| נשלח ב-30/8/2005 11:00 |
|
| |
"מה דלא צווה אברהם את יצחק בנו שלא ישא אשה מבנות הכנעני, מכאן ראיה...דהבן אינו חייב לשמוע להאב אם מוחה בו מלישא אשה שהוא חפץ"
(משך חוכמה, בראשית כד, ג)
|
|
|
|
| נשלח ב-10/9/2008 16:49 |
|
| |
מצד_שני: כבוד אב ואם
החלפתי ניק כדי שלא תכירו (לא נעים)
דילמה קשה!
ההורים הזקינו,
אני משתדלת, וכן אחיי ואחיותי משתדלים לכבדם כמיטב יכולתינו.
ואולם עם הגיל, יש מצדם, התעקשויות סרק, ויכוחים אין סופיים, בינינו לבינם, וכמובן בינם לבין עצמם, ובעיקר בקשות לא סבירות בעליל או לא מכובדות, שכל אדם אובייקטיבי לא היה עושה לזולתו, לולא מצוות התורה.
מכיון שאני מכירה את משתתפי הפורום, חשובה לי חוות דעתכם, ולכן אבקשכם לא להפנותיני לאתרים אחרים.
גם בקשתי למי שעונה, שיביא לי המקור שממנו שאב את התשובה, כדי שאוכל להציץ בו או להראות לאחיי, (והרי לא אוכל להראות להם קטע מעצכ"ח).
שאלותי:
1. באם יש בקשה מאחד מהורי שלא סבירה בעליל או לא מכובדת, האם עלי לקיימה?
2. באם ידוע לי רצון אחד מהורי, ואולם אין בקשה ישירה ממני, האם אני יכולה להתחמק ולשחק "ראש קטן"?
3. האם אני יכולה להערים או להעלים או לגרום בעקיפין למזעור חוסר הסבירות והמכובדות שבבקשה.
4. ידוע, שכבוד אב הוא יותר מכבוד אם (לא לפי השקפת אמשלום), ושאלתי: באם אגרום השפלה לאם בעצם כיבוד האב, מה עלי לעשות.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/9/2008 22:12 |
|
| |
(רמב"ם, ממרים ו, ז-י)
עד היכן הוא כיבוד אב ואם, אפילו נטלו כיס של זהובים שלו והשליכו בפניו לים לא יכלימם ולא יצער בפניהם ולא יכעוס כנגדם אלא יקבל גזירת הכתוב וישתוק, ועד היכן מוראן אפילו היה לובש בגדים חמודות ויושב בראש בפני הקהל ובא אביו ואמו וקרעו בגדיו והכוהו בראשו וירקו בפניו לא יכלימם אלא ישתוק ויירא ויפחד ממלך מלכי המלכים שצוהו בכך, שאילו מלך בשר ודם גזר עליו דבר שהוא מצער יתר מזה לא היה יכול לפרכס בדבר, קל וחומר למי שאמר והיה העולם כרצונו.
מי שנטרפה דעתו של אביו או של אמו משתדל לנהוג עמהם כפי דעתם עד שירוחם עליהן, ואם אי אפשר לו לעמוד מפני שנשתטו ביותר יניחם וילך לו ויצוה אחרים להנהיגם כראוי להם.
העולה מן הדברים לכאורה, אין אפשרות לסרב לבקשה אפילו בלתי סבירה בעליל, [כל זמן שיש לזה קשר לאב או לאם]. אך התחמקות היא פתרון נכון.
כיבוד אב אינו 'יותר' אלא 'קודם' לכיבוד האם. גרימת השפלה לכאורה חמורה יותר מכיבוד, משום שהיא בגדר 'מקלה אביו ואמו', [אא"כ לא מדובר על כזה מקרה]. ואכן זו חקירה מעניינת האם להעדיף את הקודם [כיבוד האב] או את החמור [השפלת האם]. כמו"כ יש לחקור באופן שאין כאן השפלה אלא חוצפה, מה קודם כיבוד האב או מורא האם? [סליחה על ה'טרמפ' שתפסתי, אבל נראה שזה יועיל לניתוח השאלה].
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/11/2008 15:22 |
|
| |
תהליך ההזדקנות של ההורים מוביל לעיתים לחילוף תפקידים בין ההורה לילד. האב, שהיה עד כה מקור לכוח ומרץ זקוק לפתע לתמיכה. תמר דובדבני מצאה בגמרא השראה להתמודדות בוגרת ומיטיבה עם המצב המורכב.
http://www.bac.org.il/ContentPage.aspx?id=197
|
|
|