בית פורומים עצור כאן חושבים

יחס ההלכה ליוצאי אתיופיה/ הפלשמורה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-8/12/2003 12:04 לינק ישיר 

.

אשריך נישטאיך שאתה מנסה להפך בזכותם של אחב"י.

(קראו , לסייע ... וכי צריך אני להסביר מהו פסק הלכה ומהו דבר אחר? אך גם כך, הנושא באמת סבוך מכדי להמשיך ולטפל בו בגרזינים שאינם מתאימים לו, כפי שעשינו כאן)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/12/2003 12:41 לינק ישיר 

מואדיב היקר, זה בשבילך...

הרבנות הראשית מיום א' בכסלו תשנ"ד. חברי הוועדה הם: הרב דוד שלוש שליט"א, הרב רצון ערוסי שליט"א ואנכי. (= הרב ולדמן)

* בהשלמת הליך תשובתם ליהדות יוסרו מהם גם כל הספקות באשר ליהדותם של יהודי אתיופיה נאמני התורה, והרי הם יהודים לכל דבר – כולל לעניין הנישואין בקהל ישראל כדת משה וישראל.

* מצווה לחיותם באדיס-אבבה – בסיוע רפואי, כלכלי וסוציאלי, יש בדבר משום גדרי פיקוח נפש, שכן תנאי הקיום הקשים הינם סכנה לחיי אדם ורבים נפטרו בשל התנאים הקשים ומהיעדר סיוע רפואי מספיק.

* מצווה לסייעם באדיס-אבבה בכל העיניינים הרוחניים, ללמדם ולחזקם בדרך התורה והמצוות שיוכלו לנהוג בדת ישראל, ושתהא תשובתם עמוקה ואיתנה, ויקלטו בישראל כיהודים נאמנים. מרנן הרבנים הראשיים לישראל לדורותיהם – הרב עובדיה יוסף, הרב מרדכי אליהו, הרב אברהם שפירא, הרב ישראל מאיר לאו, והרב אליהו בקשי דורון – קראו פעמים רבות לסוכנות היהודית, לאירגונים יהודיים, ולמוסדות ממשלת ישראל לסייע לחיותם בחומר וברוח ולפעול לעלייתם, וכן הורוני בכתב ובע"פ.

* מצווה לזרז את עלייתם ארצה ככל האפשר, והעז"ה עם עלייתם ישלימו את סדר תשובתם ליהדות ככל העולים שקדמו להם

בכך תבוא פדות לנפשם ומרפא לגופם ממצוקותיהם וייסוריהם באדיס אבבה, ויושם קץ לצער המשפחות המופרדות ומחולקות בין ישראל לאדיס אבבה. ובעז"ה לא ידח ממנו נדח, ואל יאבד ישראל האומרים שמע ישראל בגולת אדיס אבבה.

תוקן על ידי - איקה - 08/12/2003 12:44:51

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/12/2003 12:50 לינק ישיר 

ולא מצאתי לגוף טוב, משתיקה.
ותזכור תמיד, שהבא להיטהר מסייעין בידו.

מה כל כך סבוך פה? לא מספיקים לך כל שורת הרבנים המכובדים האלה?

תשאר צודק מואדיב, אני מתפלאה
אבל אני לא אתעייף, בניגוד אליך

ואגב, הזהרתי אותך בקשר להרב עובדיה שליט"א (מגיע לו כל אות וכל פסיק בשליט"א שלו, ולו רק בגלל פסק הלכה זה!)

תוקן על ידי - איקה - 08/12/2003 12:55:13

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/12/2003 13:00 לינק ישיר 

.

איקה, רק את העקשנות שלך אני מעריך בנושא זה...

היכן כאן מצאת מלה אחת המדברת בפלשמורה?

כל הקטע שהבאת, מדבר אודות יהודי אתיופיה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/12/2003 13:08 לינק ישיר 

מאכזב אחד, רק את העקשנות שלי הוא מעריך... < מעניין אם הוא מעריך את ההעקשנות של נישטאיך? ועוד יותר מעניין למה נישטאיך מתעקש, שאלת השאלות! >

מואדיב אין לי אלא להצהיר בזאת כי יש לך ראייה סלקטיבית, רק עיוור לא רואה את המילה פלשמורה במה שהבאתי מתוך ה"מסמכים" שניהם.

חוץ מזה מואדיב כבר קראת אותם? או שאתה מסתפק בראשי הפרקים שהבאתי? כי אני קראתי אותם והם מתייחסים לפלשמורה ללא כל ספק.

תוקן על ידי - איקה - 08/12/2003 13:13:58

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/12/2003 13:25 לינק ישיר 

מוקדש לכל אלה שמעריכים את העקשנות שלי,,,ומחרישים.

- "ראה נתתי לפניך היום את החיים, ואת הטוב ואת המות ואת הרע. נתתי לפניך הברכה והקללה ובחרת
בחיים " (דברים ט'ו, י'ט- כ')

אני ישובה מול חלון ביתי מביטה בתמונת הנוף המתחלפת.
בשעת דמדומים לעולם יהיה מעניין יותר ממה שמתרחש לאור השמש.
לראות הנגלה מאחורי הנסתר
בשיפולי הגגות מאחורי שמשות חשוכות חיים החיים האמיתיים.
שם, חולמים החיים, סובלים החיים
גבר זקן, פניו קמוטים, ראשו שמוט לאחור, והוא אינו רוצה ולא כלום. מביט, עיניו משוטטות בין האנשים למטה לשמיים למעלה.
כמו כופה על עצמו לחיות, שומר בנאמנות על החיים שהאל הפקיד בידיו.
ואני מתוך לבושו, מתוך תנועתו, מתוך כמעט ולא כלום מפענחת את קורותיו.
אני מספרת אותה לעצמי ובוכה.
ואני גאה על שזכיתי – לחוש את סבלי מתוכם של אחרים זולתי.
ואיך שפר עלי מזלי
ונפל בחלקי שאגדות חייהם של אחרים עוזרות לי לחיות.
להיות אני-
ואת מה שהנני.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/12/2003 14:24 לינק ישיר 

וזה לסיום מואדיב יקירי.

שיבתם ליהדות של בני ה"פלשמורה"

מסקנה וסיכום

הנתונים הרלוונטיים באשר לבני קהילת "ביתא ישראל" הממתינים לעלייה מזה למעלה מחמש שנים באדיס אבבה הם:

א.– שייכים לקבוצה המכונה "פלשמורה" והינם צאצאים מאימותיהם ומסבתותיהם לזרע ישראל של אחינו יהודי אתיופיה

ב.מוחזקים למיוחסים שלא התערבו ביניהם גויי הארץ. מיעוט קטן (לאור הנסיון עד כה – כ-3% ) הינם מגויי הארץ שהתחתנו בהם, נישואי התערובת היו בעיקר בקרב המשכילים והמעטים שהתגוררו בערים. בכפרים אין כמעט בנמצא נישואי תערובת. גם המעורבים ביניהם מבוררים ומוכרים היטב לאנשי הקהילה. קיימת רשימה מדויקת ומעודכנת הכוללת את כל פרטי המוצא, המעמד האישי והייחוס של בני הקהילה, וישנו ועד נאמן של זקני העדה המסייע לבירור היוחסין

ג. מזה מספר שנים שעזבו את עברם *הדתי-נוצרי* ומתנהגים באמונת ישראל ובשמירת התורה ומצוותיה, כהלכה הנהוגה בישראל, ככל יכולתם בתנאי אדיס אבבה.

ד. קיבלו על עצמם באספותיהם, במכתבים לרבנים הראשיים ולמוסדות המדינה, ובהצהרות בפני רבנים ושליחים, לנהוג בכל דרך התורה והמצוות, ולקיים את כל הנחיות הרבנות הראשית באשר להחזרתם ליהדות.

ה. כ- 1400 עולים שהגיעו בשנים תשנ"ד-תשנ"ה השלימו בישראל את סדר החזרתם ליהדות לפי הנחיות הרבנות הראשית. הם ממשיכים לנהוג בדרך ה' והמצוות, וכל ילדיהם נקלטים במוסדות חינוך דתיים <רק שרובם לא מחזיקים שם מעמד, מעניין למה?>

ו. באדיס אבבה נותרו מאחור עוד כ- 3200 נפש מבני הפלשמורה.

מסקנותינו ההלכתיות ביחס לבני הקהילה באדיס אבבה הן כדלהלן:

א. כל אחד מהם שהינו מזרע ישראל מאימו מסבתו חייב בשמירת כל התורה והמצוות ככל יהודי

ב. לפי שעזבו מאחוריהם את דרכם הקודמת והינם נבדלים מגויי הארץ,וחזרו ודבקו באמונת ישראל ובמצוותיה ונוהגים בהם מזה מספר שנים ככל יכולתם, ולאחר שהתברר שרצונם לעשות תשובה ככל ההנחיות הרבנות, אולם נבצר מהם מלהשלים מעשה תשובתם בהטפת דם ברית ובטבילה ג' בתנאי אדיס אבבה מאימת השלטונות ויש בדבר אפילו חשש סכנת חיים – הרי יש לראות כבר היום כמי שחזרו בתשובה ליהדות, והרי הם יהודים ככל יהודי אתיופיה.

ג. השלמת תשובתם תיעשה בע"ה עם עלייתם לישראל באותה דרך הנהוגה ביחס לעולי הפלשמורה בהתאם להנחיות הרבנות הראשית:

* ייעשה בירור יוחסין פרטני ומדוקדק אצל כל מועמד להשלמת התשובה, האם הוא צאצא ישיר מאימו ומסבתו לזרע ישראל של יהודי אתיופיה, והאם כבר נוהג בדרך היהדות.

* לימודי עיקרי האמונה והמצוות המעשיות – שבת, מועדי ישראל, כשרות, תפילה וברכות, תשמישי קדושה וטהרת משפחה.

* קבלת מצוות בפני שלושה.

* הטפת דם ברית בפני שלושה (= הם נימולו באתיופיה, אולם בדרך כלל במילה הנהוגה גם אצל הנוצרים המקומיים)

* טבילה לשם יהדות בפני שלושה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/12/2003 16:56 לינק ישיר 

הבהרה לכל הפונים בתיבה האישית, הדברים אותם הבאתי (שלושת ה"קטעים")הם מתוך מראה המקום שאליו הפנה נישטאיך.

"ראה בסוף מאמרו של הרב מנחם וולדמן "שיבתם ליהדות של בני ה"פלשמורה" (תחומין טז עמ' 272) שכתב "מרנן הרבנים הראשיים לדורותיהם- הרב עובדיה יוסף, הרב מרדכי אליהו, הרב אברהם שפירא, הרב ישראל מאיר לאו, והרב אליהו בקשי דורון קראן פעמים רבות לסוכנות היהודית, לאירגונים יהודיים ולמוסדות ממשלת ישראל לסייע לחיותם בחומר וברוח *ולפעול לעלייתם*, וכן הורוני בכתב ובעל פה".

תוקן על ידי - איקה - 08/12/2003 16:59:04

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/12/2003 11:29 לינק ישיר 

האשכול הזה הניב הרבה תגובות ודווקא באישי, חלקן תומכות מאוד, וחלקן האחר "האשימו אותי" באיפה ואיפה, ורמזו לכך שאני "מעדיפה" רב זה על אחר, ובכן רציתי להבהיר, הדברים שכתבתי בסוף האשכול בדבר האזהרה כביכול שהזהרתי את מואדיב מפני הרב עובדיה, היתה בהקשר למה שנאמר לאורך האשכול במיוחד בדף הראשון והשני.

מפאת ריבוי התגובות בסגנון הנ"ל, אביא דוגמא לתוכן התגובות שקיבלתי.ואתייחס אליהם כולם.

להלן תוכן התגובה שקיבלתי באישי.

"את הדברים האלו אני מכיר כבר מלפני כמה שנים מלימוד שלי. הן את דברי הגאונים הרב עובדיה והן את דברי הרב וואלדנברג שליט"א.

לא הבנתי מדוע את מעדיפה את פסקי הרב עובדיה על פסקי הרב וואלנדברג?
הרב עובדיה שם שם באותו מקום ב"יביע אומר" בתושה י' או ט' מתיר בשנת תש"ט את הקראים לבוא בקהל. על זה את מסכימה? והרב עובדיה גם כותב שיוצאי רוסיה ופולין לדעתו צריכים להתגייר. זה מקובל עליך???

אז רק להבין למה מקובל עליך דברי הרב עובדיה?"

עד כאן התגובה שקיבלתי.

את התשובה שלי אליכם מגיבים יקרים, אביא מתוך תוכן התגובות באשכול, ותתברר לכם האמת.
--------------------------------------------------------------------------------------
דבריו של מואדיב::

"חלילה לי מלזלזל בכאבם של אנשים המתגעגעים לקרובי משפחה, אך בכך אין שום קשר לדיון ביהדותו של אדם.

גם לטענות (שאינני נכנס כלל לדיון בדבר צדקתן) לגבי התייחסות גזענית מפלה בין גויי ברית המועצות לשעבר לבין גויי אפריקה, אינני רוצה להגרר.

העלית נושא, ונראה משאלותייך כי אינך בקיאה ברקע. אם נתרכז בשאלת היהדות או אי-היהדות של אנשים, נוכל להמשיך לדון בכך. אם נשאר עם ההאשמות בכך שאני אטום, די לנו בכך"

--------------------------------------------------------------------------------------

דבריה של איקה:

"מואדיב,

הלא נפסק על כי יש להעלות את שארית יהודי/הפלשמורה עד כמה שאני יודעת על ידי פסיקתו של הרב עובדיה יוסף, כשהעניין נבדק על ידי הרב עמר, כיום כידוע רבה הראשי הספרדי לישראל, על מה אתה מדבר?

הלכה על כי יש להביא אותם על כך אין ספק, רק שהממשלה אינה מקיימת את הבטחתה להביא אותם אם יפסק שהם ברי הבאה!"

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

דבריו של מואדיב:.

"ראשית, אם מכירה את פסק להעלות אנשים, אנא, הביאיהו לכאן. מדובר יהיה בפסק מעניין ביותר, ביחוד לגבי שאלת יהדותם של בני הפלשמורה. ושוב - לא של יהודי אתיופיה, אלא לגבי הפלשמורה.

שנית, צר לי לומר - אולי - אך ממתי מדיניות ממשלת ישראל מוכתבת על ידי פסיקות רבנים?

או שמא, מדיניות הממשלה צריכה להיות בישיבה בה יוכרע לפי פסיקת איזה רב צריך לפעול?"

------------------------------------------

דבריה של איקה:

"אברר מואדיב, אלא, אם פסיקתו של הרב עובדיה אינה מקובלת עליך, כי אז אין לי על מה לטרוח.

ומואדיב ,

לגבי משרד הפנים - 20 שנה היה משרד הפנים בידי מפלגה חרדית שבראשה עומד גדול תורה כהרב עובדיה, אז מה ההתממות? מי פסק את פסק ההלכה = הרב עובדיה= משרד הפנים

אין שום בילבול, ישנה התיחסות ליהודי אתיופיה, ולגבי הפלשמורה."

עד כאן תוכן השתלשות הדו-שיח

------------------------------------------

וכמו שהבטחתי, הבאתי את הפסק מגיב יקר, רק שמואדיב המשיך להתכחש אליו חרף מאמציי להביאו.

<זה לא היה פשוט להתעסק עם הבירוקרטיה >

ולכן נאמר מה שנאמר.

תוקן על ידי - איקה - 09/12/2003 12:00:12

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/1/2004 21:40 לינק ישיר 

מטה העולים החליט לפתוח בסדרת פעולות כדי לאלץ את הממשלה להעלות את שארית יהודי אתיופיה הממתינה במחנות באדיס אבבה ובגונדר. בכינוס המטה השתתף גם מליסה, חייל בן 20 מהצנחנים, שאמר: "החלטתי להפסיק ללכת לצבא בגלל שלא מעלים את אבי"

אייל הראובני

מטה המאבק של העדה האתיופית למען עליית שארית יהודי אתיופיה החליט היום (א') לפתוח בסדרת הפגנות, כדי לשכנע את הממשלה להעלות את בני הפלאשמורה הממתינים במחנות מעבר באדיס אבבה ובגונדר.

היעד העיקרי להפגנות תהיה שרת הקליטה ציפי לבני. "החלטנו להפגין בכל מקום בו תהיה השרה לבני, בשל התנגדותה להעלות את היהודים", אמרו. כבר מחר הם יערכו הפגנה בפתח כינוס מרכז הליכוד, ובמקומות נוספים.

בנוסף, המטה החליט לבקש מבג"ץ להקדים את הדיון בעתירה שהגישו לחייב את המדינה להעלות את היהודים ארצה. מיום שלישי יושבתו מרכזי הקליטה בארץ, כולל גני ילדים ובתי ספר בהם לומדים ילדים עולים מאתיופיה.

"18 אלף יהודים ממתינים במחנות"

ממשלת שרון הראשונה החליטה בשלהי כהונתה פה אחד ב-16 בפברואר 2003 להעלות את כל שארית יהודי אתיופיה, בעקבות חוות דעת של הרב הראשי, שלמה עמאר, שקבע: "בני הפלאשמורה הנמצאים במחנות הנ"ל, הם יהודים גמורים בלא ספק".

אולם מאז החלטת הממשלה היא לא נקטה בצעדים מעשיים כדי להביא לעלייתם של יהודי אתיופיה, וארגוני העולים עתרו לבג"ץ לפני כמה חודשים. בתשובה הודיע שר הפנים, אברהם פורז, כי כל זכאי חוק השבות באתיופיה יועלו לישראל במהלך שנת 2004.

לקראת תכנון תקציב 2004 התברר לארגוני העולים כי שרת הקליטה אינה מתכוונת להביא לעלייתם של יהודי אתיופיה, ולכן הם החליטו לחדש את המאבק. מנכ"ל ארגון "מכנף דרום לציון", אברהם נגוסה, אמר כי במחנות נמצאים 18,700 יהודים, לכולם יש ילדים, אחים או הורים בארץ.

לדבריו, החלטת השרה לבני היא בניגוד לעמדת הממשלה כפי שהוצגה לבג"ץ וניסיונה לנמק את התנגדותה לעלייה בשיקולים כספיים או בטענה שהם לא יהודיים ולכן אין חובה להעלות אותם, היא שגויה.

"לא ביקשנו שיעלו אותם במבצע ביום אחד. נשמח אם דבר כזה ייעשה אבל אנחנו מצפים שיעלו אותם תוך שנתיים או שנה וחצי, והתקציב לקליטתם לא יגיע למיליארד דולר, כמו שאומרת השרה לבני, אלא יתפרש על כמה שנים. במשרד הקליטה היה ב-2003 תקציב לקליטת 70 אלף עולים והגיעו רק 23 אלף עולים. אני לא מתווכח אם יעלה יותר או פחות. זו רק אסטרטגיה כדי לעכב את העלייה. האם השרה לבני מבינה אם הם יהודים או לא יהודים יותר מהרבנים הראשיים? הם בשר מבשרנו, דמם - דמנו".

עוד אומר נגוסה: "אחינו באדיס אבבה וגונדר קשורים בכל נימי נפשם לישראל. ל-5,000 מהם יש הורים בארץ. לכ-3,000 יש ילדים בארץ. לכ-5,000 יש אחים ואחיות בארץ. משפחות רבות נשארו עקב כך קרועות משך שנים רבות. איך ייתכן שהמדינה מגלה ליברליות בהעלאת יהודים מכל התפוצות, אך הליברליות נעצרת כשמגיעים ליהודי אתיופיה? האם כשמדובר ביהודי אתיופיה יש לשרה אידיאולוגיה אחרת?".

"התחלתי לא ללכת לצבא"

בכינוס המטה היה גם מלסה, חייל בן 20 מהצנחנים, שעלה בשנת 96' לארץ עם אמו ושמונת אחיו. הוא סיפר כי אביו ושניים מאחיו מחכים לעלייה באדיס אבבה. "אני בקשר אתם בטלפונים, והם מספרים שהם נמצאים ברעב. אני מקבל בחודש 300 שקל ושולח להם. אני מרגיש נורא, והתחלתי לא ללכת לצבא. לא מוכן לשרת. בצבא מבינים אותי, אבל לא עוזרים. כשהפגנתי בירושלים מול משרד ראש הממשלה אמרו לי במשרד הפנים שאבא שלי יעלה תוך 20 יום, אבל מאז הם לא מסבירים למה הוא לא מגיע".

הרב מנחם ולדמן, חבר ועדת הרבנים הראשית לקליטת יהודי אתיופיה, ומומחה ליהדות אתיופיה, אמר כי 90% מהנמצאים במחנות הם יהודים גמורים לפי אמם, ו-10% הם בני זוג מנישואי תערובת. "אני מציע לשרת הקליטה לומר 'טעיתי'. היא חוזרת על הטעות המסורתית של משרד הקליטה, שהתנגד לקליטת יהודי אתיופיה, עד שבאה הפסיקה של הרב עובדיה יוסף ואפשרה את קליטתם".

שרת הקליטה: צריך תקציב משמעותי

ממשרדה של שרת הקליטה, ציפי לבני, נמסר בתגובה: "הממשלה קיבלה החלטה מיוחדת בפברואר 2003 בדבר עליית הפלאשמורה והסמיכה ועדת שרים בראשות שר הפנים לדון בנושא ולקבוע גם את מקורות המימון. עד כה לא התקבלה שום החלטה או מסקנה אחרת של ועדת השרים. השרה לבני הודיעה כי משרדה ערוך לקליטת כ-3,500 עולים מאתיופיה בשנת 2004, וכי אם יחול שינוי במספר, יידרש לכך תקציב משמעותי.

"השרה סבורה כי היתה מועלת בתפקידה אם לא היתה מעלה על סדר היום, ערב ההצבעה על תקציב 2004, את נושא העלות התקציבית. כל רמיזה המייחסת לשרה לבני שיקולים זרים מקוממת ואינה במקומה.

"החלטת הממשלה להביא את בני הפלאשמורה אינה פוטרת את שרת הקליטה מאחריותה לקליטה ולדאגה לתקציב הולם".

ynet

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2009 20:13 לינק ישיר 

אני לא מבין בנושא, אבל גונבה שמועה לאוזני בדבר מתאם גנטי בין כל עדות היהודים- פרט לעולי תימן ועולי אתיופיה. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10592688

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2009 20:13 לינק ישיר 

הודעה כפולה תוקן על ידי - אפיקבנגב - 18/08/2009 20:11:34

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2009 01:29 לינק ישיר 

http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B8JDD-4R0025R- 12&_user=10&_rdoc=1&_fmt=&_orig=search&_sort=d&_docanchor=&view=c&_acct= C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=2318ab554dc647fca6fe 2ee498dcf0f2

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/3/2012 08:30 לינק ישיר 

* מסיני לאתיופיה - שרון שלום. עולמה ההלכתי והרעיוני של יהדות אתיופיה. סיפורה המופלא של "ביתא ישראל", קהילת יוצאי אתיופיה, העתיקה בקהילות ישראל, ששבה לחיות בקרב עמה ההיסטורי כשהיא עמוסת מסורות עתיקות, סיפורים ומנהגים הייחודיים רק לה. האם ראוי שתשיל מעליה מסורת בת אלפי שנים שנשמרה בתנאים קשים ביותר לטובת אימוץ ההלכה האורתודוכסית? הוצאת ידיעות ספרים, 375 עמ'.

(הארץ, ספרים חדשים)

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > יחס ההלכה ליוצאי אתיופיה/ הפלשמורה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. בקטגוריית דת ואמונה אתם מוזמים להיכנס ולדון על כל נושא שעולה לכם בקשר לדת היהודית. שו''ת בנושאי הלכה, פרשנות לתורה ולמקרא, גאולה, אחרית הימים ועוד.