בית פורומים עצור כאן חושבים

איוב כג-כד: שיר האומץ של איוב

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-4/12/2017 10:52 לינק ישיר 
איוב כג-כד: שיר האומץ של איוב

המחזור השלישי, הקצר, ושוב תורו של איוב לענות לאליפז.

מה היה לנו עד עכשו ומה עומד לקרות?

הסבל של איוב מוביל אותו במסלול שאני מכנה: מסע התבגרות פילוסופי. הביקורת של הרעים רק מאלצת אותו לבטא את האמת שהוא פוחד לחשוב עליה.

במחזור הראשון, איוב נאלץ לעמוד מול הרהורי האפיקורסות שלו ולתבוע משפט מול אלוקים בכבודו ובעצמו.

במחזור השני איוב מציג עמדה שאין לה הצדקה פילוסופית, ואולי גם לא אמפירית, ואולי היא רק תגובה זועמת של אדם פגוע. הצדיקים סובלים אבל גם הצד השני של הגמול אינו עובד כמו שצריך. הרשעים נהנים מחייהם. ובסופו של דבר כולם מתים. אז מה זה משנה.

במחזור השלישי אליפז האשים את איוב שהוא רשע. רשע שברשעים!

רשות הצעקה לאיוב. בבקשה, איוב, המיקרופון אצלך.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/12/2017 10:53 לינק ישיר 

כג ב: לפעמים לדבר זה מאמץ

(א) וַיַּעַן אִיּוֹב וַיֹּאמַר:

(ב) גַּם הַיּוֹם מְרִי שִׂחִי יָדִי כָּבְדָה עַל אַנְחָתִי:

מה בעצם אומר איוב? הפסוק נחשב קשה, ובצדק, בידי המפרשים. אני מרשה לעצמי להציע:

כמו כל יום, גם היו אני רוצה לספר על מרירותי, על הקשיים שלי. מכירים את הזקנים שרק מחפשים למי לספר את הצרות שלהם?

אבל, ממשיך איוב, אני כופה, בכוח הזרוע, שתיקה על האנחות שמבקשות לבקוע החוצה, ובמקום זה עוסק בפילוסופיה.

טוב, הפילוסופיה לא נולדה עדיין כנראה. בשאלות תיאולוגיות.

שהרי כאן, בספר איוב, נולדה ההגות התיאולוגית המונותיאיסטית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/12/2017 10:53 לינק ישיר 

כג ג-ט: איפה מוצאים את אלוקים?

במשך שבעה פסוקים חוזר איוב על התביעה שלו: איפה אלוקים? אני רוצה להישפט איתו? אני רוצה שיופיע ויסביר לי, שיסביר לי מה עובר עלי.

מי לא מכיר את התחושה הזו? אולי כולנו, כל מי שחוה ייאוש או אבדן. כל מי שעבר את גיל ההתבגרות עם השאלות הפילוסופיות שלו – שהתבונן בעולם ושאל שאלות – אם הרשה לעצמו להציג שאלות.

נתבונן בשני פסוקים, וגם עליהם אפשר לכתוב פרקים.

(ג) מִי יִתֵּן יָדַעְתִּי וְאֶמְצָאֵהוּ אָבוֹא עַד תְּכוּנָתוֹ:

הלוואי והייתי יודע איך מוצאים את אלוקים. הייתי יכול להבין אותו, הרי צריכה להיות שם איזו מהות שניתן לאדם להבין!

כאן יש מקום לשתי הערות נכבדות.

מה היה הבעש"ט, למשל, עונה לשאלה הראשונה של איוב? הוא בלב שלך!

ומה היה הרבי מקאצק עונה לשאלה של איוב? האם לא היה אומר לו: האלוקים נמצא במקום שמניחים לו להיכנס?

אבל אולי איוב יגלה את זה רק בסוף הספר (ספויילר)? תלוי בפירוש של מה שנקרא בסוף (עוד ספויילר).

(ד) אֶעֶרְכָה לְפָנָיו מִשְׁפָּט וּפִי אֲמַלֵּא תוֹכָחוֹת:

רק תנו לי להישפט, אומר איוב, והפה שלי יתמלא. לא הודאה על הטוב אלא תוכחות.

(ה) אֵדְעָה מִלִּים יַעֲנֵנִי וְאָבִינָה מַה יֹּאמַר לִי:

איני יודע איך צריך לקרוא את הפסוק הזה. האם זו הצהרה. כן, אני אבין מה שהוא יסביר לי. או הבעת תקוה, הלוואי ואוכל להבין. ואולי זו הבעת ייאוש. האם האלוקים רק יחזור על מה שאני שומע כבר מחברי (או חברי כביכול), התיאולוגיה השחוקה שלהם? אם כן, למה אני מתאמץ ומקווה ותובע?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/12/2017 10:54 לינק ישיר 

י-יד אני זהב - אבל הוא...

(י) כִּי יָדַע דֶּרֶךְ עִמָּדִי בְּחָנַנִי כַּזָּהָב אֵצֵא:

גם אצלנו בעברית המודרנית קיים הביטוי "כל מילה זהב", כאשר אותה מתכת יקרה, שהיתה ידועה גם בזמן איוב, מסמלת את הטוב ביותר. זהב זה אני, אומר איוב.

(יא) בַּאֲשֻׁרוֹ אָחֲזָה רַגְלִי דַּרְכּוֹ שָׁמַרְתִּי וְלֹא אָט:

למרות המלים הקשות, זה פסוק קל ששני חלקיו חוזרים זה על זה.

אני הולך בדרך אלוקים (אשוריו לשון דרך) ואני שומר לא לחרוג ממנה (אט=אטה).

(יב) מִצְוַת שְׂפָתָיו וְלֹא אָמִישׁ מֵחֻקִּי צָפַנְתִּי אִמְרֵי פִיו:

אני מקפיד על כל מילה שצווה עלינו ואני שומר אותם בליבי.

רגע, אלו חוקים שמע איוב וממי? הרי איוב אינו יהודי ולכן לא קיבל תורה בסיני.

אז מה הן "מצות שפתיו" של אלוקים? האם הכוונה לשבע מצוות בני נוח? או למוסר הטבעי?

(יג) וְהוּא בְאֶחָד וּמִי יְשִׁיבֶנּוּ וְנַפְשׁוֹ אִוְּתָה וַיָּעַשׂ:

אבל אלוקים עושה מה שהוא רוצה ואין מי שיכול לעמוד מולו ולהתווכח.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/12/2017 10:54 לינק ישיר 

טו-יז שיר האומץ של איוב

(טו) עַל כֵּן מִפָּנָיו אֶבָּהֵל אֶתְבּוֹנֵן וְאֶפְחַד מִמֶּנּוּ:

(טז) וְאֵ-ל הֵרַךְ לִבִּי וְשַׁ-דַּי הִבְהִילָנִי:

(יז) כִּי לֹא נִצְמַתִּי מִפְּנֵי חֹשֶׁךְ וּמִפָּנַי כִּסָּה אֹפֶל:

בעברית שלנו:

הוא כל כך גדול וחזק אז אני רועד מפניו. ככל שאני חושב על זה כך אני מפחד יותר.

אלוקים ממיס את ליבי מפחד!

אבל

החושך לא יביס אותי וגם אם פני אובדות בחשכה!

(זו הפרשנות שלי לפסוק האחרון, ובוודאי שיש אחרות...).

מה זה מזכיר לנו?

לא אקרא לשום יש בשם 'טוב' אם אין הוא כזה כפי שאני משתמש במילה הזו בתור תואר לבני אנוש כמוני. ואם אותו יש ישלח אותי לגהנום על שסרבתי לכנות אותו כך, אז אלך לגהנום.

ההצהרה הזו, שמזכירה את פירושי כאן לאיוב, נאמרה בידי פילוסוף וחכם מאומות העולם, ג'ון סטיוארט מיל, מאבות החשיבה הדמוקרטית והמפיץ הגדול של התפיסה התועלתנית של המוסר (טוב זה מה שטוב לבני אדם וכמה שיותר יותר טוב).

מיל הצהיר שהוא מוכן ללכת לגהנום עבור העקרונות שלו. איוב כבר היה בגהנום עלי אדמות. שניהם אוזרים את האומץ שלהם. איני יודע מה מיל היה צריך לעשות כדי להביא את עצמו לכתוב את המלים האלו. איוב מספר לנו: הוא רועד מפחד – אבל מקשה את ליבו כדי לעמוד על שלו[1].

ספויילר: אלוקים דווקא מרוצה מאיוב! (ראו בסוף הספר).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/12/2017 10:55 לינק ישיר 

כד ב-יט מורדי האור

במשך 19 פסוקים איוב מונה באמנות ספרותית את חטאי הרשעים. תרשו לי לדלג. תרצו, תפתחו ספר ותראו.

מה עם הפסוק הראשון? יפה ששמתם לב. נגיע אליו בסוף.

כ-כד מה שהיה צריך להיות וגם א ו-כה

בחמישה פסוקים אלו מתאר איוב את העונשים שיכלו להגיע לרשעים, אילו העולם היה מתנהל כמו שצריך.

והוא מסיים:

(כה) וְאִם לֹא אֵפוֹ (=איפוא) מִי יַכְזִיבֵנִי וְיָשֵׂם לְאַל מִלָּתִי:

שיוכיח שאני לא אומר את האמת!

אבל – האם הצלחתם של רשעים היא באמת קושיה נגד תפיסת הגמול? הרי זה שעדיין לא היה גמול, לא אומר שגם לא יהיה.

גם ירמיהו הנביא שאל, כפי שציטטנו בעבר

(א) צַדִּיק אַתָּה יְדֹוָד כִּי אָרִיב אֵלֶיךָ אַךְ מִשְׁפָּטִים אֲדַבֵּר אוֹתָךְ מַדּוּעַ דֶּרֶךְ רְשָׁעִים צָלֵחָה שָׁלוּ כָּל בֹּגְדֵי בָגֶד: (ירמיהו פרק יב)

וחז"ל ענו במדרש כי העולם לא יכול להתקיים במידת הדין, ולכן אלוקים נותן לכל אחד הזדמנות לחזור בתשובה ולתקן. ולפעמים העונש כל כך מאחר לבוא, עד שהרשע יכול לפגוע במיליונים, כפי שראינו בעינינו במאה שעברה וגם היום.

זה המחיר של הבריאה שבה יש יכולת לאדם לעשות כרצונו, לפחות לזמן מסויים.

התשובה הזו אינה מספקת את איוב. לדעתי, מפני שהוא אינו מחפש תשובה פילוסופית לשאלה הזו אלא רוצה מענה לתחושותיו – המוצדקות בהחלט.

ואולי, אולי עוד משהו פועל כאן ברקע. אתם זוכרים שבפרק כב מאשים אליפז את איוב באשמה בלתי מובנת.

(ה) הֲלֹא רָעָתְךָ רַבָּה וְאֵין קֵץ לַעֲוֹנֹתֶיךָ:

(ח) וְאִישׁ זְרוֹעַ לוֹ הָאָרֶץ וּנְשׂוּא פָנִים יֵשֶׁב בָּהּ:

(ט) אַלְמָנוֹת שִׁלַּחְתָּ רֵיקָם וּזְרֹעוֹת יְתֹמִים יְדֻכָּא:

ובין האפשרויות שהעלינו היתה האפשרות שאליפז מאשים את איוב באחריות לפשעי אחרים שהיה צריך למנוע ולא עשה כלום?

אולי זה נכון.

אולי עכשו איוב מגלגל את האשמה על אי התערבות על אלוקים?

אם אנו בוחרים בפרשנות כזו, אזי עלי להודות שההתפעלות שלי מאיוב פוחתת. זה דבר אחד לעמוד על שלך, כמו ג'ון סטיוארט מיל, להסתכן בגהנום כדי להתריס את האמת הפילוסופית. זה דבר אחר לבוא בטענות לאלוקים על משהו שבעצמך מעולם לא עשית עד שנזכרת מאוחר מדי.

נחזור עכשו אל הפסוק הראשון ואל האחרון.

(א) מַדּוּעַ מִשַּׁ-דַּי לֹא נִצְפְּנוּ עִתִּים וידעו וְיֹדְעָיו לֹא חָזוּ יָמָיו:

אנחנו מחכים ומחכים, וההבטחות אינן מתקיימות. האם הזמן לקיים לא הגיע? מדוע מי שיודע כל כך טוב מה צריך להיות הגמול לרשעים – אליפז, בלדד וצופר למשל – אינם רואים את המימוש הזה אלא רק מדברים עליו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/12/2017 10:55 לינק ישיר 

סיכום נגד אמלק

איוב עונה לאליפז בשני פרקים.

בראשון הוא חוזר על כל הטענות שכבר הכרנו, ואולי אפשר למצוא פה ושם קצת ניסוחים חדשים והצהרות חדשות.

פרק כג

ב – א מתגבר על עצמי כדי לדבר.

ג-ט: איפה מוצאים את אלוקים? אני רוצה להתווכח איתו!

י-יד אני זהב - אבל הוא...

