בית פורומים פילוסופיה חרדית

היחס בין בחורי ישיבות לתיכוניסטים חרדים

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-4/8/2023 15:02 לינק ישיר 
היחס בין בחורי ישיבות לתיכוניסטים חרדים

בעז"ה אסקור מנקודת מבטי את היחס בין תלמידי הישיבות הקדושות לבין ה'תיכוניסטים'.

לפני שאתחיל אגדיר מושגים:
תיכוניסט חרדי – בחור שממלא את חוק לימודיו במוסד שמשלב בין השכלה תורנית ברמה גבוהה ושמירה מוקפדת על הדת היהודית והקשור אליה, לבין לימודי תיכון רגילים כגון מתמטיקה ואנגלית. בחור זה עתיד להוציא תעודת בגרות מלאה שתשמש אותו בעתיד כשיפנה ללימודים אקדמיים ולאוניברסיטה. בד"כ, בחורים שכאלו, בעתיד הלא רחוק יעבדו ויפרנסו את משפחותיהם תוך קביעת עיתים לתורה ושמירת המסורת הדתית.
בחור ישיבה קדושה – בחור שלומד ונמצא במוסד שכל מטרתו היא חינוך על טהרת הדת היהודית, לימוד תורה ללא הפרעות חיצוניות, ושקידה ועמל אינסופיים במטרה להתחבר לקב"ה. בחור זה אינו זכאי לתעודת בגרות – דבר העלול להקשות עליו בעתיד אם יפנה למוסד אקדמי ע"מ ללמוד בו מקצוע. בד"כ, בחורים שכאלו, ימשיכו כל חייהם לשבת ולהיות ספונים בין כותלי בית המדרש, וחייהם יהיו קודש למען לימוד התורה והיהדות. הם עתידים להתפרנס ממלגות שיחולקו ע"י כולל האברכים בו הם רשומים, ולעיתים נשותיהם יעבדו ויפרנסו את הבית גם כן.

בתור תיכוניסט חרדי, תמיד הפריע לי היחס והגישה המזלזלת של תלמידי הישיבות כלפי ציבור התיכוניסטים הנובעת מתוך בורות וחוסר הכרה והבנה בנושא.
אקדים ואבהיר עניין חשוב מאוד. לכל בחור יש את היום בו הוא עומד בפני צומת דרכים שבה עליו לקבל החלטה חשובה שתשפיע על המשך חייו – ישיבה תיכונית חרדית או שמא ישיבה קדושה. החלטה זו מתקבלת בד"כ ע"י הורי הבחור על דרך הפסוק "חנוך לנער על פי דרכו", והם אלו שקובעים את מסלול חייו העתידי של בנם.
אין להשוות כלל וכלל בין הדברים שעוברים וחווים ה'תיכוניסטים', לבין אלו שחווים 'בני הישיבות הקדושות'. אלו עולמות שונים, שכוללים אנשים מרקעים וממגזרים מגוונים. לבחור מקבוצה מסוימת יהיה קשה מאוד להבין ולהשתכנע בצדקת דרכה של הקבוצה השנייה, משום שכך חונך ולמד בתפיסת עולם מסוימת זו כל חייו.
כעת אפשר להבין כי יחס כה פוגע ומזלזל כלפי קבוצה מסוימת( במקרה שלנו, תיכוניסטים) נובע מתוך בורות וחוסר הבנה. אל לקבוצה מסוימת, לזלזל וללעוג לקבוצה השנייה, משום שהיא אינה מבינה ומכירה בדברים כפי שהקבוצה השנייה מקבלים את הדברים.
אפשר לחלוק, מותר להתווכח, דבר זה אף חשוב והכרחי בדת מרובת מחלוקות כמו היהדות, אך אסור להתייחס באופן משפיל ומבזה לבחורים שהלכו בדרך שונה במקצת מהדרך 'המקובלת'.

בחור שבחר ללכת לישיבה תיכונית, עושה זאת משום שהוא מאמין בלב שלם בשילוב בין קודש לחול – לימוד גמרא מעמיק בבוקר ותרגול מתמטיקה בצהריים. הוא עושה זאת, משום שהוא סובר כי הדרך הראויה והמתאימה לבן תורה המייצג את הקב"ה, היא זאת. לדידו, הקדוש ברוך הוא רוצה ומעוניין בכך שנרכוש השכלה ומקצוע לעתיד, שנוכל לפרנס את משפחתנו בכבוד ובלי להזדקק לעזרה מאחרים. הוא מאמין שזהו השילוב האולטימטיבי – אדם שרכש השכלה ומקצוע ובנוסף קובע עיתים לתורה ושומר בקפדנות חסרת פשרות וויתורים על ערכי הדת והמסורת היהודית. 
כמוהו, בחור שבחר ללכת לישיבה קדושה. הוא קיבל את ההחלטה הזו משום שבדרך זו הלך כל חייו. מגיל קטן, הוריו התוו את דרכו המסוימת בה הם מאמינים, ובה הוא ימשיך (כך מצופה ממנו לפחות) כל חייו. 'תורתו אומנותו' היא המנטרה של חייו ועל פיה ימשיך ויצעד.

