בית פורומים עצור כאן חושבים

כוונה בטבילת נשים

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-26/1/2017 10:35 לינק ישיר 
כוונה בטבילת נשים

כידוע ספרי קבלה וחסידות מלאים בכוונות המקווה. אך כולם הם כוונות לטבילת גברים. האם נמצא גם כוונות המקווה לטבילת נשים?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/1/2017 12:19 לינק ישיר 

שאלה שפעם עלתה בדעתי ואולי היא קשורה
תקנת טבילת עזרא היא גם לנשים
מדוע לא שמענו מכל התומכים בימינו בטבילת עזרא לתפילה, שיפנו גם לנשים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/1/2017 12:55 לינק ישיר 

האשה טובלת לטהרה  מהתורה. היא מצווה ועושה.
הגבר אינו מצווה ועושה. לכן צריך להמציא בשבילו כוונות

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/1/2017 21:11 לינק ישיר 

רמב"ם בהלכות תפילה (פרק ד הלכה ד):

"כל הטמאין רוחצין ידיהן בלבד כטהורין ומתפללים אף על פי שאפשר להם לטבול ולעלות מטומאתן אין הטבילה מעקבת. וכבר בארנו שעזרא תיקן שלא יקרא בעל קרי בלבד בדברי תורה עד שיטבול. ובית דין שעמדו אחר כן התקינו אף לתפלה, שלא יתפלל בעל קרי בלבד עד שיטבול. ולא מפני טומאה וטהרה נגעו בה אלא כדי שלא יהיו תלמידי חכמים מצויים אצל נשותיהן כתרנגולים.

לפי זה פשוט: אשה משועבדת לבעלה ואין לה השפעה על בעלה בעניין מידת ה"תרנגוליות" הנ"ל, לכן לא תיקנו לה טבילה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/1/2017 16:16 לינק ישיר 

חלמיש

ברוך השב!

חוששני שלא הבנתי את שאלתך. אני מבחין בין שתי אפשרויות.

ראשית, נראה שצריך לברר מהי "כוונה" בהקשר זה.

ואחר כך,

א. האם טבילה צריכה כוונה?

ב. מה הן הכוונות שמיועדות לגברים ולא חוברו כמותן לנשים.

ובכן

אני משער שאפשר להצביע על כוונה כאותו יעד שמצוי בתודעה של האדם שמבצע פעולה מסויימת. היעד הזה הוא בדרך כלל המניע הפנימי לפעולה, למרות שלא תמיד אנו חושבים על כך במפורש ולא תמיד אומרים זאת לעצמנו במה שנקרא "שיחה פנימית".

למשל, אני הולך אל בית הכנסת. כוונתי להתפלל במנין שלי במנחה. אבל באיזו מידה אני חושב על כך שעכשו יצאתי למטרה הזו? אם ישאלו אותי, זו התשובה שאתן. לשם כך אני הולך. אבל אני עשוי בה במידה לצאת מהבית למטרה זו בלי לנהל עם עצמי שיחה ולומר: לשם כך אני עושה.

אשר על כן תמיד תהיתי על כל אותם מקומות בהלכה שבהם נדרשת "כוונה". בדרך כלל, מחשבתו של האדם ניכרת מתוך מעשיו. (וכמדומה ששמעתי כן פעם בשם הרב אשר וייס).

על כל פנים, כדי להיטהר לחולין, כלומר טבילת אשה לנידתה (או לזיבתה) להיטהר לבעלה, וטבילת הגבר משום טבילת עזרא (שאינה מחייבת עוד) - באלו אין צריך כוונה. ומימרא מפורשת היא שאם אשה נפלה למים שיש בהם הכשר טבילה אינה צריכה לכוון כדי להיטהר.

לעומת זאת, אותן "כוונות" שהמקובלים נוהגים בהן, אע"פ שאיני מכירן, דומה שכולנו יודעים עליהם איזה מינימום: אלו ציורים נפשיים שאדם אמור לצייר לעצמו בשעה שהוא עושה פעולה מסויימת, בין מצוה, בין משהו אחר שהופך עקב כך ל"מצוה".

כוונות אלו אינן רק בטבילה אלא בכל רגע ובכל מעשה. ודומה שאתה מכיר את הדברים האלו יותר ממני...

מדוע אם כן אין כוונות קבליות לנשים?

ובכן, קודם כל אולי יש...

אך אם אין - איני מאמין שאני כותב זאת - זו נראית לי הפליה מגדרית. כלומר, אותם גברים שעסקו בקביעת כוונות שונות למעשים שונים אולי לא העלו בדעתם שגם נשים יכולות לעסוק בכך, או לרצות לעסוק בכך.

או שמא אני טועה?

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/1/2017 18:54 לינק ישיר 

הרב מימוני השלום והברכה אני תמיד כאן כצופה - שאלתי היא אכן לאותם כוונות קבליות כגון מספר הטבילות לחשוב על שמות שם ה' על צירופיהם השונים וכד' וכי"ב - בעוד שבספרי חסידות להמון העם והשווה לכול נפש מרובים הם אך מיועדים רק לגברים שטבילתם אפילו לא מדרבנן. ואילו נשים שטבילתם דאורייתא מספיקה טבילה סתם. האם לא העלו על ליבם שנשים יכולות גם הם לכוון כגברים? בדקתי עד מקום שידי מגעת ולא מצאתי

תוקן על ידי חלמישצור ב- 30/01/2017 18:54:58

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/1/2017 14:40 לינק ישיר 

נשים אינם מייחדות ייחודים, ולא מכוונות כוונות, לא מתעלות בדרגות וכו'.
האם שמעת על נשים שעושות תקון חצות? או סגופים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/1/2017 15:52 לינק ישיר 

והרי יש "תקון לאה" ו"תקון רחל"

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > כוונה בטבילת נשים
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext