בית פורומים עצור כאן חושבים

איוב פרק י: התמאס יגיע כפיך?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-14/11/2017 19:43 לינק ישיר 
איוב פרק י: התמאס יגיע כפיך?

או: הזמנה לפיוס הדדי

וגם: אני יודע שאתה אוהב אותי!

הפרק הקודם הוא הנועז ביותר של איוב. איוב מעז למתוח ביקורת על אלוקים בכבודו ובעצמו. מה אפשר כבר לומר אחרי התפרצות שכזו?

קראו ותראו. כן, פתחו את הפרק וקראו. לקמן אעיר כמה על כמה נקודות, אבל אין תחליף לקריאת הטקסט המקורי. הוא לא ארוך. רק השפה קשה. אז מה, מבינים בערך.

סיפור המסגרת (א-ב): נסיון משמים: איוב הצדיק מאבד את כל אשר לו, עושרו וילדיו ובריאותו. הוא חולה שחין ויושב באפר ומתגרד. שלושת רעיו באים לנחמו. איוב מקלל את יומו. רוצה למות כי המוות הוא חדלון ושלווה. מתפתח בהדרגה ויכוח.

מחזור 1. אליפז: אין עונש בלי חטא (ד). אם נענשת, מגיע לך. חזור בתשובה ויהיה טוב. ואל תכעס. (ה)

איוב(ז): אי אפשר לא לכעוס. הכעס גורם לו לפנות אל ה' ולבקש שיקחהו. (ו). אבל אם כבר צועקים אל ה', אז עדיף לבקש חיים והצלה, כי כל עוד אדם חי יש תקוה.

בלדד (ח): אם מתו בני איוב, זה בגלל שהם עצמם חטאו. במשפט אחד: נסיון הדורות מלמד: תתפלל ותבקש סליחה, ותראה טוב. (כ) הֶן אֵ-ל לֹא יִמְאַס תָּם ... (כא) עַד יְמַלֵּה שְׂחוֹק פִּיךָ וּשְׂפָתֶיךָ תְרוּעָה:

איוב (ט): אילו רק היה מי שישפוט ביני לבין אלוקים. האם ארץ ניתנה ביד רשע? הקריעה הפילוסופית מובילה לקריעה נפשית, והפתרון היחיד שמאפשר להמשיך לחיות הוא המרד. הכפירה.

וזה אולי מסביר את הפרק שלנו. בתוך הכפירה מסתתרת כמובן תקוה גדולה ועצומה: אלוקים, אלוקים, חזור אלי.

בפרק הקודם איוב מבקש הסבר. בפרק שלנו הוא מבקש רחמים. והפעם הוא מנהל דו שיח ישיר, כמעט דו שיח אוהב, עם אלוקים.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/11/2017 19:44 לינק ישיר 

אני והאתה הנצחי

ההוגה היהודי מרטין בובר תרם לפילוסופיה הקיומית תובנה חשובה. יש שני אופנים שבהם אנו מתייחסים למציאות. יש יחס אדם-אובייקט. ויש יחס אדם-אתה. היחס הראשון מכונה לעתים אני-לז, אני-חפץ. ואילו היחס בין אדם לאדם הוא יחס של אני-אתה. (וכמובן אם אנו מתעלמים מן האנושיות של מי שאיתו אנו בקשר זה ממש לא טוב...).

הבאתי בקיצור מדי את הרעיון של בובר מפני שהוא בסיס להמשך. היחס בין האדם לבין אלוקים אף הוא יחס דיאלוגי. אבל בניגוד לאני-אתה שבינינו בני האדם, האדם הפונה לאלוקים נמצא ביחס ייחודי. הוא ביחס של "אני" מול "האתה הנצחי".

איוב הפנה את גבו לאלוקים. ואפשר להבין למה. גם פילוסופית וגם נפשית. הוא גזר על עצמו שתיקה. ואחר כך, כשפרץ את השתיקה, והחל לשפוך את ליבו, כאשר קילל – את יומו קילל. שם שמים לא עלה על שפתיו.

התוכחות של רעיו, שהן המשך הנסיון, המשך האתגרים שבונים אותו, אילצו אותו לדבר על אלוקים. וכעת, לאחר שתקף את אלוקים עד כמה שזה אפשרי לאדם, הוא סוף סוף מסוגל גם לפנות אליו.

ועכשו הוא כבר נשמע אחרת לגמרי.

מסתבר שבתוך כל אחד מאיתנו נמצא עדיין הילד הקטן. ויש מי שהקשר העמוק שלו ביותר עם אלוקים בנוי על חויות הילדות שלו. למשל, הגרי"ד סולוביצ'יק.

אבוי לו למי שאיבד את הקשר שהיה לו. איוב, בתחילת שיחתו, לאחר ששיחרר את התלונות המוצדקות שלו, נדמה שמצא בחזרה את אלוקים. עכשו הוא כבר מסוגל לפנות אליו. הכעס, אולי השנאה, מתחלף כעת ברצון לפיוס, בגעגועים למה שהיה פעם. וקודם כל, הוא מבקש סליחה.

(א) נָקְטָה נַפְשִׁי בְּחַיָּי אֶעֶזְבָה עָלַי שִׂיחִי אֲדַבְּרָה בְּמַר נַפְשִׁי:  (איוב פרק י)

במילים שלנו: נמאס לי מהחיים אז התעלמתי מהכל ודיברתי מתוך הסבל.

זה הקרוב ביותר שאיוב מסוגל להגיע כדי להתנצל ולומר: דיברתי מתוך כאב.

האם באמת איוב חוזר בו? הלוחם הגדול למען הצדק, שמוכן להתייצב נגד אלוקים, ממש מתנצל וחוזר בו?

אפשר לקרוא את הפסוק הזה גם אחרת.

(א) נקטה, אחר שנפשי מתקוטטת עם חיי כי טוב לה מות מחיים והחיים הם כאויב וצר לה, על כן אעזבה עלי שיחי ואדבר את כל אשר בלבבי: (מלבי"ם).

איני חולק על הקריאה הזו, אני רק סבור שכאן איוב אינו מדבר על מה שיקרה מכאן ולהבא, אלא על מה שהיה עד עכשו. צאו וראו כי בפרק הזה אין הוא מטיח דברים כלפי מעלה.

לא, איוב מגיע כאן הכי קרוב שאפשר לו להתנצל.

ועכשו הגיע הזמן לנסיון להתפייס, לאהוב שוב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/11/2017 19:44 לינק ישיר 

חמול עלי, אלוקים

(ב) אֹמַר אֶל אֱ-לוֹהַּ אַל תַּרְשִׁיעֵנִי הוֹדִיעֵנִי עַל מַה תְּרִיבֵנִי:

אפשר לחשוב שאיוב מבקש שאלוקים יסביר לו במה הוא לא בסדר. אבל לא, כי מייד משתנה הבקשה.

(ג) הֲטוֹב לְךָ כִּי תַעֲשֹׁק כִּי תִמְאַס יְגִיעַ כַּפֶּיךָ וְעַל עֲצַת רְשָׁעִים הוֹפָעְתָּ:

זה מה שעושה לך טוב, אלוקים? עשית אותי ואת העולם ועכשו כאילו איזה רשע יעץ לך מה לעשות, אתה בא כדי לפגוע?

איוב, בלי לדעת, מגלה כאן שיש מי שמסית נגדו את אלוקים...

(ד) הַעֵינֵי בָשָׂר לָךְ אִם כִּרְאוֹת אֱנוֹשׁ תִּרְאֶה:

(ה) הֲכִימֵי אֱנוֹשׁ יָמֶיךָ אִם שְׁנוֹתֶיךָ כִּימֵי גָבֶר:

הלא אתה אלוקים האינסופי, אז איך לא תחמול על יצור מוגבל וחולף?

(ו) כִּי תְבַקֵּשׁ לַעֲוֹנִי וּלְחַטָּאתִי תִדְרוֹשׁ:

(ז) עַל דַּעְתְּךָ כִּי לֹא אֶרְשָׁע וְאֵין מִיָּדְךָ מַצִּיל:

אם תבדוק ותגלה חטאים, אני אבוד!