ואחרון חביב

טו-יז שיר האומץ של איוב

הניסוח של איוב למשפט המופלא של ג'ון סטיוארט מיל, שמוכן ללכת לגהנום ולא לכנות את אלוקים טוב אם אלוקים לא יעמוד בסטנדרטים של הטוב האנושי, שהאדם מבין.

הפרק הבא, כד, מציג את חטאי הרשעים (ב-יט, מורדי האור) ואת מה שהיה צריך לקרות להם לפי גרסת הרעים והתיאולוגיה הרווחת (כ-כד, מה שהיה צריך להיות) וגם א ו-כה – אבל זה לא מה שקורה ואני איוב כבר לא מוכן לחכות יותר!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/12/2017 22:49 לינק ישיר 

אני חושב שבאמת זו הכוונה בפרק, וחיבור שני הפרקים יבהיר גם את כוונת איוב בתלונה על הצלחת הרשעים. 

(בנסיון הפירוש, ישנם כמה פסוקים שנראים לי שאפשר לפרש ביותר מצורה אחת, ואני כותב פירוש מאפשרי אחד)

"גם היום מרי שיחי ידי כבדה על אנחתי"

שיחתי היא מרה, וידי=יכולותיי כבדו ונחלשו יחד עם הגעתם של אנחותיי.

"מי יתן ידעתי ואמצאהו אבוא עד תכונתו" 
הלואי ויכולתי למצוא את הקב"ה ולדבר עימו פנים אל פנים!
שאז הייתי עורך לפניו משפט
"אערכה לפניו משפט ופי אמלא תוכחות"
"הברוב כוח יריב עימדי"- האם הוא מנצל את כוחו הרב מולי?
"הן קדם אהלוך ואיננו ואחור ולא אבין לו" - איפה שלא אלך לא אבין אותו באמת, 
אבל הוא הרי יודע שאני הייתי בסדר - "כי ידע דרך עימדי בחנני כזהב אצא"
וכאן עונה איוב לאליפז - אתה מאשים אותי בעוונות - אבל אני יודע שאני צדיק. 
וכאן איוב מתקרב לדברי הקב"ה בהמשך הספר - הייסורים לא באו על העוונות! אלא על משהו אחר. בגלל "משהו מעבר". אלא שאיוב טועה בכך שהוא אומר שאם כן אז הקב"ה הוא "לא בסדר" שהוא מביא עליו ייסורים. כי איוב אומר - אם אני צדיק - אז מה קורה כאן? פשוט הקב"ה לא מספיק איכפת לו ממני. והוא הרי בעל הכוח
"והוא באחד ומי ישיבנו" "על כן מפניו אבהל"
ולמה לא איכפת לו שהרשעים חוטאים "מדוע מש-די לא נצפנו עיתים..."
...
"ואם לא אפו מי יכזיבני"!
כי אליפז מסתמך על הנסיון האישי כמקור הידע, ולכן אומר לאיוב שודאי חטא, כי כך מורה הניסיון, ועל כן עונה איוב שהנסיון שלו מורה בפירוש שלא חטא, ושהרשעים דווקא מצליחים, ואם כן ודאי יש פה משהו מעבר, רק שאיוב לא מבין מה ה"משהו מעבר", ועל כן מתלונן כלפי מעלה. (ודווקא בגלל שהוא יודע שהוא בסדר, דווקא בגלל זה הוא מתלונן. כי אם הוא בסדר, אז מה עם הקב"ה? כביכול. שזו כמובן טעות חמורה, ועל כן הקב"ה ענה לו בסערה, אבל עדיין הוא הבין נכון שזה לא על עוונות)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/12/2017 07:21 לינק ישיר 

אליקים

תודה, איקון ירוק.

ראשית, הרבה ממה שאני כותב בתור פשט הוא רק פשט אפשרי בפסוקים. שהרי המילים אינן בשפה שלנו, וצירופי הלשון מעניקים להן משמעות חדשה שגם אותה צריך לנחש. נכון שיש ניחוש ויש השערה ויש קריטריונים.

לגבי מה שכתבת כאן, הצבעת על נושא חשוב לדעתי, זה שהיום קוראים לו "ספויילר". המחבר מפזר רמזים בתור קושיות ותירוצים למה שתהיה כוונתו לחשוף בסוף. וזה דבר מעניין מאד, שהגעתי להבין ולנסח במילים בזכותך!

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > איוב כג-כד: שיר האומץ של איוב
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext