוא המיסחור של המצוות (אם שמוע – עשב בשדך, ואם לא – ועצר), אבל קשה מאוד להוכיח מכאן אודות המטרה או השאיפה הסופית. זו פניה הנעשית לציבור גדול, שעדיין יונק מסורותיו מבית עבדים.

3.      אכן, הרמב"ם מבאר כי לא הובא בתורה ה"שכר" האמיתי (או השלמות האמיתית) כי העם לא היה בשל לכך.

4.      יש יומרה עצומה לדעת את כוונותיו של ה' שלא פורשו במפורש.

5.      מאוד ייתכן שהרמב"ם התכוין שהיות ואין אנו יודעים מה ה' "רוצה" (עצם המונח פרדוקסלי לשיטתו, ולא רק לשיטתו) הדיון בזה עקר. תחשוב כך או כך, מה זה משנה ובלבד שתקיים מצוותיו. התורה התעלמה מכך (דבריה על עשב כשכר היו לעם עבדים – רועים).  אולי אפילו התורה הניחה לנו "להתקדם" עם הספקולציות. אולי באמת גדולים מהעם אז חשבו על שכר ועונש של עשב מול  קוצים, כמה דורות לאחריהם על שכר לגופות שיקומו בתחה"מ, וכמה דורות מאוחר יותר על שכר לנשמה, ומאוחר יותר (הרמב"ם)  על שלמות ומאוחר יותר (ליבוביץ) על עשיה לשמה טהורה, ומי יודע מה מחרתיים.  

6.      ועוד -  אי אפשר לצוות על עבודה מאהבה, שלא לשם שום נטיה אישית. או שיש לך את זה או שלא. ברור שלרוב האנשים – אין (לקחתי עצמי כמדגם). לכן אין טעם לתורה לדבר על כך. מי שכזה – יהיה כזה ללא הצווי. מי שלא – יהיה כפי שהינו, אוהב שכר או ירא עונש. גם אדם גדול וצדיק יכול להיות שייך למחלקת ה"לא אוהבים". [אולי אדם יכול לאלף עצמו לאט לאט לאהבה. מסופקני. ומדוע שיעשה זאת כל זמן שאינו כזה? רק מיראה...אז היכן זה מתחיל]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/8/2014 18:04 לינק ישיר 

אי אפשר  לצוות על עבודה מאהבה? ראה הלכות תשובה פרק י.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/8/2014 19:58 לינק ישיר 

כבר שאלתי

אדם קם השכם בבוקר במקום להמשיך לישון כי הוא עייף- הולך לבית הכנסת להתפלל במניין- שנמשך זמן רב על חשבון דברים אחרים שהוא צריך לעשות,
אם הוא לא חושב לשמה.  אז זה לא לשמה? אז לשם מה זה? סתם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/8/2014 12:29 לינק ישיר 

בפ"י מתשובה אין צווי לאהבה. יש "אין ראוי..."   "וצריך.."  בלבד

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > עבודת ה' לשמה מה היא
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 סך הכל 2 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. בקטגוריית דת ואמונה אתם מוזמים להיכנס ולדון על כל נושא שעולה לכם בקשר לדת היהודית. שו''ת בנושאי הלכה, פרשנות לתורה ולמקרא, גאולה, אחרית הימים ועוד.