כשם שבחור ההולך לישיבה קדושה, עושה זאת משום שהוא והוריו מאמינים בצדקת דרכם ובנכונות וביעילות מסלול חיים זה, כך גם בחור ההולך לישיבה תיכונית חרדית.
כל אדם מאמין בדרך חיים שונה ובעקרונות ובאידאולוגיות מגוונות. אל לנו כחברה מתוקנת להתייחס בזלזול כלפי הקבוצה השנייה. עלינו לנסות ולהקשיב לדבריה ולטענותיה, אולי לא נשתכנע אך לפחות ננסה להבין את מניעיו, דעותיו ומחשבותיו של האדם האחר העומד מולנו.

עד הנה, עסקתי בעיקר ביחס בין תלמידי הישיבות הקדושות לתיכוניסטים. כעת אתייחס ליחס בין התיכוניסטים לבחורי הישיבות הקדושות.

כמו היחס בין בחורי הישיבות לתיכוניסטים, גם היחס של התיכוניסטים לבחורי הישיבות הקדושות הוא לעיתים נגוע ופסול. קודם כל, חשוב להסביר עניין יסודי עד מאוד.
לכל היהודים באשר הם ישנה מטרה אחת משותפת – להתחבר לקב"ה, הן ע"י לימוד תורה והן ע"י תפילה ושמירת מצוות. דבר זה משותף לכל הקבוצות והחוגים בדת היהדות. זהו יעד שכולם שואפים אליו יחד. לדרך אל המטרה המשותפת, ישנם כמה מסלולי חיים המובילים אליה. כל הדרכים (כמובן בהתאם לכללי היהדות) מקובלות, ראויות ומתאימות. יש שבוחרים להגיע אל היעד ע"י הקדשת כל חייהם ללימוד התורה ועל כן הם הולכים לישיבה קדושה. מנגד, יש כאלה שבמהלך הגעתם אל היעד בוחרים לשלב גם מנפלאות טבע העולם שברא הקב"ה ולרכוש השכלה וידע במקצועות נרחבים.
חשוב לדעת שהנקודה רחבה הרבה יותר מאשר ישיבות. מדובר כאן על דרך חיים – מה שמכונה "חרדיות וחרדיות מודרנית". על דבר זה יפורט עוד בהמשך...
על דבר זה אין עוררין, הלוואי וכולם היו זוכים לשבת כל היום ולהמית עצמם באוהלה של תורה. כורח המציאות הביא לכך שציבור נרחב המכונה 'חרדים מודרנים' בחר בדרך מקובלת אחרת. ההערכה שיש בקרב הציבור החרדי מודרני כלפי הציבור החרדי – המיינסטרים היא רבה עד מאוד. כמובן שאינני מדבר על הציבור הקיצוני – הארדקור בחברה החרדית משום שהקב"ה רוצה שנהיה נורמלים.

בתוך ליבו, שאיפתו של כל יהודי היא לשבת ולעבוד את ה' כל היום. לצערנו, יהודים רבים אינם מסוגלים לעמוד בכך, ומכיוון כך הם יוצאים לעולם הפתוח  - לרכוש השכלה ומקצוע, ולפרנס את בני ביתם תוך שמירה מוקפדת על היהדות וערכי התורה.
הציבור החרדי מודרני מעריך ומוקיר את הציבור החרדי – המיינסטרים שמקדיש את חייו למען ה' יתברך, ומבין כי זו אחת מהדרכים האופטימליות ליהודי.
א"כ נחזור לנושא שרצינו לברר- יחס התיכוניסטים לבחורי הישיבות הקדושות. כפי שהסברנו, הציבור החרדי מודרני מעריך ומוקיר את הציבור החרדי – מיינסטרים, וכך גם את בחורי הישיבות. בקרב התיכוניסטים ישנם שני פלגים: אלו שבאמת מאמינים בזו הדרך לכתחילה, ואלו שנמצאים שם בדיעבד. בין זה ובין זה, דבר מובן הוא לכולם שדרכם של לומדי התורה בישיבות הקדושות היא דרך ראויה וטובה להתקרב אל ה' יתברך.

לצערנו, יש פעמים ומקרים בודדים בהם נוער פוחז שאינו מבין את משמעות הדברים, יוצר חילול שם שמיים ברבים. דבר זה, מעיב על שמה של החרדיות המודרנית, ועלול לצייר אותה באור שלילי כדרך עבור בעייתיים ומקולקלים חסרי תקנה. אנשים שכאלו הופכים את הציבור החרדי כולו לאסקופה נדרסת תחת רגלי הציבור הכללי. במאמר מוסגר אוסיף שכאשר אדם חרדי כלשהו, לא משנה לאיזה פלג הוא משתייך – אדוק, מודרני, קיצוני וכו' מבצע מעשה שמצטייר בעיני הציבור הכללי כרע, הוא פוגע לא רק בפלג הספציפי אליו הוא שייך – לדוג' חרדי מודרני, אלא בציבור החרדי כולו, וזאת משום שבעיני המתבונן החיצוני אין הבדל מהותי בין הפלגים המרכיבים יחד את הציבור החרדי.

לסיום, אביע את דעתי בנושא. כנזכר בתחילת המאמר, אני משתייך לזרם החרדי מודרני ולומד כעת במוסד חרדי המשלב לימודי תיכון ובגרויות יחד עם לימודי קודש. מגיל צעיר, הורי חינכו והשתיתו בקרבי כי דרכנו היא בדיעבד. במהלך השנים, הפנמתי והשתכנעתי כי זו הדרך הראויה לעבוד את הקב"ה.
לדעתי, ה' אינו חפץ בכך שנהיה ספונים כל היום בין כותלי בית המדרש מבלי ידיעה על המתרחש בעולם החיצוני. רצונו הוא, שנהיה מעורבים (עד היכן שעובר הגבול המתיר לנו כבני תורה) בכל דבר שבו אנו יכולים להשפיע ולקדש שם שמיים. במשך שהותי בישיבה, דבר זה  התחזק והתעצם בי משום שזכיתי לראות הרבה אנשים ששיניתי את גישתם כלפי הציבור החרדי כולו. לצערנו, לעיתים המגזר החרדי נתפס כציבור טיפש שאינו לומד לימודי ליבה ורוכש השכלה, וכן משתמט ואינו נושא בעול עם שאר חלקי החברה.
לדעתי, הציבור החרדי מודרני, מתקן (או מנסה לפחות) את הגישה הסטריאוטיפית הזו כלפינו. שאיפתנו היא, שהציבור החילוני ידע ויוקיר בערך התורה ויבין את חשיבותה של היהדות, אך שבנוסף יראה בנו שותפים אינטגרלים וראויים בביסוס והקמת מדינת ישראל יחד איתם. כולנו אחים; עלינו להתנהג בהתאם כראוי לבני תורה ולייצג את מה שאנחנו אמורים לייצג.
מי יתן, ונזכה לקדש שם שמיים ברבים בכל דרך שבה נבחר, אמן כן יהי רצון.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/3/2024 17:55 לינק ישיר 

