בית פורומים עצור כאן חושבים

סיווג האסכולות ביהדות התורנית

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-10/8/2004 17:47 לינק ישיר 

וטו ציטט באשכול הלכה למשה מסיני:

"וכי מה אמר לכם [שאל רב שך מבחורים שהלכו לשיעורו של ר"ג], וכשענו לו תפילין שחורות ומרובעות כי כך וכך (איני יודע מה) אמר להם: לא נכון, אלא כך הלכה למשה מסיני. (וזו הסיבה)."

ועוד כתב שם:

..... מסקנא ברורה מניסיון כמו מהיגיון שדיונים ענייניים החותרים לאמת נעשים באישי.

עד כאן דברי וטו.

וטו,

בהודעתך הקצרה נגעת בשני דברים שלכאורה שונים הם לגמרי, אבל האמת ששניהם נוגעים לכנות הרצון ללמוד ולהתקדם ושניהם נעוצים בעוקץ של הפורום. (אני עונה כאן כי אני רוצה להצביע על 'סיווג אסכולות' בנושא.)

הדבר בראשון הוא מה שהבאת על השוני ביחס לשכל-תורה בין ר' שך להרב נדל. כל משכיל מבין שאלוהים שנתן את התורה ואם אלוהים הוא תורתו תתאים לשכל שהוא נתן לאדם. בכל זאת מובן שמי ששכלו לא מתחיל להבין את השכל שבתורה יקבל את התורה ללא קשר לשכליותה ויגיד ששכל התורה זה משהו אחר ולא יסבול כל ניסיון שכלי להסביר אותה. לעומתו מי ששכלו התבגר והתקדם יהיה לו יחס שונה. (השוה אמונת חכמים של גינגית ומיימוני).

אין בעיה בכך שקטני השכל יתרחקו מלהתעסק בספירות (סגול הפ') הגבוהות מהם. אבל העוול והנוכלות היא שמנסים להאליה את הבורות שלהם ולהשפיל את כל הגבוה מהם.

הדבר השני הוא שהבעת עייפות מדיונים שבהם הינך רואה חוסר מוכנות לרדת לעומקם של דברים. זה שוב בגלל שגם אלה שאינם כל כך מעוותים להאליה בורות ומושחתים להשפיל גבוהים, בכל זאת הם לא יכנסו לדיון במגמה שאם יתבררו כטועים, ישתנו.

בקיצור:
1. ההמון משפיל את הגבוה ומגביה את השפל.
2. החושב הסטנדרטי מוכן לחשוב ולא להשתנות ולכן יעצור בשלב מסוים.
3. החושב הרציני ילך עד הסוף (או ההתחלה ) גם אם יידרשו שינויים בחשיבה ובהתנהגות ועוד אפילו ישמח בהזדמנות להשתנות לטובה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/8/2004 01:02 לינק ישיר 

בוגי"ע,

ועל דא קא בכינא

זה מזכיר לי ציטוט שהביאה יענטע באחד האשכולות:

"מעטים הם הבלתי מסוגלים להקדים את החשיבה העצמית לחשיבה החברתית,
רבים הם הבלתי מעונינים להקדים את החשיבה העצמית לחשיבה החברתית,
רבים מאד הם הבלתי מתאמצים להקדים את החשיבה העצמית לחשיבה החברתית,
מעטים מאד הם המסוגלים, מעוניינים ומתאמצים להקדים את החשיבה העצמית לחשיבה החברתית,
לאלה מיועדים דבריי"
[מאמר חכם]

כן אני נזכר בעלילת "מרד הנפילים" בה אלה שמחשבתם יד שניה ניזונים מהגבורים שמחשבתם יד ראשונה [תורות ר"ג בישיבות] ועוד משפילים אותם, לכן כתבה סיפור שכל היצרניים האמיתיים הלכו למסתור והשאירו רק את העלוקות
ואז נתגלה שבלעדם אין להם יניקת חיים.

תוקן על ידי - עצכח - 11/08/2004 2:46:27

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2009 11:45 לינק ישיר 

ויכוחים סביב ה"מיימוניות" -
http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=335032&whichpage=3#R_10

סיווג אסכולות רבנים מתקופת הרש"ר ואח"כ -
http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=776087&whichpage=1#R_14

בברכה

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > סיווג האסכולות ביהדות התורנית
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 סך הכל 5 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. בקטגוריית דת ואמונה אתם מוזמים להיכנס ולדון על כל נושא שעולה לכם בקשר לדת היהודית. שו''ת בנושאי הלכה, פרשנות לתורה ולמקרא, גאולה, אחרית הימים ועוד.