בית פורומים עצור כאן חושבים

בן ישיבה חרדי ועצמאות כלכלית, סתירה?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-15/9/2003 00:01 לינק ישיר 

זריחת

בהתייחסות להודעתך למעלה בשבח החי מיד הזולת ובגנות החי ממערכצ המדינה הגובה מיסים.

מצד הנותן אני מסכים אתך שהכפייה לקחת מפלוני כדי לתת לפלמוני וכבדרך אגב לפרנס את המתווך (פקידים ממשלתיים) היא פסולה. לעומת זאת הקמת מוסדות חסד פרטיים (ללא הצורה של המערכת הממשלתית) ראויה לשבח.

דברתי מצד המקבל שהנוטל מהמדינה, הוא סך הכל מציל את שיכול ממערכת בוזזת (שבדרך כלל בדרך זו או אחרת בזזה גם אותו או את קרוביו) ואילו הנוטל מכספי צדקה נותן לאחר ליצור עבורו את מחייתו. איני טוען שזה לא הוגן בהשוואה לגניבה אבל ברור שלא מתאימה לאדם שפלות העלוקה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/9/2003 01:39 לינק ישיר 

בוגיעלון

מדוע לטענתך המדינה בוזזת?

המדינה נבנתה על ידי אנשים תמימים שלא חשבו שהמדינה בוזזת אלא נתנו לה ברצון, פעמים רבות – יותר ממה שקיבלו. אין שום הכרח שהמדינה תהיה בוזזת - זה הכל בעיני המתבונן.

יותר מדי אנשים היום (ומכל המגזרים) אימצו את הגישה המנוכרת שהמדינה היא זרה ועושקת ויש לנצלה ככל שאפשר. בעיני זה אחד הגורמים למצבנו העגום כיום. אם תרצה, במושגים דתיים (ובלשוני שלי), הניכור מהמדינה היא קלקול בסדר הדברים ודרוש "תיקון" בזה כדי להחזיר את המדינה למסלול הנכון.

המדינה היא אתה ואני וכל אזרחיה ודמותה היא בדיוק מה שאנחנו נעשה ממנה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2004 08:28 לינק ישיר 

תורה שאין עמה מלאכה סופה... (whoru)
http://www.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=1016693

בברכה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2004 11:18 לינק ישיר 

הטענה שתלמידי הכוללים זכאים לאותה תמיכה שמקבלים הסטודנטים אין לה רגליים
1. הסטודנט לומד 3 או 4 שנים. באותן שנים הוא אכן מקבל סובסידיה שיכולה להיות גדולה (בלימודי הנדסה) או גדולה פחות (במדעי הרוח והחברה). אחר כך הבוגר חופשי לנפשו והוא חייב לכלכל את עצמו. תלמיד הכולל נשאר בו עד גיל מבוגר, והוא מקבל את הסובסידיה שנה אחר שנה, לפעמים עד גיל הפנסיה. סך כל עלות הסובסידיה כשהוא מחושב לשנים רבות, מסתכם לסכומים גבוהים.
2. יש סטודנטים שממשיכים לתארים גבוהים, אבל בניגוד לתלמידי הכוללים הם צריכים להוכיח יכולת כלשהי בתחומם.
3. סטודנטים לתואר גבוה, בניגוד ליושבי הכוללים, מפרנסים את עצמם במשך הלימודים. גם המעטים מביניהם שמתפרנסים ממילגות מסיימים את לימודיהם לאחר שנים מעטות ואז עליהם לפרנס את עצמם.
4. למערכת ההשכלה הגבוהה תרומה אדירה למשק. חברות ההיי טק מאויישות על ידי בוגרי האוניברסיטאות והטכניון, ופיתוחים הנדסיים מהמוסדות האלה (לדוגמה בתחומי ההצפנה והביוכימיה) הכניסו ליחידים וחברות סכומים של מאות מיליוני דולרים.
5. בוגרי מדעי הרוח והחברה נדרשים על ידי המעסיקים לתפקידים רבים, ממזכירות עד מנהלי כספים. אין ביקוש כזה לבוגרי הישיבות.

