|
|
| נשלח ב-26/6/2003 15:16 |
|
| |
לא כל חכם הוא שובניסט, שתלטן, ומתנשא
ה"מכילתא" : "שמות" פרק- מט
על הפסוק: "שארה כסותה ועונתה לא יגרע (שמות, כא/י)
'שארה' : אלו הם מזונותיה, וכן הוא אומר: "ואשר אכלו שאר עמי (מיכה,ג/ג) וכתוב : "וימטר עליהם כעפר שאר" (תהלים עח/כז)
'כסותה': כמשמעו
'עונתה' : זו דרך ארץ שנאמר: וישכב אותה ויענה" (בראשית, לד/ב)
דברי ר' יאשיהו
ר' יונתן אומר: 'שארה כסותה' : כסות שהוא נופל לשארה, אם היתה ילדה, לא יתן לה של זקנה, ואם היתה זקנה לא יתן לה של ילדה
'עונתה': שלא יתן לה של ימות החמה בימות הגשמים, ולא של ימות הגשמים בימות החמה, אלא נותן כל אחד ואחד בעונתה'
'מזונותיה מנין? אמרת קל וחמר, ומה דברים שאינן קיום נפש אי אתה ראשי למנוע הימנה, דברים שהם קיום נפש, דין הוא שלא תהא רשאי למנוע הימנה. דרך ארץ(= יחסי אישות) מניין?
'אמרת קל וחמר, ומה הם דברים שלא נשאת עליהם מתחילה, אינו רשאי למנוע הימנה, דברים שנשאת עליהם מתחילה, דין הוא שלא יהא רשאי למנוע הימנה...."
הפמניסטיות של ימינו היו מוכנות לגייס את ר' יונתן לייצגן.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2003 18:18 |
|
| |
הפמניסטיות של היום מפרנסות ומכלכלות בכבוד את בעליהן היושבים באוהלה של תורה. נותנות להם את שאריתם, כסותם, ועונתם במסירות אין קץ.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2003 22:05 |
|
| |
הלו, הלו, מישהו אמר שכל חכם הוא "שוביניסט", "שתלטן" או "מתנשא"??
כדאי לבדוק עם הפמיניסטיות אם היו באמת שמחות לאמץ את הדברים שנמסרים מפיו של ר' יונתן.
יש לי דווקא תחושה נעלמה שהן היו מעדיפות שלא "יתנו להן" כלום ושלא "לא יגרעו" מהן דבר, אלא שכל הקשור בזוגיות ובאורח חיים משותף יבוא ויתנהל באופן הדדי.
דבריו של ר' יונתן משקפים גישה פטרונית (הי, לא לקפוץ, כוונתי היא לפטרונות במובן המקורי של המילה ולא לגוון שניתן לה בימינו), שהייתה ראויה אכן, ומתאימה אולי לימים רחוקים.
תוקן על ידי - שחרית - 6/26/2003 10:10:32 PM
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2003 22:26 |
|
| |
מסכימה עם כל מילה שלך שחרית!
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2003 23:14 |
|
| |
א) הלו, הלו, אמרו!
ב) לי יש תחושה נעלמה שגם היום הדברים אינם מובנים מאליהם , והיום הפמניסטיות מעדיפות לעשות הסכם שיתופי , כדי להבטיח שאכן הדברים יתנהלו באופן הדדי.
ג)דבריו של ר' יונתן משקפים גישה נדירה באותם ימים רחוקים, ואני דווקא חושבת שדבריו משקפים גישה פטרונית במלוא מובן המקורי של המילה.
תוקן על ידי - איקה - 6/26/2003 11:26:54 PM
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2003 23:53 |
|
| |
אגב,
את "לדעת להיכנע" של לורה דויל קראתן ?
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2003 00:18 |
|
| |
איקה,
א. אז אמרו.
ב. כמובן, איפה דבריך מתווכחים עם דבריי או סותרים אותם?
ג. אני לא מסכימה עם הקביעה שהגישה של ר' יונתן פה היא נדירה לזמנו. חז"ל דאגו להגן על האישה, לא לשתפה, לא להופכה לשווה, אבל להגן עליה. ראי לדוגמה את עניין הכתובה ואת עניין הירושה בזמן שהנכסים מועטים (משנה כתובות פי"ג, מ"ג) ועוד ועוד.
בעל עגלה,
ספרות תועבה כזו לא נכנסת אליי הביתה!..
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2003 01:48 |
|
| |
שחרית,
אני אסביר לך למה אני חושבת שהגישה של ר' יונתן פה היא נדירה לזמנו.
ב'הלכות אישות' : 'שאר' = מזונות. 'כסות'= ביגוד. ו'עונה' = לשון נקיה ליחסי אישות.( למיטב ידיעתי כך מתפרשים שלושת המונחים האלה אצל כל החכמים) הם שלושה חיובי היסוד של הבעל לאשתו.
