| נשלח ב-13/11/2017 17:43 |
|
| |
למרוד כדי לשרוד איוב פרק ט
כמוני כמוכם. לא בפעם הראשונה אני קורא את איוב. אבל עכשו נדמה לי שאני קורא אותו בפעם הראשונה. מה שאני מבין היום, אם אני מבין נכון, זו קריאה חדשה לגמרי. הזכרתי את הרעיון באחד הפרקים הקודמים. הספר כולו הוא סיפור התבגרותו הפילוסופית של איוב. הנסיון שהשטן מציע הוא רק השלב הראשון (והשני) בהתפתחותו של איוב. והתפתחות, לפעמים, נקנית בסבל, אפילו בסבל עמוק. את השלב החדש של איוב החדש נכיר בפרק הזה. זה עשוי להיות הפרק הפרשני החשוב ביותר שאני כותב. באמת. סיפור המסגרת (א-ב): נסיון משמים: איוב הצדיק מאבד את כל אשר לו, עושרו וילדיו ובריאותו. הוא חולה שחין ויושב באפר ומתגרד. שלושת רעיו באים לנחמו. איוב מקלל את יומו. רוצה למות כי המוות הוא חדלון ושלווה. מתפתח בהדרגה ויכוח. מחזור 1. אליפז: אין עונש בלי חטא (ד). אם נענשת, מגיע לך. חזור בתשובה ויהיה טוב. ואל תכעס. (ה) איוב(ז): אי אפשר לא לכעוס הכעס גורם לו לפנות אל ה' ולבקש שיקחהו. (ו). אבל אם כבר צועקים אל ה', אז עדיף לבקש חיים והצלה, כי כל עוד אדם חי יש תקוה. בלדד (ח): אם מתו בני איוב, זה בגלל שהם עצמם חטאו. במשפט אחד: נסיון הדורות מלמד: תתפלל ותבקש סליחה, ותראה טוב. (כ) הֶן אֵ-ל לֹא יִמְאַס תָּם ... (כא) עַד יְמַלֵּה שְׂחוֹק פִּיךָ וּשְׂפָתֶיךָ תְרוּעָה: קשה לי להבין מדוע דווקא דברי בלדד גוררים את ההתפרצות העצומה של איוב שמתרחשת בפרקנו. האם היה זה משהו שאמר? זה שבני איוב היו רשעים והגיעו להם למות? זה שאיוב מדבר בלשון נועזת מדי? ואולי זה לא משנה כלל מה אמר בלדד. יש גבול כמה אדם יכול לשמוע ביקורת מחבריו הטובים ביותר כאשר הוא עצמו נלחם בעצמו כדי למצוא דרך להמשיך להאמין באלוקים שעושה לו דברים שכאלו... אכן, תגובתו של איוב היא כה קשה, אפיקורסית לפי כל המושגים הרגילים שלנו, עד שיכולים אנו לתמוה כיצד בסוף הספר האלוקים ישבח אותו על כנותו. ואולי זה בדיוק המסר, שצריך לדעת לומר האמת כפי שאנו מבינים אותה, להציג שאלות גם כשאין לנו תשובה?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/11/2017 17:45 |
|
| |
מבוקש: שופט על המסר העיקרי של הפרק, אולי של הספר, נמצא במספר פסוקים מפוזרים. אלוקים הוא אלוקים ונעלה מכל וחזק מכל. ובן האדם נמצא כאן, למטה, על האדמה, חלש ועלוב וימיו כצל עובר. איך ימצא האדם עוז בנפשו להרהיב ולתבוע צדק לפי מושגיו שלו? האם יתכן בכלל למצוא שופט על אובייקטיבי? הרי אין מי שגדול יותר מאלוקים! (א) וַיַּעַן אִיּוֹב וַיֹּאמַר: (ב) אָמְנָם יָדַעְתִּי כִי כֵן וּמַה יִּצְדַּק אֱנוֹשׁ עִם אֵל: (ג) אִם יַחְפֹּץ לָרִיב עִמּוֹ לֹא יַעֲנֶנּוּ אַחַת מִנִּי אָלֶף: (ד) חֲכַם לֵבָב וְאַמִּיץ כֹּחַ מִי הִקְשָׁה אֵלָיו וַיִּשְׁלָם: ובמילים שלנו: אני יודע שזה כמו שבלדד אמר. כי זה הכרחי (כמעט: אנליטי) שאלוקים הוא הצודק ולא האדם. אם האדם כבר יעז לתבוע משפט, האם ה' יענה לו? מי מספיק חכם ומספיק אמיץ לתבוע את הצדק וגם לנצח ולקבל את מה שביקש? (יב) הֵן יַחְתֹּף מִי יְשִׁיבֶנּוּ מִי יֹאמַר אֵלָיו מַה תַּעֲשֶׂה: האם מי שמעז להציג קושיה, להכתיב לאלוקים מה לעשות, האם גורלו לא יהיה אבדן חטוף? (לד) יָסֵר מֵעָלַי שִׁבְטוֹ וְאֵמָתוֹ אַל תְּבַעֲתַנִּי: אילו אלוקים היה מפסיק להעניש אותי, אילו הייתי יכול להתגבר על הפחד הטבעי שלי (לא רק יראת העונש, אולי גם יראת הרוממות של רודולף אוטו!) (לה) אֲדַבְּרָה וְלֹא אִירָאֶנּוּ כִּי לֹא כֵן אָנֹכִי עִמָּדִי: אז – אז הייתי יכול לדבר בלי פחד. אבל אני ממש לא כזה... כמובן, לומר שאינני כזה ואינני מסוגל לומר את מה שאני אומר זו דרך מעולה לדבר למרות הכל... והתמצית היא צמד המשפטים הבא: (לב) כִּי לֹא אִישׁ כָּמֹנִי אֶעֱנֶנּוּ נָבוֹא יַחְדָּו בַּמִּשְׁפָּט: (לג) לֹא יֵשׁ בֵּינֵינוּ מוֹכִיחַ יָשֵׁת יָדוֹ עַל שְׁנֵינוּ: אלוקים אינו בן אדם. לכן אין שופט על שיכול להיות רם משנינו ולשפוט בינינו. ועדיין, זו רק ההתחלה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/11/2017 17:45 |
|
| |
הפרדוקס הבלתי נמנע של אוהב האמת איוב הוא אפיקורס, נכון? לא, רבותי, איוב הוא המאמין הגדול ביותר, אולי הנעלה ביותר! יאיר הופמן (פרופסור למקרא) מסביר: "איוב אומר לנו: איני יכול להודות בחטאיי... שהרי הודאה כזאת תהיה שקרית, והא-ל, א-לוהי האמת, לא יקבל אותה!" לכן על איוב להכריז על צדקתו. ואולם אם איוב חף מפשע, מדוע האלוקים מתאנה לו? (כ) אִם אֶצְדָּק פִּי יַרְשִׁיעֵנִי תָּם אָנִי וַיַּעְקְשֵׁנִי: הנה הפרדוקס. אם אשקר ואומר שאני חוטא, אני חוטא בשקר. ואם אומר אני את האמת, אני קובע כי אלוקים אינו צודק ואינו צדיק. האם מי שמסוגל לכפור בצדקת הא-ל אינו מיניה וביה רשע?[1] [1] "כפירת המאמין", יאיר הופמן, בתוך "ספר מיכאל" כתר 2007, עמ' 60.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/11/2017 17:46 |
|
| |
העינוי הגדול ביותר הקושיה הפילוסופית מובילה לפרדוקס. הפרדוקס מוביל למצב נורא: חיים במצב של פרדוקס, הם דרישה לחיות בחוסר הגיון, במצב של אבסורד. זה לא רק קושי פילוסופי או אמוני. זה חולי נפשי! (כא) תָּם אָנִי לֹא אֵדַע נַפְשִׁי אֶמְאַס חַיָּי: בעולם הישיבות מסופרים סיפורים רבים שמהווים דוגמא ומופת, שמציגים התמודדות ופתרונות. אחד מהם מספר על תלמיד חכם ששלח קושיה גדולה לאחד מגדולי הדור. הרב הגדול שלח לו בתשובה מראה מקום לקושיה של רבי עקיבא איגר, המפורסם בקושיותיו הקצרות והבלתי פתירות על הש"ס. השואל עיין בסוגיה, הפך בה והפך בה, ולא מצא תשובה לקושיתו. הוא פנה שוב אל הרב הגדול ואמר שלא הבין איך התירוץ עונה על הקושיה. הרב הגדול הסביר לו: לא התכוונתי בכלל לתרץ את הקושיה שלך. (אולי אין לה פתרון! ולכן זו שאלה יפה!). רציתי להראות לך שאינך היחיד שנמצא במצב הזה. גם לרבי עקיבא איגר היו קושיות. אבל – הוא המשיך ללמוד, כפי שמעידות גם הקושיות שלו שממלאות עוד ועוד דפים בש"ס... גם אתה רשום לעצמך את הקושיה ותמשיך ללמוד. כן, מקושיה לא מתים. לא מקושיה בגמרא. אבל השאלה של איוב אינה שאלה של סוגיה. זו שאלת הצדק האלוקי. איך אפשר להתרפא מהחולי הנפשי הזה?
 |
|
|
|
|
|
| |
המרד כתרופה במצב הזה, ירצה או לא ירצה, יש רק פתרון אחד לחולי הנפשי. זה לא פתרון פילוסופי. זה פתרון פסיכולוגי. אין ברירה, כדי להימלט מן המצוקה הנוראה – צריך למרוד. צריך להכחיש. צריך להכריז על כפירה. (כב) אַחַת הִיא עַל כֵּן אָמַרְתִּי תָּם וְרָשָׁע הוּא מְכַלֶּה: ... (כד) אֶרֶץ נִתְּנָה בְיַד רָשָׁע פְּנֵי שֹׁפְטֶיהָ יְכַסֶּה אִם לֹא אֵפוֹא מִי הוּא: ובעברית שלנו: הכל אותו דבר. לכן אני אומר: הצדיק והרשע את שניהם אלוקים הורג. השולט בארץ הוא רשע. אין שום הסבר אחר. עלי להודות שהקריאה הזו אינה חביבה עלי. האם יש לקרוא את שני הפסוקים הנוראים האלו בלשון תמיהה, כלומר האמנם כך וכך המצב הנורא שאלוקים הוא חלילה רשע? או שמא הדברים נאמרים בלשון הכרזה. אכן כן, זה המצב הנורא של האדם! זו התרופה הנפשית. כך אפשר להבין אותם אלו ששרדו את השואה רק על מנת להכחיש שיש אלוקים או אם יש, הם אינם רוצים לעבוד אותו. כך, כזכור, טען הסופר אלי ויזל. כך גם חש איוב, לפי מה שמסופר אצלנו. הקריעה הפילוסופית מובילה לקריעה נפשית, והפתרון היחיד שמאפשר להמשיך לחיות הוא המרד. הכפירה. בתוך הכפירה מסתתרת כמובן תקוה גדולה ועצומה: אלוקים, אלוקים, חזור אלי והסבר לי את עצמך, את הנהגתך. באמת איני רוצה להאמין שאתה רשע. עזור לי להאמין בך.
 |
|
|
|
|
|
| |
מי שחייב לצווח ואינו יכול המדע הבדיוני הפך מאז הולדתו באמצע המאה שעברה מאמצעי בידור זול לסוגה ספרותית אמנותית. הרלן אליסון (Harlan Ellison), סופר מדב ידוע, הציג את המצב הנורא של עולם שנשלט בידי מפלצת סדיסטית כמעט כל יכולה. הסיפור שלו, "אין לי פה ואני מוכרח לצווח" ("I Have No Mouth, and I Must Scream") זכה בפרס היוקרתי, ה"הוגו" בשנת 1968. ראו על הסופר ועל הסיפור בערכם בויקי. קראו כאן את סיכום העלילה רק אם אינכם רוצים לחפש את המקור. כדור הארץ, לאחר מלחמת העולם האחרונה, מאוכלס בידי חמישה בני אדם, המספר, אשה ועוד שלושה. השליט הוא מחשב על, AM, שנהנה להתעלל בהם. הוא שולח אותם להסתובב במנהרות בחיפוש אחרי מזון אך טומן להם מלכודות אכזריות. כמו בעולם הבודהיסטי, החיים הם מקור הסבל. אבל כאן אין צורך באימונים נפשיים. צריך להתאבד. הגיבור מצליח להערים על המחשב והורג את חבריו, ואפילו רואה את הכרת הטוב בעיניהם. אבל הוא אינו מצליח להרוג את עצמו. המחשב המפלצת משנה את צורתו כך שלא יוכל להתאבד, רק לחוש ולהתקדם במנהרות, ושולח אותו להתענות, שופך עליו את חמתו ותיסכולו (ואולי גם שיעמומו). הסיפור המזוויע נגמר במילים: אין לי פה ואני חייב לצווח. האם זה הגורל הנורא ביותר שיכול ליפול בגורלו של אדם? חוששני שלא. אבל זה מספיק נורא. אליסון מספק לנו דוגמא לאופן שבו הגהנום – שנוצר בעקיפין בידי אדם – ומנוהל בידי כוח עליון שטני – יכול להראות, באופן חי ביותר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/11/2017 17:47 |
|
| |
קרן אור במנהרה אפלה נשווה בין העלילה הזו לאיוב, ותסלחו לי על ההשוואה המקוממת. ובכן, הסיפור של אליסון בדיוני וכנראה כך גם סיפורו של איוב (לפחות לפי הגרסה הויכוחית). הגיבור של אליסון יודע שהשליט בעולמו הוא רע, ואין כוח על שיכול לשפוט ולהציל אותו. אין שם רחמים. הגיבור של ספר איוב, כלומר איוב בעצמו, נמצא במצב אבסורדי, קורע נפש, רוצה להאמין אבל למען בריאותו הנפשית נאלץ לכפור (ראו את הביאור הפסיכולוגי כהמשך לפרשנות הופמן לעיל). איוב יכול עדיין לקוות. התקוה גובה מחיר נפשי אבל היא קרן אור שהגיבור של אליסון לא יזכה להן לעולם. האלוקים הוא בלתי מובן, אבל לא רשע חלילה. האם הוא רק מתעלם? האם הוא שולח ייסורים גם למי שלא מגיע לו? למה? העול של השאלות האלו כבד מנשוא, אבל לפחות יודעים אנו שאין אנו חיים בעולמו של אליסון. הדמיון של אליסון מאפשר להקצין את הרוע ולהלביש אותו דמות סיפורית כמעט חיה. העולם של איוב הוא גם העולם שלנו. התשובה שאיוב יקבל, או ימצא, עשויה להיות גם התשובה בעבורנו. עדיין לא קיבלנו אותה. אנו רק בפרק ט'. אבל התקוה הזו עצמה כבר יכולה לחלץ אותנו.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/11/2017 17:47 |
|
| |
כשהמלאך מרביץ הפרק הזה קצר מאד. איוב עובר ייסורים ואיוב מתפתח. התפתחות כואבת ונוראה. אבל האם היה איוב מגיע לאן שהוא מגיע לולא הנסיונות שלו, הייסורים שלו, אפילו בגידת החברים שלו וביקורתם? האם היה מגיע לאן שהגיע לולא היה אדם כל כך אמיתי? יש מחיר לצמיחה. לא קל לשלם אותו. אבל ה' לפעמים כופה עלינו להתקדם גם כשאיננו רוצים בכך. א"ר סימון אין לך כל עשב ועשב, שאין לו מזל ברקיע שמכה אותו, ואומר לו גדל, (בראשית רבה (וילנא) פרשת בראשית פרשה י סימן ו) בלי לנסות להסביר את כוונת המילים האלו, הבה נדרוש אותן באופן פסיכולוגי חינוכי. מה שנכון לגבי צמחים עשוי להיות נכון מקל וחומר לגבי בני האדם. לפעמים צריך להרביץ להם כדי לגרום להם לגדול. טוב שלנו מספיק לקרוא את ספר איוב כדי להתפתח...
|
|
|
|
| נשלח ב-13/11/2017 17:48 |
|
| |
סיכום נגד אמלק זה עשוי להיות הפרק הפרשני החשוב ביותר שאני כותב. זה עשוי להיות פרק חשוב מאד בספר איוב. מבוקש: שופט על. האם יכול להיות מי שישפוט בין איוב לבין אלוקיו, אם אפילו איוב עצמו פוחד להביע את אשר עם לבו? אבל איוב כן יכול לומר שהוא אינו יכול לומר מה שהוא אומר דרך ההכחשה. (הטקסט יותר ברור מהמשפט האחרון, נכון). הפרדוקס, העינוי והתרופה. ה' מעמיד את איוב במצב בו הקושי הפילוסופי הופך לקושי נפשי, למחלה שהתרופה היחידה שלה היא כפירה. זה לא קורה רק לאיוב. זה קרה בשואה וזה סיכון לכל אדם שעובר שואה נפשית. דווקא היושר והאמונה באלוקי אמת מחייבים לפעמים לצעוק נגדו. ואז רק כפירה מהווה דרך להחלץ. אבל מי רוצה להיות כופר? מי שחייב לצווח ואינו יכול – קרן אור במנהרה אפלה. בניגוד למצב הזוועתי של גיבור סיפורו של הרלן אליסון, לאיוב יש תקוה. החיים בתקוה בלתי אפשרית קשים, אבל עדיין טובים יותר. הלא כן? כשהמלאך מרביץ, טוב שאפשר ללמוד מספר איוב ולא להזדקק לנסיונותיו.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/11/2017 23:48 |
|
| |
הערה חשובה: להבנתי, לפחות - איוב אינו אומר דברי כפירה. מה שהוא אומר "ארץ ניתנה ביד רשע" אינה אמירה שנאמרת כלפי שופט כל הארץ, אלא כלפי הממונים באמצעותו. נניח בני האדם המנהיגים את האנושות. אולי גם מלאכים שתפקידם להיות (אולי בין השאר) מלאכי חבלה (אולי: רשע=השטן. והרי אנו יודעים שהקב"ה אמר לשטן "הינו בידך"...)
"תם ורשע הוא מכלה" - על ידי שנותן את הארץ ביד הרשעים, ולכן גם "פני שופטיה יכסה" - השופטים הצדיקים שרוצים לעשות צדק, אינם יכולים בגלל מעטה הערפל הסמיך שנעשה ע"י השטן. (אפשר להתווכח מה הכוונה בפועל, ואני כותב בצורה שתתאים לכתוב בכל מקרה)
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2017 00:01 |
|
| |
אליקים
העמדת על נקודה חשובה מאד!
מה שכתבת, שיש מתווכים בדרך, שעושים בעיות, מעניין שהתפיסה הזו אינה עולה בדעתו של איוב, ולכן גם לא אצל המחבר שלו. יש דעות שאפשר לבדוק ולהתווכח איתן. זו לא בתחום הלגיטימיות ולא בתחום הצורך להתמודד עמהן!
עד כמה שאני מכיר את המקרא, אין בו אפשרות שמלאך או כוח מתווך יפעל מעצמו. (יש ביטויים בתלמוד שמשמעם שיש איזו אפשרות של ויכוח אם גם לא חוסר ציות. למשל, שר של ים מתווכח לפני שהוא בולע את המצרים ומעביר את עם ישראל, ומי שירצה לטעות יראה בכך יכולת עצמאית).
האפשרות הזו קיימת כמובן בדתות אחרות. הגנוסטיקה, שכולה מתחילה ממרד של מלאך או כוח אחר. שהרי האלוהים הבורא הוא בעצם האלוהים הרע. במיתולוגיה הסינית יש באמת ביורוקרטיה אדירה, כך שניתן לנצל זאת כדי להתחמק מעונש מצד הפקידים של האלים.
יש מקום לשאלה על האפשרות של כוח למרוד בדמותו של הנחש. אכן לפי "פרקי דרבי אליעזר" התלבש השטן בנחש. אבל מאימתי הדעה הזו? האם היא אותנטית לחכמינו?
ובכל אופן, דומה, כפי שכתבתי על סמך דבריך, שמתוך כך שהאפשרות להסביר כך את סבלו של איוב אינה מוצעת, זה אומר שהיא אפילו אינה "הווה אמינא", השערה שאיתה יש להתווכח.
איקון ירוק על התובנה החשובה!
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2017 00:05 |
|
| |
אמנם, בעיניי, קשה עוד יותר מה שאומר איוב בפסוקים אחרים (י"ד-י"ח):
"... לא אאמין כי יאזין קולי. אשר בשערה ישופני והרבה פצעי חינם" שוב, אני מניח שאיוב לא כופר בכך שהקב"ה שומע תפילה. הוא רק כופר בסתמיות של הטענה הזו. גם בזה, הוא, אולי - טועה, אבל מחשבתו היא שבעצם אין טעם להתפלל אם אתה רואה שהכל רע.
זו גם מחשבתו כשהוא אומר "ארץ ניתנה ביד רשע". אמנם, לאחר מכן הוא מכריז בשבועה - להבנתי ("נקטה נפשי בחיי" - כמו "לשים נפשו בכפו") - ואומר "אעזבה עלי שיחי" - מוכן אני לעזוב את כל טענותיי, רק "הודיעני על מה תריבני". ואכן - למה אני מבקש זאת - כי אכן אין הגיון בכל זה. אין הגיון בכך שהקב"ה יברא אותי כדי לעשות לי רע. אמנם באמת, משמעות דבריו היא: לא קיבלתי מענה. אני מבקש, ועדיין איני מקבל. וכאן יש מקום לשאול: מתי הוא ציפה לקבל? ולכאורה אם רואים את כל הספר כהמשך אחד, אולי כשהוא "קילל את יומו" - היה מונח בתוך זה כוונה שהקב"ה יענה לו, אלא שהוא לא אמר זאת בפירוש, ואכן הקב"ה לא ענה לו מייד, אבל כן ענה בסוף הספר. אבל לפני שהוא ענה, אז הקב"ה הניח קודם לחברים לומר את דברם, והם ענו מה שענו והוא התווכח איתם על צדקת תלונתו. ואם כן, יש כאן מקום לברר, מתי והיכן ותוך כמה זמן אנו מצפים לקבל מענה מהקב"ה לשאלותינו ובקשותינו? זה כמובן שאלה כללית מאוד, אבל אני רק מעיר על זה כי זה עולה לכאורה מתוך העיון כפי שהראיתי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2017 00:20 |
|
| |
מיימוני
אני מגיב להודעה שלך המגיבה על דבריי, כי בינתיים כתבתי גם אני עוד הודעה.
-
צריך לשאול מה זה "מתווכים"? האם הר"מ בישיבה הוא מתווך בין ראש הישיבה לבין התלמיד? במידה מסויימת כן. ובמידה מסויימת הוא עצמאי. אבל זה לא אומר שום דבר על "שלטונו" של ראש הישיבה. לפעמים כן. אבל לפעמים לא, ואצל הקב"ה זה באופן מוחלט לא מפריע לשלטון המוחלט של הקב"ה. אבל זה לא אומר שחוץ מאשר לקב"ה כל השאר הם חסרי כוח. כוחם הוא כוח שנתן להם הקב"ה, אבל עדיין הוא כוח שלהם! כמו שהאדם קיבל בחירה חופשית והוא יכול לפעול באופן עצמאי! כך זה בכל הבריאה, ברמות שונות של "תיווך" עצמאי.
|
|
|
|
|