|
|
| נשלח ב-5/3/2019 21:40 |
|
| |
לא רק הנבואה הועברה לתחום הדעת, אלא גם השכר והעונש. עצם העובדה שיש דוגמות, שחלקן הן הגיוניות, אף זה חידוש גדול.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/3/2019 22:14 |
|
| |
מה כוונתך דוגמות? היו כמה עקרונות גם לפני הרמב"ם (ה' אחד, כל יכול), ובפרט מאז רס"ג.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/3/2019 07:21 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/3/2019 11:36 |
|
| |
oפקן
סליחה על האיחור.
לתלמיד
כמו כמעט בכל נושא יש אמירות סותרות בתנ"ך ובחז"ל, כשהשאלה היא איזה מהם בוחרים לעיקר ואיזה מפרשנים, לדעתי גם כאשר אין לנו תשובה או פרשנות לסתירה ראוי לבחור את המערכת עצמה כמו המשכן והקרבנות על פני איזו אמירה של איזה אליפז בשיחתו עם איוב, איננו יודעים בדיוק מי היה אליפז זה, האם הוא מייצגה של הדת היהודית (ולא משנה לעניננו דעת חז"ל בזה), ואולי בכלל היתה לו הארה רמבמיסטי"ת לפני הזמן.
העובדה, שבמסגרת שיטת הרמב"ם שנקט בגישת הפרשנות ללא גבולות כמעט, אנחנו נאחזים בפסוקים כאלה במקום לפרשן אותם כמו בפסוקים המרכזיים של פרשיות התורה עצמם ששם מפרשנים בדרכים רחוקות מכל סבירות הוא משום שאנחנו מאמצים את התפיסה הפילוסופית של אל לא פרסונלי, ומכאן אנחנו מנווטים את הפסוקים ופרשנותם כאוות נפשנו, מה שכמובן מעקר את הטקסט מכל אמירה כשניתן לכפות עליו הכל.מה שיותר סביר במחקר של טקסטים הוא לבחון אותם מתוך עצמם (כטענת שפינוזה), וכשיש אמירה שסותרת את הטקסט העיקרי של הפולחן הדתי עלינו להעדיף אותו גם אם נישאר בסתירה מה שמצוי כמעט בכל מערכת חשיבה גם כאשר מדובר בהוגה אחד וק"ו בשמדובר באסופת טקסטים של הוגים שונים ובודאי בהגות של אליפז לא ידוע.ולגופה של השאלה, הקושי מפסוק זה אכן נידון כבר באסכולת 'עבודה צורך גבוה', בעבודת הקודש לר"מ גבאי, שהוא מבססה של שיטה זו באריכות, ולמרבה מזלם לשיטתם יש תשובה פשוטה לסתירות שכאלה, כמו בכל מהלך של צווי דינים בריסקאי טוב שכל הסתירות מתיישבות בו, החלוקה של האל לשניים בקבלה האין סוף והספירות יישבו את הכל, בא"ס אם צדקת מה תתן לו, בספירות ריח ניחוח וכו'.
ראוי לציין, שאסכולה זו אינה אסכולת מיעוט של איזושהי קבוצת שוליים, אלא שיטתם של רוב מנין ובנין של של הוגי היהדות המקובלים, מהרמב"ן והרשב"א עד האריז"ל הגר"א ור"ח מוואלוזין, ואמנם קשה לנו לקבל את הגישה הזאת, וגם ההשקפה השולטת היום בעולם התורה שלמרות שאינה כופרת בקבלה הזניחה בפועל את הגישה הזו בחזרה ליהדות ההלכה של הגמ' מהחזו"א ועד בריסק (ואולי גם בזכות תנועת המוסר), אבל צריך להבין את יסודותיה, הרי הקבלה בעיקרה באה כתגובת נגד לפילוסופיה היהודית בימי הביניים, כאשר תפיסת האל והדת של הרמב"ם עיקרה את הדת, כשבסופו של דבר למרות כל ההתפתלויות של הרמב"ם עם אל כמו שלו אין ממש מקום לדת במובנה המקובל בהיסטוריה האנושית והיהודית, כשמאידך היסודות של שיטה זו התקבלו, הפתרון נצמא בדמות חלוקת האל לשני חלקיו, הא"ס הוא טרסצדנדטי לגמרי, ואילו הספירות נותנות מקום לדת ולכל הקשר האפשרי בין האל לאדם, מכאן שהקבלה באה לתת מענה לבעיית האפשרות של קיום דת שהיתה בסכנה מכח הפילוסופיה, ומובן בזה שהיסוד עבודה צורך גבוה הוא אלמנט מרכזי בהחזרת אפשרותה של דת אחרי הפילוסופיה.מובן, שהתפיסה הזו עצמה אינה אלא עבודה זרה ועכ"פ האנשה לשיטת הרמב"ם, כמו שהיא מעוררת קשיים חדשים בלתי פתורים וחוזר חלילה.
