| נשלח ב-2/12/2003 01:31 |
|
| |
אגדת מלאך בעל החלומות
אגדת מלאך בעל החלומות
בעירנו יש חכם אחד, שאינו חכם מפורסם, לפי שצנוע הוא, אך עם צניעותו כבר נתפרסם מעט בעולם, שאומרים העולם שהוא יודע לפתור חלומות. בא אליו אדם ומספר לו, כך חלמתי, והוא אומר לו, חלמא טבא חזית, חלמא טבא חזית, וכל סדר הטבת חלום, ואומר לו: כך חלמת וכך הוא פתרונו, ופותר לו פתרון שמתקבל על לבו. ועוד אומר לו לקבל על עצמו קבלה. ומהי קבלה? אם טוב פותר לו, אומר לו: כדי שיתקיים עליך לנהוג כך וכך, היינו, ליתן צדקה, או לומר פרק תהילים, וכיוצא באלו הנהגות טובות. ואם לא טוב הפתרון, אומר לו: חלומות שוא ידברון, ואין גזירה שאין מעשים טובים יכולים לבטלה, ונותן לו גם כן קבלה לקבל, אף הוא ליתן צדקה ולנהוג גמילות חסד, והשם הטוב יכפר.
כיון שלא היה ידוע מנין כוחו של זה לפתור חלומות, היו נחלקים עליו. זה אומר, איש קדוש הוא, מהנסתרים, שמתוך קדושתו יש לו כח זה. וזה אומר, אך משטה הוא בבריות, ואינו כדאי שיקראוהו רב וצדיק.
מתוך המחלוקת באו חברי ורצו לברר דבר על בוריו. קראוני ומינו אותי שליח שלהם, שאני איני חשוד עליהם כפתי, המאמין לכל אוחז עיניים, אך כיון שהכרתי את פותר החלומות, והכיר הוא אותי, אוכל להתקרב אליו יותר מהם. באתי אצלו אחרי המנחה, שאז באים אצלו אנשים, וישבתי בריחוק מה. האיר לי פנים וביקש שאקרב. חיכיתי שיפתח בדברים ואמר, דומה אני שבשליחות חברים באת אלי, שאל ואומר לך. אמרתי, מנין לו שבשליחות חברים ולא בפני עצמי באתי? אמר לי, שבפני עצמך אתה בא ויושב בקירוב, עתה יש מי שמרחיקך ממני. אמרתי, אם יודע שאני שלוח, יודע גם בשליחותי, ואינו צריך שאשאל. אמר לי, אף על פי כן, שכן מצינו במשה רבינו ע"ה, שאפילו לפני מלך מלכי המלכים מסר שליחותו, שנאמר, 'ויגד משה את דברי העם אל ה' '. וכי אין ממ"ה יודע בדברי העם? אלא שעל השליח למלא שליחותו מכל מקום. כיון שאמר כך, העזתי ושאלתי: האם יש לו כח לפתור חלומות? אמר לי, כמו הראי הזה, כך אני. לא הבנתי, ותליתי עיני בחכם כמבקש הסבר, אלא שאמר לי, אין הזמן כשר לכך, שבאים אצלי אנשים, חזור אלי לאחר ערבית.