בכלכלה קפיטליסטית האדם היצרן תורם לא רק לעצמו אלא גם לחברה. הוא יוצר ערך למעסיק וללקוחותיו של המעסיק. כצרכן הוא מפרנס עסקים מכל הסוגים וחסכונותיו מושקעים ומניעים את גלגלי המשק. גם תלמידי הכוללים חוסכים וצורכים, אבל ברמה הרבה יותר נמוכה מהפוטנציאל שלהם. למרות רמת ההשכלה הטובה יחסית בישראל, כלכלתה מפגרת יחסית למדינות מפותחות אחרות. אחת הסיבות העיקריות לכך היא שיעור ההשתתפות הנמוך בשוק העבודה, שסיבתו היא הימנעותם מעבודה של גברים חרדים ונשים ערביות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/2/2006 02:57 לינק ישיר 

לבקשת ההנהלה מועבר אשכול של קעלעמר לכאן

קעלמער:

לפני כחודשיים ראה אור פרסום חדש של אחד ממשתתפי הפורום, המקיף את סוגיית השתלבות גברים חרדים בעולם העבודה מזוויות שונות. החוברת שיצאה ב"מכון פלורסהיימר למחקרי מדיניות", נועדה להציג בפני הקורא את מורכבות הנושא. לצד התיאור של מצוקת העוני והמחסור בקרב רבים באוכלוסיה החרדית, אשר אמורה הייתה לגרום לעליה בשיעור המועסקים, מתוארים הקשיים הרבים העומדים בפני צעיר חרדי [בפרט ליטאי] לעשות זאת, את הקונפליקט עם החברה הליטאית ממנה הוא בה כמו גם את הקשיים הטכניים . כמו כן מפרט המחבר את הנימוקים השונים ,ויש שיאמרו המשונים, להמנעות המנהיגות החרדית מטיפול בנושא, והוא מעלה הצעות מעשיות להגדלת שיעור החרדים המשתתפים במעגל העבודה תוך שמירה מירבית על אורח חייהם .

הנימה של הכותב מסגירה מייד את מוצאו הליטאי, הבעיות שהוא מעלה אופייניות למגזר זה, בעוד שבקהילות החסידיות ובציבור הספרדי הן קיימות במידה קטנה בהרבה (בחלק שהפך לליטאי), אם בכלל .

ניתן להוריד את הפרסום במלואו מאתר המכון. ולהעיר על כך כאן.

http://www.fips.org.il/Site/p_publications/item_he.asp?iid=736

_________

דינגו אמת:

קעלעמר, אתה כותב :"להמנעות המנהיגות החרדית מטיפול בנושא, והוא מעלה הצעות מעשיות להגדלת שיעור החרדים המשתתפים במעגל העבודה תוך שמירה מירבית על אורח חייהם ."

יש כאן לטעמי בעיה בהבנת הבעיה. עצם היציאה לעבודה נחשבת לאי שמירה על אורח החיים הליטאי ישיבתי ושום טצדקי,מהסוג של  מקום עבודה חרדי וכיוצא בזה, לא פותר את הבעיה הזו.ומה יועיל שמירה מירבית על  אורח חייהם? ברגע שיציאה לעבודה תפסיק להיות  מנוגדת לאידיאל של  לשבת ולגרד את את ספסלי הכוללים או אז  יתחיל קצהו של פתרון.
________

סאניטש:

כמדומני שבשיחות ובמאמרי כ"ק אדמו"ר הקודם מחב"ד מובא הרבה פעמים ששת ימים תעשה מלאכה זו מצות עשה אלא שצריכים לזכור שהמלאכה היא רק עשית כלי וברכת ה' היא תעשיר. אלא שתגידו שחב"ד אינם החרדים הממוצעים, אבל בענין זה היא משתוה לשאר פלגי החסידות.

________

בעלבעמיו:

המאמר מרשים ומקיף אך באותה מידה הוא מייאש, כי מלמעלה קשה להאמין שיבוא שינוי ואם הוא יבוא מלמטה הוא עלול למוטט את כל המערכת.
אם המערכת מצידה תתגמש ותאפשר לגברים לצאת לעבודה, יש להניח שהחברה שתיווצר תהא כבר חברה שונה, בעיקר בנושא הציות לגדולים.
_______

shuvkash:

