|
|
| נשלח ב-20/9/2005 12:42 |
|
| |
על המנהגים השונים ב"מצווה טאנץ", מי רקד עם מי ואיך, ראו ב"הנישואין כהלכתם", (אדלר), פרק יג סעיף כז.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/9/2005 05:10 |
|
| |
יוכי
<"המו"ל של הש"ס מסורה ארטסקרול עשו עולה וחוצפה לע"ד בפרישם את הקטע של הסוגיא במס' כתובות יז בהביאם את הזהרת בעל תורת חיים שמרקדים 'לפני' ולא 'עם' ולכן אסור לאחוז הכלה אפילו ע"י הפסק מטפחת">
כנראה שבגרמניה הם היו יותר ליברלים בנגיעה בכלה ע"י הפסק.
ספר מהרי"ל (מנהגים) הלכות נישואין ד"ה [ג] במגנצא.
ג] במגנצא ...ואח"כ הולכין הרב וחשובים עמו ומביאין הכלה.*והרב היה תופס אותה בבגדיה* והוליכה והעמידה לימין החתן על שם נצבה שגל לימינך (תהלים מה, י), והעמידן אחוריהן לצפון ופניהם לדרום. [והרב היה עומד בצד מערב ופניו נגד המזרח]. ואמו של חתן ושל הכלה היו הולכות ועומדות אצלה על המגדל בשעת הברכה או שאר קרובים במקומה.
והרב (המהרי"ל) תפס את הכלה בבגדיה.
עולם הפוך אני רואה 
|
|
|
|
| נשלח ב-22/9/2005 05:15 |
|
| |
נישטאיך,
בנות כמה היו ה"כלות" אז?
12? 11? 10?(ראה רמ"א אבהע"ז) על כל כיוצא בזה אומרים "הכל בידי שמים"
אבל בגילאים של זמנינו? ולרקוד איתה? לעיני כולם?
יפה! אין ספק שלזה התכוונו חז"ל שאמרו כיצד מרקדין לפני הכלה.
ואני לתומי חשבתי שפשט המאמר הוא לרקד (הגברים) לפני הכלה (לא עם הכלה) לפני הגברים.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-22/9/2005 05:33 |
|
| |
נישואי בוסר
http://www.hydepark.co.il/hydepark/topicarc.asp?topic_id=1034107
לדברי דוד ביאל ("ארוס והיהודים", הוצאת עם עובד 1992 עמ' 167):
''למן ימי הבינים נהגו יהודים בצפון אירופה שידם היתה משגת, להשיא את בניהם בגיל צעיר מאוד, לא אחת נהיותם בני שלוש או ארבע עשרה או אף פחות-ככל הנראה תוך חיקוי של מנהגי האצולה".
מחבר זה מציין בהערה 18 שם: ''על ההיסטוריה המשפטית של נישואי ילדים ר' אוצר הפוסקים, אבן העזר, חטיבה א פרק ג, 15.
המחבר יודע שסיבת הנישואין המוקדמים היתה "ככל הנראה חיקוי מנהגי האצולה", אך לא יודע שבשו"ע ערוך אין חטיבות ופרקים.
עולם הפוך אני רואה 
|
|
|
|
| נשלח ב-22/9/2005 09:09 |
|
| |
אור_חושך
<"בנות כמה היו ה"כלות" אז? 12? 11? 10?">
היום כן נוגעים בבנות 12?
ההבדל אינו בגיל אלא בגישה, היום היהודי החרדי הוא הרבה יותר, השאלה היא רק בהגדרת ה"מה" יותר, יותר דתי, יותר מחורמן או סתם יותר מטומטם.
<"ואני לתומי חשבתי שפשט המאמר הוא לרקד (הגברים) לפני הכלה (לא עם הכלה) לפני">
אז מה אם חשבת?
"בב"ח כתב בשם מהרש"ל כגון לרקד עם הכלה כדי לחבבה על בעלה או משום כבוד אביה ות"ח ראוי להחמיר עכ"ל וסיים בב"ח ובמלכותינו נהגו הגדולים שבדור להקל בכלה והיכא דנהוג נהוג והיכ' דלא נהוג איסורא איכא". (חלקת מחוקק אבן העזר סימן כא ס"ק ו).
הפולנים היו בראש אחר, ראה שו"ת ב"ח החדשות סימן נה.
תוקן על ידי - נישטאיך - 22/09/2005 9:45:50
|
|
|
|
| נשלח ב-29/9/2005 09:09 |
|
| |
yohcee718
<"ולפלא לי שהרבה פעמים אתה מסביר עמדתם של פוסקי הלכה לפי מוצאי הגיאורפי שלהם, המשקל שאתה נותן לענין הזה הוא מופרז לע"ד">
אני נותן לו את המשקל שנתנו למנהגי בבל או ארץ ישראל, או למנהגים שנהגו "במקומו של" (שבת קל עמוד א).
כאשר היה מנהג "פרווה" נהוג במקום מסויים, הוא הפך לסטנדרט אצל בני אותו המקום.
עולם הפוך אני רואה 
|
|
|
|
|