ושוב באשר לפסוק 'אם צדקת מה תתן לו', שלפי הגישה שכתבתי לא כהרמב"ם ולא כהקבלה מעורר קושי, אומר בקצרה מה שאני חושב, בניגוד לנטיה לראות בזה אמירה פילוסופית כוללת יש כאן אמירה ספונטנית, כמענה לאיוב שטען שמגיע לו משום מעשיו, אליפז אומר לו שחקים גבהו ממך וכו', האל כ"כ גדול שכל מה שתיתן לו אינו משמעותי ולכן הוא אינו מחוייב אליך, זה רוח הדברים שם, נדמה שאמירה כזו יכלה להיאמר אפי' ביחס למלך בש"ו כתגובה לנתיניו, ותו לא מידי.
ולסיכום, מיהדות התנ"ך שבה הכהן הגדול משרת האל הוא הדמות המרכזית עברנו ליהדות ההלכה של חז"ל לדמות הת"ח וד"א של הלכה, ומיהדות ההלכה ליהדות הרמב"ם שבה הדמות המרכזית הוא הפילוסוף המטאפיזי מול אל פסיבי לחלוטין, ומשם ליהדות הקבלה שהדמות המרכזית בה הוא מייחד היחודים לצורך גבוה, ומשם חזרה ליהדות ההלכה (ע"י החזו"א ובריסק ואחרים, ואולי כבר לפניהם) עם תערובות של כל הגישות יחדיו, אלה הם ללא ספק מהפכות תיאולוגיות שלא ניתן להתכחש אליהם.
סליחה על האריכות.
תוקן על ידי oפקן ב- 06/03/2019 09:43:32
תוקן על ידי oפקן ב- 06/03/2019 09:49:54
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/3/2019 12:25 |
|
| |
בעל, תודה. אחפש את הספר. ספקן, אני מסכים לרוח של הדברים שלך, אך עם זאת, דווקא לגבי המשכן והקרבנות הנביאים הגדולים התאמצו לשרש את התפיסה שהזבחים הם נתינת טובת הנאה לאלוקים ודרך קיצור לליבו (למה לי רוב זבחיכם, עולותיכם ספו על זבחיכם, הזבחים ומנחה הגשתם לי במדבר, ובתהלים האוכל בשר אבירים, ועוד). אלו לא אמרות כנף אגביות של הנביאים אלא עקרונות מובהקים בתוכחה שלהם. זה אכן עדיין רחוק מהטרנסצנדטיות הרמבמיסטית אבל זה כבר על הדרך של התפתחות מדורגת. וגם הרמב''ם השאיר מקום גדול ל'דבקות' (מה שדומני שנעדר לחלוטין מהפרשנות של לייבוביץ), אף שכדבריך זו דבקות באל פסיבי. אני לא חושב שהתפיסה הפסיבית של האל התקבלה כ''כ אצל רוב היהודים, ויותר התקבלו דברי הרמב''ן שמות יג שכל דברינו ומקרינו כולם ניסים.
תוקן על ידי שולח_דברים ב- 06/03/2019 10:33:55
|
|
|
|
| נשלח ב-6/3/2019 13:06 |
|
| |
ועוד נקודה
בלי להיות פילוסוף גדול, גם ילד בן 5 (למקרא) יכול לשאול - אם אלוקים ברא את הכל ומחולל ניסים (תפיסה תנכית רגילה) - הוא באמת לא יכול לברוא לעצמו כבשה צלויה לארוחת בוקר ולריח ניחוח? לכן זו אינה שאלה סתמית של איזה מקורות יש יותר
|
|
|
|
| נשלח ב-6/3/2019 19:15 |
|
| |
שולח
פסוקים אלה אכן שימשו כראיה אף לשיטת הרמב״ם עצמה, משום שאם יש כאן אמירה פילוסופית הרי שהם שוללים את עצם הקרבת הקרבנות ולא רק את תפיסתם כריח ניחוח לה׳, ובאמת לומר שהיו נביאים שהתחילו את התהליך זה יתכן למרות שמאוד לא סביר שסברו כמוהו שהקרבנות היוו ויתור של האל לרמתו של המון העם (והאמת שגם בעינינו אין זה סביר כלל).
אבל לדעתי, דווקא פסוקים אלה מהווים הוכחה לדברי, שרבות מהאמירות האלה אינם אמירות פילוסופיות כלל אלא אמירות מוסריות, הלא זה כל רוח דברי ישעיה שם, הוא רואה השתרשות של תפיסה בעם של ׳ידיכם ימים מלאו׳ יחד עם עבודת הקרבנות, כאשר הקרבנות אינם משמשים אלא לריצוי האל בלי לקיים מצוותיו, כמו תורם תרומה היום ללא קיום מצוות למירוק מצפונו או לקבלת ברכה בעקיפת חיוביו, ונגד סוג זה של עבודה הוא יוצא, שירות לאל ללא קבלת מלכותו וגזירותיו אינו עבודה אלא מרידה, ומשמשים להגברת הרוע, אין כאן אלא שיחה קלאסית של משגיח על צביעות או סתירות בעבודת ה׳.
השאלה המכריעה לדעתי בזה, אם יש פרשנות מתקבלת לפרשיות ריח הניחוח ולחמי לאישי, לצערי לא מצאתי, מלבד הטענה הגדולה שאילו התורה היתה באה להוציא מתפיסת הדתות העתיקות בענין הזה מדוע זה לא נאמר.
אז אמנם נקבל את דברי קויפמן על יחודיות אמונת ישראל, נעדרת מיתולוגיות לידת האלים וחייהם, ואולי בדוחק קצת גם את שלילת ההגשמה, משום שיש לזה קצת בסיס בתורה, כי לא ראיתם כל תמונה וכדומה, למרות כל הפסוקים הסותרים, אבל אל שאינו זקוק לשירות האדם ואינו קנאי ונוקם על בגידה בו נראה בלתי אפשרי עם ניתוח הטקסט מתוך עצמו וללא אנכרוניזם.ֿ
ה׳דבקות׳ של הרמב״ם, אמנם היא היא עבודת האל הכתובה ב׳ולעבדו בכל לבבכם׳ לדעתו, אבל למעשה אין ענינה אלא הגשמת האדם את עצמו כאדם להיות שכל בפועל, ללא שום יחס בין האל לאדם, במקרה יצא לו טוב שהגישה האריסטוטלית של הגשמת האדם את עצמו כאדם היא בהשגת המושכלות כשהנכבדת שבמושכלות היא ידיעת האל, כך שהוא יכול להפוך את זה לערך דתי ולפסגתה.
לגבי שיטת הרמב״ן בהשגחה, לבטח לא נעלמו מעיניך דבריו בכמה מקומות כהרמב״ם ממש, וכבר ידועה הסתירה, ואכ״מ.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/3/2019 19:26 |
|
| |
תלמיד
אכן שאלה גדולה, אלא שהיא נשאלת על כל הדתות בעת העתיקה, מה שלא הפריע להם להתקיים בבירור, לא נדע לגמרי את רוח הזמנים ההם בלא הפרשנות האנכרונית שלנו, מ״מ זאת שאלה טובה.
ועדיין עיקר הרעיון אינו רק דירה ומזון לאלים, אלא הממשלה על בני האדם שמתבטא בשירות האדם, ולמרות שגם זה נראה בעינינו אבסורד ביחס לבורא האדם עצמו, עדיין הוגים מאוחרים הרבה לרמב״ם כתבו זאת, עי׳ מהר״ל סוף אבות או האריז״ל בתחילת ע״ח ועוד, שהאל אינו יכול להיות מלך בפועל אלא במלכותו על האדם, ובלא זה אינם אל בכח, בלי להרגיש את גודל האבסורד שבדבריהם.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/3/2019 21:37 |
|
| |
ספקן איני מומחה גדול לדתות העתיקות אבל נדמה לי שלפחות רובן הגדול (ידוע לי רק על אחת, בתקופה קצרה במצרים שאינה כזו, אבל כאמור אני בור בנושא) אם לא כולן האמינו בריבוי אלים וממילא מדובר ביצורים ששייך לגביהם מאבק כוחות וכדו' והם לא בראו את הכל (לפחות לא את האלח האחר) וכפופים לחולשות הקיום הפיזי אז יש צל של הגיון בכך אבל אם יש בורא יחיד השאלה חריפה מאוד ומש"כ על הוגים מאוחרים אכן הפליאה גדולה עד כדי ספק כמה הם "הוגים" וכבר ידוע שיש כאלו בפורום הרואים בהם כופרים
תוקן על ידי תלמידטועה ב- 06/03/2019 19:38:23
|
|
|
|
| נשלח ב-7/3/2019 20:01 |
|
| |
ספקן, (מתנצל על העיכוב). אני לא רואה כל כך טעם לפרש את התורה כפשוטה (שבה אכן יש תפיסות מאד קמאיות) במנותק מההתפתחות של הקאנון קרי הנ''ך ואפילו חז''ל, וקל וחומר לא להפיל את כל העול הכבד הזה על הרמב''ם (שיש לו די משלו לסחוב גם בלי הקרבנות, וגם בהם קצף עליו הרמב''ן). החתירה תחת מעמד הקרבנות התחילה מוקדם, ו'רק' הגיעה לשיא בדברי הרמב''ם (ולאחר שכבר צומצם מקומו של מקום לד' אמות של הלכה). הרעיון הבסיסי של הרמב''ם שאי אפשר לצאת מן ההיפך אל ההיפך נשמע לי די סביר והוא אבן יסוד בכל ניסיון להסביר את התורה על רקע זמנה, ולא ננעלו שערי תירוצים מחמת הטענה הגדולה עליו 'למה התורה לא פירשה'. הפרשנות שלך לדברי הנביאים נראית לי קצת דחוקה. נראה שהעם ככלל חשב היה יהודי במקדשך ובן חורין שאינו עוסק במצוות בצאתך, כפי שהיו (לפי מה שאני יודע, תקן אותי אם לא) הדרישות של האלילים הפגאניים למיניהם, והנביאים (שמואל הושע עמוס ישעיה מיכה ירמיה ואפילו ביחזקאל ובספר משלי) ניסו להסביר שהקרבנות הם רק חלק מעבודת ה' – ואפילו לא החשוב ביותר. הנה שמוע מזבח טוב, הגיד לך אדם מה טוב - פירושם הוא ששאר הדרישות של ה' הן יותר חשובות בעיניו מאשר הקרבנות, ולא רק ששאר עבירות מכבות את משמעות הקרבן (וראה מלאכי ב,יג. אגב מי יוכל לפרש לי איך ביהושע כב המזבח הגדול למראה אמור להעיד על אמונת שניים וחצי השבטים בה' דווקא? וראה ישעיה יט,יט-כא). השאלה על פשר הקרבנות שתלמידטועה הציג מנוסחת כבר בחריפות בתהלים (ואם המזמור הזה אכן חובר בתקופת דוד אז זה אפילו לפני הנביאים) בפרק שלם שמוקדש בעיקר לה (פרק נ), כך שמן הסתם היא הייתה תמיד ברקע. ובחזרה זוטא לנושא המקורי של האשכול, קראתי מאמר של אפרים קנרפוגל (יש דרך להעלות לכאן קבצים?) ושמו 'האמנם היו בעלי התוספות מגשימים' שהוזכר בידי סליפקין וצוקר בויכוח שלהם. הוא עוסק בעיקר בבעלי התוספות בצרפת אחרי שכבר הגיעה אליהם שמועת הבעיות שהתעסקו בהם במזרח ובספרד, ומראה באופן משכנע לטעמי ש'הרושם המתקבל על תדמיתם של רבני צרפת מתיאורי הרמב''ן' לא באמת מקיף את כלל החכמים שם (והרמב''ן עצמו מזכיר את הרוקח כמתנגד להגשמה. וכדעתו היו גם שאר חסידי אשכנז, בהשראת רס"ג), ובכל אופן די במהירות הלכה ההגשמה ונמוגה. [אגב הוא מביא גם מפירוש רשב''ם הקדום-יחסית בראשית א,כז שניכר שבא להתרחק מהגשמה. ור' שם הערה 23]. הוא מצטט ומבאר גם את דברי ר' משה תקו ומסכם 'אין ר' משה תקו תומך בהגשמה פשוטה, אלא הוא סובר שכמו שהאל יכול להיראות בצורות ובדמויות שונות כפי רצונו, הוא גם יכול לנוע ולפעול בכל מיני דרכים ולהפך' (ויעיין בזה בעל משל''י האם את ההתלבשות בגוף של חב''ד אי אפשר לבאר באופן דומה בלי להגיע לפרדוכסים לוגיים בואכה כפירה לדעתו, או שגם לפומו של ר' משה תקו יאוחל עפר) אגב, הוא מציין שם (הערה 76) לספר של מ' גידמן שבו יש טענה ('טיעון רחב') שלא היו מגדולי רבני אשכנז שתמכו בשיטת ההגשמה. את הספר ומחברו אינני מכיר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/3/2019 23:04 |
|
| |
אוכל לשלוח לך את קובץ המאמר במייל אם אתה מעוניין. אני לא רואה דרך להעלות לכאן קבצים, ואין לי קישור ברשת (ידיד שלח לי ואמר שהוריד בזמנו מפורום באוצר החכמה, וכעת לא אדע לבוא עד נחלת האשכול). בכל אופן נראה מהאמור שם עמודים יד-יז (את כתב תמים עצמו כאמור לא ראיתי, ואין הצר ללמוד ספר שווה רק כדי לקטלג את דעת המחבר) שר' משה תקו בא לשלול את דעת רס''ג ואחרים שהתגלויות ה' הן בריאה נפרדת והוא אומר שזו התגלות של ה' עצמו שמופיע בתור גוף. קנרפוגל מצטט בהרחבה וגם מספק הפניות: כתב תמים עמודים 7-11 ופירוש לבראשית א,כו [ציטוט משפט אחד: "וכן כשבא לבראת העולם נראה בדמות ובקומה שהרי בדיבור בראו"]. כיון שלא ראיתי כל הספר לא אוכל לקבוע מסמרות בזה אפילו לעצמי בלחישה, אבל ככל שזה נראה משם כרגע לולי מסקנתך באופן חד משמעי, אני לא רואה הבדל בין זה לבין ההתלבשות בגוף של חב''ד. (מעולם לא הצלחתי להבין את פשר המחלוקת הסוערת על הצמצום ולדידי חזי לי כפיטומי מילי).
תוקן על ידי שולח_דברים ב- 07/03/2019 21:06:25
|
|
|
|
|
| נשלח ב-7/3/2019 23:42 |
|
| |
| אלראזי כתב: |  | עיין בספרי עמ' 92 הערה 180 וז"ל:
בין האשכנזים, שם היתה נוכחות קראית מועטת, נותרה תפיסת האגדות נאיבית, כפי שהיא משתקפת בפירושיו התמימים של רש"י. גם הגשמה אלילית רווחה שם לרוב, בין עמי-הארץ והלמדנים כאחד. "ומה שכתוב ונשמרתם מאד לנפשותיכם כי לא ראיתם כל תמונה, לא בא הכתוב להזהיר אלא שלא לעשות תמונה, כמ"ש בסוף הפסוק פן תשחיתון ועשיתם לכם פסל תמונה כל סמל, אבל אם יחשוב אדם שהקב"ה בעל תמונה לא הקפידה תורה בכך..." (קונטרס הראיות לריא"ז סנהדרין צ' ע"א). "שאתם תופסים על ספר המדע באומרו שאין למעלה צורה ותבנית, ולמה רבותינו תפסתם עליו בדבר הזה, שהרי כל הגאונים בחיבוריהם וכל חכמינו הקודמים בפיוטיהם בספרד ובבל, יחשבו הנוטה מזה כהולך אחרי ההבל..." (איגרת הרמב"ן, בתוך כתבי הרמב"ן א, עמ' שמה). |
|
אציין באגב, שעל פי דעת פרופ' תא-שמע המובא אצל קרנפוגל, הסיבה לכך שההגשמה שרדה יותר בצרפת מאשר במזרח או בספרד אינה תלויה בויכוחים עם הקראים אלא בסביבה הדתית – האיסלאם דחה את ההגשמה ולכן ההוגים היהודים עסקו בזה גם והביעו את דעתם, ואילו בארצות הנוצריות ההגשמה מן הסתם לא הפריעה לאיש. [בשלב יותר מאוחר העניין התהפך, וכל הבדל תיאולוגי שיכלו למצוא בין היהדות לנצרות הפך אדרבה לכלי בויכוחים ולעיקר גדול, וכפי שכתוב ב'מה שאלוהים לא יכול' לעניין ר' יוסף אלבו]
תוקן על ידי שולח_דברים ב- 07/03/2019 21:48:44
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2019 12:38 |
|
| |
שולח
בנוגע לפירוש התורה כפשוטה, כמו בכל ויכוח סביב פרשנות הטקסטים של המקרא אנחנו תמיד מגיעים למבוי הסתום הזה של הויכוח על גבולות הפרשנות, ואני סבור, שאין חטא גדול יותר בחקר טקסטים ותרבויות עתיקות כחטא האנכרוניזם, ואין לך תרופה טובה יותר לחטא זה מפיתוח מודעות לקיומו, ובמחלוקת הישנה הזאת בין הרמב"ם לשפינוזה, אני נוטה לשפינוזה, שאין לנו לבחון את הטקסט אלא מתוך עצמו, וטקסט שיכול להכיל פרשנויות כל כך סותרות כמו הרמב"ם והקבלה או את הרב קוק וליבוביץ הוא טקסט שהופך להיות חסר ערך ומשמעות, כך שאם נרצה למצוא בטקסט אמירה רצינית עלינו לקבוע מראש את גבולות הפרשנות, למרות שהדבר קשה מאוד להבחנה.
באשר לפרשנות בדברי הנביאים, אין לי שום ודאות בפרשנות שהצעתי, וכבר כתבתי לתלמיד שאכן יתכן שעל פני מאות דורות של נביאים והוגים היו אמירות חתרניות, אלא שאינני בטוח שהאמירות הללו שנאמרו במסגרת של דברי תוכחה ומוסר על מצבו הירוד של הדור היתה מודעות להשלכות מרחיקות הלכת של הטיעונים הפילוסופיים שנעשו בהם שימוש במסגרת זו, אבל כמובן שהדבר נתון לויכוח, כשהויכוח הזה נמצא גם בתוכי.
מדוע אני סבור שכך היא תפיסת החוזה בין האל לעמו בתורה עצמה ? משום שלדעתי אופיו של החוזה הזה צריך להיבחן מתוך ספר התורה עצמו ולא בספרי נביאים והוגים שונים במשך הדורות, וכאן לא ניתן להתעלם מכל ספר ויקרא ומהאמירות הברורות של ריח ניחוח ו'וירח ה' את ריח הניחוח', ו'לחמי לאישי', כשהפולחן הוא חלק עצום מהתורה, כשהיא מפרשת בעצמה שמטרת יציאת מצרים היא 'לשכני בתוכם' (שמשם הוציא הרמב"ן 'עבודה צורך גבוה'), להשליך את כל זה לפח, נראה בעיניי רחוק מכל סבירות.
כתבת שהרעיון של הרמב"ם הוא אבן יסוד בכל נסיון להסביר נאת התורה על רקע זמנה, אני יכול בהחלט להסכים לאמירה הזאת באסכולות הסוברות שהתורה אינה רלוונטית אלא לזמנה, אבל אם התורה היא נצחית ואינה מוחלפת הרי שגם ספר ויקרא הוא חלק מזה.
באשר לחז"ל, כבר כתבתי, שאמנם הם שללו כל אכילה ושתיה אצל האל, אבל את היסוד העיקרי של עשיית נחת רוח לאל הם שמרו, משום שזה מעצם מהותה של הדת הברית והחוזה לדעתי.