לאחר ערבית חזרתי אצל החכם, והצטרפתי לשיעור שהיה מעביר בכל ערב לבעלי בתים, שיעור במשנה. שוב ראיתי איך תולים בו עיניהם כאילו שכינה מדברת מגרונו, ושוב חזר בלבי ספק, אם איש קדוש בעירנו או גונב דעת הבריות. מייד לאחר השיעור הסתלקו השומעים, ואני נשארתי אצל החכם. אמר לי, מהו שאמרו 'בדרך שאדם רוצה לילך מוליכין אותו'? הרי אם רוצה הוא לילך שם, ממילא אינו צריך שיוליכו אותו, ואם מוליכין אותו על כרחו, אין לו לקבל שכר על מעשים טובים, ולא לקבל עונש על מעשים רעים, שעל כורחו הוליכו אותו. אלא, כך הוא הדבר. מחשבה טובה שבאדם מולידה מלאך טוב, ומחשבה שאינה טובה, מולידה מלאך שאינו טוב. וכשבא אדם להפוך מחשבה למעשה, ומתחיל בדרך, באים מלאכי המחשבות אליו. אם רבו מלאכים טובים, הרי בדרך טובה מוליכין אותו, ומקבל שכר על מחשבותיו הטובות, ואם להיפך – להיפך. והנה, בכל לילה, לפני שנרדם האדם, באותה דקה קסומה שבין ער לנים, באים שני מלאכים ומקשיבים למחשבותיו. אם נרדם האדם מתוך מחשבה טובה, מלאך טוב ממונה לבוא למחר ולהגשימה לו. ואם חלילה מתוך מחשבה שאינה טובה, אזי מלאך שאינו טוב הוא הממונה. ומלאך אחר יש, והוא מלאך בעל החלומות. מיד כשעוזבים שני המלאכים את האדם, והוא אז ישן, בנשימה ראשונה של שנתו, בא אליו מלאך בעל החלומות, והוא ממונה על החלומות. אם רואה שמלאך טוב מרוצה, נותן בלבו של אדם מחשבות טובות, ומהן יוצאים חלומות טובים. אם רואה שמלאך רע מרוצה ומלאך טוב עצב, נותן הוא חלומות שאינם טובים. ואם אינו יודע להבחין, שעתים מחשבה אחרונה של אדם לפני שירדם, אינה דווקא טובה או רעה, נותן לו חלומות שאין בהם טוב ואין בהם רע, אלא חלום סתם.
אני, איני אלא כראי. שואל אני את האדם מה חלם. אם חלום טוב חלם, הרי שמחשבה טובה עלתה לו בשעה שנפלה עליו תרדמה, ומלאך טוב יבוא מחר לעזור לו, ואינו צריך אלא לחיזוק במחשבתו הטובה, ולכן אני אומר לו לומר תהילים וליתן צדקה, וכבר טובתו מובטחת לו. ואם חלום שאינו טוב, בידוע שמחשבה שאינה טובה באה לו, ולפיכך חלם חלום זה, והרי צדקה ותפילה יקרעו הגזירה, ויש לו לומר תהילים וליתן צדקה, וה' הטוב יכפר על מחשבתו הרעה אשר חשב.
הואיל והישיאני יצרי שאלתי, ואם אין בחלום לא טוב ולא רע? הרי אלו נסתרות, אמר לי החכם, ואיני יודע.
אוי לשכן ואוי לשכנו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2003 10:26 |
|
| |
השכן
הסגנון של עגנון. האם אתה חיברת, או מישהו אחר (סליחה שאני שואל)?
בסך הכל יש כאן תיאור ספרותי, אם גם ארוך קצת, של תיפקודו הסוציולוגי והחינוכי של התלמיד חכם.
יש כאן שתי רמות:
א. שיפור התחושה הרעה של בעל החלום. תחושה של מבוכה בגלל שאינו יודע מה חלם, אך בטוח שזה בעל חשיבות. או תחושה רעה בגלל חלום מפחיד ושמא זה משמים.
בכך ממלא הרב תפקיד של פסיכולוג. אלא שהוא, בניגוד לפסיכולוג, יכול לפתור את הבעיה לא על ידי פרשנות קוגניטיבית ישירה שמסבירה איך נוצר החלום, אלא על ידי שימוש בחשיבה המיתית של השואל.
ב. הרב לא מסתפק בפתרון הבעיה, אלא משתמש בה ככלי לבניה, חינוך, התקדשות. אם זה חלום טוב, הוא מחזק את המחשבה הטובה שעוררה אותו. אם זה חלום רע, הוא מחזק את האדם בתשובה. והוא משתמש לשם כך בכלים הרגילים שעומדים לרשות האדם והרב. תפילה, צדקה, תהלים.
