בית פורומים עצור כאן חושבים

איוב שאג מי לא יירא (טז-יז)

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-24/11/2017 12:24 לינק ישיר 

ירמיהו, באותו הפרק, מספר על כך שהוא מתאושש ומתעודד לאט לאט ממחשבה על כך שה' ודאי רוצה בטוב ולא ברע, ועלינו לפשפש במעשינו ולבטוח בה שסוף סוף יביא לנו ישועה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/11/2017 12:26 לינק ישיר 

בוא נזכיר גם משהו אחר. בהמן כתוב
"ויספר המן לזרש אשתו לכל אוהביו את כל אשר קרהו"
המן סיפר ל"אוהביו"
אבל מי ענה לו?
"ויאמרו לו חכמיו וזרש אשתו אם מזרע היהודים מרדכי וכו'"
הוא סיפר לאוהביו. כשהם ענו לו, הם אולי כבר לא היו אוהבים, אבל הם כבר כן היו חכמים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/11/2017 13:03 לינק ישיר 

ירוחם

איקון ירוק ביותר

המקור נעלם ממני או שלא שמתי לב אליו. תודה!

אליקים

עלי ללמוד את הפרק ההוא ולהוציא מסקנות. תודה

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/11/2017 11:36 לינק ישיר 

פירוש (שלי) לפסוקים הנ"ל מפרק י"ז' ונתחיל מפרק ט"ז פס' כ'

פס' כ': "מליצי רעי, אל א-לוה דלפה עיני"

זוהי פנייה לרעיו שהם מליציו, ואומר להם ש"אל א-לוה דלפה עיני" ועל כן מבקש מהם שיהיו מליציו לעניין הבא,ש:

פס' כ"א: ויוכח לגבר עם א-לוה ובן אדם לרעהו"

שהוא מבקש לערוך הנכחת הוכחות לפני ה' (הנכחה - כמו שפירשתי בפעם הקודמת), וכן "ובן אדם לרעהו" לפני בני אדם

ומהם הדברים שאומר לה'? - הוא אומר לה'  שימיו קצרים ורעים, וכאמור בהמשך ראוי להתלונן על חוסר הצדק וטוב האמת

פס' כ"ב: "כי שנות מספר יאתיו ואורח לא אשוב אהלוך"

השנים הבאות אלינו הם שנים מספר כלומר ספורות, ולא הרבה, והדרכים שאנו הולכים בהם, לא נוכל לשוב אליהן, לא לתקנם ולא ליהנות מהם,

פס' א' "רוחי חובלה ימי נזעכו קברים לי"

המילה נזעכו אכן בלתי מוכרת, אבל אכן נשמע כמו "נדעכו", ו"קברים לי" כלומר ימי שנזעכו הפכו להיות לי לקברים.

פס' ב': אם לא התולים עימדי ובהמרותם תלן עיני

כמו בפרק ט"ז פס' י"א, בו מוזכרים "רשעים" הפוגעים באיוב, נראה לי שאין הכוונה לחבריו, וגם לא כלפי מעלה, אלא כלפי מישהו חיצוני, אולי אלו ששדדו את רכושו (בסיפור המסגרת, פרקים א'-ב'), ואולי זה רק צורה ספרותית לתאר את גודל קשייו כאילו היה תחת התקפה של אנשים רשעים, ואולי גם רמז לאישזהם מלאכים רעים או רוחות וכדומה, בהנחה שייתכן ואיוב האמין בכאלו דברים.

עכ"פ "התולים" כלומר "ליצים" בני אדם (או שדים, וכאמור) המהתלים, והם "עימדי" כלומר הם נמצאים במקומי ומצירים לי, "ובהמרותם" ובאווירת החטאים שהם חוטאים כלפי - באווירה זו "תלן עיני" - באווירה זו אני הולך לישון, כי אין לי אפשרות לישון באופן נוח ונעים.

פס' ג': שימה נא ערבני עימך מי הוא לידי יתקע"

זו קריאה לקב"ה כאמור בפסוקים הקודמים "ויוכח לגבר עם א-לוה". וקורא כאן לקב"ה, קצת בחוסר אמון לתשובה הרצויה - אך בקריאה בחוסר האמון, קורא לקב"ה שיערב לו לטוב כפי שאכן היה צריך להיות, כפי שאליפז אומר, וכפי שאכן אנשי הא-ל אומרים וחוזרים ואומרים. ועל כן אומר, "מי הוא" מרעי וכדומה שלידי יתקע שבצדקתי יהיה לי טוב

פס' ד': "כי ליבם צפנת משכל על כן לא תרומם"

כלומר, מחשבותיהם (של הרעים, האמורים לעיל "ויוכח לגבר עם א-לוה ובן אדם לרעהו", ושגם עליהם אמר "מי הוא לידי יתקע") צפונות בקרבם, שכל לפנים משכל, (אולי ניתן לדרוש: "ליבם" - רגשותיהם הטבעיים, מוחבאים מאחורי "שכלם"- הרציונליזציות שלהם...) מחשבותיהם מוסתרות ומסובכות במחשבות אחרות, ולפיכך מחשבותיהם אינם יכולות להיות ברורות, ועל כן אינם יכולים באמת להבטיח ולתקוע לידי ולערוב לי שבצדקתי יהיה לי טוב ו"על כן לא תרומם" כלומר על כן ודאי שאין הבטחה אמיתית מהם, ולא תרוממני מצרותי, וגם הם לא יתרוממו דבריהם להטחה אמיתית.

ואפשר לפרש "ליבם צפנת משכל" כלומר גרמת להם להצפין ולהחביא את מחשבותיהם האמיתיות, וש"על כן לא תרומם" לכן הם לא באים לעזרתי ולנחמני אלא לצערני יותר בדבריהם

פס' ה' "לחלק יגיד רעים ועיני בניו תכלינה"

כאן עובר איוב לומר מה "כולם יודעים" על כמה שהדברים גרועים - הרעים -החברים - דבריהם הם למחלוקת ולחלקלקות, עיני בניו תכלינה ולא ישיגו אביהם ולא ישיגו רצונם, 

פס' ו' "והציגני למשול עמים ותופת לפנים אהיה"

הציגני למשל ולשנינה לעמים, ולתופת "לפנים" כלומר לפני כולם, או: לפניהם (לפני העמים האמורים לעיל בפסוק),

פס' ז': ותכה מכעס עיני ויצורי כצל כולם"

כלומר תכהה עיני מכעס על כל זה, ויצורי - לכאורה כמו "עיני" כך שאר ה"מוצרים" המורכבים בי - אברי, כפריוש רש"י, או "יצורי" - יצרי ומחשבותי - כדברי הרלב"ג

ועל כן קורא ואומר איוב:

"ישומו ישרים על זאת ונקי על חנף יתעורר, ויאחז צדיק דרכו וטהור ידיים יוסיף אומץ"

כלומר הצדיקים והישרים צריכים להתעורר ולתבוע את הצדק האמיתי, 

"ואולם כולם תשובו ובואו נא ולא אמצא בכם חכם"

אין טעם בכל התעוררות, כי בין כה אין חכם שיוכל לתקן, אלא:

"ימי עברו זימותי נתקו מורשי לבבי"

כלומר כל ימי ומחשבותי איבדו את מקומם, כולל כל מחשבות התקווה שביכולתם לשים לילה ליום וחושך לאור "לילה ליום ישימו אור קרוב מפני חושך", ותחת זאת "אם אקווה שאול ביתי" וכו

עד "בדי שאול תרדנה אם יחד על עפר נחת"

"בדי" מלשון "לבד" אם תקוותי יהיו כל אחת לבדה, ירדו לשאול וגם "אם יחד" אם יתאספו כל תקוותי יחד להצילני - גם אז צרור התקוות הגדול ינוח עם כל כבדו על העפר ולא יוכל לקום
<*>**><*>*

תוקן על ידי אליקים7241 ב- 26/11/2017 11:40:29

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/11/2017 11:45 לינק ישיר 

לעניין התפילה, יש את תפילת שלמה במלכים ח', ממנה ניתן להבין גם שבתקופתו תפילה הייתה דבר מקובל במידה זו או אחרת, במקרים רבים, כמפורט שם. אמנם לא כתוב שהייתה איזו "תפילה" אבל זה פשוט שאם אלוקים נוכח בעיניהם לפניהם ממש, אז כמו שמשתחווים לו, וכן אצל עובדי אלילים - כמו שמשתחווים לפסלים - מסתמא גם מדברים איתם, וכן בעניינו ודאי מדברים עם הקב"ה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/11/2017 07:58 לינק ישיר 

אליקים

איקון ירוק

תרמת לי זויות חדשות. ולכל אחד.

לגבי ההוכחה מתפילת שלמה, איני סבור כמוך. זוהי תפילה חגיגית ולכן אינה דומה לשום דבר אחר. עם זאת, שלמה מבקש שם שכל אחד תישמע תפילתו במקדש. ודוק: תפילתו ולא קרבנו לבד. אפילו הנכרי.

וכמובן יש לנו תפילות למכביר בתהלים, והאם זה חידוש רק של המחבר?

על כן יש ודאי לומר כמוך, שתפילה היתה קיימת כתופעה אנושית בשעת צרה, וכן כידוע פוסק הרמב"ן, שחובת תפילה מן התורה היא רק בעת צרה.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > איוב שאג מי לא יירא (טז-יז)
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 סך הכל 2 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. בקטגוריית דת ואמונה אתם מוזמים להיכנס ולדון על כל נושא שעולה לכם בקשר לדת היהודית. שו''ת בנושאי הלכה, פרשנות לתורה ולמקרא, גאולה, אחרית הימים ועוד.