האם איוב מודה שיש לו חטאים, בניגוד לעמדתו עד כאן, או שהוא מתייחס לדיבורים שלו בפרק שעבר, או שהוא מאמץ את העמדה שביחס לה' אי אפשר להיות נקיים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/11/2017 19:45 לינק ישיר 

כמו אמא שמרחמת על ילדיה

הקטע הבא הוא יפהפה מבחינה ספרותית. תסלחו לי שאני מעתיק את כולו.

(ח) יָדֶיךָ עִצְּבוּנִי וַיַּעֲשׂוּנִי יַחַד סָבִיב וַתְּבַלְּעֵנִי:

(ט) זְכָר נָא כִּי כַחֹמֶר עֲשִׂיתָנִי וְאֶל עָפָר תְּשִׁיבֵנִי:

(י) הֲלֹא כֶחָלָב תַּתִּיכֵנִי וְכַגְּבִנָּה תַּקְפִּיאֵנִי:

(יא) עוֹר וּבָשָׂר תַּלְבִּישֵׁנִי וּבַעֲצָמוֹת וְגִידִים תְּסֹכְכֵנִי:

(יב) חַיִּים וָחֶסֶד עָשִׂיתָ עִמָּדִי וּפְקֻדָּתְךָ שָׁמְרָה רוּחִי:

האין היוצר חס על יצירתו?

אתה נתת לי חיים, עשית לי חסד, האם תפסיק לשמור עלי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/11/2017 19:45 לינק ישיר 

אני יודע שבפנים אתה אוהב אותי

(יג) וְאֵלֶּה צָפַנְתָּ בִלְבָבֶךָ יָדַעְתִּי כִּי זֹאת עִמָּךְ:

שוב, כאשר אבא כועס על הילד, הילד עשוי להתנחם ואפילו להפציר באבא הכועס: הלא אתה אבא. אני יודע שזה רק כלפי חוץ, שבפנים אתה אוהב אותי.

(יח) וְלָמָּה מֵרֶחֶם הוֹצֵאתָנִי אֶגְוַע וְעַיִן לֹא תִרְאֵנִי:

הרי אתה זה שהולדת אותי! האם היה יותר טוב שהייתי מת ואיש לא היה יודע עלי?

תן לי אפילו רגע אחד

(כ) הֲלֹא מְעַט יָמַי וַחֲדָל וְשִׁית מִמֶּנִּי וְאַבְלִיגָה מְּעָט:

(כא) בְּטֶרֶם אֵלֵךְ וְלֹא אָשׁוּב אֶל אֶרֶץ חֹשֶׁךְ וְצַלְמָוֶת:

(כב) אֶרֶץ עֵיפָתָה כְּמוֹ אֹפֶל צַלְמָוֶת וְלֹא סְדָרִים וַתֹּפַע כְּמוֹ אֹפֶל

בעברית שלנו:

החיים כל כך קצרים. תפסיק את העונשים שלי. תן לי לנשום. אפילו רגע אחד!

עוד רגע מאוחר מדי. אני מת והולך אל ארץ המוות. ובעצם, זה מה שאני מרגיש כבר עכשו...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/11/2017 19:46 לינק ישיר 

סיכום נגד אמלק

יש כאן תהליך פסיכולוגי מובן. לאחר שאיוב הרשה לעצמו לבטא את רגשותיו הסוערים ואת הקושיות הפילוסופיות, הוא יכול לעבור למצב ההפוך.

בפעם הראשונה איוב מדבר לא בהתחמקות, לא על אלוקים, אלא אל אלוקים.

אני מנסח את המסרים שלו בקיצור, בשפה שלנו, כמעט בשפה של ילדים, מפני שנדמה לי שזה מה שעובר עליו, שהוא, איוב, שב אל חויות הילדות שבהן האמון באלוקים הוא מלא ומושלם.

חמול עלי, אלוקים

כמו אמא שמרחמת על ילדיה

אני יודע שבפנים אתה אוהב אותי

תן לי אפילו רגע אחד של שלוה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > איוב פרק י: התמאס יגיע כפיך?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext