| נשלח ב-12/11/2003 23:12 |
|
| |
מספר שאלונות בפרשת לך לך..
יודע.. פרסמתי את זה ב"אהלה של יהדות" ועדיין - אני חושב שיש כאן גולשים שלא גולשים שם ומעניין אותי מה תאמרו על זה..
נכון, אנו כבר ביום רביעי ששייך מבחינות מסוימות לשבת הבאה - וירא, ועדיין.. תורה היא תורה היא תורה.
כמה שאלות שעלו לי במהלך שמו"ת של הפרשה
א) אם השמאל ואימינה ואם הימין ואשמאילה - אונקלוס תרגם לצפון ודרום אם תפנה צפונה אני דרומה וכו'.. - לא הבנתי למה הוא תרגם כך
אפשר לענות על זה לפי הקבלה - שמאל = צפון = דינים וכו'.. רק שאז לא מובן מדוע לו לשנות מהפשט. ניסיתי ללכת על כך שהם נסעו מזרחה ואז צפון זה שמאל, רק שלא ממש הלך.. :-)
ב) ואנשי סדום רעים וחטאים - אונקלוס תרגם על אחד מהם בממונם ועל השני בגוויתם\גופם, רש"י הפך, יש למישהו מושג למה? (משער שמפרשי רש"י עמדו על זה.. אין בידי כעת..)
ג) מלך סדום ניצל מבארות החימר - רש"י פירש שזה כדי שיאמינו לאברהם שניצל מכבשן האש. הבעיה שלי היא שלכאורה אדרבה - עכשיו גם אלו שהאמינו שהיה נס לאברהם יאמרו עכשיו שזה לא נס - כי אם מלך סדום ניצל מבארות החימר - למרות שהוא רשע (ברע - רע לבריות ורע למקום) וודאי שזה היה דרך הטבע (כי אין סיבה לה' להציל אותו) כך גם אברהם - יתכן שניצל דרך הטבע ולא היה שום נס..
התשובה היחידה שמצאתי לזה (בדוחק מה ובפלפול מה עם נגיעה לימינו אנו) היא שלא משנה מה יעשו - לומר שזה היה דרך הטבע תמיד יאמרו, הבעיה היחידה איתה אפשר להתמודד היא עם אותם אלו שמכחישים את זה לגמרי..
אשמח לקבל הערות\תשובות אחרות וכו'
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2003 23:36 |
|
| |
שמאל בעולם בעולם המקרא הוא כינוי לצפון בשל העיר שימאל, שהיתה בצפון (סינגירלי שבטורקיה).
לא זוכר למה ימין קשור לדרום. אולי בגלל שמזרח זה קדם - קדימה, כך שדרום תמיד יהיה מצד ימין, וכך צפון מצד שמאל. המערב נקרא גם אחור - הים האחרון (הים התיכון).
לגבי הפירוש של סדום, הרי מידת סדום היתה שלי-שלי שלך-שלך. היתה להם בעיה עם חסד. 'הנה זה היה עון סדם אחותך, גאון שבעת לחם ושלות השקט היה לה ולבנותיה ויד עני ואביון לא החזיקה. ותגבהינה ותעשינה תועבה לפני' (יחזקאל, ט'ז, מט-נ).
כמו כן, הם היו צריכים לדעת הכל, גם את האורחים של לוט. הם לא ידעו לשלוט על הגוף שלהם.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/11/2003 00:20 |
|
| |
אונומוטופאי
ברוך הבא אל הפורום!
יש לי כמה תשובות להציע לך, אך חוששני שהן יהיו יותר מדי על דרך ה"פשט".
א. לדעתי, נסיון הדיוק אינו דרוש. הלשון "אם תימין ואשמאילה" אינה באה להתייחס לכיווני השמים. זה נראה כמו ביטוי שהיה רווח בימיהם כדי לציין בקשה לפרידה, והפקדת בחירת המקומות בידי השותף.
אברהם אומר ללוט: הבה ניפרדה. אתה תבחר איפה אתה רוצה להיות. אני אלך לצד השני. איך שתרצה. הכל בהתאם למידת הותרנות שאברהם אבינו הצטיין בה.
ב. אני מסכים איתך שהלשון "רעים וחטאים (לה' מאד)" אומר דרשני. תרתי למה לי? אם התורה מספרת לנו על אנשי סדום, למה לספר זאת בשתי מלים?
למרבה הצער, אין בידינו מילון ברור של משמעות המלים במקרא. חז"ל ניסו להציע תירגומים וחילוקים משלהם (מזיד/שוגג, ממון/בגוף). מסתבר לי שאלו נסיונות מסברה, לא ממסורת שהיתה בידם, שכן מצאנו בדבר מחלוקות.
ממילא, איני יודע מדוע פירש רש"י כפי שפירש, והנוח ביותר הוא לחפש במפרשיו (נסה הוצאת המאור), שאינם זמינים לי כרגע ליד המחשב. אני יכול לשער שהוא עשוי היה להסתמך גם על גמרא. ואילו פירושו של אונקלוס הוא שיטה תנאית, שיכולה לסלול דרך לעצמה.
ג. הפעם הדברים יהיו ארוכים מאד, ואני מקווה שתסכים לעיין בהם עד הסוף.
שאלת: מדוע ניצל מלך סדום? וחיפשת תשובה, בסגנון המפרשים, שמניחה מראש כי הצלתו לא היתה מחמת עצמו, אלא רק מחמת התועלת שיכלה לצאת מזה לאברהם אבינו, ולפירסום הנס שה' עשה לו.
תשובה כזו אינה "פשט". מכמה סיבות:
1. הצלתו של אברהם מן האש אינה נזכרת במקרא, וזו דרשה או סיפור של חז"ל. אם יש על כך מסורת, ניחא, אך מסתבר יותר שזה, כמו במקרים רבים אחרים, סיפור דברים שבא להביע רעיון (ואני משער שהוא מבוסס על מעשה דניאל ועוד). הקישור בין מעשה הנס של אברהם, שלא סופר במקרא (ויש בדבר נסים אלו מחלוקת מפורשת בין הרמב"ן לאבן עזרא כמדומה לי) נעשה בידי רש"י והוא רופף מאד.
2. השאלה שהעלית על פירושו של רש"י מגיעה מכיוון אחר. אתה מציין, בצדק, כי שום תקנה של מעשי נסים לא תוכל להוציא מליבם של המבקשים לכפור. ואכן כך הוא. (כיוונת ללייבוביץ ולקירקגור, דרך אגב...). אולם שמא יש לתרץ, *לשיטתך*, שיש הבדל בין המבקשים לכפור לבין אלו שהינם רק מסופקים בדבר. אלו האחרונים עשויים יותר להשתכנע.
3. כתבתי שהנחת היסוד של פירוש רש"י מוקשה בעיני ביותר. ואסביר מדוע: האם מלך סדום לא יכול היה להינצל מחמת עצמו? רחמי ה' מרובים על כל מעשיו. ואם עדיין לא מלאה סאתה של סדום ולא נחרץ דינה להישמד, מדוע שלא יינצל המלך בזכות עצמו?
4. יש מקום עיון אם הנחת היסוד של רש"י, ש"כל נס שקורה לאומות העולם אינו קורה אלא בשל ישראל" מתבססת על זלזול בערכם של אומות העולם, שאינם ראויים להשגחה פרטית ניסית, או שהיא באה ליפות את כוחם של ישראל, שאפילו אירועים מרחיקי לכת אצל אומות העולם אינם מתרחשים אלא עבורם.
אשמח על תגובתך.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/11/2003 00:33 |
|
| |
לגבי אהלה של יהדות, איני יודע כמה מבאי הפורום שלנו מחזיקים באישור כתיבה שם.
אני לא קיבלתי אישור כתיבה כיון שביקשתי כתנאי מוקדם:
א. לציין במקומות הנדרשים שהדעות המובעות בפורום ההוא אינן משקפות את כל הדעות האורתודוקסיות שנאמרו ביהדות, ויש גם שיטות אחרות (כגון דעתו של רס"ג שאמונת הגלגולים היא הבל).
ב. אם הבעת דעות כזו אינה מקובלת שם, עקב גישה מצומצמת מדי, הצעתי להזמין את מי שירצה לדיון מורחב בפורום שלנו, ע"ח.
שתי בקשות אלו נדחו, ונאסר להזכיר שם לינקים לכאן.
אולם מותר לכותבים אחרים להזכיר שהדעות שמובעות שם בשם היהדות אינן מבוססות, כמו לספי למשל...
כך שתשובות שתקבל כאן - אני מקווה שתשמח לעיין בהן - לא תוכל לקבל שם.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-13/11/2003 00:34 |
|
| |
א) באחד העלונים שחולקו בבית הכנסת שלי בשבת שעברה הייתה התייחסות לסוגייה זו.
הובאו שם מספר דוגמאות לכך שבמקרא שמאל מורה על צפון וימין על דרום.
כרגע הצלחתי לאתר רק מקום אחד כזה, אבל יש עוד:
"ואחותך הגדולה שומרון היא ובנותיה, היושבת על-שמאלך; ואחותך הקטנה ממך, היושבת מימינך--סדום, ובנותיה" (יחזקאל טז מו, הפסוק מתייחס לירושלים הנמצאת בין שומרון מצפון לסדום מדרום).
|
|
|
|
| נשלח ב-13/11/2003 21:05 |
|
| |
אקדים ואצטט את דבריו של אחד הפילוסופים הגדולים של שני הדורות האחרונים : "אני שונא מחשבים!" (רגזני, דרדסים שם שם) - במהלך התגובה הזו נתקע לי המחשב שוב ושוב ונאלצתי לשכתב אותה כבר פעמיים
zachiz : אחל'ה של תשובה, כך גם ענתה לי מישהי אחרת - רק שהוסיפה שהמפות של פעם לא הלכו לפי הצפון אלא לפי המזרח (ולכן מזרח נקרא קדם וכו')
בקשר לפירוש על אנשי סדום - שאלתי היתה מדוע רש"י שינה מאונקלוס, על זה לא ענית.
מיימוני :
א) שאלתי היתה מדוע אונקלוס בחר לציין דווקא בצפון ודרום (למה לא דרום וצפון או מזרח ומערב, או מערב ומזרח)
ב) לכן שאלתי :-) כי לי אין כאן מפרשים על רש"י..
ג) ובכן.. אני חושב שההבדל בינינו הוא בתפיסת פירושו של רש"י - אתה מבין שרש"י המציא את הפירוש שלו כתוצאה מגישה מסויימת.. אני חושב שרש"י לא המציא שום דבר כדי לקשט את התורה ללא צורך - פירוש רש"י נובע מהכרחים ולא מנסיון להדביק דרך חיים או גישה כלשהי לדברי התורה. במקרה הנ"ל שאלתו היתה מדוע כתוב שהם נפלו לשם ולא שהם טבעו שם (כך מביא ה'שפתי חכמים') ועל כך הוא עונה בשם המדרש אגדה.
גם מדרש האגדה (כך אני מאמין) לא המציא את פירושו מסיבה כלשהי, אלא הביא את מה שאכן קרה שם. (אגב, לפי לשון רש"י נראה שהכל המשך - גם הקישור לאברהם היה של המדרש)
ממילא יובן מדוע לא פירשו דבר אחר - שמלך סדום ניצל בזכות עצמו וכו' - פשוט כי זה לא היה כך, חז"ל אומרים לנו שהאמת היא שהוא ניצל בגלל אברהם (אולי הכריחו את זה מכך שהתורה טרחה לספר על מלך סדום ואולי פשוט ידעו שזו האמת).
רוח דרומית : תודה :) זה מסתדר עם התשובה של אותה אחת שהזכרתי בדברי לzachiz
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-13/11/2003 21:07 |
|
| |
ועוד תוספת לתחילת דברי - גם כששלחתי את זה המחשב שלי נתקע והייתי כמעט בטוח שזה לא נשלח..
אונו - ממשיך על עקרון הפרשה של "והיה ברכה" - אם בא לכם לקלל מישהו תקללו אותו שיהיה כמו המחשב שלי..
|
|
|
|
| נשלח ב-18/11/2003 15:55 |
|
| |
שמאל וימין באים במקרא גם במשמעות של צפון ודרום.
יחזקאל(טז/מו)המוכיח את ירושלים שהיא גרועה משומרון הצפונית ומסדום הדרומית אומר:
"ואחותך הגדולה שומרון...היושבת על שמואלך
ואחותך הקטנה ממך היושבת מימינך סדום"
תהלים פט יג "צפון וימין אתה בראתם"ימין משמעו דרום.
יוב"ע מתרגם "כי ימין ושמאול תפרוצי":
"ארי לדרומא ולצפונא תתקפין"
אונקלוס מתרגם ימין ושמאל כצורתם.כגון "ואפנה על ימין או על שמאל":"ואתפני על ימינא או על סמלא" לעומת יוב"ע שתרגם"ואיפני על דרומא או על ציפונא"
וא"כ למה לא תרגם גם כאן "אם את לימינא אנא לסמלא"?
אפשר שיש טעם מיוחד "אם השמאל ואימינה"משמעו
אם תבחר צד אחד אלך אני לצד שכנגד וניתן להבינו גם על מזרח ומערב.
אבל מכיון שבאותו הזמן שכנו אברהם ולוט על גב ההר "בין בית אל ובין העי"וסדום היתה למזרחם ברור שאברהם לא הציע הפרדות למזרח ומערב מה
שהיה מחייב אחד מהם לגור בסדום.
מטעם זה פירש אונקלוס שהצעת אברהם "אם השמאל ואימנה ואם הימין ואשמאילה" היתה מוגבלת לדרום ולצפון בלבד.הליכה מזרחה כלל לא הובאה בחשבון.
לקחתי את התשובה מעלון שבת בשבתו ממדור פרשגן
שכותב הרב ד"ר רפאל בנימין פוזנן.(העתקתי את רוב התשובה)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/11/2003 16:14 |
|
| |
לרבינו בחיי יש פירוש מעניין על הפסוק:
"אם השמאל ואימנה.כלומר אם אתה הולך לשמאל
ואימה אני אלך לדרום.כי שם מגמת פניו ללכת
כי כן כתוב למעלה "הלוך ונסוע הנגבה".
ואם הימין.כלומר אם אתה אתה ררוצה לילך בדרום
ואשמאילה כלומא אשמאיל את עצמי כן פרש רש"י.
ויש לתמוה איך אמר ואשמאילה את עצמי והרי כונתו של אברהם לילך בדרום.
אבל באור ואשמאילה הכונה ואשמאילה אותך!
כלומר על כרחך תצטרך שתלך לצפון.
וכן שמעתי כי תרגום אונקלוס בנוסחאות מדוקדקות "את את צפונא אנא לדרומא ואם את לדרומא ואצפנך".
כלומר בעל כורחך.כי לא אתן לך רשות להתעכב בדרום מפני כובד המקנה אשר לי.ע"כ
|
|
|
|
| נשלח ב-18/11/2003 16:17 |
|
| |
.
השמאל והימין: הלשון העברית הקדומה קראה לארבע רוחות השמיים בשמות שנולדו מתנועת השמש ומהגאוגרפיה. מזרח, אטימולוגית, הוא מקום הזריחה, והוא מכונה גם קדם, מלשון קדימה, כפי שהמערב מכונה גם אחור, אך גם ים, על שם הים התיכון שממערב לארץ ישראל.
אם עומדים כשהפנים למזרח, דרום נמצא מימין וצפון משמאל. וכפי שכבר צוטטו לעיל הפסוקים כמו צפון וימין אתה בראתם, או עורי צפון ובואי תימן, וכך גם בערבית, הצפון נקרא שימאל. מכיוון שאברהם ולוט עמדו על גב ההר ופניהם אל הכיכר, מדובר גם בתיאור פשוט של מצבם. הם עומדים מול הכיכר, פניהם למזרח, ומכאן, אם תימין ואשמאילה, וגו'.
גם המלה צפון כמו מלשון להצפין, זהו הכיוון היחיד בו השמש לעולם אינה שוהה. זורחת במזרח, ועוברת למערב דרך הנטיה דרומה. לצפון, אינה מגיעה, והוא סמוי, צפון, מפניה.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/12/2007 02:14 |
|
| |
אני עדיין לא הבנתי. אברהם אמר לו שהוא ישמאיל אותו. לעומת מה שקרה במציאות שלוט הלך בסוף בעצם דרומה שהוא ימין שהרי כתוב שסדום סמוכה לצוער וצוער היא בדרום ים המלח כאשר הם עומדים ליד העי שהוא הרבה יותר צפונה. הבו לי עצה ותבונה.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/12/2007 11:00 |
|
| |
זוכמיר
אברהם אומר ללוט, אל תדאג אחי, אם תשמאיל- אני אהיה לימינך. אם תימין אני עומד לשמאלך
|
|
|