בית פורומים עצור כאן חושבים

שבועות, לשון הקודש - והרמבם (לדרום חוקר)

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-16/1/2018 00:44 לינק ישיר 
צילום ממהרי"ק סוף שורש קכ"ו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2018 07:35 לינק ישיר 

א. שתי הערות
1. הלכה ח' עוסקת בהקפדות ובחשיבות של שבועת הדיינין. לפיכך, אך טבעי הוא שהרמב"ם יציין את ההקפדה על לשון הקודש החשובה. כמובן זה לא פותר במאום את השאלה ההלכתית, אשר נשארת בתוקפה, אבל מקל על ההבנה של "כיצד תיתכן סתירה מסוג זה". (וראו עוד להלן, כי הנקודה הזאת רלוונטית גם לדברים אחרים שאכתוב)

2. ייתכן מאוד שמה שכתוב בפתיחה להלכה י"ד "הרי זו כמצוותה" הכוונה היא בדיעבד. וראיה לדבר, משהלכה י"א עד הלכה י"ד, כולל שתיהם, הרמב"ם עוסק בפרטי דינין, כולל מצב של טעות בית דין, וכמו שמפורש בהלכה י"א "הדיינין שהשביעו בלא נקיטת חפץ בידו הרי אלו טועים", וכהמשך מובן לזה וממש בלשון דומה בפתיחת המשפט מופיע בהלכה י"ד "הדיינין שהשביעו את הנשבע בכל לשון שהוא מכיר הרי זו כמצוותה".

-
ד. כאן אני מפסיק לרגע, ויסלחו לי רבותי דיינים מומחים אבל נראה לי שצריך לפרש אחרת את הר"י מיגאש ולפי הפירוש החדש יתברר הכל כמין חומר וגם כל דברי הרמב"ם. 

הר"י מיגאש כותב, ש"כשמסר הכפירה או הטענה... לא איצטריך לסדרה בלשון הקודש אלא מסדרה בלשון חול" אבל "ומוציא השבועה עליה בלשון הקודש". יסלחו לי רבותיי, אבל מה הפירוש פה אם לא שהר"י מגאש מחלק בין הלשון של המילה מהשורש "ש-ב-ע" או "א-ל-ה", וכן שם השם שמזכירים, שהם צריכים להיות בלשון קודש, כלומר הכותרת צריכה להיות בלשון הקודש, אבל תוכן השבועה - "כשמוסר השבועה או הטענה" - יכול להיות בלשון חול? 
ומכאן אני חוזר לרמב"ם אשר כל דבריו יתבארו כמין חומר:
-
ב. שני פירושים ל"עד שיהא מכיר לשון השבועה"

1. "עד שיהא מכיר לשון השבועה" -  שאם מקפידים על לשון הקודש צריך להודיע את הנשבע שיכיר את המילים וביטויים כראוי, שזה צריך בפרט אם הדיינים הם האומרים את השבועה והנשבע רק עונה אמן, שאם לא שמע את ביטוי המילים כראוי - אז לא נראה שזה ייחשב לשבועה ממש,    ואולי הכוונה שצריך להודיעו לשון "אני נשבע" בלשון הקודש (ואז ודאי שצריך להודיעו כראוי לומר "אני נשבע" בלשון הקודש, וכ"ש שצריך לפרש לו מה פירוש המילה "נשבע" שהיא בלשון הקודש, אם אינו מכיר לשון הקודש)

2.  "עד שיהא מכיר לשון השבועה" כלומר כמו שפירשנו קודם, שאין צריך להשביע בלשון הקודש, ואם משביעים בלשון הקודש צריך שיבין, ואם תשאל והלוא בהלכה ח' כתב שצריך שיהא בלשון הקודש, אף אני אומר לך שבהלכה ח' עוסק ב"כותרת" (כפי שהגדרתי "כותרת" בהסבר דברי הר"י מיגאש), וכאן עוסק ב"תוכן השבועה", ואכן בהלכה ח' פירט "שבועה" או "אלה"

ג. שני פירושים ל"ששבועת הדיינין היא שבועת הפיקדון בעצמה"
משפט זה שנאמר בהלכה י"ד אין לו שום מובן, שהרי המונח "שבועת הדיינין" כולל עוד שבועות כפי שכתב הרמב"ם עצמו, ואיך יאמר כאן שהיא שבועת הפיקדון בעצמה. אלא

1. פירוש שפחות מסתבר, אבל אולי הכוונה רק לומר, שכיוון ששבועת הדיינין היא נלמדת משבועת הפיקדון, ושבועת הפיקדון ודאי צריך שיבינו את הלשון, כפי שפירשו הוא ואחרים בברייתא בגמרא, וכפי שמשמע מ"שבועת ה' תהיה בין שניהם", משמע שצריכים בעלי הדין להיות מעורבים בשבועה עצמה.

2. מה שיותר מסתבר, שאולי לא "כל השבועות" נהגו להקפיד להשביע בלשון הקודש, ואם כן למה הוזקק הרמב"ם לכתוב את דבריו ואזהרתו שיתרגמו? זאת משום שיש 2 שבועות שכן נהגו דווקא בלשון הקודש. והם שתי שבועות: אחת 1. שובעת הדיינין, ו2 שבועת היסת. ומבהיר הרמב"ם אם שבועת הדיינין כוללת כמה שבועות, אז למה כאן אני אומר שזה רק 2 שבועות? מסביר הרמב"ם מכיוון שכאן אני מתכוון במונח שבועת הדיינין רק לשבועה העיקרית שהיא שבועת הפיקדון "בעצמה".

תוקן על ידי אליקים7241 ב- 16/01/2018 07:52:47

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2018 10:27 לינק ישיר 

דרום חוקר
אינני חושב שכדי להסתייע מדברי המהרי"ק עלי להיות תלמידו, ובכל אופן אינני תלמידו

אינני בטוח שיש לי כרגע יישוב מניח את הדעת לדברי הרמב"ם שאנחנו עוסקים בהם, אבל עיקר כוונתי היא בדרך כלל והתייחבתי לדבריך שכתבת שיש חבילות של דוגמאות.

אני מקווה שגם בדברי הרמב"ם הללו אגיע לבהירות יותר, ואם יהיה בידי פנאי אכתוב בהמשך על גוף דבריך שתמהת על הבנתי ברמב"ם

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2018 23:57 לינק ישיר 

מיימוני כתב:
ו
ג. לפנינו הלכה שבה הרמב"ם מתייחס לבעייתיות שנוצרת לאחר חתימת התלמוד ומתייחס לדעות שמובאות לאחר ימי התלמוד. זו תופעה לא מצויה שהרמב"ם יתייחס לפירושים שלאחר התלמוד. זה קיים, אבל לא מצוי הרבה.

מיימוני,

התלמוד מביא את הברייתא: שבועת הדיינין אף היא בלשונה נאמרה, ובהמשך משמע שמפרשה: בכל לשון. הגאונים דעתם כדעת הגמרא. רבי יוסף מיגאש מפרש את הברייתא: בלשון הקודש. הבעייתיות נובעת מסתירה בין פסיקת הגאונים לפסיקת ר"י מיגאש, ששניהם מקורות חשובים לפסיקת הרמב"ם. מכל מקום,  אם לדעת הרמב"ם שבועת הדיינין היא שבועת הפקדון עצמה, הרי שמאחר ששבועת הפקדון נלמדה משבועת העדות בגזרה שווה, אזי משתמע מדברי הרמב"ם כי אלו דברי קבלה. אלא שאם אלו דברי קבלה, עליו להקדים הלכה שקיבל מרבותיו (ר"י מיגאש), ורק אח"כ להביא דברי קבלה המשתמעים מסברתו. לפיכך, הלכה ח היא הקבלה שקיבל מרבותיו (גם אם אין גורסין והורו רבותי), והלכה יד היא דברי קבלה (הרי זו כמצותה) המשתמעים מסברתו - והוראת הגאונים חיזוק לדבריו.  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/1/2018 08:37 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/1/2018 08:38 לינק ישיר 

תוקן על ידי דרום_חוקר ב- 18/01/2018 09:18:12

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > שבועות, לשון הקודש - והרמבם (לדרום חוקר)
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 סך הכל 3 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. בקטגוריית דת ואמונה אתם מוזמים להיכנס ולדון על כל נושא שעולה לכם בקשר לדת היהודית. שו''ת בנושאי הלכה, פרשנות לתורה ולמקרא, גאולה, אחרית הימים ועוד.