בית פורומים עצור כאן חושבים

אלקים לא איש ויכזב (לימוד חומש, בלק)

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-14/7/2003 21:07 לינק ישיר 

יש להקשות על פרשנותו של מיימוני (וגם, לכאורה, על פרשנותו של המיימוני המקורי):

לכאורה, אחת הדרכים להבחין בין מעשה שהיה לבין חלום הוא לבדוק אם המעשה כולל התרחשויות שמחוץ לנקודת מבטו של בעל המעשה. חלום קיים רק מנקודת מבטו של החולם, ולכן הוא אינו יכול להכיל מאורעות שאינם ניתנים לצפייה מנקודת מבט זו, ועל-אחת כמה וכמה כשנאמר מפורשות שבעל המעשה לא היה מודע להם.

כיצד, אם-כן, ניתן לפרש כחלום את התגלות המלאך לאתון - התגלות שבלעם לא היה מודע לה?

אני משער שהמפרשים כך יאמרו ש"ותרא האתון את מלאך ה'" פירושו שהאתון התנהגה כאילו ראתה את מלאך ה' (ואין עיתותי בידי לבדוק אם הרמב"ם אומר זאת במפורש), אבל האם פרשנות זו אכן עולה מפשוטם של כתובים, כפי שטוען מיימוני? האם זו אינה פרשנות מאולצת למדי?

גם הפסוק "ויחר אף אלקים כי הולך הוא" קשה להולמו כמאורע שהתרחש בתוך חלום, אלא אם-כן נאמר שכל זה הוא פרשנות שהתעוררה במוחו החולם של בלעם לאחר שראה את המלאך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/7/2003 21:32 לינק ישיר 

ביאור פשוט דא"ח
שו"ת חתם סופר חלק ב (יו"ד) סימן שנו כל התורה כולה ראינו בעינינו חוץ מפ' בלעם מי הגיד לנו מה הי' בין מלך מואב ובין קוסם אחד בלעם שבא אליו אל ארצו ולמה בא ומי הביאו ומי ידע שבנה מזבחות ושרצה לקלל ונהפך לברכה מי בא בסודם וישראל הי' שרוים במדבר ואם הם עמדו בארץ מואב בראש הפסגה וראו למטה אל המדבר למרחוק מאין ידעו יושבי מדבר שמביטים עליהם מראש ההר הזה ושמנחשים עליהם ואפי' מרע"ה לא ידע ורק מפה הקב"ה ית"ש נכתבו הדברים והנביא צווח זכר נא מה יעץ בלק וגו' והנה המאמין בכל התורה ובמצותיה רק מסתפק בפ' בלעם הרי הוא כופר בה' אלקינו ה' אחד ולא יאמר אדם שפ' בלעם היא עיקר מעיקרי התורה שבנו עליו בנין ומ"מ הכופר בה כופר בעיקר וה"ה ומכ"ש בגאולה אחרונה המפורשת מפי ה' למרע"ה אם יהי' נדחך בקצה השמים וגו' וכפר אדמתו עמו וכיוצא בו. - ה' הטוב והמטיב ייטיב לנו ויורנו מארחותיו, ונלכה בדרכיו' ונהי' ממבורכיו, לשמור תורותיו וחוקותיו, נעלה לציון ברננים ודבר אלקינו נשמע פנים אל פנים. פ"ב כאור בקר ליום ג' יוד למב"י תקצ"ול. משה"ק סופר מפפד"מ.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/7/2003 22:00 לינק ישיר 

אפריים לייב

ברוך השב!
התגעגענו...

לגבי שאלתך, כמדומה היה לי שעניתי עליה, ולא זו בלבד, אלא שהפכתי את התשובה לאחת מאבני היסוד של הפרשנות שלי.
וזוהי:

בחלום אנו מכירים תופעה שבה אנו ממלאים תפקיד כפול. מצד אחד, אנו חלק מהחלום, אחת הדמויות, שחווה את הדברים מבפנים.
מצד שני, אנו מסתכלים מבחוץ, כמו מחבר של סיפור, שיודע מה קורה מסביב.
כך אנו יכולים, למשל, לשוחח בחלום עם מישהו שמרמה אותנו, ולדעת שהוא מרמה אותנו, אך גם ללכת שולל אחרי הרמאות. בגלל כפל התפקידים הזה.

אני מקווה שהתופעה מוכרת לך, בצורה כזו או אחרת, מחלומותיך שלך. אני בהחלט מתבסס גם על הנסיון האישי שלי (לאו דווקא שרימו אותי בחלום, אבל אני זוכר כפילויות כאלו), ואני משער שניתן למצוא על כך רבות במחקר החלומות.

כך אני מבין את המלאך, האתון ובלעם. מצד אחד, בלעם אינו רואה את המלאך, כי הוא בתוך החלום. מצד שני, בתור בעל החלום, הוא יודע שיש שם מלאך, אלא שהמלאך הזה נסתר ממנו בתור מי שחווה את הדברים מבפנים.

אני שמח שהיתה הזדמנות להבהיר את הדברים, כי זו נראתה לי נקודה חשובה מבחינה פסיכולוגית.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/7/2003 22:41 לינק ישיר 

מיימוני,

פתרת את הבעי' המקומית, אך מעבר לפשט במקרא, הרי השאלה בענין ולא איש ק-ל ויכזב ובן אדם ויתנחם, הינה שאלה תיאולוגית כללית, וכיצד תפתור זה ששמואל אמר כי לא אדם הוא להנחם כלפי הכתר דוד המלך ואילו כלפי שאול כתוב וינחם ה'.

מלבד זאת הפירוש במקרא של ויכזב, אינו מלשון שקר אלא מלשון אל תכזב לשפחתך, שהוא דומה במובן שמשתמשים בו כיום בעברית המודרנית: התאכזבתי ממך וכיו"ב.

כלומר ניתן לבטוח בה' שיקיים הבטחותיו ולא יאכזב אותנו.

יתכן שהשתמשת במליצה בלבד בפסוק ההוא, ובעיקר אתה רק תמה על המוזרות של הסכמה ברגע לפני כן וחרון אף ברגע שלאחרי זה.

ואם כן שאלתך היא, האם יתכן שהקב"ה יסכים למשהו ובכל זאת יהי לו חקון אף אם מישהו עושה כדבריו?

ומכיון שכן השאלה היא כך, אם הקב"ה אמר לו שעליו ללכת או רק הרשה לו? ואם רק הרשה לו, יש לעיי, האם הרשאה מורידה חרון אף?

אם נקח דוגמא מתורה ומצות אולי נשווה הדבר לדברי הרשות שבכל זאת יש הענין של קדש עצמך במותר לך. כלומר, יש להבין לבד שלא כל מה שהקב"ה מתיר, הוא אכן רצוי.

או למשל במצות ציצית שמותר לא ללכת בציצית, ובכל זאת בגמרא נאמרה שבעת חרון אף הקב"ה מעניש למי שאין לו בגד מצוייץ כהלכתו.

והאם סתירה לפנינו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/7/2003 23:11 לינק ישיר 

פרשנותך ר' מיימוני יפה ומרתקת עד מאד.

גם שאר המשתתפים פה ענגוני עונג רב.

אני לכשלעצמי, לא הוטרדתי כלל מאותה שניות שמצאת כביכול בבורא- לא איש א-ל ויכזב.

לא זו בלבד, אלא שראיתי ב"מסרים הכפולים" הללו עניין נאדר שהמבנה היפה שבנית חיבל בו..

קשה לי אפילו להסביר למה, אבל זה נראה לי לגמרי טבעי.. ונפלא ..

מה אעשה לנשמתי החסידית ..

והנה עוד ראיה לסוגי החשיבה ולהבדלים בין אנשים .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/7/2003 20:33 לינק ישיר 

מיימוני היקר ומוישה גרויס המוסיף חתימתו לדברי הרב המיימוני

איני רואה צורך להוציא את הכתוב מפשוטו, ניתן לראות את הפרשה במבט קצת פחות דקדקני לשוני ולראות את המסר וההגיון הברור במשך כל הפרשה. ואם נרצה אף נוכל להשחיל את הדברים בפסוקים.

[אגב הנטיה לראות את פרשת האתון כחלום על פי זה שהתגלויות ד' הם בחלום, לא מצינו זאת בקביעות אלא בהתגלות ישירה מד', אך מלאכי ד' התגלו בהקיץ גם אצל הורי שמשון]

השאלה הראשונה הנשאלת לפי בלעם, הן בפעם הראשונה אמר לו ד' שלא ללכת, מה זאת קרה שבלעם אומר לשלוחים השניים כי עליו להישאל בשנית? לכן נראה הצעת הדברים כך -

בלעם שואל את ד' ונענה בשלילה, בלעם לא רוצה כ"כ להישמע לד' ועל כן הוא מעביר את המסר כאילו הימנעותו היא עניינית ולא כללית. ד' אינו "רוצה" לכפות את הנכון על בלעם, וכאשר בלעם משאיר אצלו את השלוחים השניים, הרי שקבע את רצונו שלא להישמע אלא ללכת, וע"כ אומר לו ד', אם האנשים באו לקרוא לך, זאת אומרת - שהם מניחים שאתה רוצה וחסרה רק "הזמנת הכבוד" אזי עשה כרצונך ולך אתם. לאמור הרי שעדיין ד' מצפה ממנו לומר "אם אין רצונך ד' אלוקי, לא אלך", אך בלעם אינו עושה זאת.

בלעם חש שלא בנוח עם עצמו ומנסה להדחיק את תחושותיו. הוא לא מרוכז בגלל האינטואיציה [ואם נרצה "מלאך ד'"] מפריע לו. בגלל כרסומי ליבו הוא לא שם לב איך הוא נוהג באתונו, ומביא את עצמו לידי שלושה תעיות מהדרך הכרוכים גם במאוב. במקרה הראשון עוד "זורק" בלעם את הבעיה על האתון, במקרה השני הוא עוד מסוגל לכך, במקרה השלישי הוא מנסה להדחיק את העניין, שהוא זה שיש לו "בעיה" עם עניין הנסיעה הזו, אך זה כבר לא הולך, מייד בולטת לפניו היסטוריית האתון. האתון[:] מעולם לא תיעתעה בו כך, ועתה שלושה פעמים זה קורה, זה אומר משהוא! אכן יש משהוא [פנימי] קול הקורא אליו "אל תלך". גם לאחר זה הוא מצליח להתחמק באומרו "וכי לא אלך?" אלך ואהיה בסדר!

לאמור ניתן לראות את דיבור האתון במובן עקרוני של "מה מקרי האתון אומרים לו".

אפשרות זו נראית לי כקרובה יותר להיות מובנת מתוך הכתובים עצמם לא הוספת נתון שאינו משתמע מהכתוב וממילא הכתוב שוללו בדברו בפשיטות ללא איזכור הנתון אותו מוסיפה הפרשנות שהצעתם.

בכל מקרה, ישר כוח על הרעיונות והצעת הדברים

יש פירוש על פי סוד, והוא מסביר את העניין על פי דיברה תורה כנגד יצה"ר, וע"פ דברי המאירי בעניין מזיקין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/7/2003 01:41 לינק ישיר 

יהוסף

אבל מה זה הרמז שם בסוף? אה?
אצלנו בפורום אין סודות. מי שבא לכאן רוצה לקרוא ולהבין.
גם אני!

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/7/2003 03:11 לינק ישיר 

שלום לכולם. וסליחה שאני נדחפת!!!
ניתן לפרש את "הסיפור" בצורה מאוד פשטנית אמנם אבל "פרושית":
כאשר אמר ה' לבלעם בפעם השניה "קום לך איתם" הוא גם הזהיר אותו והדגיש כי "את הדבר אשר אדבר אליך-אותו תעשה!" בלעם קם בבוקר והכתוב אומר "וילך עם שרי מואב" רש"י מפרש שם -ליבו כליבם שווה.ומייד אח"כ "ויחר אף אלוקים" וכו'
נראה כי בלעם קיבל רשות ללכת אבל ה' שידע את מי הוא שולח וידע כי כל רצונו של בלעם זה לקלל את ישראל-יחד עם שרי מואב... היה צריך כאן עוד אפקט של תזכורת, איום: 'אתה כאן בשליחותי'. לכן שלח ה' מלאך חבלה לפניו, ולא מיד התגלה לפניו אלא נתן לו קודם סימנים שיש כאן כוח חזק ממנו, ורק אחרי שהאטון גרמה לו לאבד עשתונות והוא הבין שמשהו כאן לא נורמלי, לא בשליטתו אז הופיע מלאך החבלה לפניו, אז היתה עוצמה להתגלות.

תוקן על ידי - לנצחתלמידה - 17/07/2003 3:16:50

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/7/2003 10:10 לינק ישיר 

תלמידה

הפירוש שלך יפה ועמוק, ולמעשה הוא הוזכר כבר בראשית האשכול בתור הפירוש ה"קלאסי".
כאן נעשה נסיון לבדוק כיווני פירוש אחרים, בלי לגרוע מחשיבותו של הפירוש שהבאת.

אמנם, יש להעיר על פירוש זה. האם מצאנו שאדם נענש על המחשבה לבדה?
יש כמובן לפלפל ולטעון שבלעם היה בן נח, ובן נח נענש על מחשבה רעה, בניגוד ליהודי (מסקנת הגמרא).
אך האם מצאנו כן עוד במקרא?

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/7/2003 14:04 לינק ישיר 

מיימוני

אתה שואל באם כל ההתגלויות חייבות להיות בחלום? האם אין התגלות בהקיץ? (= חלום בהקיץ או הזייה)

לגבי המונח 'מחזה' בהקשר לנבואה, אנו מוצאים את המונח פעמיים בתורה: האחת, בתחילת עניין ברית בין הבתרים : "אחר הדברים האלה היה דבר ה' אל אברם במחזה" (בראשית,טו/א), והשנייה, בסיפור בלעם עליו נאמר פעמיים: "מחזה שדי יחזה" (במדבר, כד/ד/טז) והרמב"ם מציין במפורש שה'מחזה' איננו החלום, אלא זהו הכינוי המתיחס לנבואה במצב ערות, בלשונו 'בעת היקיצה'.

"נאום שומע אמרי אל, אשר מחזה שדי יחזה, נופל וגלוי עיניים" "גלוי עיניים בא להודיענו כי היה זה במצב ערות ו'בעת היקיצה', ולגבי המלה "נופל" אולי הכוונה להודיע שהוא לא יכול היה לעמוד על רגליו, או מצב של ביטול החושים כפי שמפרש הרמב"ם.

גם ההבחנה שעושה הרמב"ם בין הניסוח "ויאמר אלוקים" לבין "ויבוא אלוקים הוא מעניין

"יאמר אלוקים" – נאמר כשיש לנביא את החוויה שאלוקים מדבר איתו, 'מדבר' במשמעות עניין הכרת ה' שלו.

"ויבוא אלוקים" – מופיע אך ורק שלוש פעמים בתורה, ובהקשר לשלוש דמויות בעלות רמת מוסר אחידה: האחת במקרה של אבימלך מלך גרר (בראשית כ/ג) השניה: במקרה של לבן הארמי שם, לא/כד), והשלישית: בסיפור בלעם (במדבר כב/ט) – ובאלה המקרים אין חוויית הדיבור והכרתה', אלא מדובר בסתם חלום

יש מקרים בהם בני אדם מכירים את האמת, אע"פ שאין זו אמת במובן של הכרת ה' ובפרק מב שהזכיר מוישה מכנה הרמב"ם את התופעה הזו 'ילוה איש שאינו מזומן' (כגון: מנוח ואשתו, או הגר)
'ההזמנה לנבואה' הכוונה היא להכשרה שהאדם מכשיר עצמו לכך: בעיצוב אישיותו להיות , חכם,, גבור ועשיר במובן השגת השלמויות לגבי שלושה כוחות הנפש : השכל, הרצון, והמדמה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/5/2004 12:54 לינק ישיר 

רק עתה נתקלתי באשכול זה בעקבות הדיון כאן :http://www.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?whichpage=7&topic_id=558159

לגבי השאלה התיאולוגית על 'לא איש א-ל ויכזב' , יש פירוש מדהים של הבית יעקב בפרשת וישלח אודות יראת יעקב שמא יגרום החטא ולא תתקיים ההבטחה (ויתכן שהרעיון מופיע בעוד מקומות).

"[...] וכל זה הוא מפני שמאמר השי"ת אינו כמאמר בשר ודם שאם יאמר דבר מפורש אין עוד הדיבור בידו לשנות פירוש הדבר . שאני אמרות אלוה הם חיים וקיימים כמו שהשי"ת חי וקיים לעד לעולם וכן דבריו חיים וקיימים מראים פנים לכל צד וכדאיתא בש"ס (סנהדרין ל"ד) הלא כה דברי כאש נאום ה' וכפטיש יפוצץ סלע מה פטיש זה מתחלק לכמה ניצוצות אף מקרא זה מתחלק לכמה טעמים לפי שברצון השי"ת כן הם מאירים ומראיפ פנים לכל צדדיהם . וזהו ג"כ הענין דאיתא במדרש (רבה וישלח עו) שיעקב נתיירא ואמר ידעתי כי כל דברי השי"ת על תנאי הם וכן שבועת השם יתברך לדוד המלך על תנאי היה אם ישמרו בניך בריתי ועדותי [...]"

כמובן שכל זה רק מחריף את השאלות , אבל הבאתים כי הם נותנים מבט עמוק יותר ,לדעתי (יש לי נשמה חסידית כמו לבעל עגלה) .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/5/2004 19:26 לינק ישיר 

מציץ,

גם לי, גם לי,

ועוד לגבי השאלה התיאולוגית על 'לא איש אל ויכזב'

באותו מקום בו חלם יעקב את חלומו , הוא קובע את האבן אשר שם כמראשותיו כמצבה, ונודר נדר לעבוד שם את ה', ופשט הלשון בנדר זה, ניראה כאילו הוא מושתת כולו על הציפייה, הבקשה או התקווה של התייחסות ה' למצוקותיו וצרכיו = אמונה למען עצמו, שזוהי דוגמא מובהקת לאמונה שלא לשמה, ולכאורה נדר זה נראה מוזר מאוד, והוא מותיר את הרושם של מיקח וממכר במתכונת של "שמור לי ואשמור לך" ודומה כאילו יעקב אבינו מקבל עליו עבודת ה' על תנאי , כלומר, אם יהיה ה' עימדו ובעזרו, ואם יגמול עימו חסד ויבטיח לו כל מחסוריו וסיפוק צרכיו, רק אז הריהו מתחייב לעבוד את ה'

"במדרש רבה" 'ר' אבהו אמר: " אם יהיה אלוהים עימדי ושמרני בדרך הזה אשר אנכי הולך", "ושמרני"- מלשון הרע כמו שנאמר: "וידרכו את לשונם קשתם שקר" . ובכן זה מול זה : "בדרך הזה" מול "וידרכו את לשונם". "ונתן לי לחם לאכול" – לשמור אותי מגילוי עריות. שהרי ידוע המדרש על הפסוק בדברי פוטיפר המצרי לאחר קנייתו את יוסף כעבד, "ולא ידי אותו מאומה כי אם הלחם אשר הוא אוכל" הביטוי "אכילת לחם" מתפרש במדרש כלשון נקייה ליחסים סקסואליים. "ושבתי בשלום אל בית אבי". ב"שלום" הוא הניגוד לשפיכות דמים, ובסיום "והיה לי לאלוהים" היא ההתחייבות מפני עבודה זרה-

במדרש זה הופכת דאגת יעקב אבינו לשלום עצמו, למעין תפילה ובקשה לעמידה איתנה בפני עברות, ונדרו זה מהווה למעשה הצהרת התחייבות בפני ה' לעמוד כנגד הצפוי לו-

יעקב נקלע לסיטואציה זו בגלל מעשה לא כשר שביצע, בפרשת הברכה אותה רכש מאביו בעורמה, והמדרש אומר כי כל אותם חששות מפניהם חשש יעקב וביקש להינצל מהם בנדרו זה, כולם נתקיימו בו עד אחד, ובקשותיו לא נענו, הקב"ה אינו נושא פניו לצדיקים - מידה כנגד מידה – 'לא איש אל ויכזב' הצדק האלוהי לא פוסח על שום אדם אפילו לא על 'ישראל'

יעקב ביקש להינצל מלשון הרע, ואנו מוצאים כיצד לשון הרע עושה שמות ממש בתוך ביתו, כפי שהתורה מעידה " ויבא יוסף את דבתם רעה אל אביהם" וכתוצאה מאותה לשון הרע של בנו חביבו יוסף, נולדה שינאת אחים עד כדי רצון לפגוע ביוסף נפש, וסופו שנמכר לעבדות, ונתגלגלו הדברים שאבותינו ירדו לגלות מצרים. כיוצא בו בעניין שפיכות דמים, מביתו של יעקב יצאו שמעון ולוי "ויבואו אל העיר בטח ויהרגו כל זכר" ועל אף ההצדקה והצידוק שניתנו למעשה זה, היתה בכך משום קללה, ויעקב אבינו בטרם מותו, איננו סולח לשני בניו אלו.
אשתו האהובה רחל מכניסה אל תוך בית בחיר אבותינו 'עבודה זרה' – "את התרפים אשר לאביה" ויעקב הוצרך להורות לבני ביתו, לסלק ולבער את אלוהי הניכר שדבקו במשפחתו כנאמר: " הסירו את אלוהי הנכר אשר בתוככם והיטהרו"

יעקב רצה להינצל מגילוי עריות, ובביתו אירע מעשהו של ראובן עם בלהה פילגש אביו. "ראובן בכורי אתה...כי עלית על משכבי אביך אז חיללת יצועי עלה" כמו כן ארע במשפחתו מעשה יהודה ותמר כלתו-

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אלקים לא איש ויכזב (לימוד חומש, בלק)
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 סך הכל 2 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. בקטגוריית דת ואמונה אתם מוזמים להיכנס ולדון על כל נושא שעולה לכם בקשר לדת היהודית. שו''ת בנושאי הלכה, פרשנות לתורה ולמקרא, גאולה, אחרית הימים ועוד.