הערה אחרונה: האם הרב שאמר לאדם שאינו יודע מה לעשות בחלום שאינו טוב ואינו רע באמת לא ידע - או שהוא הבין יותר מהשואל, וענה לו לפי מה שרצה השואל לשמוע?
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2003 12:58 |
|
| |
השכן,רק עכשיו ראיתי, נהנתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2003 16:59 |
|
| |
מיימוני - כן, שלי ורק שלי.
תודה על הניתוח.
איני יכול לענות על שאלותיך - מי אני שאנתח טקסט ספרותי שכזה? ( ). וברצינות: פרשנות שנותן המחבר לוקה בחסר רב.
איקה - טובה לי מחמאתך הקצרה מאלפי שבחי אחרים. תודה.
אוי לשכן ואוי לשכנו
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2003 17:22 |
|
| |
השכן, לך עוד לא הקדשתי שום דבר
אז, לרגל פתיחת אשכולך הראשון ב"עצור" אני קופצת על ההזדמנות. זה בשבילך.
"יומם יצוו ה' חסדו, ובלילה שירה עמי תפילה לאל חיי" (תהלים,מב/ט)
גם לי היו הירהורים על משמעות החלום,
-"להודיעך כי במה שהאדם מהרהר בו ביום, מראין אותו בחלומו"
(מדרש הגדול התימני)
עיניי שהיו רואות
הפכו לעיניי נץ
תרות אחר מעוף המחשבה המיותרת
על מה שעשוי עוד לקרות.
משאית הזיכרון עמוסה לעייפה
נוסעת כל היום במרחבי האוקינוס המוחי
זה - שכל הנהרות באים אליו, ויוצאים ממנו.
תרה , מחפשת אחר מקום
לשפוך –
את כל הזיכרונות החריגים,
העניינים שלא בשל להם השכל-
דחה על הסף.
שיצופו,
וישמשו ציד לחלומות.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2003 10:15 |
|
| |
חביב ,
ובהחלט אפשר להבין מה מזכיר כאן את עגנון ...
יישר כויח . 
|
|
|
|
| נשלח ב-5/12/2003 00:26 |
|
| |
אני מאד אוהב סיפורים על תלמידי חכמים.
השכן, כל הכבוד.
סיפור יוצא מהכלל.

|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2005 03:42 |
|
| |
נהנתי. תודה.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/9/2005 11:17 |
|
| |
יש לך עוד סיפורים כאלה?הטקסט שלך כאן
|
|
|
|
| נשלח ב-15/9/2005 12:53 |
|
| |
לאגדה יפה זו שתי הערות, אחת לגוף העניין ואחת כעין בדיחה.
לענין המשלת המלאכים למחשבות, הלא זהו פירושו של רבנו המאיר זכור לטוב, וכן הוא מפרש גם את המזיקים שהם המחשבות הרעות.
בדיחה חסידית. אדם בא לרב בבוקר בבוקר, ודאגה גדולה בלבו, הוא ראה חלום שהבהילו, ומבקש פתרונו.
שאל הרב, בני, מה חלום חלמת?
אמר לו האיש: חלמתי כי ראיתי את הקב"ה
גדול ונורא על כל סביביו, ואימה גדולה
וחרדה נפלו עלי!
אמר לו הרב: כבר אמרו חז"ל
אין אדם חולם בלילה
אלא מה שהרהר ביום!
מן הסתם מה שחשבת עליו ביום ראית בלילה!
אמר לו האיש: רבי, אבל מעולם לא חשבתי עליו ביום!
|
|
|
|
| נשלח ב-15/9/2005 13:32 |
|
| |
<"בדיחה חסידית. אדם בא לרב בבוקר בבוקר">
הבדיחה החסידית: מתנגד בא לרב בבוקר בבוקר...