ומה נעשה מכל האמירות הברורות בש"ס בכיוון הזה, 'ועושה נחת רוח ליוצרו', העולם לא נברא אלא לכבודו', 'אני נבראתי לשמש את בוראי', אין כאן איזה אמירה על איזה מצוה או הלכה פרטית אלא תפיסה כוללת על תכלית בריאת העולם, ומהות היחס בין האדם לאל.
בלי לשכוח אמירות יותר מזעזעות בחז"ל, כמו שמלך נכנס לדין תחילה מקמיה דליפוש חרון אף, או אותן שעות של כעס האל שניתן לנתלן לקללה, וכדומה, שיש בהם יחוס תכונות אנושיות שליליות בעינינו לאל.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/3/2019 19:07 |
|
| |
ספקן אם התורה היא אכן אמת, אז יותר נראית לי הטענה שהקאנון משקף לפחות בקווים העיקריים שלו את רצון ה' הנוכחי, ולא שה' ראה את מעשה ידיו העיקרי טובע בים והתעלם. ואם התורה אינה אמת ועסקינן באנתרופולוגיה של תרבויות עתיקות אז כל הדיון הוא מבחינתי לבטלה (ואז גם אקבל לחלוטין את כל מה שכתבת עד לאחת). ואני לא חושב שהשאלה הזו עצמה מוסיפה משקל כבד לראיות בשאלה האם התורה אמת או לא (מה שחשב שפינוזה כנראה בזמן כתיבת המאמר, למרות הכחשותיו), כי כאמור בתוך המסגרת האמונית אפשר למצוא הסברים כפי שהציע הרמב"ם, ובתוך המסגרת הזו מותרת הרצועה יותר. קשה לי לראות באמירות של הנביאים על הקרבנות אמירות חתרניות שאפשר להתעלם מהן (כחלק מהתפתחות הקאנון כאמור). לא נראה לי שיש בריח תיכון ארוך יותר, שמופיע בדברי כל הנביאים הגדולים לאורך כל מאות השנים, ואפילו בכתובים (תהלים ומשלי, שעל פי המסורת קדמו עוד לפני רוב הנביאים), מאשר הערעור ברמות שונות על מעמד הקרבנות. והנני כי רוכלא: שמואל אמר 'הנה שמוע מזבח טוב', הושע אמר 'כי חסד חפצתי ולא זבח', עמוס אמר 'הזבחים ומנחה הגשתם לי במדבר', ישעיה אמר 'למה לי רוב זבחיכם' (ועוד), מיכה אמר 'הירצה ה' באלפי אילים', ירמיה אמר 'עולותיכם ספו על זבחכם' (ועוד), ביחזקאל משתמע 'הנני מחלל את מקדשי גאון עוזכם', וכאמור בתהלים בכמה מקומות ובראשם בפרק נ המשמעותי 'האוכל בשר אבירים', ובמשלי 'עשות צדקה ומשפט נבחר לה' מזבח'. אכן 'מודעות להשלכות מרחיקות הלכת של הטיעונים הפילוסופיים שנעשו בהם שימוש במסגרת הזאת' לא הייתה, ואני רק בא לתאר איך היה והצליח תהליך השינוי התיאולוגי במגמה אחידה מהתורה לנ''ך ומהנ''ך לחז''ל ומחז''ל לרמב''ם, וההצדקה לא לתת ראש ולשוב לנושנות היא רק בתוך המסגרת האמונית. תפיסת הברית עם הנאות דו-צדדיות של התורה כשלה כישלון קולוסאלי. הרבה ציינו שגדולי הנביאים התמרמרו על 'צדיק ורע לו, רשע וטוב לו' (למרות שהמשיכו להצהיר פה-אחד על הקשר בין עבירה לעונש. ראה אגב בירמיה מד, שהוא בעיני אחד הפרקים המדהימים, לשון תדהמה, בתנ''ך), ובמסגרת הספר השלם שמוקדש לבעיה, ספר איוב, זה היה גם מה שדחף את אליהוא לאמירות מרחיקות הלכת שלו. (ואגב הרמב''ן אומר שדעת אליהוא היא דעת תורתנו). כל אחד רואה שהקשר בין עשב בשדך לשמוע תשמעון הוא מפוקפק ביותר, וכמה נדחקו כבר חז''ל כדי לבאר את הניתוק הזה שבולט בספר מלכים כולו ומעשים שבכל יום, ומתוקף הפליאה בעיקר בימיהם בגבור הצרות הרחיקו עדותם גם אל עבר העולם הבא (אם כי לא שמטו גם את משל הקדמוני וחבריו). לכן פרשנות של התורה כפשוטה גוררת השלכה שלה לסל וחסל (זולת לצרכי מחקר היסטורי למינהו), ולכן היא מושפעת מהראיות הכלליות לאמיתות היהדות, ובכוחן של אלו לאפשר פרשנות חופשית יותר כאמור, ודנים את המכלול. שפינוזה שם ללעג מוצדק את האפשרות לפרש טקסטים באופן חופשי, אבל לדידי יש לזה חריג אחד – והוא התורה תחת ההנחה שאכן משקפת את רצון הבורא וממילא הוא ישגיח על שמירת הקווים החשובים לו, כך שאדרבה נצחיות התורה היא שמאפשרת לנו לקבל את ההתפתחויות התיאולוגיות כאמת לשעתנו. אני מסכים ששלילת נחת רוח לאל היא כבר התפתחות בתר-חז''לית אמיתית (שלא התנחלה כ"כ בלבבות), וכאן אני כן מבין את האמירות הנדירות על 'מצוות לצרף' כאמירות חתרניות שאינן על הדרך המרכזית, אף שההוגים המאוחרים נשענו על זה מאד.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/3/2019 21:38 |
|
| |
אם כך, יש בינינו הסכמה בעיקרי הדברים, ולגבי השאר נדמה שהויכוח מוצה.
השבת חזרתי שוב אל ספרו המונומוטלי של קויפמן, ויש בו הרבה דברים מעניינים שקשורים לענינינו, החל מפרק ט׳ (כרך א׳ ספר ב׳) באופן כללי על ההפשטה בתנ״ך ובחז״ל, ובפ׳ יא 5 על בפולחן בדתות העתיקות, ובפ׳ יב 6 על בפולחן בתורה ובנביאים.
לגבי שאלת האנתרופורמיזם בחז״ל, הוא אומר הגדרה דומה, יש בחז״ל השגבה ולא הפשטה, ההפשטה מופיעה רק החל מהרס״ג והגאונים, ומגיעה לידי הכרעה אצל הרמב״ם.
על שאלת משמעות הקרבנות, נראה אכן שבמדע המקרא, אמירות הנביאים היוו את מהיסודות של ביקורת המקרא, יש שתפסו שהנביאים שוללים לגמרי את הפולחן, ויש שסברו שגם אם הם אינם שוללים לגמרי אבל הם מעבירים את מרכז הערכים הדתי מהפולחן אל האתיקה והמוסר, ומכאן הם חלוקים, ולהויזן, לשיטתו שהנביאים קדמו לתורת הפולחן, סבור שהפולחן בתורה הוא דוקא כיבושו ודיכויו של יסוד האלילות שבפולחן, ע״י הפיכתו לפולחן מסודר עם דינים מדוקדקים, הוא הפך לקיום מדויק של מצוה, ונסתלקה ההרגשה הטבעית שלו שהיא לרצות את האל, זה ביאור שקרוב ברוחו לגישת חז״ל מסיבות אחרות. קויפמן, לשיטתו שהתורה קדמה לנביאים, חולק עליו, אלא שגם הוא סובר שמשמעותן של הקרבנות אינם לרצות את האל או לזונו, הוא מוכרח בזה לשיטתו על מהותה של האמונה היהודית שמיסודה היר נעדרת כל יסוד מיתי-אלילי, האל היהודי איננו חלק מהעולם ואיננו זקוק לו, לכן הוא מתקשה מאוד בלשונות התורה ׳ריח ניחוח׳ ׳לחמי׳, ורואה בהם ׳גבישי לשון קדמונים׳ שנשארו מהעבר ונתרוקנו במקרא ממשמעותם העתיקה, דחוק דחוק מאוד כמובן.
אלא שכל זה אינו מועיל לפי התפיסה המסורתית שלנו על אחידות התורה ונצחיותה.
 |
|
|
|
|
|