בית פורומים עצור כאן חושבים

לאוהבי הפשט - מהו פשט ומהו דוחק.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-1/11/2014 19:49 לינק ישיר 
לאוהבי הפשט - מהו פשט ומהו דוחק.

לאחרונה הצעתי כאן כמה "פשטים" שלא התיישבו על דעת כמה אנשים למשל דבריי באשכול פתרון חידת חיבור התורה של דרום חוקר, או דבריי באשכול  של אברם העברי, והם פטרו את דבריי בטענת "תירוצים דחוקים". וכן היה בדיונים נוספים.

ובכן, יש לשאול, אימתי הסבר נחשב לפשט או לדרש או ל"תירוץ דחוק". 

אם ניקח כדוגמא את מה שכתבתי באשכול על "
רוב אחיו", אזי כך אפשר "להוכיח" פשט: משווים לפסוקים אחרים, לנושא המדובר ולשכר הישר. מותר לטעון לפשט גם ללא הסבר, אבל על סמך מה הם יכולים לקבוע שזהו הפשט היחיד ואילו פשטים אחרים הם "תירוצים דחוקים"?

ובכן, "יגשו אז ידברו יחדו למשפט נקרבה". הבה ונשמע את משנתם הסדורה של בעלי הפשט שבכאן, מדוע דבריהם הם פשט ודבריי הם רק תירוצים דחוקים. 

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/11/2014 00:33 לינק ישיר 

אליקים

שאלת "רק" שאלה שכל מדע ההרמנויטיקה בא לענות עליה...

אמנם על דרך החידוד, אני ממחזר מה שכתבו כבר אחרים:

פשט זה מה שאני כותב.

דרוש או עקמימות זה מה שההוא שמתווכח איתי כתב...

למעשה, ככל שפרשנות קרובה יותר לשימוש המילים ונצמדת אליו, כך היא נראית יותר "פשט". אבל אי אפשר להציע שום פשט בלי הנחות יסוד, והשאלה היא איך בוחרים את הנחות  היסוד המתאימות.

חוששני שיתכן מצב שבו הבחירה בין הנחות יסוד קרובות ורחוקות לנושא אינה פשוטה, וייתכנו שני הסברים תחליפיים, שכל אחד מהם ייראה קביל או "דרשני" בעיני הצד השני בויכוח, וכל צד בויכוח נראה סביר והגיוני ביותר. ההכרעה ביניהם תהיה אולי תלויה במשהו רחוק בהרבה מן הדיון המקומי. למשל, השאלה כיצד לבחור הסבר לכפילות בפסוקים מסויימים יכולה להביא למספר תשובות חליפיות שכולן נראות מתקבלות וסבירות. והבחירה ביניהן תהיה תלויה במה שאני מאמין לגבי מי שברא את העולם ונתן את התורה וכיצד צריך לקרוא את התורה שהוא נתן. או במה שמישהו אחר אינו מאמין לגבי כל זאת.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/11/2014 15:10 לינק ישיר 

אתה אומר את זה לי? תגיד את זה להם. (מבחינתם כנראה כל דבר שמסכים עם מסורת חז"ל ו/או עם האמונה המקובלת בקרב שומרי המצוות, דינו להחשב לדוחק או לכה"פ דרש.)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/11/2014 15:29 לינק ישיר 

בסדר.

כולם - אמרתי!

(איקון של רמקול)

וכדי לצאת ידי חובת כולם, כפי שכתבתי, הכל שאלה של הנחות יסוד: התאמה למקרא, התאמה לחז"ל, התאמה למקובל. או, להפך, מרד נגד המסורת.

מה שראוי לעשות הוא לזהות אלו הנחות יסוד עומדות ביסוד גישותינו, ולהשוות. ואז נוכל להבין את עצמנו יותר טוב וגם לתת הזדמנות לאחרים לשפוט, בפעם הראשונה אולי, מה הם הפירושים האפשריים, ולבחור ביניהם, ולדעת מה המחיר הלוגי של כל אחד. המחיר הלוגי הוא ההנחות שצריך לאמץ ולהחזיק בהן כדי לאפשר עמדה מן העמדות. ולעתים זה לא רק מחיר לוגי אלא גם מחיר נפשי - וחברתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/11/2014 11:54 לינק ישיר 

וארא ואין איש, ומאלה ואין יועץ, ואשאלם וישיבו דבר
הן כולם אוון אפס מעשיהם רוח ותוהו נסכיהם 

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > לאוהבי הפשט - מהו פשט ומהו דוחק.
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext