בית פורומים עצור כאן חושבים

למה התכוון רב נחמן בר יצחק?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-25/8/2014 18:15 לינק ישיר 
למה התכוון רב נחמן בר יצחק?

.

...דר' חייא ור' שמעון בר רבי הוו יתבי.

פתח חד מינייהו ואמר: המתפלל צריך שיתן עיניו למטה, שנאמר: "והיו עיני ולבי שם כל הימים" (1). וחד אמר: עיניו למעלה, שנאמר: "נשא לבבנו אל כפים"(2).

אדהכי, אתא ר' ישמעאל בר' יוסי לגבייהו. אמר להו: במאי עסקיתו?

אמרו ליה: בתפלה.

אמר להו: כך אמר אבא: המתפלל צריך שיתן עיניו למטה ולבו למעלה, כדי שיתקיימו שני מקראות הללו.

אדהכי, אתא רבי למתיבתא. אינהו - דהוו קלילי - יתיבו בדוכתייהו. רבי ישמעאל ברבי יוסי - אגב יוקריה - הוה מפסע ואזיל.

אמר ליה אבדן: מי הוא זה שמפסע על ראשי עם קדוש?

אמר ליה: אני ישמעאל בר' יוסי, שבאתי ללמוד תורה מרבי.

אמר ליה: וכי אתה הגון ללמוד תורה מרבי?

אמר ליה: וכי משה היה הגון ללמוד תורה מפי הגבורה?!

אמר ליה: וכי משה אתה?!

אמר ליה: וכי רבך אלהים הוא?!

אמר רב יוסף: שקליה רבי למטרפסיה, דקאמר ליה "רבך" ולא "רבי".

אדהכי, אתיא יבמה לקמיה דרבי. אמר ליה רבי לאבדן: פוק בדקה. לבתר דנפק, אמר ליה ר' ישמעאל: כך אמר אבא: "איש" כתוב בפרשה, אבל אשה - בין גדולה בין קטנה.

אמר ליה: תא. לא צריכת. כבר הורה זקן.

קמפסע אבדן ואתי, אמר ליה רבי ישמעאל בר' יוסי: מי שצריך לו עם קדוש - יפסע על ראשי עם קדוש. מי שאין צריך לו עם קדוש - היאך יפסע על ראשי עם קדוש?

אמר ליה רבי לאבדן: קום בדוכתיך.

תאנא: באותה שעה נצטרע אבדן, וטבעו שני בניו, ומאנו שתי כלותיו.

אמר רב נחמן בר יצחק: בריך רחמנא דכספיה לאבדן בהאי עלמא.

מקור: בבלי, יבמות קה:

(1) (1) מלכים א ט

(2) (2) איכה ג

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/8/2014 18:17 לינק ישיר 

.

לפי דברי רב נחמן בר יצחק, עיקר העונש הוא הבושה. מילא לגבי צרעת - בושה. מילא לגבי שמיאנו שתי כלותיו - נניח. אבל בניו שטבעו, בושה???
ובמה חטאו בניו שטבעו באותה השעה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/8/2014 19:22 לינק ישיר 

זה המקור היחיד לכך שבניו של אדם מתים בגלל חטאים. דומני שגם בגמ' בשבת "בעוון" כו' קורה וכו' אחד מהדברים הוא בניו של אדם מתים. ומדוע מתו בניו של איוב?
אפשר כמובן לתרץ שתמיד בעונש של מיתת בנים יש איזשהו חשבון עם הבנים. זה לכאורה דבר שממילא צריך לומר כי כל עונש שבא על אדם מסוים פוגע גם באחרים וטוב לאחרים, ואם כך ממילא נותן השכר והעונש צריך לעשות חשבון.
למרות זאת, אני בהחלט מזדהה עם השאלה על הנהגת שכר ועונש- אבות אכלו בוסר ושיני בנים תקהנה?!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/8/2014 20:24 לינק ישיר 

מקרא מפורש הוא: "פוקד עוון אבות על בנים".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/8/2014 21:30 לינק ישיר 

יש3 כתב:
זה המקור היחיד לכך שבניו של אדם מתים בגלל חטאים. דומני שגם בגמ' בשבת "בעוון" כו' קורה וכו' אחד מהדברים הוא בניו של אדם מתים. ומדוע מתו בניו של איוב?
אפשר כמובן לתרץ שתמיד בעונש של מיתת בנים יש איזשהו חשבון עם הבנים. זה לכאורה דבר שממילא צריך לומר כי כל עונש שבא על אדם מסוים פוגע גם באחרים וטוב לאחרים, ואם כך ממילא נותן השכר והעונש צריך לעשות חשבון.
למרות זאת, אני בהחלט מזדהה עם השאלה על הנהגת שכר ועונש- אבות אכלו בוסר ושיני בנים תקהנה?!

לֹא יוּמְתוּ אָבוֹת עַל בָּנִים וּבָנִים לֹא יוּמְתוּ עַל אָבוֹת אִישׁ בְּחֶטְאוֹ יוּמָתוּ.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/8/2014 22:02 לינק ישיר 

כאן בדיני אדם וכאן בדיני שמים. ואף בדיני שמים תנא בעושים מעשה אבותם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/8/2014 07:01 לינק ישיר 

.

הבה נניח לרגע את שאלת השכר והעונש של בניו בצד, זו שאלה כבדה ששכרה בצידה.

אני שואל לגבי דברי רנב"י - שתולה את הכל בבושה. 

ברור שמיתת בנים - עונש היא לאביהם. אבל רביך רחמנא דכספיה בהאי עלמא?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/8/2014 10:22 לינק ישיר 

על מה התמיהה? הרי ידועה הקפדתם של חז"ל בנושא של הלבנת פני חברו:נוח לו לאדם שישליך עצמו לכבשן האש ואל ילבין פני חברו ברבים"

http://www.hebrewbooks.org/pagefeed/hebrewbooks_org_52707_358.pdf

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/8/2014 01:39 לינק ישיר 

בשאלה המוסרית האם מותר להפגיז בעזה כשעל ידי כך נהרגים גם ילדים חפים מפשע, ניתן לומר די בפשטות כי ברור שילד שגדל בעזה, אין ספק שבחינוך והאטמוספרה הקיימת שם הילד יגדל להיות רוצח אכזר ומפגע סביבתי, היות שכך שאלת המוסריות כבר לא כל כך חדה, מעין ילד סורר ומורה שנידון בגלל סופו. בן לא נהרג בעבור אביו, בן נהרג בגלל אביו. וכי מה אשם ילד בן תשע שאביו עקשן ולא מוכן לתת לו לקחת ריטלין, ובכך האב הופך את הבן לכישלון??? לא הבנתי מה הסיפור לעיל, אבל ברור שאין ספור ילדים נקברים כל החיים בגלל האבות שלהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/8/2014 07:36 לינק ישיר 

שרה פי(ג)לין
סטיה קלה מהדיון
אני מניח שאת שמה לב שלפי טיעונך לגיטימי לשלול תמיכת מדינה מילדי חרדים (כי לכשיגדלו לא יהיו יצרניים וחיילים)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/8/2014 20:39 לינק ישיר 

מבלי להיכנס לגופן של דברים האם החרדים תורמים למדינה או לא. האם תסכים איתי שלו היית מחלק מלגות לאוניברסיטה, היית שרירותי ומפלה חלק מהילדים אפילו שהם מאוד מתוקים. ולעצם העניין, אני לא חושבת שעשית השוואה נכונה, גם ילד מסכן באפריקה שיהיה רק נטל על האנושות, המוסריות לא תתן לנו לאפשר לו למות מרעב או ממלריה. לעומת זה אם החרדים כשיגדלו ישרפו פחים ויזרקו אבנים, אני לא חושבת שצריך לממן כאלו ילדים. כך שכל עוד שהערבים מחנכים את הילדים לזרוק אבנים והחרדים רק מגדלים אולי פרזיטים, אז יש הבדל קטן, שמחייב לתת לילדים שלנו תקצוב, אך כמובן שלא נוכל להתלונן למה מפלים אותנו ורק ילדים חילונים מקבלים תקציבי ספורט - מדע - טכנולוגיה - ועוד ועוד.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > למה התכוון רב נחמן בר יצחק?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext