| נשלח ב-10/5/2016 17:40 |
|
| |
הפסיפס של הדת היהודית
ברגע שהבנתי שאני לא כל כך שייכת לקהילת 'עצור כאן חושבים' הפסקתי לפתוח כאן אשכולות, אז יסלחו לי החברים על כך שבכל זאת אני פותחת אשכול, זה פשוט מציק לי.
.
מאחר שעם הדורות הדת שלנו התרחבה והשתבחה (אולי) אני בעצם שואלת מהי הדת היהודית. אני מבינה שאנחנו כפופים לועשית ככל אשר יורוך, אבל מסתבר שאבות אבותינו היו לא פחות צדיקים מאיתנו למרות שהדת שלהם הייתה קטנה יותר משלנו.
.
כך למשל עד שלא גזרו איסור קריאת התורה לא היה קריאת נביאים, היום שחזרו לקרוא בתורה הס מלחשוב על ביטול קריאת ההפטרה, עם כל ההלכות הכרוכות בזה. וכן עד שלא הגיע מקובל פייטן צפתי לא היה מושג של קבלת שבת, כשלפתע מגיע רב אשכנזי שאביו רח"ל אכל אורז בפסח ובנו הפך את זה כמעט לחמץ אשכנזי. מפה לשם הגיע רב שבטח דאג לעניי העיר והכניס מנהג של כפרות. גם בהלכות נדה חברותיי הספרדיות שומרות פחות ימים כשלעומתם אצלי זה מהעברות החמורות ביותר.
ואם נלך רחוק יותר, גם ברכת המזון גדלה עם השנים כשמשה רבינו בקושי בירך, ובעוד כמה שנים כשכל עם ישראל יכין חלת מפתח אחשב בעיני ילדיי כחרדקית מובהקת, זה יכנס בדיוק כמו שחד גדיא הפך לחלק מההגדה של פסח.
.
נכון שהדת כמעט לא מבטלת מנהגים, אולי רק שמיטת הכספים שלאחר היובל ודיני טומאת המת וצרעת, אבל בגדול אין ספק שהדת מקבלת ולובשת צורות, האם זה אומר שהדת בעצם גמישה ועל הרבנים להתאים אותה למצב הדור? ומה קורה לאדם שלא מרגיש כל צורך בלהמתין 6 שעות בין בשר לחלב אבל מבחינתו עיתונים בשבת גורמים לו קרירות כלפי קדושת השבת? האם הדת אצלו צריכה להיות שונה?
.
ומאידך, אם רבי חיים קניבסקי מרגיש שלהיות בשבת כשהחשמל והמזגן דלוקים זה ממש חילול שבת, אם הוא היה חי בתקופת השולחן ערוך זה אומר שזה היה הופך להלכה לכל עם ישראל?? אני בטוחה שהרבה גזירות חכמים נכנסו לדת בצורה הזאת, בדיוק כמו שאדמורים בעלי רגש יכולים להכניס הנהגות לציבור מרעיתם.
אז זה הדת?? משהו גמיש לפי רוח החכמים (ח"ו זה לא נאמר בזלזול) או שיש לדת יסודות ברורים שעליהם נוספים נספחים, אני למשל הייתי שמחה לאכול קטניות בפסח, וסליחה על הגסות לאפשר בליל שבת וכדומה ללכת לטבילה בצהריים כמו הכלות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/5/2016 23:16 |
|
| |
עם כזה אשכול את חלק אינטגרלי מעצכ"ח
לשאלתך ברור שיש התפתחות הלכתית, אינני יודע את ידיעותייך בתלמוד, אבל כל לומד תלמוד יכול להצביע על הרבה מקומות כאלו
ככלל יש להבחין בין גזירות חכמים שנגזרו בזמן התלמוד לדוגמה: המתנה בין בשר לחלב, יום טוב שני של גליות, וכדומה
לבין חומרות שנובעות מספק הלכתי, המתנת ה' ימים עד ספירת ז' נקיים, איסור חשמל בשבת - שגם אלו נכנסים בהלכה הטהורה, אם כי יתכן שבדיני ספקות יש מקומות שנוכל להקל יותר
יש מקרים שהגדרתם היא 'חשש' כגון קטניות , ובאמת שרוב הפוסקים [החכמים] היו מותירים ברצון על מנהג זה, אבל כנראה שחוששים מהתדרדרות רפורמית וכדומה [או שחוששים מעצמם]
ויש 'מנהגים' שהם פולקלור יהודי, שיתכן שהוא טוב ויתכן שהוא פסול כגון כפרות [מחלוקת ראשונים] מפתח הפרנסה [פולקלור 2016] ועוד סגולות דומות - אין להם שום משמעות 'דתית הלכתית', אלא 'דתית רגשית'. ואכמ"ל
על כל פנים לכי ללמוד תלמוד.
תוקן על ידי גברא_רבה ב- 10/05/2016 23:18:33
|
|
|
|
| נשלח ב-11/5/2016 09:04 |
|
| |
גברא
אם אתה מציע לשרה ללמוד גמרא, אין התפתחות גדולה מזו
|
|
|
|
| נשלח ב-12/5/2016 02:20 |
|
| |
אז זה נכון להגדיר את הדת כחוקה המשתנת בהתאם לרוח הזמן, כל עוד המעשים (המצוות) משרתים את המטרה הרוחנית הסופית.
(מה ששולל גם רעיון שלכל מצווה יש איזה מטרה לתקן משהו מסויים בעולמות עליונים, הכל מותאם לטבע העולם הזה, והגדרת הדת היא תיקון האדם בצורה הטובה ביותר כראות עיני הפרופסור שבדור)
|
|
|
|
|
| נשלח ב-13/5/2016 13:31 |
|
| |
היות ואת מסקנת פיילין רבים הטוענים שזו כוונת המו"נ ראוי להזכיר כי לרמב"ם העושה מפני הכרע הדעת אין זה מעשה דתי
|
|
|
|
|