עולם הפוך אני רואה 
|
|
|
|
| נשלח ב-15/9/2005 18:45 |
|
| |
דגים
"לענין המשלת המלאכים למחשבות, הלא זהו פירושו של רבנו המאיר זכור לטוב, וכן הוא מפרש גם את המזיקים שהם המחשבות הרעות".
המאירי שאב את פרשנותו (על אף שכותב: "וביאורו אצלי...") מחיבור פרובנסלי אחר, ראה: ספר המכתם, לר' דוד בן ר' לוי מנרבונה, מהדורת מ' הרשלר, בתוך: הנ"ל גנזי ראשונים, ברכות, ירושלים תשכ"ז, עמ' כ: "מזיקין בדלין הימנו. פי' מזיק(ה)[י] גוף והנפש, שיגן (ריש) [ק"ש] בעדו מכל משחית. והוא גם כן כקבלת מלכותו, ויחוש לבדל מכל מחשבה רעה ומכל אמונה כוזבת".
וחכם פרובנסלי נוסף שאב את דבריו מספר המכתם או מבית הבחירה, ראה: ספר הבתים: בית תפילה ובית מנוחה, לר' דוד בן שמואל הכוכבי, מהדורת מ"י בלוי, ניו-יורק תשל"ח, עמ' קג: "כל הקורא ק"ש על מטתו נצול מהרהורים רעים ומזיקין בדילין הימנו, והרי הוא כאלו אוחז חרב שתי פיות בידו להלחם עם אויביו ולהשפילם".
|
|
|
|
| נשלח ב-6/3/2009 09:03 |
|
| |
השכן -
ואם כבר מלאכים....
ביקרתי אתמול באולפנה של בתי. לרגל הפורים, קושטו הקירות בתמונות של מלאכים [האולם המרכזי הפך להיות גן עדן - מלאכים, פרחים, ובאמצע עץ תפוחים שנחש כרוך על גזעו. את חדר המורים הסמוך הפכו התלמידות - איך לא - לגיהנום. החלונות הוחשכו, ותמונות של שדים נתלו על הקירות. לטענת התלמידות, המורים מתאימים מטבעם לתפקיד מלאכי חבלה...]. מה שמשך את תשומת לבי היה, שהמלאכים, מלבד היותם מעוטרים בהילה, כמובן, חובשים לראשם כיפות! במחשבה שניה, הדבר מובן - וכי נעלה על דעתנו שלאולפנה יוכנסו מלאכים גויים???
אוי לשכן
ואוי לשכנו
הקטנת התמונה בהתאם למסך
|
|
|
|
| נשלח ב-6/3/2009 10:44 |
|
| |
לינקי - תודה
לא הצלחתי להעלות את התמונה אלא בעורך הישן, ושם אין אפשרות להקטין תמונות.
|
|
|
| נשלח ב-6/3/2009 11:06 |
|
| |
לעיל הביא דגים בדיחה זו
בדיחה חסידית. אדם בא לרב בבוקר בבוקר, ודאגה גדולה בלבו, הוא ראה חלום שהבהילו, ומבקש פתרונו.
שאל הרב, בני, מה חלום חלמת?
אמר לו האיש: חלמתי כי ראיתי את הקב"ה
גדול ונורא על כל סביביו, ואימה גדולה
וחרדה נפלו עלי!
אין אדם חולם בלילה
אלא מה שהרהר ביום!
אמר לו האיש: רבי, אבל מעולם לא חשבתי עליו ביום!
הגיה אותה נישטאייך.
<"בדיחה חסידית. אדם בא לרב בבוקר בבוקר">
הבדיחה החסידית: מתנגד בא לרב בבוקר בבוקר...
עולם הפוך אני רואה
ואני מגיה
איןהבדל היום בין החסיד למתנגד ושניהם לסיפא זו כיונו
אין אדם חולם בלילה
אלא מה שהרהר ביום!
ואני שמח אמר הרב/הרבי- שאתה חושב עלי
|
|
|