| נשלח ב-14/11/2014 09:37 |
|
| |
על העקדה
הדברים הבאים נכתבים - על פי שיטתי, שטעם הקרבנות הוא שהאדם יוותר על משהו גשמי, רצוי משהו שמבטא חיים, למען ייקל עליו להגביר במחשבתו את הרוחניות על הגשמיות. וזאת, אני כותב זאת כאפשרות לפחות - כל זמן שלא תוקן חטא אדה"ר, שביטא את הדעת באכילה גשמית, ובכך הגביר את הגשמיות על הרוחניות.
ובכן, אברהם שומע "קח נא את בנך את יחידך אשר אהבת"
כלומר, הוא אומר לעצמו - הרי זה "בנך" יחידך" "אשר אהבת", דהיינו, הוא אומר לעצמו: הרי אני קשור אליו מאוד, בקשר שאיננו דווקא "רוחני", וזה כמדומה בא על חשבון עבודת ה' שלי.
על כן, אומר אברהם לעצמו, אין לי אלא להעלותו לעולה - לוותר על הקשר איתו, למען עבודת ה' - שהרי זוהי הכוונה בהעלאת קרבן "להשם" - לוותר על דבר גשמי - קרוב לחייך כלל האפשר (שזו הסיבה שמועדף קרבן של בעל חי - שיותר קרוב אל האדם מאשר מנחה מהצומח). (בדרך כלל הקשר בין אב לבנו כולל גם קשר רוחני, וכאן - אברהם סבר משום מה שהקשר עם בנו אינו רוחני כראוי, ועל כן רצה להעלותו עולה)
אמנם, כאשר מגיע רגע האמת - אומר אברהם - והרי אם אני עד כדי כך רציני בנושא זה, שאני מסוגל לקחת את "בני יחידי אשר אהבתי - את יצחק" - ולקחת את המאכלת לשחוט אותו - הרי אין ספק שבעצם אינ ירא אלוקים ממש, ולא סביר להאשים את עצמי על חוסר רוחניות בקשריי עם בני זה. ואם כן אין לי צורך לשוחטו. וזה מתבטא במילים "אל תשלח ידך אל הנער ואל תעש לו מאומה - כי עתה ידעתי כי ירא אלוקים אתה ולא חשכת את בנך את יחידך ממני".
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-14/11/2014 12:27 |
|
| |
הערה מקדימה. ההבחנה שמבחינים היום בין הגשמי לרוחני כשני ניגודים סותרים וכשני תחומי ישות והוויה שונים – ההבחנה הזו היא אפלטונית. אבותנו הקדמונים לא הכירו בהבחנה כזו.
רוחניות היא עיסוק מודע במשמעויות של דברים. סדר פסח הוא מעשה גשמי מאד, תוך מתן משמעות לכל הנעשה בו. משפחה היושבת לארוחת הערב סביב שולחן האוכל מבטאת אחווה משפחתית שהיא עניין רוחני.
אדם המביא קורבן לאל מתוך הכרת תודה מבטא ענווה והכרה במעמדו.
חוטא נדרש לעשות חשבון נפש פנימי, להגיע להודאה פנימית בחטא, לחרטה ולבקשת כפרה. אלו הם מרכיבי המהות הפנימית של החזרה בתשובה. חוטא המביא קורבן בכוונת עיסקה עם האל, תשלום עבור 'כפרה', מבלי אותה חזרה פנימית בתשובה, אינו אלא מוליך שולל את עצמו.
קורבנות היו פרקטיקה מקובלת בעולם העתיק, והן ביטוי מאד מאד גשמי לתפיסת האל ולתפיסת היחס שבין האדם לאל. כמו פרקטיקות דתיות אחרות, המשמעות אובדת או נדחקת, ונותר המעשה הטכני כשהוא מופשט בפועל מכוונתו הרוחנית.
הפרקטיקות התעדנו מאז. אין צורך בתרנגול כפרות, מנהג הזוי ודוחה, אין צורך בשחיטת קורבנות דוחה. את הכרת התודה לאל אני יכול לקיים בתפילה מתוך כוונה ובמעשה ראוי שבין אדם לחברו ובין אדם וסביבתו, שהם ביטוי להליכה בדרכו.
אינני נוצרי, חטא האדם הקדמון אינו רובץ עלי, ואיני צריך לתקן אותו. [הכנסיה הנוצרית היא מומחית מן המעלה הראשונה ביצירת תודעת אשמה ובניצול התודעה הזו לשלטון במאמינים, וכמובן, ביכולת למכור בכסף מלא תעודות מחילה].
אכילתו של אדם מעץ הדעת היא אכילה סמלית המבטאת מעשה רוחני ולא גשמי, וזכור כי הבחנה זו היא 'חדשה' ואין ליחס אותה לטקסט עצמו.
ושוב, בניגוד לתפיסות נוצריות, הנשענות על אותה דיכוטומיה אפלטונית שבין עולם רוחני ועולם גשמי, והמביאות את הקדוש הנוצרי, המשמש מופת, לדחוק מעצמו עד כמה שאפשר את הקשר עם העולם הגשמי, אני מבין את היהודי כמי שאמור ללכת בדרך האלהים כאן, בעולם הזה, הממשי, שהוא הוא יצירת האלהים, ולא לברוח ממנו ולהתנתק ממנו, גם לא להקדיש את כל עולמו ללימוד תורה בחדר סגור מן החוץ. ודאי, יש החולקים על כך.
אהבת הבן, אהבת הבריות, אהבת העולם והמעשה אשר האדם עושה בעולם הזה, כל אלו הם חלק מעבודת האלהים, ולכן אינם עשויים לבוא על חשבונה ובמקומה. לכן הטעון שהוצא לנו אינו תקף. ועוד, שכל מעשה רצח מצוי בניגוד תהומי לעבודת האל ואין לה כפרה. אינני מחפש תרוצים לכוונת אברהם בנכונותו לרצוח את בנו. המעשה מעיד על הטרוף האוחז במאמינים חסרי ביקורת עצמית, טרוף שאנחנו מוצאים בכל הדתות הרוצחות מתוך 'אהבה'.
עודד
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-14/11/2014 14:08 |
|
| |
א. אדם השואף לענייניות, רואי שיבחין בין עניין לעניין, וגם בין עניין לעניין באותו עניין. אילו חשבתי שזה תירוץ למוסריותו של אברהם אבינו, הרי שהייתי כותב זאת באשכול המקביל הדן בעניין זה. אילו רצית אתה לדון בעניין הקרבנות, הרי שראוי היה כי תפתח אשכול בנושא, ולא תערב את דבריך באשכול שאינם מן העניין בו. כנ"ל אם רצית לדון בתפיסות נוצריות שחדרו או לא חדרו ליהדות, או בשאלה האם הנצרות פירשה נכון את התנ"ך, או בנושא הטירוף העלול לאחוז במאמינים מסויימים - בכל אחד ממצבים אלו, היה עליך לפתוח אשכול לעניין המדובר, ולא לערב שמחה בשמחה, ועניין בשאינו מן העניין.
ב. כבר כתבתי לך בעבר, כי בדיוק כפי שאפיקורס לא צריך להכיר את המושג 'מפלצת הספגטי המעופפת' בכדי לכפור, כך גם התנ"ך איננו צריך להכיר את המושגים 'רוחני' ו'גשמי' כדי להכיר בהם ולהבחין ביניהם.
ג. כתבת כי האכילה מעץ הדעת הינה מעשה רוחני, ובו בזמן ציינת שהבחנה ב'רוחני' לעומת 'גשמי' - איננה שיכת לתנ"ך כלל. זוהי סתירה.
ד. אני פירשתי, דבר שאולי היה ראוי להבהירו יותר, כי כנראה לא הובן, כי האכילה מעץ הדעת הינה אכילה שמצמידה את ה'דעת' - היינו הרוחניות - לאכילה - היינו הגשמיות. אם קודם הוא נהנה מעצם החשיבה, וחי את הגשמיות בהרמוניה עם הרוחניות, הרי שעתה הגשמיות באה על חשבון הרוחניות, למשל אם קודם האישה נתפסה כחברו של האדם במהותה "לזאת יקרא אשה כי מאיש לקחה זאת" - כך כתוב לפני החטא, הרי שעתה "ויקרא האדם שם אשתו חוה כי היא היתה אם כל חי" - כך כתוב אחרי החטא, לאמר: אחרי החטא רק כאשר יש תוצאות גשמיות לדברים רוחניים - רק אז אפשר להרגיש את הדברים הרוחניים. כך למשל, זוהי גם הסיבה להצטרכותו לעלי תאנה וכותנות עור - כי מאחר והקשר בין האיש לאשה שוב איננו נתפס אלא דרך המעשה הגשמי - הרי שראוי לכסותו למעשה הגשמי, כדי לא לבלבלו עם המעשה הרוחני. הטעות של ערבוב הגשמי ברוחני היא טעות פשוטה שאדם עלול לעשות באשר הוא אדם. מאז שאבינו הקדמון טעה בטעות הזאת, עדיין לא הצלחנו להתגבר לגמרי על סוג טעות זה. זהו ההסבר למה שכתבתי על חטא אדם הראשון.
ה. אינני חושב שעל האדם לפרוש מהעולם הזה. הרוחניות צריכה להתבטא בתוך העולם הזה, אך לא בערבוב עם העולם הזה. דעת איננה נושא לכרסום, בדיוק כמו שאכילה איננה נושא לחשיבה מעמיקה תוך כדי עשיית יוגה.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-14/11/2014 14:30 |
|
| |
| אליקים7241 כתב: |  | ובכן, אברהם שומע "קח נא את בנך את יחידך אשר אהבת"
כלומר, הוא אומר לעצמו - הרי זה "בנך" יחידך" "אשר אהבת", דהיינו, הוא אומר לעצמו: הרי אני קשור אליו מאוד, בקשר שאיננו דווקא "רוחני", וזה כמדומה בא על חשבון עבודת ה' שלי.
|
|
אהבה זה לק קשר רוחני ??? מילא אם היה כתוב קח את האשה הזאתי אשר חמדת . או קח את בנך אשר תכננת עליו לעבודה בשנה הבאה . אבל אשר אהבת פשוטו תמיר את הקשר הרוחני הזה בקשר רוחני אחר .
|
|
|
|
| נשלח ב-15/11/2014 21:14 |
|
| |
מלא כבודו
אהבה היא קשר רוחני, בהחלט. (אבל גם עבודה זרה היא קשר רוחני, וגם דרישה אל המתים, וגם קשר עם שדים או עם השטן, כולם ראויים לתואר "קשר רוחני".) וגם קשר אהבה יכול לשאוב את כוחותיו מרוחניות מוטעית או פסולה, ו/או להיות מכוונת להשגת רווחים גשמיים.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/11/2014 21:29 |
|
| |
והרי נאמר בעקדה "אחר הדברים האלה" - אולי הכוונה אחרי הברית עם אבימלך - שחז"ל העבירו עליה ביקורת - ואולי גם אברהם עצמו חזר בו, ושם הרי נאמר "אם תשקור לי ולניני ולנכדי" - אולי לכן אברהם חשב שהוא משאיר לבנו "ירושה" של בריתות שאינן ראויות, וזה נתפס אצלו כפסול וכו' כנ"ל.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/11/2014 07:03 |
|
| |
אליקים,
אם הבנתיך, אתה מעלה טענה שאף אני חשבתי עליה, והתלבטתי אם להעז ולכתבה, וכבר איני זוכר אם עשיתי זאת בפורום בעבר.
א. הנסיון של אברהם הובא עליו בידי עצמו כי חשד שאהבתו ליצחק היא פגם בעבודתו לשם שמים.
ב. סיום הנסיון היה כאשר הבין שאין צורך להעלות את יצחק לקרבן. אם בגלל שהבין שאהבת הבן אינה חסרון בעבודת ה', ואם בגלל שחש שהוא באמת מוכן לקרבן ולכן זה כבר מעיד שאהבת ה' חשובה אצלו יותר מאהבתו לבנו.
האם זו כוונתך?
אם כן, אזי בעצם אפשר לפרש - אבל לא הכרחי - שהעקדה נבעה מחסרון, מטעות, שאברהם טעה להאמין שאהבת הבן ואהבת ה' נמצאות בתחרות זו עם זו. כפי שהמקריב קרבן חש ואף חושב שעליו לשלם במשהו יקר כדי להוכיח את אהבתו. וזוהי הבנה פרימיטיבית, במובן של ראשונית אבל גם של חוסר בגרות או בשלות אינטלקטואלית.
ואם כל זה מקובל עליך, ראוי לדון לדעתי מהי הרמה הראשונית של האדם, ומה היא התפיסה הבוגרת והראויה יותר של עבודת ה' ומה נדרש מן האדם. לאו דווקא במצוה פרטית אלא כתכלית.
|
|
|
| נשלח ב-17/11/2014 07:25 |
|
| |
האם ההסבר המועלה כאן "דרושי" בהרבה פחות מאשר זה שבאשכול לבן בקש לעקור את הכל?
|
|
|
|
| נשלח ב-17/11/2014 11:27 |
|
| |
תלמיד
שם מדובר בהלכות "יבשות" המוכנסות בכוח לתוך סיפור, בלי שההגיון מצרף את שני הדברים. כאן הסברתי את הסברא ב"קרבן" באופן כללי, ומתוך הסברא - מתוך העיקרון המובן (גם אם לא מוסכם) - פניתי להסביר את הסיפור.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/11/2014 11:34 |
|
| |
מיימוני
כן ולא.
כשקראתי את דבריך והסבריך לדבריי, אכן היה נדמה לי שכתבת אותו דבר. אבל כשקראתי את ביקורתך, הבנתי שלא כך הדבר.
אתה טועה באותה טעות שטעה עודד כשייחס לי מחשבה על איזושה יא "עיסקה" שנעשית עם הקב"ה ע"י הקרבן. לא התכוונתי לזאת. לא חשבתי שהתורה חשבה שעלינו לשחד את הקב"ה. גם לולא היתה לאלוקים "אישיות" (עיין באשכול הסמוך בדיון עם מקס), עדיין היה צריך להקריב את הקרבן (אינני אומר להיום, אלא להסביר את כוונת התורה) - כדי להרגיש את שריפת החמריות. האדם טבוע בחמריות, כל כולו נהיה "חפצא" של העה"ז, וכדי לחזור או להמשיך בשגרה "תקינה" או כדי לשפר את עבודת ה' שלו, הרי הוא מוותר על כוחות חומריים מסויימים משלו. כך הוא גורם לעצמו לשכוח מהחמריות, בדיוק כמו שהנותן צדקה אלף פעמים בכל פעם עשר אגורות - גורם לעצמו לקנות את מידת הנדיבות.
|
|
|
|
|