| נשלח ב-11/9/2014 09:37 |
|
| |
מי מדבר ראשון? שיעור בפרשנות מדרשית (מוקדש לאמשלום)
בפרשת השבוע הקודם, "כי תצא", מנתח ה"ספרי" את פרשת המוציא שם רע.
אני מעתיק את הפסוקים לשלמות התמונה:
פרשת כי תצא
(יג) כִּי יִקַּח אִישׁ אִשָּׁה וּבָא אֵלֶיהָ וּשְׂנֵאָהּ: (יד) וְשָׂם לָהּ עֲלִילֹת דְּבָרִים וְהוֹצִא עָלֶיהָ שֵׁם רָע וְאָמַר אֶת הָאִשָּׁה הַזֹּאת לָקַחְתִּי וָאֶקְרַב אֵלֶיהָ וְלֹא מָצָאתִי לָהּ בְּתוּלִים: (טו) וְלָקַח אֲבִי הַנַּעֲרָ וְאִמָּהּ וְהוֹצִיאוּ אֶת בְּתוּלֵי הַנַּעֲרָ אֶל זִקְנֵי הָעִיר הַשָּׁעְרָה: (טז) וְאָמַר אֲבִי הַנַּעֲרָ אֶל הַזְּקֵנִים אֶת בִּתִּי נָתַתִּי לָאִישׁ הַזֶּה לְאִשָּׁה וַיִּשְׂנָאֶהָ: (יז) וְהִנֵּה הוּא שָׂם עֲלִילֹת דְּבָרִים לֵאמֹר לֹא מָצָאתִי לְבִתְּךָ בְּתוּלִים וְאֵלֶּה בְּתוּלֵי בִתִּי וּפָרְשׂוּ הַשִּׂמְלָה לִפְנֵי זִקְנֵי הָעִיר:
הפרשה ראויה לעיון רב, אבל אני מסתפק בהערה קטנה אחת של המדרש שמוליכה לדיון רחב מאד, לדעתי.
ספרי דברים פרשת כי תצא פיסקא רלה
ואמר אבי הנערה אל הזקנים - מיכן שאין רשות לאשה לדבר במקום האיש.
נוספה הקדשה לכותרת
תוקן על ידי מיימוני ב- 11/09/2014 09:41:49
|
|
|
|
| נשלח ב-11/9/2014 09:41 |
|
| |
הרקע לדיוק מובן.
בבית הדין יש זכויות דיבור. אין האשה מדברת עבור עצמה. אביה מדבר עבורה. וכפי שמתברר מן הדינים בסוף הפרשה, גם הוא ניזוק וגם הוא נתבע. כאשר המוציא שם רע נמצא חייב, הקנס הולך לאב, לא לאשה (לפי פשטות הפסוקים וכמובן ניתן לדון הלאה האם מדובר בקטנה שהשיאה אביה, או בנערה, או בבוגרת, ואיני רוצה להיכנס לכל זה כאן ועכשו).
מדוע אין האשה מדברת בעצמה?
ראשית, סביר שהאשה פוחדת לדבר. ובמיוחד ברקע התרבותי של אז. היא זקוקה לאביה שידבר עבורה. ואם אין לה אב, מן הראוי שבית הדין ימנו לה מישהו שידבר עבורה. לא כל הנשים היו כבנות צלפחד שקרבו לדבר עם משה רבנו על זכויותיהן (כאשר נאמרו דיני חלוקת הארץ ולהן לא היה אח ורצו שירושת אביהן תישאר אצלן).
אמנם נראה שהדרשן בא לומר משהו שונה מאשר להסביר מדוע האב מדבר עבור בתו. הדרשן אומר, ואי אפשר לפרש אחרת, שאין מקום לאשה לדבר. היא צריכה לשתוק. רק האב מדבר.
ומכאן לומדים לכל מקום וזמן אחר. כאשר יש איש ואשה, והאשה ברשות האיש (אולי אפילו רק במחיצתו), האשה צריכה לשתוק. מי שמדבר זה הגבר.
בניסוח הזה, זה לא נשמע יפה. לא באזנים מודרניות, ולא צריך להיות פמיניסט(ית) כדי לחוש בכך.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/9/2014 09:52 |
|
| |
השאלה הזו הציקה לי. ואני סבור שראוי שהיא תציק לנו. (עברתי מלשון יחיד לרבים). האם באמת האשה אמורה להיות כפופה לאיש? האם אין לה מה לומר? האם תמיד הגבר ידבר ראשון?
כאמור, היה מקום לומר שהדרשן רק מציין עובדה היסטורית. במקום ובזמן שבו ניתנה תורה, האשה נהגה לשתוק ולהניח לגבר לדבר. ולכן האב מדבר ולא הבת, למרות שהיא הנפגעת הראשית. הרי אם תורשע בדין, האב יבוייש אבל הנערה תוצא להורג.
אבל דומה שאין להכחיש שיש כאן קביעה נורמטיבית (מה ראוי ולא ראוי לעשות) ולא עובדה היסטורית (כך נהגו).
ומדוע זאת שאלה? לפי הערכים - המודרניים לכאורה - שלנו. האם אנו באמת סבורים שראוי לכפוף את האשה, גם במקום שבו היא עצמה הנתבעת המרכזית, במקום שבו עליה להגן על חייה? נכון שבבית הדין של אז מסתבר שהיה נוח יותר שהגבר, האב, ידבר עבורה. אבל במקומות אחרים? האם אין הדרשן בעצם אומר שהאשה צריכה לאחוז בפלך השתיקה?
יש שתי דרכים לפרש זאת. וכל אחת תלויה במחלוקת פרשנית ולמעשה מטפיזית.
א. אכן האשה צריכה לדעת את מקומה. ומקומה הוא משני לאיש. לכן אין היא מדברת אם לא קיבלה רשות.
מה שה' אומר לאברהם לשמוע בקול שרה אשתו זה המקרה היוצא דופן. רק שם, רק אז, ואולי רק בהקשר ההוא (שרה ביקשה לשלח את ישמעאל ואברהם חס על בנו).
ב. יש כללי דרך ארץ. ואין הקטן מדבר בפני הגדול. וכאשר האשה ממלאת בתרבות מקום משני, עליה לכבד את מקומה ואת מקום הסובבים אותה.
זה לא קשור לשאלה רק מה ראוי אלא מה ניתן לעשות. אסור לחולל מחלוקת. צריך לכבד את הכללים החברתיים, גם אלו שאינם כתובים.
וממילא, כאשר התרבות משתנה, גם הכללים משתנים.
בתרבות שלנו האשה חשובה כמו האיש ולכן מותר לה לדבר גם בפני האיש ואין היא צריכה לחכות לרשות. (כמובן לא באתי לדון בשאלה מה עושים בבית וכו'. גדול השלום וגדולה הזוגיות).
בתרבות המגזרית שאני גר בתוכה זה כמובן אחרת. כאן המצב מסובך מאד. בגלל השפעת הגישה המסורתית מכאן ובגלל המודרניות שמחלחלת אלינו, עם החלקים הטובים שלה, מכאן. ויש להאריך.
עד כאן לגבי המחלוקת הפרשנית. האם לראות את מה שאומר בעל המדרש כאמירה מחייבת (אני סבור שזה נכון) והאם לפרש את דבריו כהוראה לכל הדורות (אם חייבים להניח תפילין, חייבת האשה לשתוק בפני האיש), או כהמלצה על רקע תרבותי ומקרה פרטי של כיבוד הכללים החברתיים (אפילו אם הם לא שויוניים כי גדול השלום).
ומהי המחלוקת המטפיזית? כידוע, רבנו הגרי"ד סולוביצ'יק טען שהקביעות התרבותיות והפסיכולוגיות של הגמרא הן קביעות מטפיזיות שלעולם לא ישתנו. ולכן, לפי הדוגמא שלו (אם אני זוכר נכון), מה שאמרו חז"ל כי האשה לעולם חפצה להינשא יותר מהאיש, זו מציאות פסיכולוגית שלא תשתנה.
אחרים חלקו עליו. ואם יש לי רשות לומר כן, אז גם אני. זו קביעה תרבותית. אולי אפשר לומר שמטבע האשה לרצות להתחתן (וכן האיש), אבל התרבות יכולה להשפיע (וזו עובדה פשוטה וגם נראה מן הגמרא, כגון בפניה לסוטה שמזכירה לי שאולי התפתתה בהשפעת חברה רעה).
הווה אומר: לתרבות יש מקום וחשיבות.
כלומר, אין עדיפות מטפיזית, לפחות במובן זה, של האיש ביחס לאשה. כולנו נבראנו בצלם אלוקים (וזה שצריך לפתוח את האשכול הזה הרי זאת מפני שאנו בתקופת בינים, לפחות בחלק מן המגזרים של היום).
כאשר איש ואשה נמצאים בבית הדין, צריך לדעת מה הם כללי המקום. אם בית הדין מצפה מן האיש לדבר, לא כדאי לאשה לדבר, אלא ליטול רשות מן האיש ומן הדיינים. אבל בכל מקום אחר, שבו אין כללים קבועים, הכלל שמובא במדרש אינו רלוונטי. אלא אם כן החברה עדיין משמרת בקפידה על כללים אלו...
|
|
|
|
| נשלח ב-11/9/2014 09:58 |
|
| |
אולי עוד משפט אחד שהיה ראוי להדגיש:
אילו בעל המדרש היה חי בזמננו, אני מצפה שהיה מוסיף כדברים האלו:
ואמר אבי הנערה אל הזקנים - מיכן שאין רשות לאשה לדבר במקום האיש.
שהרי דרך הקטן לכבד את הגדול.
ואין זו אלא אוקימתא, בזמן ההוא ובמקום ההוא.
אבל כיון שאיכשר דרא (=השתפרו הדורות), והרעיון המוסרי של התורה - שכל אדם נברא בצלם אלוקים - חלחל לכל מקום, שוב אין האשה נחותה מן הגבר, ולכן אין עליה לשתוק בפניו ומותר לה לדבר ואפילו ראשונה.
|
|
|
| נשלח ב-11/9/2014 10:38 |
|
| |
קיפוח האשה הרי זועק לשמיים,
דברים פרק כב
יג) כִּי יִקַּח אִישׁ אִשָּׁה וּבָא אֵלֶיהָ וּשְׂנֵאָהּ: (יד) וְשָׂם לָהּ עֲלִילֹת דְּבָרִים וְהוֹצִא עָלֶיהָ שֵׁם רָע וְאָמַר אֶת הָאִשָּׁה הַזֹּאת לָקַחְתִּי וָאֶקְרַב אֵלֶיהָ וְלֹא מָצָאתִי לָהּ בְּתוּלִים: (טו) וְלָקַח אֲבִי הַנַּעֲרָ וְאִמָּהּ וְהוֹצִיאוּ אֶת בְּתוּלֵי הַנַּעֲרָ אֶל זִקְנֵי הָעִיר הַשָּׁעְרָה: (טז) וְאָמַר אֲבִי הַנַּעֲרָ אֶל הַזְּקֵנִים אֶת בִּתִּי נָתַתִּי לָאִישׁ הַזֶּה לְאִשָּׁה וַיִּשְׂנָאֶהָ: (יז) וְהִנֵּה הוּא שָׂם עֲלִילֹת דְּבָרִים לֵאמֹר לֹא מָצָאתִי לְבִתְּךָ בְּתוּלִים וְאֵלֶּה בְּתוּלֵי בִתִּי וּפָרְשׂוּ הַשִּׂמְלָה לִפְנֵי זִקְנֵי הָעִיר: (יח) וְלָקְחוּ זִקְנֵי הָעִיר הַהִוא אֶת הָאִישׁ וְיִסְּרוּ אֹתוֹ: (יט) וְעָנְשׁוּ אֹתוֹ מֵאָה כֶסֶף וְנָתְנוּ לַאֲבִי הַנַּעֲרָה כִּי הוֹצִיא שֵׁם רָע עַל בְּתוּלַת יִשְׂרָאֵל וְלוֹ תִהְיֶה לְאִשָּׁה לֹא יוּכַל לְשַׁלְּחָהּ כָּל יָמָיו: ס (כ) וְאִם אֱמֶת הָיָה הַדָּבָר הַזֶּה לֹא נִמְצְאוּ בְתוּלִים לַנַּעֲרָ: (כא) וְהוֹצִיאוּ אֶת הַנַּעֲרָ אֶל פֶּתַח בֵּית אָבִיהָ וּסְקָלוּהָ אַנְשֵׁי עִירָהּ בָּאֲבָנִים וָמֵתָה כִּי עָשְׂתָה נְבָלָה בְּיִשְׂרָאֵל לִזְנוֹת בֵּית אָבִיהָ וּבִעַרְתָּ הָרָע מִקִּרְבֶּךָ: ס
האיש מעיד עדות שקר באשתו, עדות שיכול להביא למוות אכזרי לאשה האומללה, עונשו- פיצוי כספי של 100 שקל!? הרי הוא כמו כל עד זומם, שהדין עליו כאשר זמם. הרי הוא זמם להרוג את אשתו!
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/9/2014 12:59 |
|
| |
מיימוני הבו לכם אנשים, נשים ס"ד ? (רש"י תחילת דברים)
לשיטתך מה תאמר, הרי וודאי ס"ד, ואם כן הפסוק בא למעט אשה, או שנשארת החזקה המטפיזית שאשה אינה יכולה להיות דיין (אבל דוקטור כן, ע"ע טניה סולובייצ'יק).
|
|
|
|
| נשלח ב-11/9/2014 13:00 |
|
| |
ירוחם
בוודאי שמצבה של האשה היה מאד גרוע. אבל על איזו תרבות ואיזו תקופה בהיסטוריה אנו מדברים? האם רק האשה היתה זקוקה להגנה? ומה עם זה שאין משטרה והאחריות למניעת רצח היא בידי גואל הדם? ועוד ועוד.
אם נדון בנושא שלך, האשכול שלי יברח לי.
רק אעיר על הפיצוי הכספי: מאה שקלים אינם פיצוי זול. איני יודע עד כמה ניתן להסיק מדורות קודמים לימים בהם נאמר הדין הזה (לפי מסורתנו... סמיילי). אבל ראה נא ראה:
פרשת חיי שרה
(יד) וַיַּעַן עֶפְרוֹן אֶת אַבְרָהָם לֵאמֹר לוֹ: (טו) אֲדֹנִי שְׁמָעֵנִי אֶרֶץ אַרְבַּע מֵאֹת שֶׁקֶל כֶּסֶף בֵּינִי וּבֵינְךָ מַה הִוא וְאֶת מֵתְךָ קְבֹר: (טז) וַיִּשְׁמַע אַבְרָהָם אֶל עֶפְרוֹן וַיִּשְׁקֹל אַבְרָהָם לְעֶפְרֹן אֶת הַכֶּסֶף אֲשֶׁר דִּבֶּר בְּאָזְנֵי בְנֵי חֵת אַרְבַּע מֵאוֹת שֶׁקֶל כֶּסֶף עֹבֵר לַסֹּחֵר: (יז) וַיָּקָם שְׂדֵה עֶפְרוֹן אֲשֶׁר בַּמַּכְפֵּלָה אֲשֶׁר לִפְנֵי מַמְרֵא הַשָּׂדֶה וְהַמְּעָרָה אֲשֶׁר בּוֹ וְכָל הָעֵץ אֲשֶׁר בַּשָּׂדֶה אֲשֶׁר בְּכָל גְּבֻלוֹ סָבִיב: (יח) לְאַבְרָהָם לְמִקְנָה לְעֵינֵי בְנֵי חֵת בְּכֹל בָּאֵי שַׁעַר עִירוֹ:
גם חז"ל טענו שעפרון ביקש סכום עצום. ובכל אופן, בפי ארבע מהפיצוי אפשר לקנות שדה ובו מערת קבורה. אמנם לא ברור עד כמה ייקר עפרון את המחיר יותר מכדי הונאה.
אבל מדוע אינך טוען נגד זה שהאב מקבל את הכסף ולא הבת? כפי שכבר ציינתי לעיל?
התשובה היא שהתורה עידנה את הדינים והמנהגים שהיו לפניה ואת החברה שהיתה לפניה. בעולם של מתן תורה לא היה אפשר לתבוע יותר מן העם ביחס לאשה - אחרת, אפילו דיני התורה לא היו נשמעים (כפי שהקביעה לא לעבוד את ה' בקרבנות לא התקבלה והיה צריך לתת להם משכן ואחר כך מקדש).
|
|
|
|
| נשלח ב-11/9/2014 13:06 |
|
| |
מיימוני אתה קובע חץ של התקדמות, המצב היה ברברי והתורה עידנה אותו. האם לדעתך עלינו להמשיך להתקדם עם החץ, או להקפיא את המצב של זמן מתן תורה.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/9/2014 14:28 |
|
| |
בעל בעמיו
זו שאלה חשובה! רמזתי על כיוון במה שהעזתי לחלוק על הגרי"ד וציינתי שעוד חלקו עליו.
אמנם לחלוק למעשה... אולי זה נושא לאשכול אחר?
|
|
|
| נשלח ב-11/9/2014 15:00 |
|
| |
כִּי תקַּח אִישׁה אִישָּׁ וּבְעָלָתו וְהָיָה אִם לֹא ימְצָא חֵן בְּעֵינָיה כִּי מָצָאה בָו עֶרְוַת דָּבָר וְכָתַבה לָו סֵפֶר כְּרִיתֻת וְנָתנה בְּיָדָו וְשִׁלְּחָו מִבֵּיתה: (היה יכול להיות - בדברים כד, א).
|
|
|
|
|
| נשלח ב-11/9/2014 15:27 |
|
| |
מיימוני מבחינתך, היכן הוא הגבול שממנו ואילך מותר לחלוק למעשה?
|
|
|
|
| נשלח ב-11/9/2014 16:01 |
|
| |
ייחוד אשה בצניעותה וזה מקומה האמתי, על-כן נאמר בספרי אין רשות לאשה לדבר במקום האיש, כי אם האשה איננה אשה, גם האיש איננו איש. אין זה אומר שמקומה רק משני. יש דברים בהם אשה קודמת לאיש ועליו לשמוע בקולה, ויש דברים בהם איש קודם לאשה ואשה כשרה עושה רצון בעלה.
המציאות המודרנית נעה לכיוון נקבה תסובב גבר, אזי מקום הגברים להצניע לכת.
תוקן על ידי מם80 ב- 11/09/2014 16:02:10
|
|
|
|
| נשלח ב-11/9/2014 23:05 |
|
| |
קיבלתי מכתב באישי ואני מעתיק ממנו הערות חשובות:
א. לא דייקתי בניסוח. האם במדרש נכתב "במקום" "לפני" ו"בפני".
זו הערה נכונה אבל כמדומה שהמילים האלו מובילות לאותן כלל: כל עוד האיש והאשה יחד, זה נקרא "במקום" ו"בפני" ואילו המילה "לפני" מציינת את קדימת הזמן בדיבור. וכולן מתארות אותו מצב וקובעות אותו עקרון של קדימות ושתיקה.
ב. מיהי זו שעליה נאמר שאין היא רשאית לדבר? לא כתבתי מפורשות אבל ניתן להבין שזו הנערה הנתבעת. הכותב טען שזו האם! וכן הרי נאמר בפסוק לעיל שהאב והאם מביאים את ההוכחות.
אפשר שהתפקיד של האם מתמצה בהבאת הראיות, שכן היא שייכת באיסוף השמלה עם הכתמים שמוכיחים בתולים. (כך נראה מסברה. מן הסתם אפשר לבדוק בתיעוד בקהילות שנהגו כן מי היה אוסף את הסדין, ומסתבר שגבר לא היה נכנס למקום הזוג אלא רק האשה ודווקא אמה של כלה - שצריכה לשמור את הסדין כהוכחה בדיוק לתביעות כאלו).
אמנם כל זה אם מפרשים "שמלה כפשוטה" והרי זו מחלוקת תנאים.
ואפשר גם שהאם היתה מגיעה עם האב לבית הדין, שהרי כן מצאנו בבן סורר ומורה. ושמא שם זה מקרה מיוחד שצריך את עדות האם שהרי אין הורגים אלא על שם העתיד.
בכל אופן, לענין שתיקת האשה ומניעת הדיבור ממנה אין זה משנה אם שוללים זאת מן הנתבעת או מן האם.
*** בעל בעמיו
השאלות חשובות (וכן העירוני באישי) וצריך לפתוח אשכול. אין לי זמן כרגע אבל תוכל אתה בינתים ונמשיך.
*** מ
העלית טענה מעניינת. מניעת האשה מדיבור נובעת מטעמי צניעות. לא שהיא צריכה להקדים את הבעל, אלא שאין לה לדבר כלל בפני גברים כי זה לא צנוע. (ומדוע משמע מהמדרש שלפעמים היא כן מדברת, אם אין בעלה שם? מפני שסוף סוף מישהו צריך לדבר ואם היא לבדה אין ברירה אחרת. כך הבנתי).
לפי זה אין כאן כללי דרך ארץ ונימוס, מי חשוב ממי, אלא כללי צניעות. וזה אכן דיון אחר. אלא שגם עליו יש לשאול: האמנם יציאתה של האשה לרשות הרבים מהווה חוסר צניעות? מדוע?
אולי צריך לדון מהי צניעות ומדוע צניעות היא הדרת האשה למקום סגור ככל האפשר. ושוב אם זה ענין תרבותי או מהותי להבדל בין המינים.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/9/2014 00:57 |
|
| |
במדרש ספרי נאמר: ואמר אבי הנערה אל הזקנים, מכאן שאין רשות לאשה לדבר במקום האיש. ורש"י פירש: מלמד שאין רשות לאשה לדבר בפני האיש.
אפשר לפרש את הפסוק כמתייחס לאם ואפשר לפרשו כמתייחס לנערה.
פירוש הגר"א לספרי: נ"ב מדכתיב אבי הנערה ולא אמה (כי בפסוק הקודם נאמר ולקח אבי הנערה ואמה).
פירוש המהר"ל מפראג לתורה: דאם לא כן, 'ואמרה' מיבעי ליה, שהרי האשה נתבעת, ולא ראוי היה לאב להשיב. וכיוצא בזה פירוש רא"ם: דאם לא כן, 'ואמרה הנערה אל הזקנים הנה האיש הזה שם לי עלילות דברים' מיבעי ליה, שהרי היא הנתבעת.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/9/2014 08:19 |
|
| |
מ
תודה!
נמצא שהכותב ואני נחלקנו במחלוקת המפרשים עם הגר"א, והוא, הכותב, הלך בשיטת הגר"א ויפה לו...
|
|
|
|