|
|
| נשלח ב-29/1/2004 23:21 |
|
| |
אדרבה, יש סליחה והתפייסות אבל כאן הן תוצאה של העשייה הפיזית ולא של כוונות הלב
ואכן נאמר: "ונסלח לו" אוקיי, אבל האם זה מעיד על עבודת הנפש הפנימית של המתפלל?
|
|
|
|
| נשלח ב-29/1/2004 23:35 |
|
| |
אם תמצאי הגיון לסליחה כזו, אז תציגי אותו. בינתיים יודע כל אדם ואין סיבה להניח שזה התחדש עכשיו, שסליחה ללא כוונת שינוי המגמה, אינה קיימת. אדם המבקש סליחה ומצפצף עליי הלאה, ונניח ששמעתי שאומר כך לחבר, לא אסלח לו וגם את לו.
כך זההגיון מחייב כנ"ל, וזה מסקנה הגיונית טבעית שאף אין צורך לציין אותה. אם את מזהה הגיון רציונלי לסליחה ללא לב, הציגי נא הגיון זה, ואז נשחזר את הדיון מתחילתו.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/1/2004 12:50 |
|
| |
יש מקום לדון גם על מקום השחיטה של הקורבנות.והוגה גדול בזה הוא הרב שבתי רפפורט מישיבת אפרת שבות ישראל שידו רב לו בהמון תחומים וסתם אדם מענין.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/1/2004 23:02 |
|
| |
שבוע טוב ,
1. בנוגע לזמן ומקום , דומני שהסברת את דברי על דרך הפרקטיקה , אני ניסיתי להסביר על דרך המהות , ודומני שדבריך בהחלט נצרכים להבנת דברי. (המחשת מדוע יציאה מהזמן היא עקירת הקדושה , ומהמקום , הוא רק התרחקות [או יציאה] ממנה , תוך קביעה שהיא גופא קשה , למה בנוגע למקום הקדושה מצויה בכל מקום , ובנוגע לזמן , לא ? על זה ניסו דברי להתייחס .)
2. ותורה שבע"פ מה תהא עליה ?
הלקראים דמינו ?
לעצם הענין , התורה מפרשת בודאי (וביחוד
על פי הפסיקה של חז"ל בענין "ממחרת השבת")
על קשר בין פסח , להנפת העומר , והטענה שלך
כאילו טכנית בגלל שיום טוב אי אפשר להקריב
העומר , מופרכת מכמה בחינות :
1. אם כן שיוקרב יום או יומים או שבוע
קודם [או לחילופין אחר כך].
2. ראינו שקצירת העומר (!!!) שלא לדבר על
קליתו הנפתו וכו'. דוחה את השבת , ואם כן
מדוע שלא תדחה יום טוב ?
אלא שעל כרחך , יש קשר בין הפסח , להנפת
העומר .
ואני שניסיתי להבין משמעות הדברים , ראיתי
לנכון , לראות קשר בין ההבדלות שנעשית
ביו"ט ראשון של פסח (ובפרט בקרבן הפסח ,
שראוי לעיון בפ"ע) מארץ
מצרים , שמייצגת את הארציות הטמאה
השרויה בין מיצרי החומריות .
אל הארציות החדשה , בארץ אשר עיני
ה' א-להיך בה שהעומר
מייצג , שראויה להתקרב אל הקב"ה , עד
שביום העצרת , מוקרב ממנה חמץ אל המזבח
ממש . (לא מוקטר אמנם , אלא שההגשה היא
ההקרבה.) ויש בו דמיון אל התורה (אם כי כאן
אין קישור הכרחי מן הכתובים בין יום העצרת
למתן תורה , ותולה אני את הדברים במדרש
חז"ל במובא בפ"ט דשבת. ) שמקרבת אותנו
מתוך תרבות שכוללת חומריות (אכילה
ושתיה , יחסי אישות , מלחמות נגד עמים
אחרים ועוד. ) אל הקב"ה .
מקוה שכוונתי ברורה יותר עכשיו,
שבוע טוב.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/1/2004 23:18 |
|
| |
אישציפור
הקשית עליי בשניים, 1. מדוע לא נדחה לזמן אחר מאשר למחרת יו"ט, על כך כבר הבאתי שלפי חלוקת החודשים המתוארת בגמ' ב"מ, הרי שהקציר מתחיל בדיוק באמצע ניסן, וא"כ אין טעם לדחותו מעבר לצורך.
2. הקשית הן העומר דוחה שבת, ראשית אין דומה מצב בו כל שנה חל העומר בפסח, ודווקא משום שאינם קשורים לדעתי, למצב אקראי בו הוא חל בשבת. שנית, יתירה על הראשונה, הרבה פחות מתאים שיהא העומר בפסח מאשר בשבת, פסח הוא חג פעם בשנה החוגג את יציאתנו ממצריים להיות לעם ד', ואם באופן קבוע ואף באופן ארעי נהיה עסוקים בדבר שיש לו משמעות אחרת, הרי זה בכלל אותו עיקרון של אין מערבין שמחה בשמחה, ושני העניינים ייצאו מופסדים, משא"כ שבת, שהוא קבוע והתוכן שלו מתבטא במצב האדם, ואינו חג בו אנו חגים - מסתובבים, סביב תוכן שאנו רוצים להנציחו בדרך חגיגה הדורש תשו"ל מלאה, וכהדא שאין מערבין שמ"ב.
ובדבר מה שכתבת על מחשבת פיגול, הסברתי בדבריי למה שינוי מקום שונה מחריגה בזמן. הזמן הוא זה ההופך את האכילה לאכילת מזבח, משא"כ המקום שכל מקום באשר הוא כשר מבחינה עקרונית לאכילה מד', כבזמן הבמות. ובקצרה, הזמן הוא תנאי הכרחי, שכן אחרת האכילה היא אכילה ככל אכילה, המקום מוסיף אך אינו תנאי פנימי שהרי כל מקום מקומו של עולם כבבמות.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-2/2/2004 00:35 |
|
| |
טוב ,
בנוגע לענין העומר , אני לא רואה סיבה ממשית לקבל את דבריך , כיון שהתורה אומרת "ממחרת השבת" , שהרי אם היתה רוצה לאמר כדבריך היתה אומר ובששה עשר יום לחדש הראשון , או משהו כזה (מענין שבספר דברים יש לשון שכן מתאימה קצת לכיוון של דבריך "מהחל חרמש בקמה" , ובאמת אפשר לדון בזה , ובכלל ביחס בין הכתוב בספר דברים -משנה תורה , לכתוב בשאר החומשים...) , השימוש בלשון ממחרת השבת , מורה שענינו של העומר שייך דוקא אחרי הפסח , (עפ"י דברי רז"ל .) פירוש "מקרי" פשוט מתעלם מהלשון היחידאית (שכ"כ נחלקו בפרשנותה בעבר.) שהמקרא מביא . (אלא אם יש לך "צריכותא" מיוחדת שתסביר את זה אחרת...)
בנוגע לפיגול , איננו חולקים עקרונית , אלא שלדידי נתת להלכה הכתובה שם אחר , ולא הסברת אותה .
השאלה שאני שואל היא , מדוע הזמן הוא הקובע את הזבח באופן מוחלט , והמקום לא ...
ואתה עונה שהזמן קובע כי הוא מוחלט וכד' . (אל תתפוס אותי במילה.) והמקום לא כי ה' נמצא בכל מקום .
מה שלי נשמע מאוד קרוב לטאוטולוגיה ...
גם כאן אתה מוזמן להאיר את עיני .
לילה טוב .
|
|
|
|
| נשלח ב-2/2/2004 06:03 |
|
| |
אי"צ
לשאלתך למה לא כתבה תורה להביא עומר בשש עשרה, אלא כתבה ממחרת שבת.
אדרבא -
הא גופא באה התור להדגיש, שלמרות שמצד סדר התקופות היה על העומר לבוא בשבת, עשה זאת למחרתו ולא בו עצמו, והטעם כנ"ל. אילו הייתה התורה אומרת להביא עומר בט"ז, היינו מתקשים, הן הזמן המתאים הוא ט"ו שהוא אמצע החודש בדיוק, כך לאחר שהתורה כותבת עשה זאת למחרת היום שהוא היה צריך להיות בו, אנו מבינים שהתורה שמה את העומק בט"ז מנימוק הדורש את דחייתו מיום ט"ו.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/2/2004 15:15 |
|
| |
אממממ,
הייתי יכול לנסות להסכים איתך .
אם החדשים בלוח העברי היו נקבעים עפ"י התקופה ,
כך שט"ו היה מתאים בדיוק לזמן תחילת הקציר .
אלא שאנו יודעים שזה לא כך ...
ועל כן (מלבד זה שהחלוקה שאתה עושה "אונסת" קצת את הכתובים.) אין לי אלא להישאר בקשיא .
אז קשיא . 
|
|
|
|
| נשלח ב-2/2/2004 20:32 |
|
| |
אכן, אך כיוון שאי אפשר לקבוע כל שנה בתאריך שונה, יש לקובעו בתאריך המלאכותי שבהיבט מספרו חותך את החודש.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/2/2004 08:56 |
|
| |
נושא אחר
מה לדעתכם ההבדל, בין קרבן בהמה, המתקדש משעת הקדשה, לבין מנחה שאינה מתקדשת אלא בכלי?
שאלה שהעיר רבינו מיימוני באישי.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/2/2004 10:55 |
|
| |
בהמה היא בע"ח , ולכן אפשר לחלקו בין "חפצא" ל"גברא" (או סובייקט ואובייקט , אם תרצה.)
ולכן מתחילה הוא מוקדש , על שני הגורמים שבו . (אבל זו לא הקדשה מוחלטת , כי אפשר לפדותו וכד' עד שישחט .) לעומת זאת מנחות , שיש בהן רק מימד של חפץ גשמי , כך שאין להם מתיר , מתקדשים בכלי . (במקום בשחיטה.) אם כי דומני שגם הם מוקדשים לפני זה בקדושת דמים , אלא שלא מיועדים למנחה ספציפית עד שינתנו בכלי , לעומת בהמה שמיועדת לקרבן מסוים .
יום נעים , ושלו ...
|
|
|
|
| נשלח ב-11/3/2010 14:04 |
|
| |
זה לעומת זה, מתוך שיעור ששמעתי אמש: "אחר חורבן בית המקדש עבר מרכז היהדות מירושלים ליבנה, זה היה שלב משמעותי בהתקדמות היהדות שמרכזה במקדש עם מיקוד בקרבנות ליהדות שמרכזה בבתי מדרש בהם לומדים חכמה ואיך ליישם מעשי צדק" מתוך הקורה בשטח [תרתי משמע]: http://www.bhol.co.il/news_read.asp?id=15787&cat_id=2
|
|
|
|
|