*השאלה המורכבת ביותר שהייתה לי במלחמה* *הרב שמואל אליהו* | י"ז אדר ב' תשפ"ד הרבה שאלות מורכבות וקשות נשאלתי במלחמה הזו. השאלה המורכבת מכולן נשאלה על ידי קצין במערך הלוחם שנתבקש לקבל על עצמו פיקוד על יחידה שמצילה חיים. הוא מוכן למלא כל משימה חשובה. אשתו והילדים מבינים את החשיבות וגם הם מוכנים שימלא את התפקיד למרות שהוא היה כמה חודשים בלחימה מתמשכת. הבעיה הייתה בכך שכדי למלא את התפקיד החשוב שהציעו לו הוא צריך להיות בנמר ביחד עם רופאה וחובשת 24 שעות ביממה. רוב הזמן הם נעו במקומות מאוד מסוכנים כשאי אפשר לצאת מתוך הנמר, בוודאי לא לישון מחוץ לו. לא להתלבש מחוץ לו, וזו בעיה קשה מאוד. אני יודע שיש כאלה שיש להם תשובה קלה. לי לא הייתה תשובה כלל. מצד אחד זו חובה עליונה להציל חיים. הוא יודע ורוצה להציל חיים, והצבא ממש מפציר בו לקבל את התפקיד החיוני הזה. מצד שני לקבל את התפקיד הזה זה לוותר על ערכים, וויתור על ערכים פוגע בלחימה. הוא ראה את הרופאה והחובשת, נשים שמוסרות את נפשן למען עם ישראל. חיות בתנאים קשים ובסכנת נפשות במשך חודשים. מתנדבות, רחוקות מהבית ומהילדים שלהן. העיקר בשבילן הוא להציל חיים ולתרום למאמץ המלחמתי של כולנו. הוא לא רואה את עצמו חי איתן בחודשים הבאים בצפיפות בתוך תא שטח כל כך קטן. המפקדים שלו לוחצים מאוד, כבר כמה שבועות התפקיד הזה לא מאויש. הם לא מוצאים מישהו אחר שימלא את התפקיד החשוב הזה. המפקדים האחרים שהיו בתפקיד הזה פרשו ממנו בגלל הסיבה הזאת או בגלל סיבות אחרות. בסופו של דבר אין מי שממלא את התפקיד החשוב הזה כעת. אמרתי לו תעשה תנאי למפקדים שאתה מוכן להתגייס לתפקיד ובלבד שזה לא יהיה בעירוב כזה צפוף. אם חשוב להם שתהיה בתפקיד הזה, שיתאמצו. אם הם דורשים ממך ומאשתך מאמץ, שישקיעו ויצוותו אותך לנמר שיש בו חיילים ולא חיילות. אותו קצין אמר לי שהוא כבר שם את התנאי הזה לפני כמה שבועות. אבל הם לא יכולים לעשות את ההחלפה הזו, יש להם הוראות מגדריות מלמעלה. הוא שואל אותי כעת מה לעשות. האם לקבל את התפקיד הזה, או לא? שאלתי אותו מה תאמר אשתו אם היא תדע שהוא נמצא עם שתי נשים אחרות בתוך הנמר. הוא הזדעזע. הוא אמר לי שאשתו מפחדת כל הזמן מהסכנות החיים ומתגברת כמו כל הנשים. אם היא תדע שבן הזוג שלה ישן בצפיפות עם נשים שישנות ומתלבשות לידו, יהיה לה קשה שבעתיים, וזה ממש לא מגיע לה. לא סיפרתי לו על מפקדים אחרים שהיו באותו מצב, שמתוך אחריות הציבורית, ובלב חצוי, קיבלו על עצמם תפקיד כזה או אחר בצפיפות ובתערובת עם נשים. ואחרי זמן, השאלות שבאו לשאול אותי היו שאלות קשות יותר. זו לא רק השהות האינטנסיבית, זו גם השותפות במשימה, אחוות הלוחמים וקרבת הדעת הגדולה שנוצרת בסיטואציות כאלו פוגעת בזוגיות המקודשת שלהם, וכעת הם צריכים לשקם גם את הזוגיות שנפגעה קשה. *הבעיה הגדולה היא לא עם הקצינים והקצינות שבאו להציל חיים במסירות נפש. הבעיה היא עם המפקדים בעלי האג'נדות שיושבים בקריה בתל אביב, אלה שישנו על האף בשמחת תורה וממשיכים להנחית פקודות מגדריות שמסכנות חיים. כנראה שהם עדיין לא מבינים כי צה"ל נועד להילחם ולנצח ולא לקדם אג'נדות פרוגרסיביות למיניהן*. מישהו צריך לומר להם, אל תחלישו את צה"ל. אל תנסו לחנך את החיילים הדתיים מחדש. אל תנסו לחנך אף אחד מחדש, אף אחד לא מינה אתכם לחנך אחרים ואין לכם שום זכות מוסרית לכך. תזכרו שהמחסום הכי גדול שעומד בפני הציבור החרדי הוא הניסיון שלכם לחנך אנשים מחדש. (אולי אתם רוצים לחסום את הדתיים והחרדים?). מישהו חייב לנער את הפיקוד הבכיר של צה"ל, שמקדם בשעה זו עוד ועוד תערובת שמרחיקה מפקדים טובים מצה"ל. שלא מאפשרת לחיילים קרביים טובים להמשיך ולהתנדב. שלא מאפשרת לצה"ל להפיק את כל כוחותיו. מישהו גם צריך לומר לבנות שרוצות להתגייס ולתרום אל תתנו לפרוגרסיבים הללו לחנך אתכם. אל תתנו להם להסליל לכן את החיים. תשימו לב שבלי משים חיילות בעלות מוטיבציה חיובית עלולות להרחיק לוחמים שכל כך נחוצים לצה"ל. החיילות לא רואות את הנזק, אבל הוא נעשה וראיתי אותו יותר מידי פעמים. *יש לכן דברים הרבה יותר חשובים לעשות. אנחנו עם הנצח ומישהו צריך לקחת אחריות על העתיד. מישהו צריך לקחת אחריות על הדור הבא של עם ישראל. להעניק לו חיים בריאים, ערכים בריאים, אהבת אחים, אהבת תורה. אהבת העם והארץ. ערכים שמבטיחים את העתיד של עם ישראל, וזה תפקיד שחשוב הרבה יותר משירות צבאי.* *לקבלת שיעורי הרב בWhatsApp הכנסו לקישור:* https://chat.whatsapp.com/GGsdOUi10EGARDN89NBaf6

