|
|
| נשלח ב-7/9/2014 13:43 |
|
| |
אליקים,הציטוט שלך מורכב משני פסוקים שונים בשני פרקים שונים בישעיהו:
" כי-נתתי במדבר מים, נהרות בישימון, להשקות, עמי בחירי. "
"אָז יְדַלֵּג כָּאַיָּל פִּסֵּחַ וְתָרֹן לְשׁוֹן אִלֵּם כִּי נִבְקְעוּ בַמִּדְבָּר מַיִם וּנְחָלִים בָּעֲרָבָה"
ולגבי עצם טענתך הרי התורה אומרת "וידבר אלוהים את כל הדברים האלה לאמור" ואתה אומר שהתורה נכתבה על ידי בני אדם רק בגלל שחז"ל אמרו לא בשמים היא?איך אתה מסביר את הנאמר בתורה?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-8/9/2014 16:40 |
|
| |
אפרים
לגבי הציטוט - אתה צודק, התכוונתי לפסוק השני - "כי נבקעו במדבר מים ונחלים בערבה" (אני זוכר את הפסוק מספר ישעיהו ולא מהשיר. מכיוון שעבר זמן רב מאז שלמדתיו, ולא רציתי לטרוח ולחפש את המקור, ציטטתי מה שנראה לי. אבל אילולא הייתי מנוע מלהזדהות כאן, הרי שהייתי מוכן להבטיח 50 דולר למי שיתפוס אותי מצטט פסוק לא נכון.)
לגבי כתיבת התורה - אני אומר שהתורה נכתבה ע"י בני אדם - לא בגלל שחז"ל אמרו "לא בשמים היא", אלא בגלל שאני לא מאמין באלוקים בעל יד גשמית הכותב ומוסר ספר תורה לידי משה. וגם לא באלוקים בעל פה גשמי הפותח את פיו ומדבר אל בני האדם, גם לא אל היהודים במעמד הר סיני, ואפילו לא למשה רבינו בזמן ששהה על הר סיני, וכמו שציטטתי לעיל "מעולם לא ירדה שכינה למטה ולא עלו משה ואליהו למרום". אך מכיוון שתשובתי התארכה יותר מדי - אפתח אשכול חדש
|
|
|
|
| נשלח ב-12/9/2014 16:05 |
|
| |
אליקים, דברים אינם נכתבים תמיד לצורך התנצחות, לפעמים הם להבהרת עמדה.
בדבריו תלמיד טועה מתיחס לעצמו ולאחרים באופן אירוני כמובן, כאשר הוא מכנה את כושרם במילת גנאי. אירוניה, כיוון שתלמיד הנבון ודאי אינו חשוד בדבר, גם באחרים אין צורך לזלזל. אבל רבים וטובים אוחזים בחוזקה בדעות לא בוגרות ומאמינים בתוקף דעתם הבלתי בשלה. כאן המקום לפנות אל הקוראים אותנו ולהציג בפניהם עמדות מורכבות, לא פעם בעיתיות, חסרות, אבל יותר בוגרות.
דברי תלמיד על 'ההערצה שלך לחילוקי דעות', מעמידה את הדרישה לריבוי דעות כאילו היתה גחמה אישית שאינה במקומה. היודע עד כמה לפעמים תלויים חיי החולה בפתיחת הדלת בפני דעה חריגה, מבין היטב כי ריבוי דעות וחילוקי דעות מונחים, כשיטה וכדרישה, ביסוד העולם האקדמי והעולם המדעי הנשען כולו על האקדמיה. ריבוי הדעות והמאבק הפוליטי לממש רעיונות מונחים גם ביסוד כל חברה אזרחית. שני מישורים אלו, שתחילתם בעולם העתיק ובימי הבינים, מוצאים עצמם בהתנגשות חריפה עם תפיסות דתיות, לא רק אצלנו ולא רק בזמננו, בהן סמכות של אדם ושל טקסט הם המכריעים. לא כאן המקום להרחיב בנושא החשוב הזה, אבל ראיתי לנכון להבהיר קודם וכעת.
צריך להבדיל היטב בין אמונה ובין פסיכולוגיה של מאמינים אלו שני דברים שונים. לכאן מתאימים היטב דבריך 'גיבורי הסיפור ... הם גם בני אדם העלולים להרגיש דברים...'. הרגשות וצרכים של בני אדם הם גורמים חזקים מאד הפועלים עליהם. התפיסה האוחזת בניסים היא ביטוי של העולם הנפשי של המאמינים אותו הם מבקשים להחדיר אל תוך האמונה. הרי הנס מחזק מאד את האדם במה שהוא שולח לו אישור לדבר שהוא מבקש. [נדמה לי שההודעה המתקבלת היא תמיד זו המבוקשת]. מבקש הנס מעיד על איזה העדר יכולת פנימית, ומכאן הזדקקות לגורם חיצוני, בדמות נס או סמכות של אדם אותו מציבים כ'גדול'. דבר זה שונה בתכלית מן ההוראה, אשר בה המורה מדריך את תלמידו למלא את החסר לו ולתת לו יכולת פנימית להשיג ולהכריע. דוגמה בולטת היא הקדמת ה'מורה נבוכים'. אם עולה מי אל קברו בבקשת ישועה מוטב שיפנה לא הרחק משם, אל בעל הנס.
אין לנו אפשרות להכיר את האלהים כשלעצמו, אלא את הנדרש מאיתנו ביחס אליו וביחס לאדם ולעולם, דרישה הניצבת בבחינת 'שויתי ה' לנגדי תמיד'. 'עולם כמנהגו נוהג' אינו סילוק האל מן העולם, אלא יציאה מילדות אל בגרות.
עודד
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-14/9/2014 15:50 |
|
| |
"דברים אינם נכתבים תמיד לצורך התנצחות," מה הקשר התנצחות, ולמה אתה חושב שאני או מישהו אחר רוצה להתנצח
"בדבריו תלמיד טועה מתיחס לעצמו ולאחרים באופן אירוני כמובן, כאשר הוא מכנה את כושרם במילת גנאי." אתה כתבת קודם "ג. חילוקי דעות. אלו חיוניים לכל מחשבה בריאה." כלומר, לפי דעתך, המאמינים בניסים שבכאן כביכול אין מחשבתם בריאה. תלמיד כנראה ראה זאת בבחינת "מתכבד בקלון חברו", ועל כן הגיב כפי שהגיב. אתה גם הוספת תיאורים "מכבדים" כגון: "חוסר יכולת פנימית של הנפש" "מעשה מגונה", לגבי הדעות שכנגדך. אולי זה אינו מצדיק את כתיבתו של תלמיד, ובכל זאת. (וסו"ס הוא לא כתב כינוי גנאי, אלא בדיוק על אותו בסיס שאתה כתבת)
"דברי תלמיד על 'ההערצה שלך לחילוקי דעות', מעמידה את הדרישה לריבוי דעות כאילו היתה גחמה אישית שאינה במקומה. היודע עד כמה לפעמים תלויים חיי החולה בפתיחת הדלת בפני דעה חריגה" אני מסכים שקבלת דעות שונות הינה נצרכת, אם כי אינני סבור שתמיד הדעה החריגה היא המועילה (האם האוניברסיטה ובתי החולים בנויים על בסיס של דעות חריגות כ"אפליה מתקנת"?
"שני מישורים אלו, שתחילתם בעולם העתיק ובימי הבינים, מוצאים עצמם בהתנגשות חריפה עם תפיסות דתיות, לא רק אצלנו ולא רק בזמננו, בהן סמכות של אדם ושל טקסט הם המכריעים. לא כאן המקום להרחיב בנושא החשוב הזה, אבל ראיתי לנכון להבהיר קודם וכעת. " הייתי שמח אם היית מרחיב בנושא. אשכול בנושא זה ודאי יעניין רבים, ועיון בנושא ודאי ירחיב את אופקי כולם. "[נדמה לי שההודעה המתקבלת היא תמיד זו המבוקשת]" אינני יודע מה גורם לך לחשוב כך
נס - האם הנס הוא על טבעי, או שהוא מגלה חלק בטבע. מה היה קורה אם תומס אדיסון היה מניח שנורת ליבון היא "נס" ומשכך אין להאמין בה, ואין לחקור אחריה ולחפש את אפשרות יצירתה במציאות?
למעשה אתה מנסה למחוק את הנס ולהציב במקומו את שיקול הדעת. יש לזכור, שהנס הוא עובדה, ושיקול הדעת הוא פעולה העוקבת אחרי העובדות. אי אפשר לו לשיקול הדעת להחליף את העובדות, אלא אם כן אתה מאמין שלשיקול הדעת שלך יש כח ניסי שמדייק תמיד ופוגע 'בול' בעובדות האובייקטיביות. (כמובן שייחוס הנס להישמטות הגרזן למשל אינו מוכרח, אבל גם אינו מופרך. ורק שיקול הדעת האישי שלך קובע שאין או יש קשר בין שניהם. ושיקול הדעת כאמור - אינו יכול אלא להתחקות אחר העובדות)
"אין לנו אפשרות להכיר את האלהים כשלעצמו, אלא את הנדרש מאיתנו ביחס אליו וביחס לאדם ולעולם, דרישה הניצבת בבחינת 'שויתי ה' לנגדי תמיד'. 'עולם כמנהגו נוהג' אינו סילוק האל מן העולם, אלא יציאה מילדות אל בגרות." אם אינך מכיר את האלוקים, איך תדע מה נדרש ממך ביחס אליו? כמובן, על ידי זה שהנביאים שהכירו אותו אמרו לך מה נדרש ביחס אליו. גם אם אתה חולק עליהם לגבי "מיהו האלוקים". כלומר - לעולם אינך ממציא את הנדרש ביחס אליו, אלא נזקק לדבריהם של מי שאמרו דברים בשמו. לכן הסברה של "עולם כמנהגו נוהג" - אם היא באה תוך סילוק האמונה - הרי שהיא אכן מסלקת את האמונה. העובדה שאתה רואה בזה יציאה מילדות אל בגרות - איננה אלא מוכיחה שתפיסתך את הא-ל בעבר, אם היתה - היתה ילדותית. אילו היתה בוגרת - הרי שהיית רואה בזה ירידה. אלא שאתה אינך מאמין שיכולה להיות אמונה בוגרת באלוקים, וממילא אתה סבור שהאפשרות היחידה להאמין באלוקים היא אמונה ילדותית, ומשכך בגרות מסלקת את הא-ל. זה כמובן לא בזוי להתבגר מאמונה ילתותית בא-ל, אבל זה לא אומר שום דבר לגבי אמונה בוגרת בא-ל. מה שנשאר הוא לברר האם יש ומהי אמונה בוגרת בא-ל. וזהו גם כן נושא לדיון נפרד.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/10/2014 22:55 |
|
| |
מיימוני
1 הפלגת כמובן בפירושים משונים וכל זאת (להשערתי) כדי לומר שרב אשי התייחס בביטול לסימן ולא בחיוב כנראה מהגמ' (וראה בחולין דף צד...)
2 נסיון התחקות אחר אופיים של חכמים - גם להלן באשכולך על "רבה בר רב הונא" - לא תמיד עולה יפה (במקרה כאן ושם דנת בקללות).
3 לייט עלה אביי בכל (5) המקומות הוא על דברי אמוראים קדומים או ברייתא שאין אביי חולק עליהם ולכן נצרך להשתמש באמצעים חילופיים למנוע את האדם מהדבר בלי "לחלוק" על מי שהתיר, אבל בדבר שיכול לחלוק חולק ואין צריך לקלל.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/10/2014 07:38 |
|
| |
עודד רק עתה ראיתי התיחסותך לדברי ולכן תגובתי מאוחרת. א. אולי. אבל הדוגמה אינה רק אחדות לאומית (אני מבין שזה היה רמז). טול למשל את ספריו של ליבוביץ שיחות על....לחבקרים מקשיבים וראה עוד עדר. ב. מישהו אינו מסכים לכך? ג. אין ספק שהיתה לו גישה שכאשר מוצתה האפשרות הלוגית ונשאר ספק הוא פנה למשהו צדדי. אתה יכול לחשוב שזה אינו נכון (גם אני חושב כך) אבל אין זה מעיד על נטישת הלוגיקה. ד. ראה ג ה. 1. זו שאלה של אמונה. אם ברור כי התנך אינו חושב כך אזי מי שמחוייב לו אינו עושה את השנוי המחשבתי הגדול. מדוע בכלל לטרוח להצמד לתנך ולא לומר בפה מלא שזו ספרות ארכאית? זו כוונתך ברומזך לשנוי המחשבתי הגדול? 2. דוגמתך אינה נכונה. שירת דבואה היתה תגובה על מעשה אדם ושירת מרים תגובה על נס גלוי. רק ההנחה כי קרי"ס עובדה עיבוד סיפורי ולא הייתה כפי שתוארה יכולה להגיע למסקנתך. ו. שיחה ויתוש- ואני השויתי בין "קול פנימי" ליתוש. ההבדל מבואר. ז. זו אכן שאלה קשה והתחבטו בה דורות. לדעתי זה הרקע הצבורי שעומד אחרי כל הסיפורים תעשיית המופתים.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/10/2014 09:35 |
|
| |
עודד תסלח לי, אבל גם הסגנון שלך אינו מצטיין בענינייות יתר. במקום להתמודד עם טיעוני מבקריך אתה מונה אותם בילדותיות ובעיסוק בפסיכולוגיה במקום באמונה. אני יודע היטב מהיכן תפיסות אלו נובעות, וגם בהן ניתן, ודי בקלות, לגלות סיבות פסיכיכולוגיות.
אגדה ירושלמית מספרת שפרופ' עקיבא ארנסט סימון אמר פעם לי"ל: ישעיהו - אתה רוצה שכאhש חינוך אומר לך מדוע אתה שומר מצוות? נענה י"ל וענה, כן. זקף סימון את ידו כלפי מעלה ואמר לי"ל, כי אתה יודע שבקיום מצוות אתה מרגיז אותו.
ודפח"ח
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 30/10/2014 09:37:09
|
|
|
|
|