|
|
| נשלח ב-26/10/2015 17:55 |
|
| |
| שלישישי כתב: |  |
ואצל שלישי הכל פתוח
לא הבנתי מה פותח האשכול רוצה, אבל בטוח שיש לו "רוח הקודש" |
|
אני מקווה שזו בדיחה ולא באמת חשבת שהתכוונתי אליך במילה "שלישי". במחשבה שניה, אם קלעתי, למה לא ללכת באמת על רוח הקודש?
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2015 00:51 |
|
| |
| כמדומני כתב: |  | ת"ט אני חושב שלא בטוח שניתן לדון על 'סבירות' האלוקים בכלל. ועדיין, לכל אדם יש רמת סבירות מסוימת לכל דבר בעולם, במגבלות (חוסר) המידע שלו. כי בסופו של דבר אם יידחקו אנשים לקיר ויכריחו אותם להמר על זה, הם יהמרו על ערכים שונים. אחד תופש את אלוקים כדבר שלא אמור להיות באינטרקציה עם בני אדם, אצל אחר זה מתבקש ואלמנטרי. ואצל שלישי הכל פתוח, אבל הוא רואה בזה "חידוש" שמצריך הוכחות ברמה גבוהה יותר. וכן הלאה. |
|
והם רציונליים או מושפעים מדעות קדומת?
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2015 04:45 |
|
| |
אריאל על זה אני מנסה לחשוב בימים אלו. אבל ככלל בעניינים של פילוסופיה ולוגיקה, אני מרגיש יותר שיכולות להיות כמה דעות שכולן רציונליות, מאשר ב'דיני הראיות'...
|
|
|
|
| נשלח ב-28/10/2015 22:40 |
|
| |
נראה לי, כמדומני, כי השאלה ששאלת, בדרך שפרשת אותה, הזמינה תשובות אשר, איך שהוא, יתאימו למבוקש.
אתה מבקש 'מכלול של התרשמויות', אבל מהיכן באות התרשמויות אלו? מהבנה מושגית, מבחינה ביקורתית של מציאות, או שמא ממשאלת הלב?
בדברי ההסבר שלך הבהרת כי הנחת היסוד לברור היא אל הפוגש את האדם ומדבר איתו, כדרך ששנים מאיתנו, דרך משל, עשויים להפגש ברחוב ולשוחח. לשון אחרת, ההנחה היא 'אבינו מלכנו', 'משל למלך'. תפיסת האל על פי הזיקה שלנו אליו, זיקה של בנים לאביהם או נתינים למלך.
ודאי שבתפיסה הזו אין שום מניעה להחזיק בתורה מן השמים. התפיסה טבעית והגיונית לגמרי. המלך האב נותן לנתיניו בניו מערכת מצוות, חוקים, מתאר להם את עברם ומדריך אותם באשר לעתידם. מחוקקים המעניקים חוקה לעמם הם חזיון ידוע.
מיימוני בדבריו השניים, אומר כי בחינת עניין תורה משמים שנתנה בסיני נבחנת אצלו פעמים כחוויה אישית, דתית, 'ולפעמים אפילו בתור השערה שניתנת לאישוש'. החוויות אינן ממין הענין כאן שעה שמחפשים איזו אפשרות מסתברת של הוכחה. להפך, חוויות עלולות להטות את המחשבה מדרך הברור. ואילו על ההשערה שניתנת לאישוש, הדבר אותו אנחנו מבקשים, אינו אומר דבר, גם אינו מוסיף על היתרון שיש בטענה עתיקת יומין.
אליקים בדבריו מעיד עד כמה הם מוטים לשרת את אמונתו ולא להיות ראיה לה. על אבותיו ומוריו הוא מעיד שהיו כולם 'אמינים, רציניים, יודעים, חכמים ומוסריים'. תאור כזה הוא, כמובן, מכליל, אידיאליסטי ורגשני. מכאן הוא טוען כי 'זה גם מוכיח על אמיתות תוכן דבריהם'. טענה כזו היא חסרת שחר. לא האדם, תכונותיו ומעמדו מוכיחים אלא ההוכחה מוכיחה. אם הוכחה זו מיוחדת במשהו, היא מעידה על חכמה והבנה אצל המוכיח. כאן הוצג טעון הפוך בכיוונו, ולכן אינו תקף.
איזו מין טענה היא 'הוכחה מגדלות חניכיה' ? – הביטוי הזה 'גדלות חניכי התורה' אינו מובן לי, והטעון חסר תוקף. גדלות, – באיזו גדלות מדובר? – האם יש בה כדי לתת איזה תוקף לאמונותיהם?
עובדה אמפירית היא שלימוד התורה הנהוג בעולם הישיבות, מחדד את השכל. אבל שכל חריף וחד הוא כושר ולא הוכחה. האם גדלותו של איינשטיין כפיסיקאי יכולה בכלל לשמש איזו ראיה לנכונות סברה או טענה שהוא משמיע? ודאי שלא. טענותיו עוברות ביקורת מקיפה ורציפה מזה מאה שנים. הערכה לטענות אלו נובעת מאישור התקפות שהביקורת נותנת להן. בגלל עמידת טענותיו במבחן, ובגלל חשיבתו המקורית ודרכו פורצת הדרך הוא נחשב כפיסיקאי 'גדול'.
הטיעונים האלו מלמדים על הכבוד שתלמידים רוחשים למוריהם, אשר העניקו להם את אמונותיהם, ועל שאיפת התלמידים לרומם את מעמד המורים שלהם על מנת להבטיח לעצמם משענת אמינה ותוקף לאמונות שרכשו. המהלך הסובייקטיבי הזה משקף צורך, וצורך אינו מהווה הוכחה. המהלך מעיד על העדר עצמאות מחשבתית. כבוד למורה יכול להינתן גם על ידי ביקורת. ביקורת כזו מעידה כי המורה הצליח להעמיד את תלמידו על רגליו, לבנות את דמותו כאדם עצמאי בעל מחשבה משלו.
'אם כל העולם מאמין כדאי לבדוק, אין עשן בלי אש'. מלבד קצת יוצאי דופן, כל בני האדם, במשך אלפים של שנים, האמינו באלילים ועבדו אותם האמצעות פסלים. האם זו ראיה? במשך אלפים של שנים, האמינו כל בני האדם כי השמש חגה סביבינו ושוקעת מעבר לים. עובדה אשר אותה כולם רואים בבירור כל יום מחדש. אמונת רבים היא חסרת משקל לעומת הוכחה חיובית או שלילית של יחיד.
תשובה להערת אליקים. הערתך נכונה בהחלט. אם אתה שואל שאלה כמבוא לתשובה, זה עניין אחד. אבל פילוסופים שואלים שאלות על דברים אשר על פניהם אולי נראים להיות ברורים ומובנים, אבל באמת הם אינם מובנים, אולי אינם ניתנים כלל לפתרון.
מאידך שים לב כי אמונה אולי נותנת לרבים תחושה של אמת, משענת יציבות, בטחון וסיפוק, אבל היא אינה מעניקה ידיעה ואינה מאפשרת ביקורת ושיפוט להשגת אמת. אלו כלים של התבונה, לא של האמונה.
לתבונה כושר מיוחד הנתון לה בלבד, היכולת להתבונן בעצמה, לחקור את עצמה, לבדוק את יכולותיה ולהציב לעצמה גבולות.
היו לתבונה יומרות, היא בנתה ארמונות ענק. הביקורת מצאה שאלו חסרי יסוד, אבל יש בכוחה לבנות בית קטן, צנוע, חסר שלמות, אבל בעל יסודות אמינים.
ממגבלות התבונה לא ניבנה. המגבלות שלה אינן פותחות דלת עבור יומרות של אמונה להיות מכשיר המספק הוכחות.
בהערה החמישית מבקש אליקים להקים לתחיה את הראיה הפיסיקו-תאולוגית. מן הסדר בעולם יש ראיה למסדר העולם. מה שנראה כסדר עשוי להיות עובדת התאמה אבולוציונית שלנו למצב ענינים מסוים, התאמה שלנו הנדמת בעינינו כסדר מאורגן של הסובב אותנו. הביקורת של קאנט כנגד כל ההוכחות למציאות האלהים היא במה שאנחנו יכולים לחשוב על דבר המושג הזה הנקרא 'אלהים' ועל התכונות הנדרשות לו בהקשר לתנאי העולם. אבל חשיבה זו היא לעולם ריקה, לפי שאין אנחנו יכולים להעניק 'מציאות' למושג נחשב, אלא רק לאוביקטים שבניסיון, ומושג האלהים אינו ניתן כתופעה ואינו הופך להיות אוביקט של ניסיון. הוכחות אלו לקיומו של האלהים הן יומרה של התבונה לפרוץ את גבולותיה. הביקורת של התבונה את עצמה מגלה את היומרה הזו ופוסלת אותה כמה שמעבר ליכולתה.
אני משאיר את כל הנושא הזה של תורה משמים כנתון לאמונה ולא כנתון למישור העובדתי. אמונה עשויה להיות כח חזק מאד ובעל השפעה רבה. למאמין קיים אינטרס חזק לקיים את תוקף האמונה שלו. אבל אמונה אינה יכולה לספק ראיה לתוקף העצמי שלה.
עודד
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/10/2015 07:36 |
|
| |
הערה מקדימה: אני נאלץ להיות כאן הרבה יותר מדי "מגן האמונה הרציונלית בתמ"ה" בייחס להשקפותיי בפועל. אבל ביקורתו הפסקנית והנחרצת של עודד, לא משאירה לי ברירה... מה שאני בעיקר מבקש לומר, שיש צד שני, רציונלי טהור, ולא רק אמוני תמים.
| 932woland כתב: |  | נראה לי, כמדומני, כי השאלה ששאלת, בדרך שפרשת אותה, הזמינה תשובות אשר, איך שהוא, יתאימו למבוקש.
אתה מבקש 'מכלול של התרשמויות', אבל מהיכן באות התרשמויות אלו? מהבנה מושגית, מבחינה ביקורתית של מציאות, או שמא ממשאלת הלב?
מבחינה ביקורתית. אני למשל, בחנתי עד היום את ההוכחות בעין ביקורתית ורציונלית. ויש לי הוכחה פשוטה לזה, שהמסקנה שהגעתי אליה כרגע, רחוקה מאוד ממסקנת החינוך שלי.
בדברי ההסבר שלך הבהרת כי הנחת היסוד לברור היא אל הפוגש את האדם ומדבר איתו,
טעות. לא הנחת היסוד. אלא זוהי הנקודה לבירור. אח"כ כתבתי שלפי גישה של אדם מסוים האקסיומה הפילוסופית שהגיע אליה היא שמצב של מפגש כזה הוא סביר.
מיימוני בדבריו השניים, אומר כי בחינת עניין תורה משמים שנתנה בסיני נבחנת אצלו פעמים כחוויה אישית, דתית, 'ולפעמים אפילו בתור השערה שניתנת לאישוש'. החוויות אינן ממין הענין כאן שעה שמחפשים איזו אפשרות מסתברת של הוכחה. להפך, חוויות עלולות להטות את המחשבה מדרך הברור. ואילו על ההשערה שניתנת לאישוש, הדבר אותו אנחנו מבקשים, אינו אומר דבר, גם אינו מוסיף על היתרון שיש בטענה עתיקת יומין.