ועל זה מיירי הפרשה והיה אם שמוע תשמעו אל מצותי וגו', ואספת דגנך וגו', דהיינו שעושין מצות ה' שצוה לשבות בשבת ושמיטה. אבל אין עושין רצונו של מקום להיות פנוי רק לעמל תורה. וזהו מלאכתו נעשית על ידי עצמן. אבל מי שזוכה להיות דרופתקי דאורייתא להיות פנוי רק לעמל תורה כרצונו של מקום מלאכתו נעשית על ידי אחרים. ולאו כל אדם זוכה לזה. וזהו שנאמר שם הרבה עשו כו', כרבי שמעון בר יוחאי ולא עלתה בידן. וזה שהראה להם האי סבא על מה שאמרו מניחין חיי עולם ועוסקין בחיי שעה. שלכבוד השבת נקיט מדאני אסא לענג השבת שנצטוו לענגו. ואמר רבי שמעון בר יוחאי חזי כמה חביבין מצות על ישראל, היינו המצוה שצוה השם יתברך לנוח בשבת ולהיות פנוי רק לעבודת השם יתברך כמו שנברא האדם רק לשמש את קונו. מדקדקין ישראל וחביב עליהם להוסיף עונג לכבוד שבת ואם היה השם יתברך מצוה לישראל לשבות כל הימים היו שומעין גם כן כמו ששובתין בשנת השמיטה שציוה השם יתברך לנוח מכל עבודה. ומזה יתיב דעתיהו במה שעוסקין בחיי שעה כיון שניתן רשות לעבוד בו' ימי המעשה

פרי צדיק לך ג'.

_________

בןציוןכהנא:

עיסוק במקורות תורניים כאלו ואחרים מהש"ס ומהמדרשים, מההלכה ומהאגדה, על מנת להוכיח את צידקתה של דרך זו או אחרת בנושא שלפנינו נראה לי מיותר. ראשית, משום שכפי שכבר נטען כאן הנורמות הקיימות לא התחילו בגלל מקורות תורניים, הציטטות באו לאחר הקמת ה"כוללים" כצידוק לנוהג הקיים. באותה מידה גם השינוי לא יבוא מחמת הוכחות תורניות, אלא מחמת ההכרח והמציאות החזקה מכל דבר אחר. שנית, אין בכוחם של כל המקורות הקדומים, ממשניות ומגמרות מפורשות, ממכילתא וממדרשים, משו"ע ומשו"תים, לגבור אפי' על ציטוט אחד מ"קובץ מאמרים" של ר' אלחנן וסרמן, או ממכתב ב"קובץ אגרות" של החזו"א, או ב"קריינא דאיגרתא" של הסטייפלר, או ב"מכתבים ומאמרים" של הרב שך. והשלישית, משום שהטיעון העיקרי אתו צריך להתמודד הוא האם תקופתינו שונה מתקופות עברו, ועלינו לאמץ אורח חיים שלא נהג מעולם בהסטוריה היהודית.

אני חושב שזוהי בהחלט שאלה חשובה לדיון:
האם השינויים הגדולים שהתחוללו בעולם אינם מצדיקים מודל כזה או אחר של "חברת לומדים"?
בשונה מהעבר, בעקבות המודרניזציה די היום בהעסקת 40%-50% מהאוכלוסיה בגילאי העבודה [20-65] על מנת לספק את צורכי כלל האוכלוסיה. זוהי הסיבה לשיעור הגבוה בעולם המערבי של אנשים שאינם משתתפים כלל במעגל העבודה, של גידול באחוזי העובדים במגזר הציבורי ושל המועסקים בעולם האקדמי העיוני ובמגזר השלישי [ההתנדבותי]. החברה החרדית בוחרת לה איפוא את ה"מגזר הציבורי" שלה, את ה"עולם האקדמי" שלה ואת ה"מגזר השלישי" שלה. אלו הם הרבנים, אברכי הכוללים ומקימי עמותות הצדקה וארגוני החסד. הבעיה היא במקרה כזה בכך שלא נעשה מיון ובקרה ורוב הציבור פונה לאפיק זה, כך שהחברה החרדית איננה מסוגלת לשאת את עצמה והיא נשענת על הציבורים האחרים במדינת ישראל. אילו באופן תאורטי הייתה החברה החרדית מנהלת את עצמה, עדיין היה מקום נרחב לקיומם של אברכי כולל רבים, בדיוק כפי שהדבר נעשה בקהילות חרדיות רבות ברחבי העולם, בו בעלי הממון מחזיקים מכספם את הלומדים. האם זהו מודל נכון ומוצדק? על כך ראוי לקיים דיון רציני, המודל בארץ איננו נבחן באמות מידה של טוב או רע, אלא באפשרי או בלתי אפשרי.

אם אתה מאמין שיכולים לקלקל, תאמין שיכולים לתקן.

_______

בעלבעמיו:

בן ציון,
גם לשיטתך, צריך לדון האם זמננו הוא זמנם של רא"ו ושל הסטייפלער. אני מניח שהתירוץ שיאמר הוא שאנחנו קטנים לעומתם ואין בית דין יכול לבטל וכו'.

_______

בןציוןכהנא:

בעל בעמיו

נדמה לי שלא הובנתי כראוי, אני עצמי סבור שעלינו לאמץ כפשוטם את דברי המשנה "יפה תלמוד תורה עם דרך ארץ, שיגיעת שניהם משכחת עוון. וכל תורה שאין עימה מלאכה, סופה בטילה וגוררת עוון", לצערינו הרב התממשו לעינינו דברי המשנה במדויק והציבור איננו מפנים זאת. הערתי שאם ברצונינו להשפיע על שינוי הנורמות ברמה הציבורית, הדבר לא ייעשה באמצעות דיונים עיוניים על חז"ל, אלא באמצעות העמדת האנשים על המצב לאשורו. בנוגע למעמד ה"גדולים", אני מניח שבסופו של דבר מעמדם יישמר, בפרט כשהם לא אמרו בגלוי שום דבר כנגד השינוי. אדרבה, במקרים רבים נדמה לי ש"בעלי בתים" מכבדים רבנים יותר מאשר תלמידי חכמים ואברכים. ברור שעצם העובדה שאנשים מתפרנסים בכוחות עצמם ולא מראשי כוללים, תאפשר יותר חשיבה עצמאית מקורית, נדמה לי שזוהי תופעה חיובית בהחלט.

_______

בעלבעמיו:

בןציון,
אני מסכים אתך רק איני בטוח שזה אפשרי. לא רק שאני לא רואה את אמיץ הלב שיאמר שהשמות שהזכרת טעו, אלא איני רואה את מי שיעשה בדבריהם אוקימתא ויאמר שדבריהם היו בגדר הוראת שעה.

_______

בןציוןכהנא:

נוגע למה שנאמר בחוברת, כי לחרדים רבים ישנו קושי להשתלב במעגל העבודה מחמת העדר ידע בסיסי באנגלית, מתמטיקה ויישומי מחשב. אני שמח לבשר כי כפי הנראה אין בכך ממש, כפי שקראתי היום במקרה בכתבה ישנה שפורסמה במעריב בה טען סמנכ"ל "החינוך העצמאי" את ההיפך הגמור.

"רוני אלוני היא מנהלת עמותת נציב קבילות הילדים והנוער. "קיבלתי אלפי פניות של בנינוער חרדים שלא למדו אנגלית ומחשבים-שזה הבסיס לחיים בעולם המודרני, החרדי והחילוני", היא מספרת. לדבריה, "אותם תחומי לימוד נמנעים מהם בטוענה שאלה לא לימודי קודש. הכוונה היא להשאיר את הציבור בור ונבער. מותירים את הילדים האלה בחושך ודורשים שלא ילמדו השכלה כללית. אסור להרשות למוסדות האלה לפעול במדינת ישראל".אולם הרב אברהם יוסף לייזרזון, יו"ר החינוך העצמאי, דוחה את הטענה שהחינוך החרדי דן את בוגריו לחיי עוני ולא מכין אותם להשתלבות בשוק העבודה. "מה שלומדים אצלנו בהחלט מספק. מי שנשאר באוהלה של תורה וממשיך ללמוד בישיבה, אז'תורתו אומנותו'. הבוגרים שלנו שנאלצים לצאת לתעסוקה משתלבים בחיי המעשה במדינה לא פחות טוב מבוגרי החינוך הממלכתי "."

http://www.nrg.co.il/online/archive/ART/603/500.html

ואנן מה נענה אבתריה?

_______

בעלבעמיו:

פוק חזי מאן גברא רבא דקמסהיד עלה.

אישית התרשמתי מרמת המתמטיקה של בית יעקב (ידע אישי).

_______

רב_סיינפלד:

כרגיל לייזרזון הפוליטרוק ההיסטרי מקשקש כמיטב יד ה' הטובה עליו

ברוב בתי הספר התיכונים לבנות של בית יעקב לימודי המתימטיקה הינם ברמת 3- 4 יחידות. הבנות המעטות הממשיכות במסלול לימודים מקצועי \ אקדמי הדורש 5 יחידות משלימות את חומר הלימודים ללא קושי מיוחד.

החסר ההשכלתי של בית יעקב הוא בעיקר בתחום החשיבה הביקורתית ואכמ''ל (שכן ההודעה הנידונה עוסקת בכישורים הדרושים ללימודי המשך של ''פרנוסה'' ולא כישורי חשיבה ביקורתית המובילים במדרון החלקלק לעצכ''ח ומשום לכף הקלע).

האמור הוא לגבי בנות. המצב שונה לחלוטין כאשר מדובר בבנים.

בעבר חלק ניכר מבני הציבור החרדי למד בבתי ספר של החינוך העצמאי בהם רמת לימודי המתימטיקה הייתה סבירה בהחלט.  אם כי איני בטוח שניתן היה להשוות את הרמה לתיכון מדעי או בי''ס למחוננים, הרי שבהשוואה לבי''ס ממלכתי מצוי בהחלט שלא היה מקום לבושה.

חלק נכבד משכבת הבלבתים החרדים של ימינו רכשו את את הבסיס להשכלתם המתימטית בבי''ס של החינוך העצמאי.

אלא שהציבור החרדי עשה כברת דרך מאז... וטוב יעשה לייזרזון באם יביט היטב סביבותיו ויפקח את עיניו, או לחילופין ינשוך את לשונו וימנע ממתן דיסאינפורמציה.

בעשרים השנים שעברו, ההקצנה של הציבור החרדי הביאה לנטישה המונית של בתי הספר של החינו''ע ולפתיחה מסיבית של  ''חדרים ותלמודי תורה קדושים'' אשר פרחו כפטריות מתחת לכל פראק רענן.   ולו זו בלבד, אלא שגם חלק נכבד מבתי הספר לבנים היחידים של החינו''ע עברו תהליך המרה לחיידער.   דוגמאות בולטות הינם ת'ת' בית וגן בירושלים (לוייכטר) ות''ת ר' עקיבא בבני ברק.   ולא זו בלבד, אלא גם שהחדרים המודרנים של פעם (המסורה) הורידו את רמת לימודי החול לטובת האופי הקדם הישיבתי של הכיתות הגבוהות.

והאמור הוא לגבי לימודי בית ספר יסודי. על תיכון מי מדבר?

יאמר לייזרזון מה שיאמר, העובדות חרוטות בסלע המציאות והן כדלהלן:

מערכת החינוך החרדית בישראל מונעת ביודעין מבוגריה כישורי לימודי בסיסים אשר מקשים עליהם בצורה ניכרת את ההשתלבות במערך העבודה המודרני בשלב מאוחר יותר בחייהם. 

וזאת ללא פרשנות על מידת הרשעות הכרוכה במדיניות זו.  

______

רב_סיינפלד:

ולא זו בלבד, אלא שראשי החינוך העצמאי (שאגב בניהם אינם לומדים במוסדותיו אלא במוסדות החסידות הספיציפית אליה הם משתייכים שלכולי עלמא רמת המתימטיקה הנלמדת בהם נמוכה מאשר מדרסות הטליבן למפגרים בכפרי אפגינסטן הנידחים - ואילו משרתם היא לשם ''קירוב'' או לשם פרנסה גרידא ומתן משרות למיוחסים מקרב אנ''ש) ולבלרי העיתונות החרדים נוהגים מפעם לפעם להתכבד בקלון החינוך החילוני אשר לטענתם הישגיו בתחום המתימטיקה מתגמדים לעומת הישגי החינוך החרדי (מה שמלמד את צדקת דרכנו וכו' וכו').

יפסיקו נא הקשקשנים להשוות בין בית ספר בית יעקב לבנות בבית וגן ובית ספר יסודי בדימונה לילדים משכבות סוציו-אקונומיות נמוכות. ישוו נא בין התיכון שליד האוניברסיטה העברית והישיבה קטנה של פונביז' או קול תורה. 

______

chouteng:

רב_סיינפלד,

דוקא התיכון ליד האוניברסיטה אני מכיר קצת בעברי שם. דברתי עם כמה אנשים שמכירים את המצב, ואמרו לי שהתיכון ההוא ירד ברמה. כנראה שתצטרך למצוא דוגמא אחרת.

בכלל רמת החינוך בארץ הוא מהנמוכים בעולם המערבי.

________

רב_סיינפלד:

מה לשמועות הנ''ל ולתורף טענתי????

נניח לצורך הענין כי רמת התיכון שליד ירדה בשנים האחרונות (מה שבהחלט ניתן לומר גם על מקביליהם החרדים), ועדיין עדיין אני מבטיח לך פראק מוזהב וסידור מלא באם תוכיח לי שרמת הידיעות הממוצעת של בוגר יש''ק קול תורה המעטירה במתימטיקה ואנגלית גבוהה מזאת של תלמיד התיכון שליד האוני'.

תוקן על ידי - מנהלי_משנה - 22/03/2006 22:25:38

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2006 23:40 לינק ישיר 

היום הועלה לאתר "מכון פלורסהיימר" תרגום לאנגלית של הפרסום הנ"ל.

http://www.fips.org.il/Site/p_publications/item_en.asp?iid=736 אם אתה מאמין שיכולים לקלקל, תאמין שיכולים לתקן.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-24/4/2006 21:31 לינק ישיר 

היבט מסוים הוזנח באשכולו של קעלמער.  הרשו לי להציג אותו מזווית אישית

עקב עיסוקיי אני בא במגע יום יומי עם העולם שמחוץ למסגרות החרדיות.אדייק ואומר
את רוב עיתותי אני מבלה באותו עולם  (מה לעשות,איש וגורלו) 

לא אטען שבשל עובדה זו,אני מוסמך יותר מאחרים לקבוע מסמרות באשר לאופיין 
האמיתי של מערכות היחסים שבין חילונים לחרדים.   ואולם אני חושב שחלק מחוויותי 
עשוי לסייע בגיבוש תובנה

ובכן בדרך כלל זה מתחיל כבר אצל המזכירה. מחניקה בכח את פתיעתה,מתאמצת 
לסנכרן את הקול ששמעה באפרכסת, עם הטיפוס שלמיטב שיפוטה אינו אמור להיות 
מסוגל לנסח משפט רצוף בעברית תקנית ,מה גם נטולת מבטא

המפגש עצמו.אי נוחות קלה,מה תשתה ,איך תשתה ,כוס חד פעמית ? אתה יודע הכל
כשר פה ,אבל אתם נו ,זה אתה יודע ההה  מסובך      עכשיו יבוא תור הפטפוט הקליל
אני כבר יודע ,ממתין בסבלנות להופעת המבט.  הנה הוא בא המבט הזה השמור לנניח
חתול שמנגן שופן או סתם דג זהב שפצה פה .מזמין שלוש משאלות

גם לדג זהב שפורט שופן מסתגלים במהירות . הקרח נשבר,סימן לדבר מדברים על
חום.  תגיד לא חם לך עם כל השטריימל והזהו,  אה זה לא שטריימל אז מה זה 
וילדים? מה ת'אומר זה כל מה שיש? חשבתי אניודע חשבתי הרבה יותר
אז תגיד למה אתה הולך עם כל זה 

אין ברירה ,אני מפנה אותם לציורי ההגדה של ארתור שיק,גם אברהם אבינו הלך 
לבוש ככה עובדה

או קיי ,לטס טוק ביזנס.  אווירה נעימה.אבל החשדנות תלויה באוויר

חתול שמנגן שופן למה עוד הוא מסוגל

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/4/2006 10:51 לינק ישיר 

לונלי,
אל דאגה, זה קורה רק פעם אחת בכל מקום.
ויתכן שבמקום אחר כבר קדמוך אחרים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/2/2007 13:50 לינק ישיר 

דלתיך דפקנו [לכולל או לכלכל, היילכו יחדיו?] (semedia)
http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=1336411 

בברכה

תוקן על ידי לינקזעצער ב- 13/02/2007 14:30:14

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/3/2007 13:55 לינק ישיר 

מחקר חדש: עני חרדי מאושר יותר מחילוני

http://bh.hevre.co.il/news_read.asp?id=2854&cat_id=7

אביעם, רק עכשיו ראיתי את הודעתך. צא וראה איך חוקים, תקציבים והקצאות נתפרים.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > בן ישיבה חרדי ועצמאות כלכלית, סתירה?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 סך הכל 2 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. בקטגוריית דת ואמונה אתם מוזמים להיכנס ולדון על כל נושא שעולה לכם בקשר לדת היהודית. שו''ת בנושאי הלכה, פרשנות לתורה ולמקרא, גאולה, אחרית הימים ועוד.