מה שמיוחד ברבי יונתן שהופך את הגישה שלו ליותר מאשר סתם להגן עליה, היא : שר' יונתן מוצא כי שלושה מונחים אלה גם יחד, דנים כולם בנושא הלבוש, ואפילו המונח "עונתה" אין הוא מפרשו בנושא האישות, אלא מפרשו במשמעות של "עונות השנה", כלומר : מחובתו של הבעל להבטיח שתלבושת אשתו תותאם לאופנה בהתאם לגילה, וגם לעונות השנה.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2003 04:40 |
|
| |
איקה,
בעוד שמוסכם בהלכה שחובות האיש לאשתו הן באמת "שארה, כסותה ועונתה", אין הסכמה בין המפרשים למה מתכוון כל אחד מהמונחים הללו. אמנם מקובל לפרש כפי שהבאת, אבל ראי בהמשכה של אותה פסקה ממש שממנה ציטטת את מסדר משפטים במכילתא דר"י, מובא שם בשם רבי: "שארה זו דרך ארץ... עונתה אלו מזונות". בילק"ש משפטים שכ"א מסבירים: "שארה זה קרוב בשר".
ושוב, איני מוסמכת לדבר בשם כל הפמיניסטיות, אבל אלה שאני מכירה, אינן מבקשות שיהיו נחמדים אליהן ושיתחשבו בהן.
ראי למשל מה נקראו הגברים ללמוד מהתרנגול (בבלי עירובין ק ע"א), אני לא מצטטת שמא אעבור חלילה על גדרי הצניעות המקובלים בפורומנו...
ובכלל חובות האיש לאשתו נלמדות מפרשת יפת תואר,שזה בכלל נושא קשה בפני עצמו.
מה רוצות הנשים? (שאלת מליון הדולר), לדידי אין הן מבקשות אלא חיים של שיתוף, שותפות והשתתפות.
ולהשומעים ינעם
תוקן על ידי - שחרית - 6/27/2003 4:54:48 AM
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2003 09:05 |
|
| |
שחרית,
א) תיקון: כך מפרשים רב החכמים
ב) התשובה שלי לגבי חובות האיש לאשתו היתה בהקשר לדברי ר' יונתן כשניסיתי להסביר מה המיוחד בו.
ג) אין בכוונתי להתנצח אתך, וגם לא לנסות להבין מה הפמניסטיות באמת רוצות, זה לא מעניין אותי, אני יודעת מה אני רוצה.
ד) גם אחרי שהסברתי מה המיוחד בגישתו הנדירה של ר' יונתן , לא התייחסת אליה עניינית, מה שאומר שאינך מוצאת הבדלים בין חכם לחכם בגישתם גם אם הם נאמרים ברמז.
ולהשומעים ינעם!
תוקן על ידי - איקה - 6/27/2003 9:34:09 AM
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2003 09:45 |
|
| |
המקור :
ר' יונתן אומר: 'שארה כסותה' : כסות שהוא נופל לשארה, אם היתה ילדה, לא יתן לה של זקנה, ואם היתה זקנה לא יתן לה של ילדה
'עונתה': שלא יתן לה של ימות החמה בימות הגשמים, ולא של ימות הגשמים בימות החמה, אלא נותן כל אחד ואחד בעונתה'
הפרוש של איקה :
מה שמיוחד ברבי יונתן שהופך את הגישה שלו ליותר מאשר סתם להגן עליה, היא : שר' יונתן מוצא כי שלושה מונחים אלה גם יחד, דנים כולם בנושא הלבוש, ואפילו המונח "עונתה" אין הוא מפרשו בנושא האישות, אלא מפרשו במשמעות של "עונות השנה", כלומר : מחובתו של הבעל להבטיח שתלבושת אשתו תותאם לאופנה בהתאם לגילה, וגם לעונות השנה.
אני חולק עלייך :
לא מוזכר המילה אופנה !!!
ומה הקשר בין אופנה לעונה ?
בגד אופנתי הוא הגדרה אחת ובגד עונתי זה הגדרה
אחת
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2003 10:36 |
|
| |
מנדיס
הבנתה של איקה מדברי ר' יונתן
לידיעתך עונה אפשר לפרש גם במובן של אופנה.
הביגוד חייב להיות מותאם לרוח הזמן והתקופה – שהרי "אם היתה ילדה, לא יתן לה של זקנה" אומר: שחובת האיש לאשתו היא להתאים את בגדיה ל"רוח הזמן", והאופנה היא הפועל היוצא, המשתמע מדבריו.
זה שאתה חולק עלי זה לגיטימי!
תוקן על ידי - איקה - 6/27/2003 10:55:16 AM
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2003 10:41 |
|
| |
שחרית
אני רואה שיש סוגי ספרות שאת ממש "דוסית" לגביה ...
|
|
|
|
| נשלח ב-6/7/2003 05:29 |
|
| |
בעל עגלה,
רק עכשיו ראיתי.
אני ממש מתפלאת עליך, צריך להיות "דוסים" כדי לחשוב שספרות מסוימת היא גרועה / מזיקה ולסרב להכניסה הביתה??
|
|
|
|
| נשלח ב-11/2/2011 13:14 |
|
| |
|
|
|
|
|