הרבה דברים מטים את החשיבה הרציונלית. חוויה, דעות קדומות, חברה או אינטרסים. מיימוני אמר שיש אצלו את שני הפנים בדת, גם חוויה דתית (אני מבין שהכוונה לרגש עמוק, לא סתם 'כיף' אלא מעין מנגנון מוסר פנימי דק), וגם רציונליות. ברור שהרציונליות אמורה להיבחן בנטרול הרגשות מכל סוג שהוא (או יותר נכון, להשתמש בהם ככלי בידי המנתח, ולא כהשפעה חיצונית).
אליקים בדבריו מעיד עד כמה הם מוטים לשרת את אמונתו ולא להיות ראיה לה. על אבותיו ומוריו הוא מעיד שהיו כולם 'אמינים, רציניים, יודעים, חכמים ומוסריים'. תאור כזה הוא, כמובן, מכליל, אידיאליסטי ורגשני. מכאן הוא טוען כי 'זה גם מוכיח על אמיתות תוכן דבריהם'. טענה כזו היא חסרת שחר. לא האדם, תכונותיו ומעמדו מוכיחים אלא ההוכחה מוכיחה. אם הוכחה זו מיוחדת במשהו, היא מעידה על חכמה והבנה אצל המוכיח. כאן הוצג טעון הפוך בכיוונו, ולכן אינו תקף.
איזו מין טענה היא 'הוכחה מגדלות חניכיה' ? – הביטוי הזה 'גדלות חניכי התורה' אינו מובן לי, והטעון חסר תוקף. גדלות, – באיזו גדלות מדובר? – האם יש בה כדי לתת איזה תוקף לאמונותיהם?
עובדה אמפירית היא שלימוד התורה הנהוג בעולם הישיבות, מחדד את השכל. אבל שכל חריף וחד הוא כושר ולא הוכחה. האם גדלותו של איינשטיין כפיסיקאי יכולה בכלל לשמש איזו ראיה לנכונות סברה או טענה שהוא משמיע? ודאי שלא. טענותיו עוברות ביקורת מקיפה ורציפה מזה מאה שנים. הערכה לטענות אלו נובעת מאישור התקפות שהביקורת נותנת להן. בגלל עמידת טענותיו במבחן, ובגלל חשיבתו המקורית ודרכו פורצת הדרך הוא נחשב כפיסיקאי 'גדול'.
כשמדברים על 'גדלות' לא הכוונה לכשרון. אבל זה יהיה ארוך מדי להסביר כאן למה הכוונה, אולי פעם אחרת.
הטיעונים האלו מלמדים על הכבוד שתלמידים רוחשים למוריהם, אשר העניקו להם את אמונותיהם, ועל שאיפת התלמידים לרומם את מעמד המורים שלהם על מנת להבטיח לעצמם משענת אמינה ותוקף לאמונות שרכשו. המהלך הסובייקטיבי הזה משקף צורך, וצורך אינו מהווה הוכחה. המהלך מעיד על העדר עצמאות מחשבתית. כבוד למורה יכול להינתן גם על ידי ביקורת. ביקורת כזו מעידה כי המורה הצליח להעמיד את תלמידו על רגליו, לבנות את דמותו כאדם עצמאי בעל מחשבה משלו.
אפשר לומר זאת על כל צד. אף אחד לא מרומם את מוריו. מנסים לבחון את מכלול האנשים בעולם בראיה אובייקטיבית. ראה באשכול על נושא זה.
'אם כל העולם מאמין כדאי לבדוק, אין עשן בלי אש'. מלבד קצת יוצאי דופן, כל בני האדם, במשך אלפים של שנים, האמינו באלילים ועבדו אותם האמצעות פסלים. האם זו ראיה? במשך אלפים של שנים, האמינו כל בני האדם כי השמש חגה סביבינו ושוקעת מעבר לים. עובדה אשר אותה כולם רואים בבירור כל יום מחדש. אמונת רבים היא חסרת משקל לעומת הוכחה חיובית או שלילית של יחיד.
א. כדאי גם לבדוק את אמונת האלילים, אך קשה היום לבדוק אותה, כי אין לה מספיק נציגים, והספרות האקדמית בנושא היא בעיקר תיאוריות בגרוש. ב. המגמה כבר אלפי שנים היא מעבר עקבי למונותאיזם. זה מצדיק בדיקה אם אין כאן יד מכוונת.
בהערה החמישית מבקש אליקים להקים לתחיה את הראיה הפיסיקו-תאולוגית. מן הסדר בעולם יש ראיה למסדר העולם. מה שנראה כסדר עשוי להיות עובדת התאמה אבולוציונית שלנו למצב ענינים מסוים, התאמה שלנו הנדמת בעינינו כסדר מאורגן של הסובב אותנו. הביקורת של קאנט כנגד כל ההוכחות למציאות האלהים היא במה שאנחנו יכולים לחשוב על דבר המושג הזה הנקרא 'אלהים' ועל התכונות הנדרשות לו בהקשר לתנאי העולם. אבל חשיבה זו היא לעולם ריקה, לפי שאין אנחנו יכולים להעניק 'מציאות' למושג נחשב, אלא רק לאוביקטים שבניסיון, ומושג האלהים אינו ניתן כתופעה ואינו הופך להיות אוביקט של ניסיון. הוכחות אלו לקיומו של האלהים הן יומרה של התבונה לפרוץ את גבולותיה. הביקורת של התבונה את עצמה מגלה את היומרה הזו ופוסלת אותה כמה שמעבר ליכולתה.
אני חושב שזו יומרנות מוקצנת מאוד לקבוע בשם התבונה קביעה כזו, בשעה נשפכו על דילמה זו טונות של דיו. הספר של הרב מיכי "אלוקים משחק בקוביות" -למשל, לא נחשד בחשיבה אמונית. הוא מבוסס כולו על פילוסופיה ולוגיקה טהורה. אפשר להתווכח. אבל לקבוע?
אני משאיר את כל הנושא הזה של תורה משמים כנתון לאמונה ולא כנתון למישור העובדתי. אמונה עשויה להיות כח חזק מאד ובעל השפעה רבה. למאמין קיים אינטרס חזק לקיים את תוקף האמונה שלו. אבל אמונה אינה יכולה לספק ראיה לתוקף העצמי שלה.
לא מעט מאנשי הפורום הזה ואני הקטן ביניהם, אין שום אינטרס לבסס את האמונה שלי, אלא לחשוב על הכל באובייקטיביות.
עודד
|
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/10/2015 07:39 |
|
| |
עודד א. א. נכון שחוויה היא עניין בעייתי מטעמים מובנים, אבל קשה להץתעלם מכך שהיא המקור הבלתי אמצעי הראשוני שלנו שאינו נזקק לאישושים. ב. ב. חשבתי שלאנשי מדע יש יתרון בגישה לנושאים כאלו מפני שהם אמונים על חשיבה ביקורתית (כך טען עודד לא פעם), אז יש איזשהו יתרון לאינשטיין. וכן לאברך שעוסק בלימוד המחדד את השכל (לדבריך). ג. ג. אי אפשר לנתק את האמונה מתבונה אחרת מי שיאמין שהעולם שטוח לא ייחשב למשוגע. הגבול אינו חד ויש שטל מעבר אפור, אבל לא יכול להיות ניתוק בין אמונה לתבונה. לא בהוכחות מוחלטות (זה כפי הנראה אינו בר השגה בנושא) אבל באישושים. זו כוונת פותח האשכול. ד. הערתך בדבר אינטרס המאמין (או הכופר) - נכונה מאוד
|
|
|
|
|
| נשלח ב-30/10/2015 10:57 |
|
| |
| 932woland כתב: |  |
אליקים בדבריו מעיד עד כמה הם מוטים לשרת את אמונתו ולא להיות ראיה לה. על אבותיו ומוריו הוא מעיד שהיו כולם 'אמינים, רציניים, יודעים, חכמים ומוסריים'. תאור כזה הוא, כמובן, מכליל, אידיאליסטי ורגשני. מה הקשר רגשני? אגב, אני ממליץ לך לקרוא את הפרק השביעי (כמה סמלי) בספר "מנוס מחופש" של אריך פרום. הוא תוקף שם כמה תופעות בחברה המערבית, ביניהם את הזלזול ברגשות. מכאן הוא טוען כי 'זה גם מוכיח על אמיתות תוכן דבריהם'. טענה כזו היא חסרת שחר. לא האדם, תכונותיו ומעמדו מוכיחים אלא ההוכחה מוכיחה. אם הוכחה זו מיוחדת במשהו, היא מעידה על חכמה והבנה אצל המוכיח. כאן הוצג טעון הפוך בכיוונו, ולכן אינו תקף. כמובן שרק ההוכחה מוכיחה. אבל כאשר אדם עומד בפתח שערי האוניברסיטה. ואתה רוצה לזכותו ללמוד בה. כיצד תשכנע אותו? האם תציג בפניו את הספרייה, ותאמר לו: "שב וקרא!"? או שמא תציג בפניו דוגמית של כמו שאתה רוצה - הוכחה, וממנה תגיד לו "יותר ממה שקריתי לפניכם כתוב כאן"? והאם תשלול את הדרך לומר לו "יש כאן מרצים שילמדו אותך - הוכחות"? הרי המרצים אינם חשובים. מה שחשוב הוא רק ההוכחות עצמם - לשיטתך. אם כן למה צריך בכלל אוניברסיטה? פשוט תקים ספרייה. אלא ע"כ אתה מודה, שהאיש המלמד רלוונטי (שוב ע"ש בספר של א"פ) לא פחות, ואף אני בדבריי לא התכוונתי לומר שאני מסתמך רק על היות מלמדיי חכמים, אלא שהואיל והם חכמים, סביר שגם בדור הקודם - הדור שלהם - תפס מה שתופס היום, ואם כן יש הוכחה שבאמת כאשר הם מלמדים אותי הוכחה - מדובר באותה הוכחה שנבדקה כראוי. (ואם אינך סומך על המלמד - אז תצטרך לפתוח אלף מעבדות באוניברסיטה, כדי למדוד ולנסות ולבדוק כל דבר שאי פעם נבדק. שהרי "רק ההוכחה" ראויה להתייחסות.
איזו מין טענה היא 'הוכחה מגדלות חניכיה' ? – הביטוי הזה 'גדלות חניכי התורה' אינו מובן לי, והטעון חסר תוקף. גדלות, – באיזו גדלות מדובר? – האם יש בה כדי לתת איזה תוקף לאמונותיהם? עובדה אמפירית היא שלימוד התורה הנהוג בעולם הישיבות, מחדד את השכל. אבל שכל חריף וחד הוא כושר ולא הוכחה. האם גדלותו של איינשטיין כפיסיקאי יכולה בכלל לשמש איזו ראיה לנכונות סברה או טענה שהוא משמיע? ודאי שלא. טענותיו עוברות ביקורת מקיפה ורציפה מזה מאה שנים. הערכה לטענות אלו נובעת מאישור התקפות שהביקורת נותנת להן. בגלל עמידת טענותיו במבחן, ובגלל חשיבתו המקורית ודרכו פורצת הדרך הוא נחשב כפיסיקאי 'גדול'.
כנ"ל
תשובה להערת אליקים. הערתך נכונה בהחלט. אם אתה שואל שאלה כמבוא לתשובה, זה עניין אחד. אבל פילוסופים שואלים שאלות על דברים אשר על פניהם אולי נראים להיות ברורים ומובנים, אבל באמת הם אינם מובנים, אולי אינם ניתנים כלל לפתרון. מאידך שים לב כי אמונה אולי נותנת לרבים תחושה של אמת, משענת יציבות, בטחון וסיפוק, אבל היא אינה מעניקה ידיעה ואינה מאפשרת ביקורת ושיפוט להשגת אמת. אלו כלים של התבונה, לא של האמונה. לתבונה כושר מיוחד הנתון לה בלבד, היכולת להתבונן בעצמה, לחקור את עצמה, לבדוק את יכולותיה ולהציב לעצמה גבולות. היו לתבונה יומרות, היא בנתה ארמונות ענק. הביקורת מצאה שאלו חסרי יסוד, אבל יש בכוחה לבנות בית קטן, צנוע, חסר שלמות, אבל בעל יסודות אמינים. ממגבלות התבונה לא ניבנה. המגבלות שלה אינן פותחות דלת עבור יומרות של אמונה להיות מכשיר המספק הוכחות.
בהערה החמישית מבקש אליקים להקים לתחיה את הראיה הפיסיקו-תאולוגית. מן הסדר בעולם יש ראיה למסדר העולם. מה שנראה כסדר עשוי להיות עובדת התאמה אבולוציונית שלנו למצב ענינים מסוים, ומי ברא את ההתאמה האבולוציונית? אינני רוצה דווקא שתאמר שי ש"אלוקים" שברא אותה, אבל על כרחך נמצאת מודה שישנם ישויות תבוניות הבונות את העולם ומסדרות אותו - גם אם לא את כולו לפחות חלק גדול ונכבד ממנו, ואם כן חזרו דבריי למקומם הראשון. התאמה שלנו הנדמת בעינינו כסדר מאורגן של הסובב אותנו. הביקורת של קאנט כנגד כל ההוכחות למציאות האלהים היא במה שאנחנו יכולים לחשוב על דבר המושג הזה הנקרא 'אלהים' ועל התכונות הנדרשות לו בהקשר לתנאי העולם. אבל חשיבה זו היא לעולם ריקה, לפי שאין אנחנו יכולים להעניק 'מציאות' למושג נחשב, אלא רק לאוביקטים שבניסיון, ומושג האלהים אינו ניתן כתופעה ואינו הופך להיות אוביקט של ניסיון. הוכחות אלו לקיומו של האלהים הן יומרה של התבונה לפרוץ את גבולותיה. הביקורת של התבונה את עצמה מגלה את היומרה הזו ופוסלת אותה כמה שמעבר ליכולתה. שוב - אין מדובר בנסיון להגיע מעבר למה שקיים. אלא בדיקת מה שידוע כקיים. ואנו יודעים שקיימת תבונה - וייתכן, שבזמן התנ"ך, בדקו ומצאו קשר בין התנהגות הגשם והרוח והכוכבים לבין התנהגות האדם (האם יש לך הוכחה שלהם לא היו הוכחות לזה? האם יש לך פירכא היסטורית לטענה כזו?). וכבר כתבתי באשכול אחר - אם יש ישות X (אלוקים) שהישות Y (האדם ותבונתו) היא מעין הישות X, הרי שבהכרח הישות Y לא תדע על ישות X מעבר לקשר שלה איתו. וזה הסיבה שכתוב שהאדם נברא בצלם אלוקים - בצלם אותו אלוקים שהוא מכיר. וזו הסיבה שפרעה או אנשים אחרים עשו עצמם אלים - פשוט מכיוון שבאותה תקופה כולם הבינו מה הכוונה - הכוונה שהוא אדם המבטא את אנושיותו באופן "מושלם". אף אחד באותם דורות לא חשב לא על סבא זקן שיושב בשמיים, וגם לא על מפלצת ספגטי מעופפת. כולם הבינו שמדובר ברמת תבונה - שהיום אולי היו קוראים לה "תת מודע", "אוירה" וכו'.
כנ"ל עודד |
|
 |
|
|
|
|
|