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/8/2024 00:05 לינק ישיר 

פותח האשכול, עברה שנה ובטח מצאת מזור לכאביך. אקדים ואומר שאני בשונה ממך, למדתי בישיבות העילית של המגזר החרדי, איפה שהמשמעת הייתה מינימלית והכמיהה לקודש הייתה באמת כמו פרפרים אל האור (ככה לפחות אני חוויתי את זה, בקרב החברים שלי), באמת היינו שקועים רק בתורה, באמת היא הייתה כל שיחנו ושיגנו. שוליים, מה שאתה קורא נערים פוחזים, היו גם אצלינו - היו גם חוטאים לתיאבון ולהכעיס, בכל מיני חטאים - אבל הרוב היו טובים, כי בכל מקום הרוב טוב (זה עניין של פסיכודינמיקה: כשנוצרת נורמה, רוב הקבוצה נמצאים במרכז הפעמון ואפילו מוכנים להקריב בשביל זה את רצונם האישי. השאלה מהי הנורמה ואיך היא נוצרת, זה לא רלוונטי; לא בישיבות העילית ולא בישיבות המודרניות מגדלים קניבלים - בסה"כ החינוך הוא טוב). אולי בשונה ממך, עברו כמה עשורים טובים מאז שסיימתי את לימודיי בישיבה, ועל זה הייתי רוצה לדבר איתך: ההצלחה, ההישגים, ההתקדמות - זה לא מה שאומר מי שיושב לידך בישיבת בין הזמנים. זה תהליך ארוך שלשיא שלו תגיע רק הרבה שנים קדימה! אני, עם כל האליטיזם שהיה לי בישיבות, אני הכי אקדמאי שתרצה, תלמיד באוניברסיטאות היוקרטיות בישראל ועוסק בלי סוף במחקר. אחרים שלמדו בתיכונים, שכחו את האנגלית והמתמטיקה ונכנסו לשטייגן, ולא פעם יש את אלו שזוכרים אבל מוסיפים וכך שני הדברים מתקיימים בידם. הכלל הוא שכל הדרכים טובות כל עוד אין הקצנה וחריגות גדולות מהנורמה (כבחור צעיר התכתבתי עם רב גדול בהלכה, ופעם נפגשנו והוא מאוד התפעל מתשובות שלי ואמר לי "אתה יכול להיות גדול בישראל. אם רק תישאר בנורמה ולא תגזים לשום כיוון, אתה תהיה גדול בישראל". כוונתו הייתה פשוטה- כשמגזימים יכולים להצליח בגדול או ליפול בגדול, אם יודעים לשמור על איזון, לרוב נהיים יותר מחוברים להכל). לכן אין סיבה לבזות או להתבזות ועוד יותר חשוב, זה ממש לא חכם להתרגש ממה שאומרים לך. בישיבות הקדושות ממש לא כולם מוסרים נפש, ובישיבות התיכניות יש הרבה שמוסרים נפש, ובכלל גיל 14-18 הוא ממש חשוב אבל זה גיל ההתבגרות ויש המון שינויים בשנים האלה ואחריהן, כך שהרבה מצליחים והרבה נכשלים, בלי קשר לשאלה כמה יחידות מתמטיקה למדת. תהיה אתה, תרוץ קדימה, תהיה מחובר לעצמך ולמשפחה ולחברים ולעם ולארץ (במובן הארצי של המילה, אם לא תדע מה זה חבית לא תבין מה הבעיה בחבית אליבא דחד תנא; אם לא תדע מה זה קרוטונים לא תדע מה מברכים עליהם). ו"קח איתך צדה לדרך את ברכתי...."

תוקן על ידי חמינאי ב- 21/08/2024 00:08:32

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > פילוסופיה חרדית > היחס בין בחורי ישיבות לתיכוניסטים חרדים
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext